10 x medicatie voor psychische problemen

 

Een flink aantal jaren van mijn leven heb ik antidepressiva geslikt. Ik startte hiermee rond mijn 22ste omdat ik depressief was en heel erg last had van eetbuien. Het antidepressivum dat ik toen kreeg (Prozac) maakte de depressie iets minder hevig en zorgde voor een vermindering van het aantal eetbuien. De medicatie was geen oplossing voor mijn problemen, maar wel een steuntje in de rug om het het gevecht nét wat draaglijker te maken. Na een tijd werkte het middel minder goed en schakelde ik over naar een ander antidepressivum. Zo ben ik een aantal keer gewisseld. Een flink aantal jaren later, toen het veel beter met me ging, besloot ik de antidepressiva af te bouwen. Inmiddels slik ik al jaren geen medicatie meer.

In die jaren van medicatie gebruik heb ik wel de nodige ervaring opgebouwd met waar je tegenaan kan lopen. In deze blog deel ik daarom 10 herkenbare dingen die je tegen kan komen en die goed zijn om te weten als je medicatie gebruikt voor psychische problemen.

pillen
bron foto

♥ Medicatie werkt soms maar tijdelijk.
Als je start met medicatie weet je vaak niet dat medicatie soms niet eeuwig werkt. Het kan goed zijn dat je na een jaar of langer niet zoveel positieve effecten meer merkt van de medicatie die je gebruikt. Je moet dan, om hetzelfde effect te behouden, soms overschakelen naar andere medicatie, een andere antidepressivum.  

♥ Medicatie lost niet alles op.
Natuurlijk kan medicatie helpen om de negatieve gevoelens wat minder heftig te maken of de angst en paniek wat te verkleinen, maar het lost je problemen niet op. Uiteindelijk moet je met hulp van de medicatie en een therapeut zelf gaan werken aan je problemen. Hier is veel kracht en doorzettingsvermogen voor nodig. Rustgevende en slaap medicatie (benzodiazepinen) zoals Oxazepam en Temazepam kunnen angst en slaapproblemen wel tijdelijk oplossen, maar uiteindelijk moet je ook weer verder zonder. Bovendien kan bij dit soort medicatie gewenning en afhankelijkheid ontstaan, wat je op den duur meer problemen kan opleveren. Wees hier dus altijd heel alert op.

♥ Medicatie voor psychische problemen is niet gek.
Het gebruiken van medicatie voor psychische problemen is niets om je voor te schamen. Meer dan 1 miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva. Dat zijn ontzettend veel mensen! In iedere groep van 17 mensen, slikt er dus wel 1 iemand antidepressiva. Het is dus helemaal niet raar om dit te gebruiken. Ook als je kijkt naar andere medicatie voor psychische problemen zal je ontdekken dat er enorm veel mensen gebruik van maken. Wereldwijd gebruiken naar schatting 75 miljoen mensen regelmatig benzodiazepinen. In Nederland zijn ongeveer 700.000 mensen verslaafd aan benzodiazepinen.   

♥ Medicatie afbouwen kan heel moeilijk zijn.
Als je start met het gebruik van antidepressiva of benzodiazepinen wordt niet altijd vermeld dat het afbouwen ervan soms voor flinke problemen kan zorgen. Benzodiazepinen zijn verslavend en antidepressiva kunnen bij afbouwen zorgen voor veel zware ontwenningsverschijnselen. Na jaren antidepressiva te hebben gebruikt was het ook voor mij flink lastig om dit af te bouwen. De eerste paar milligram vielen wel mee, maar de laatste waren echt een drama. Ik ging me enorm slecht voelen en had allerlei vervelende ontwenningsverschijnselen. Het was echt even bikkelen om er helemaal van af te komen. Hier vind je mijn ervaring met antidepressiva afbouwen

pillen
bron foto

♥ De juiste medicatie vinden kost tijd.
Het is niet gezegd dat iedere medicatie ook bij jou past en aanslaat. Het kan dus best even tijd kosten om de medicatie en dosering te vinden die bij jou past. Het is goed om hier rekening mee te houden, anders ben je misschien snel teleurgesteld als iets niet direct blijkt te werken. Het is vrij normaal dat een middel niet direct aanslaat en dat soms moet worden overgeschakeld naar een ander middel. 

