10 x herkenbaar in het huishouden

 

Al van kinds af aan kreeg ik te horen wat een slakkenspoor aan rotzooi ik achter me kon laten. We grapten er maar over dat dat de prijs was voor mijn creativiteit, maar toen ik op mezelf ging wonen kon ik me er toch behoorlijk rot om voelen en me er zelfs voor schamen. Ik nodigde liever geen mensen uit bij mij thuis, omdat ik mijn huis niet goed genoeg vond. Los van dat dacht dat ik een slechte smaak had, kon het ook een behoorlijk rommeltje zijn. Ben ik echt zo'n uitzonderlijk rommelig mens? De ene mens is ongetwijfeld wat opgeruimder dan de ander. Oké, misschien ben ik een tikkeltje chaotisch, maar deze 10 dingen zijn voor de meesten onder ons vast wel herkenbaar in het huishouden.

1. De afwas houdt niet op
Dit vind ik misschien wel één van de meest frustrerende dingen van het huishouden. Letterlijk elke dag maak je weer borden, bekers en pannen vies die je ook elke dag weer moet afwassen. Omdat ik vaak thuis werk heb ik voor het avondeten al een behoorlijke verzameling aan afwas staan. In het slechtste geval heb ik bedacht om in de ochtend een smoothie te maken in de blender en 's middags iets warms te eten. Hierdoor heb ik naast borden, glazen en bakjes ook een pan of vergiet gebruikt. Als ik in de avond ga koken heb ik graag wat ruimte en was ik af. Maar na het bereiden van mijn avondeten staat er vaak een bijna net zo grote stapel als dat ik daarvoor net had afgewassen. Er komt geen einde aan en nee, ik heb geen vaatwasser.

2. Waar komt al dat stof vandaan?
Ik heb een wispelturige-huisstofmijt-allergie. Althans, zo noem ik het. De allergie is sowieso vastgesteld, maar de ene dag heb ik er meer last van dan de andere dag. Op de dagen dat ik er last van heb kan ik me ontzettend vies voelen. Niet alleen omdat mijn huid letterlijk vervelend aanvoelt en mijn hoofd vol met snot zit, maar ook omdat mijn huis blijkbaar stoffig is. Daar kan ik me dan best stom over voelen. Ben ik dan echt zo nalatig en slecht in het huishouden? Maar als ik dan eens bij m'n vader ben, zie ik dat zijn huis pas echt stoffig is. Ik heb daar vaak ook veel meer last van m'n allergie. Dat stelt me wel gerust, want als zelfs je vader, die toch altijd je volwassen voorbeeld is geweest en z'n zaken verder prima voor elkaar heeft, ook een stoffig huis heeft, dan zal ik vast geen mislukte volwassene zijn.

3. Ik begrijp planten niet
Ik hou echt van planten en heb ze graag in huis, maar af en toe kan ik er geen pijl op trekken waar planten nou eigenlijk behoefte aan hebben. Meer licht, minder licht, meer water, minder water? En dan is het in de zomer ook nog eens heel anders dan in de winter. Ik weet het in theorie, maar in de praktijk lijk ik voor sommige planten toch tekort te schieten. Er zijn al een hoop plantjes dood gegaan in mijn huis, maar gelukkig zijn er ook een paar die het juist super goed doen. Dan maar lekker veel stekjes maken.

4. Te klein huis of te veel spullen?
Het huisje waar ik nu woon is het eerste huisje na mijn studentenkamer. Ik zeg bewust huisje, omdat het niet zo heel groot is... of heb ik gewoon te veel spullen? Waarschijnlijk allebei. Soms vind ik het heerlijk om even met een vuilniszak door m'n huis te gaan. Sommige dingen zijn goed en kan je misschien ergens anders een tweede leven geven, maar veel dingen verzamelen zich zonder dat er echt nut voor is. 

