10 vragen om jezelf zo nu en dan te stellen

 

Door de snelheid van het dagelijks leven vliegt de tijd soms voorbij. Hierdoor kun je nog weleens vergeten om bewust stil te staan bij jezelf en waar je nu eigenlijk mee bezig bent. Vaak doen we dingen op de automatische piloot en omdat het nu eenmaal zo hoort, zonder na te denken over wat we hier nu eigenlijk van vinden en of we iets anders zouden willen in ons leven. Als je wat bewuster wil leven kan het je helpen om jezelf af en toe eens de volgende vragen te stellen.


Bron

Haal ik het beste uit mezelf?
Vraag jezelf eens af of dat wat je doet je echt blij maakt, of dat je je vooral heel veilig voelt bij wat je doet. Soms kunnen we veel meer dan we denken maar blijven we vooral, bijvoorbeeld in studie of werk, maar doen wat we altijd doen, simpelweg omdat dat bekend terrein is. Zonde, want wie weet waar je nog meer toe in staat bent.

Vergelijk ik mezelf te vaak met anderen?
Het is makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen. Zeker als je begin twintig bent is het vaak zo dat mensen om je heen in een andere levensfase kunnen zitten. De een studeert nog en woont op kamers en de ander is al begonnen met een baan en heeft een eigen huis. Door je te vergelijken ga je je vaak alleen maar rot voelen omdat je dan gaat kijken naar wat jij allemaal niet hebt bereikt en anderen wel. Het leven is geen wedstrijd, iedereen bewandelt een ander pad.

Leef ik in het nu?
Om te kunnen ontdekken wie je bent, zul je het verleden achter je moeten laten. Probeer bijzondere momenten bewust te ervaren voordat ze voorbij zijn. Het verleden is een fundering voor waar je nu bent en het heden zal je helpen om de toekomst verder te bouwen. Probeer te voorkomen dat je continu bezig bent met wat nog gaat komen, daarmee verlies je de tijd die je nu hebt.

Wat zijn mijn doelen in het leven?
Doelen kunnen je leven betekenis geven. In het nu leven is essentieel om gelukkig te kunnen zijn, maar het hebben van een bucket list kan je iets geven om naar uit te kijken wat ook erg positief is. Doelen bereiken gaat niet vanzelf, dit doe je door middel van kleine stapjes. Je kunt al beginnen met wat je volgende bereikt zou willen hebben, langzaamaan brengt dat je naar een doel voor volgend jaar.

Waar krijg ik stress van?
Het is goed om je te bedenken welke zaken in het leven jou stress bezorgen zodat je deze leert te herkennen in het dagelijks leven. Op het moment dat je bepaalde triggers voor stress herkent, wordt het eenvoudiger om ermee om te gaan en voorkom je dat de stress je volledig overneemt. Stress kun je niet altijd voorkomen maar door je bewust te zijn van de signalen kun je er wel voor zorgen dat jij controle houdt over wat het met je doet.


Bron

Passen de vrienden die ik heb bij wie ik ben?
Als je ouder wordt, verzamel je veelal een groepje vrienden om je heen die je van verschillende plekken kent. Sommige zijn van de middelbare school, anderen van je studie, misschien heb je nog vrienden van de basisschool en ga je nog goed om met mensen die je kent van een sport of therapiegroep. Het is niet gek om je zo nu en dan af te vragen of de vriendschappen die je hebt constructief zijn. Leveren ze je iets op of kosten ze je vooral iets? Soms blijkt dan dat je alleen bevriend met iemand was omdat je elkaar vijf dagen in de week op school zag, maar blijk je verder weinig gemeen te hebben. Of misschien merk je dat het enige waar je met een vriendin over praat problemen zijn en dat dit je negatief beinvloedt. Welke vriendschappen zijn waardevol en moet je in investeren en welke vriendschappen moet je, hoe pijnlijk dit ook kan zijn, misschien laten gaan?

Maak ik beslissingen op basis van wat ik zelf wil?
Doe je de dingen die je doet omdat je ze zelf wil doen, of omdat je denkt dat anderen het van je verwachten? Ook dit is iets wat je jezelf zo nu en dan af kunt vragen. We kunnen soms het gevoel hebben dat ons hele leven al voor ons uitgestippeld is: we gaan naar school, halen een diploma, gaan studeren, op kamers, vinden een baan, trouwen en krijgen kinderen. Ga jij dat ook allemaal doen dan is dat prima, als je er zelf maar achter staat. Zou je eigenlijk veel liever een tijdje gaan reizen na je studie, durf daar dan ook voor te kiezen. Het is jouw leven, niet dat van een ander.