♥ Medicatie vraagt om een psychiater.
Als je besluit om medicatie te slikken voor je psychische problemen, dan is het belangrijk dat je hiervoor een goede psychiater zoekt met ervaring. Deze kan samen met jou je psychische gesteldheid in de gaten houden en onderzoeken wat helpend voor jou is en welke dosering voldoende passend is.  

♥ Medicatie heeft tijd nodig.
Het is goed om te weten dat het flink wat tijd kan kosten voordat een middel werkt. Dat geldt in de meeste gevallen natuurlijk niet voor kalmeringsmiddelen, maar wel voor antidepressiva. Je moet niet verwachten dat je je na 2 weken al beter voelt. Het is belangrijk om dit tijd te geven en minstens 6 weken te wachten alvorens je resultaat moet verwachten. Verwacht ook niet van de ene op de andere dag ineens een positief gevoel, want zo werkt het niet. Het werkt vaak heel geleidelijk. 

♥ Medicatie kan het eerst slechter maken
Het klinkt misschien wat raar, maar medicatie kan er in het begin voor zorgen dat het juist slechter met je gaat. Toen ik startte met de antidepressiva ging ik me de eerste twee weken nog depressiever voelen. Het was goed dat me dit vooraf verteld was, want zo kon ik er rekening mee houden en het nare gevoel beter handelen. Het is belangrijk om voor jezelf te weten wat je kunt doen als het tijdelijk slechter met je gaat en wie je dan om hulp kunt vragen. 

medicatie pillen antidepressiva
bron foto

♥ Medicatie kan je libido en eetlust beïnvloeden
Het is goed om te weten dat antidepressiva een invloed kunnen hebben op je gevoelens van seksualiteit, je libido. Het kan zijn dat je libido kleiner wordt en je minder zin hebt in seks. Dit kan binnen een relatie weleens voor problemen zorgen. Het is goed om hier vooraf met elkaar en met de arts die de medicatie voorschrijft te praten. Het is niet per definitie zo dat de medicatie deze uitwerking op je heeft. Het kan ook best zijn dat je met de medicatie je zin in seks volledig behoudt.

Een ander bijverschijnsel wat goed is om rekening mee te houden is dat je eetlust kan afnemen of toenemen door medicatie. Dit kan extra van belang zijn als je naast een depressie lijdt aan een eetstoornis. Bespreek vooraf goed hoe hiermee om te gaan en maak eventueel afspraken over het eten.

♥ Medicatie gebruiken is geen zwakte
Zoals in bij een eerder punt al beschreef slikken ongelooflijk veel mensen medicatie voor psychische problemen. Er is niets zwak aan om medicatie te slikken voor iets psychisch. Dat is niets anders dan paracetamol slikken als je last hebt van flinke hoofdpijn of medicatie gebruiken bij diabetes. Het is gewoon slim en praktisch om jezelf een extra steuntje in de rug te geven. Waarom moeilijk doen als het makkelijker kan? Dat heeft niets met zwakte te maken, maar enkel met wat jij nodig hebt om verder te komen.

Wat is jouw ervaring met medicatie voor psychische problemen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje14 - Donderdag 17 november 2016 19:50
Dat het vooral een hele struggle is om het juiste medicijn te vinden die helpt. Opbouwen, afbouwen, opbouwen, afbouwen. Er gaat zoveel tijd over heen.
Ik heb nergens tot nu toe écht baat bij gehad. Bij die ik nu heb een kleeeeein beetje, maar niet om over naar huis te schrijven.
eclaire - Donderdag 17 november 2016 19:56
Vooral het afbouwen kan erg heftig zijn vanwege alle bijwerkingen. Iets waar je vooraf niet bij stilstaat en waar sommige huisartsen helaas ook wel erg gemakkelijk aan voorbij gaan. Bezint eer ge begint.... Voor mij nooit meer.
AnaMan - Donderdag 17 november 2016 21:36
Helaas is het niet gelukt om een (toen echt gloednieuw type) middel af te kunnen bouwen. Die rommel heeft mijn hersenen kennelijk permanent aangepast en is dan ook totaal niet aangeslagen en geflopt. Maar van andere middelen ben ik juist zeer te spreken en dankbaar. Ik zou zeggen; oud en vertrouwd is beter dan gloednieuw.