5. Als anderen komen is het ineens schoon
Nu is het niet zo dat mijn huis altijd een hele grote bende is, maar blijkbaar is het genoeg rommel om wanneer anderen op visite komen, toch even flink op te ruimen. Op zo'n moment kan dat opruimen, wat je al die tijd al aan het uitstellen was, ineens in een half uurtje tijd gebeurt zijn. Nou, dan viel het eigenlijk toch wel mee... Met een goede motivatie tenminste.

6. Shit, wasmachine vergeten
Omdat de wasmachine er altijd een tijdje over doet, vergeet ik wel eens dat hij nog aan staan. Best gek, als je nagaat wat een geluid dat ding maakt, maar het gebeurt me meer dan eens dat ik de deur uit ga en de natte was compleet vergeet op te hangen. Daar baal ik altijd flink van. Eerder kon ik het mezelf ook wel echt kwalijk nemen. "Zie je wel, jij vergeet ook altijd alles, warhoofd!" Het overkomt de beste... Dan nog maar een kort wasje.

7. Multifunctioneel wasrek
Als je de was dan eenmaal hebt opgehangen, midden in de kamer, omdat er verder geen ruimte is voor een wasrek, hangt het er ook wel goed. Zo is m'n wasrek niet alleen m'n wasrek, maar ook een soort kledingkast! Waarom eerst iets van het wasrek in de kast hangen, om het vervolgens aan te trekken en weer in de was te doen? Het scheelt weer een handeling!

8. De bodemloze vuilniszak
I wish! Maar goed, er kan altijd nog wel iets bij, toch? Gewoon een beetje aanstampen, een beetje proppen en daar precies in het hoekje is nog wel een gaatje voor die bananenschil. Gaat prima, tot je er uiteindelijk echt niet omheen kan. Dan zit je met een vuilniszak die niet meer dicht kan en in het ergste geval ook nog eens uitscheurt!

9. Als ik schoonmaak word het viezer
Ik weet niet hoe ik het doe, maar soms lijkt iets alleen maar viezer te worden als ik het schoon probeer te maken. Ik weet nog dat m'n vriend een beetje om me moest lachen toen hij me in de weer zag met een dweil en een stofzuiger. "Als je zo snel stofzuigt verspreid je het stof alleen maar. Nee, je moet eerst de hoge dingen afstoffen en daarna de grond dweilen." Oh ja, klinkt logisch. Nog altijd heb ik er niet per se het geduld of een oog voor. Ik heb wel andere talenten, zeg ik dan maar. 

10. "Sorry voor de rommel!"
Als er iemand op visite komt roep je altijd: "sorry voor de rommel!" Waarop de ander reageert met dat het allemaal wel meevalt. Precies zoals dat wanneer jij op visite gaat een ander "sorry voor de rommel" roept en jij zegt dat het allemaal wel mee valt. We zijn immers allemaal wel wat rommel gewend toch? Uiteindelijk vraag je je altijd af waar die ander zich nou zo druk om maakt. Het valt toch hartstikke mee?

Het is fijn om een opgeruimd huis te hebben. Een opgeruimd huis is immers een opgeruimd hoofd. Zo ervaar ik dat zelf ook. Hoewel ik rommelig ben van mezelf, kan ik me ook helemaal laten gaan in een plotseling opruimwoede. Heerlijk, maar wees daarin zeker ook niet te streng voor jezelf. De één heeft altijd een heel strak opgeruimd huis en de ander heeft dat wat minder. Daar is helemaal niet iets goeds of fouts aan. Mijn huis staat bovendien vol met spulletjes en niet alles is echt op elkaar afgestemd. Intussen begin ik zelfs een beetje uit mijn kleine huisje te groeien, maar ik woon hier hartstikke fijn en nodig nu wel graag mensen uit.

Ik probeer het heus wel schoon te houden, maar dat er afwas staat en stof ronddwarrelt is niet echt te voorkomen. Ik vind het niet belangrijk dat mijn oven helemaal spik en span is en schaam me niet voor een eventueel wasrek. Schaam jij je wel eens voor je huis of heb je het gevoel dat het een te groot rommeltje is en je het allemaal niet bij kan benen? Probeer dan maar weer eens te denken aan het feit dat iedereen zich altijd verontschuldigd voor de rommel, terwijl we het zelf bijna altijd mee vinden vallen. Natuurlijk zit er een grens aan, maar een beetje rommel stoort niemand zich aan. Het hoeft niet perfect!