Het kost tijd om iets te vinden dat goed voor jou werkt, en dat is het eigenlijk altijd wel waard als je echt problemen hebt en een goede psychiater. Slechte psychiaters willen niet met jou op zoek naar een beter middel, de beste luisteren echt naar jou en willen je helpen!
Sparkle1991 - Donderdag 17 november 2016 22:16
Ik heb al meerdere keren een AD moeten wisselen omdat het niet aansloeg. Ook had ik soms heel erge bijwerkingen zoals haar uitval. Nu heb ik opgehoogd en hoop ik dat het iets opleverd.
Struggle4life - Donderdag 17 november 2016 23:21
Slik al 20 jaar paroxetine en er is mij geadviseerd dit nooit af te bouwen.levenslang dus . Ik vind het prima. Het helpt me.
Lost girl - Donderdag 17 november 2016 23:26
Ondanks de slaperigheid heel blij met mijn antipsychotica en antidepressiva. Zonder maakt mijn brein echt te weinig stofjes aan om me een beetje stabiel te voelen. Ik ben ook niet van plan om te gaan proberen af te bouwen want ik vind het eigenlijk wel fijn dat ik eindelijk wat rust heb met deze dosering.
Ikke.. - Vrijdag 18 november 2016 09:19
Ik ben altijd tegen medicatie geweest. Ook tijdens mijn opnames.
Op eigen kracht je zelf terug vinden is voor het beste wat er was. En met groot succes. 1x 3 weken aan de antidepressiva gezeten op aandringen van de arts. Daardoor wordt ik alleen maar zieker en zieker . Gelijk in 1 keer gestopt. Ik voelde me na een paar dagen beter. En kon ik beter werken aan mij herstel.

anoniem - Vrijdag 18 november 2016 09:59
Sinds dat ik uit kliniek weg ben nu 9 jaar geleden ben ikzelf gestopt ben zo bljj dat ik naar me gevoel heb geluisterd. Op eigen kracht werkt het beste als je het wil kun je het verander je mindset en denk positief. Rottige tijden horen ook bij het leven het is een kwestie hoe je ermee omgaat je hebt een keuze hoe je na de situatie kijkt
Maria - Vrijdag 18 november 2016 10:01
In het verleden karrevrachten medicijnen gebruikt voor wat psychische problemen worden genoemd. Heb moeite met die scheidslijn tussen lichamelijk en psychisch omdat die er mijns inziens niet is. Die medicijnen doen ook wat met de biochemie van je lichaam, waardoor je je psychisch soms iets beter voelt, wel met de nodige bijwerkingen.
Tegenwoordig let ik op mijn voeding, gebruik wat voedingssupplementen en ik voel me veel beter dan vroeger met medicijnen. Onder andere een aminozuur dat helpt om bepaalde neurotransmitters aan te maken.

@AnaMan, denk niet dat je hersenen zijn aangetast maar dat de neurotransmitters in de war zijn geschopt.
anoniem - Vrijdag 18 november 2016 10:15
Het allerbeste wat je kunt doen in de wereld is de beste versie maken van jezelf
K - Vrijdag 18 november 2016 12:49
Maria welk amonizuur gebruik en waar kun je de voedingstabletten kopen ?
Anoniem - Vrijdag 18 november 2016 15:22
Ik slik al jaren medicatie, eerst antidepressiva zonder succes. Wel vijf soorten geprobeerd.inmiddels zit ik aan de tweede stabilisator..lithium antipsychoticum erbij en geregeld slaap en kalmeringstabletten. Gaat het beter? Soms. En soms denk ik dat ik gewoon overal mee moet stoppen. Hoewel mijn psychiater van mening is dat ik dan binnen drie maanden een opname aan mijn broek heb hangen. 'Mevrouw u bent ernstig ziek (bipolaire stoornis en anorexia) en u zult levenslang een vriendschap moeten sluiten met uw pillen'. Ja dokter.....

Maar wat ik nu echt zelf wil weet ik eigenlijk niet meer na al die jaren. Waar moet en kan ik op vertrouwen?
deb - Vrijdag 18 november 2016 15:32
Vloek of zegen?
K - Vrijdag 18 november 2016 17:46
Ze willen geld verdienen en dat krijgen ze makkelijk met medicatie en diagnose. Luister naar je intuïtie en doe wat je zelf wil.
Liz - Zaterdag 19 november 2016 14:41
Dat ze na een jaar of wat hun werking kunnen verliezen vindt ik heel verraderlijk, je gaat enorm aan jezelf twijfelen en komt door het idee van een switch alweer in een put terecht.
ik zou het graag ook zonder kunnen, ik gebruik nu ook voedingssupplementen en doe aan mindfulness, op een dag wil ik er echt wel vanaf! maar het juiste moment vinden is bijna onmogelijk.
Maria - Zondag 20 november 2016 16:13
@. Veel mensen kunnen wel wat magnesium en vitamine B gebruiken. Had zelf de ervaring in het verleden dat ik beter in m'n vel kwam en dat die dingen achter de kassa ineens mensen werden, gewoon door mijn voedingspatroon aan te passen en onder andere magnesium en vitamine B. Ook vitamine D is erg belangrijk in allerlei opzichten. Je kan het soms bij de drogist kopen, maar een goede, organische verbinding van magnesium kan je soms bij een goeie drogist of bij vitaminewinkel halen. Heb zelf vitamine b van de Hema.
Gebruik 5HTP, een vorm van tryptofaan. Tryptofaan zit ook in bepaalde voedingsmiddelen. Had toen ik er na een stressperiode helemaal doorheen zat, laten testen wat ik nodig had. Voel me veel wat weerbaarder als ik het gebruik, als ik het niet gebruik voel ik me leeg, slaap ik minder en voel me soms helemaal akelig worden 's nachts. Beste is om te kijken wat je persoonlijk nodig hebt. 5HTP wordt afgeraden bij een bipolaire stoornis omdat het nog meer pieken en dalen kan geven.
Het beste is wel uitzoeken wat bij je past en verder kan een verstoorde bloedsuikerspiegel ook klachten geven.
Do - Woensdag 23 november 2016 13:12
Toen ik gisteren de documentaire " Emma wil leven " zag, viel het mij op dat er helemaal niet over medicatie werd gesproken. Ik heb zelf last van een eetverslaving, met 15 kilo overgewicht. Oorzaak van mijn eetgedrag en ook mijn angststoornis is hechtingsproblematiek en wellicht erfelijke factoren ( vader en opa ook angstig ). Sinds ik in 2014 ben begonnen met medicatie, escitalopram 15 mg, ben ik een ander mens geworden. En inderdaad, daar is meer voor nodig dan een pilletje elke ochtend. Doorleven van verdriet, angsten aangaan, praten, huilen.. Nu mijn angsten om de straat op te gaan, hyperventilatie en tal van andere angsten weg zijn, sinds de medicatie heb ik nu de kracht gevonden om verder te werken aan de onderliggende uitdagingen, verdrietjes en pijn. Dat kan soms niet als je alleen maar bezig bent elke dag je angst te overleven, denk ik. Dan is het de angst die "oplossingen" aandraagt, waarvan we allemaal weten dat onze vriend angst niet de beste oplossings-gozer is...:-)

Ik wil zeggen dat iedereen zijn/haar eigen weg bewandeld en je doet wat je doet, en keuzes maakt die passen bij waar jij op dìt moment bent.

Mij hebben de medicijnen ontzettend geholpen, ze zorgen ervoor dat ik mijn angst niet meer ben, en er langzaam ruimte komt om te mogen stralen.

Ik werk 3 dagen, na 1 jaar heel ziek thuis te zijn geweest, ik fiets en loop op straat, ik zing, ik ga naar het theater, geniet van mijn kind en vriend en vriendinnen. En ja, nog steeds heb ik schuldgevoelens, voel ik me kleiner dan ik ben ( hoewel ik ook maar 1.58 m ben :-) ) en word ik uitgedaagd om op te komen voor mezelf. Maar de paniek waarmee ik van mijn 19e tot 34e mee door het leven heb gelopen is voorbij.

Ik heb er vertrouwen in dat ik nog meer ga schijnen en laat me momenteel begeleiden door een haptonoom om weer een stukje dichterbij mijn gevoel te komen.

Sterkte jullie allemaal!