Wat is voor jou herkenbaar in het huishouden?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

pijntje - Dinsdag 27 augustus 2019 19:03
oeffff. Zo herkenbaar dat je niemand wilt uitnodigen omdat je je schaamt voor je huis(houden)
Eke - Dinsdag 27 augustus 2019 21:10
Haha zo herkenbaar alles, maar ik wil inderdaad ook altijd eerst schoonmaken als er iemand komt.
MissBeta - Dinsdag 27 augustus 2019 21:16
Hahaha... mijn huis is niet vies, ik krijg gewoon te weinig visite ;-) Ik verbaas me er ook altijd over hoe snel mijn huis dan weer op orde is als ik wel visite krijg... waarom zie ik er dan altijd zo tegenop?
Lost girl - Woensdag 28 augustus 2019 00:54
Ai, erg herkenbaar. Vooral als chaotische autist de boel ordelijk houden is een hele uitdaging. Ik heb daar echt hulp van buitenaf bij nodig anders is er alleen nog maar een strookje om van mijn bed maar mijn bank te lopen haha. En vaak heb ik er de energie niet voor. Dan plof ik als ik thuis kom op bed en moet het huishouden een andere keer maar weer.
Anne - Woensdag 28 augustus 2019 06:20
Ik voel mij ook altijd zo onzeker over mijn huis. Ik ben eigenlijk heel ordelijk, maar ik heb niet veel geld om nieuwe spullen enz. te kopen en daar ben ik dan bang voor dat anderen mij om zullen beoordelen.En soms heb ik ook hulp nodig om klussen te doen en daar durf ik dan niet om te vragen omdat ik mij schaam. En dan schaam ik mij er weer voor dat er nooit iemand komt bij mij..... 🤔😯
Ok - Woensdag 28 augustus 2019 10:05
Mensen geven er denk ik echt niet om of jij leuke, nieuwe spullen in je huis hebt. Als het goed is komt bezoek voor jou en niet voor bezoek toch?
Ok - Woensdag 28 augustus 2019 10:06
Ik bedoel en niet voor je huis haha
Anne - Donderdag 29 augustus 2019 11:56
Ja, dat hoop ik ook! 🙂
Anoniem - Woensdag 28 augustus 2019 10:53
Ik heb een kat, echt het allerliefste beest en een schat van een dier. Maar hij verhaard ontzettend. Ik schaam me er enorm voor, maar ik vind het echt vreselijk. Ik kan blijven schoonmaken maar als ik me omdraai liggen er al weer plekken haar en daardoor kan ik me echt rot in mijn huis voelen omdat ik niet tegen 'viezigheid' kan.
Maria - Woensdag 28 augustus 2019 14:56
@Anoniem, als ie erg verhaart, kan het misschien komen door en tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
w - Woensdag 28 augustus 2019 20:27
Ik woon heel klein, ik heb speciaal een compressor gekocht, die minder geluid maakt dan de gangbare en doe met mondkapje op en stofzuiger mijn kamer stoffen, haha. Ben er supertrots op dat ik het zo uiteindelijk kan doen en het kan me geen barst (meer) schelen wat iemand dan ook maar van mijn huisje vind, want ik weet waar ik vandaan kom en hoe het zo is gekomen en hoe blij ik ben met mijn huisje.
Cindy - Woensdag 28 augustus 2019 23:39
Alles wat ik zie moet direct weg..erg vermoeiend en bijna onleefbaar..zou het niet lang uithouden in tev aan rommel..
Saskia - Vrijdag 30 augustus 2019 16:38
Bijna grappig om te lezen haha

Ik ben juist echt gehecht aan een opgeruimd en schoon huis, anders wordt ik gek in m’n hoofd van alle chaos.