Investeer ik in mijn toekomst?
Afhankelijk van je leeftijd is het op een bepaald moment ook goed om eens te bekijken of je huidige manier van leven iets bijdraagt aan je toekomst. Zo is een eeuwig studentenleven met heel veel feestjes leuk, maar als je kijkt naar waar je over vijf jaar wil staan, draagt het daar dan iets aan bij? Aan de andere kant hoeft niet alles wat je nu doet bij te dragen aan iets in de toekomst, je moet immers in het nu leven. Anderzijds is wel belangrijk om geen tijd te verspillen en waar mogelijk verstandige keuzes te maken. Verspil jij al jaren van je leven aan rommelen met eten, dan is het goed om hier iets aan te veranderen. Dit draagt op geen enkele manier bij aan je toekomst en die jaren krijg je nooit meer terug.

Voel je je gelijkwaardig op je werkplek?
Wellicht een aparte vraag maar ook deze vraag is interessant om aan jezelf te stellen. Zeker als je nog jong bent, kun je jezelf heel lang de nieuweling voelen op het werk, ook al werk je er misschien al een aantal jaar. Bovendien zegt dit gevoel veel over hoe jij naar jezelf kijkt. Voel je je gelijkwaardig ten opzichte van je collega's? En waar ligt dat precies aan? Heeft dat iets met jouw opstelling te maken of met de sfeer op het werk?

Houd ik van mezelf?
Van jezelf houden is een moeilijk begrip. Je hoeft niet dol op jezelf te zijn en de hele dag gelukkig in de spiegel te kijken maar misschien kun je jezelf wel afvragen of je jezelf kunt accepteren zoals je bent, zowel je positieve als negatieve kanten. Weet je van jezelf wat je nodig hebt en geef je jezelf dat ook en durf je voor jezelf op te komen, ook als dat betekent dat je alleen staat? Houden van jezelf is heel breed, maar gaat onder andere over jezelf vergeven en je niet al teveel druk maken over wat anderen van je vinden.

Ben ik gelukkig?
En natuurlijk: ben je gelukkig? Dat betekent niet dat als je je leven een cijfer moest geven, dat dit dan een tien zou moeten zijn, zo zit het leven niet in elkaar. Wel betekent het dat je tevreden kunt zijn en geluk en blijdschap kunt ervaren.


Bron

Kun jij antwoord geven op deze vragen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Cristina6 - Zaterdag 2 januari 2016 14:06
Hele goeie vragen! Toffe blog! :-)
nynesxx - Zaterdag 2 januari 2016 14:19
Uh... Ik weet en voel momenteel niks ben alleen maar bang. Maar goeie blog
konijntje - Zaterdag 2 januari 2016 14:37
Heel goed blog. Dit zijn dingen waar ik veel mee bezig ben.
miss.atelophobia - Zaterdag 2 januari 2016 15:10
Ga vanavond deze blog aandachtig lezen en met pen en papier ermee bezig. In het kader van doelen, toekomst en geluk bereiken.
M. - Zaterdag 2 januari 2016 15:56
Goede blog! Ook best een beetje confronterend...Het punt m.b.t. vrienden is een van de dingen waar ik voorheen nooit zo over na durfde te denken; zo bang om alleen te zijn, ik klampte me aan vrienden vast (of nam juist veel afstand uit zelfbescherming). Hoe 'zwevend' het mag klinken misschien: met de jaarwisseling is er iets in mij veranderd. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat ik afscheid moet gaan nemen van bepaalde vriendschappen omdat we elkaar ontgroeid zijn. Ik heb er vrede mee en het geeft een opgeruimd gevoel: 2016 helder en scherp beginnen, investeren in nieuwe vriendschappen die wederzijdser zullen zijn en ook energie geven in plaats van alleen maar kosten.
Anoniem - Zaterdag 2 januari 2016 17:37
Ik ben momenteel ook op het moment gekomen dat ik serieus weer ben gaan denken over de vriendschappen die ik nu heb..
Pain won't last - Zaterdag 2 januari 2016 21:20
Wow wat is dit extreem confronterend. Ikzelf leef heel erg in het verleden en als ik dan daarover nadenk doet dat pijn. Die vraag of je gelukkig bent was het meest pijnlijk.
ginie - Zaterdag 2 januari 2016 23:35
Mooie blog op sommige punten merk ik ook steeds meer dat ik vooruitgang boek zeg maar en niet alleen maarbin mijn comfort zone blijf maar soms ook een uitstapje maak. Zo ben ik in sept met een universitaire studie begonnen iets waarvan ik nooit gedacht het te zou kunnen of Ć¼berhaupt al te doen maar ben er toch echt mee bezig. Nu in de tentame maand echt heel eng maar ga t proberen en blijf mezelf maar inpraten dat wat ik ook doe goed isšŸ˜Š
Op andere punten zoals van mezelf houden en gelukkig zijn heb ik nog wel wat winst te boeken maar hier ben ik dan ook hard mee aan t werk!!
Bedankt weer voor deze mooie blog!!
Lost girl - Zaterdag 2 januari 2016 23:58
Mijn werk is altijd een gevoelig puntje. Ik doe niet wat ik wil doen omdat ik bang ben om te falen. Dit levert alleen nog maar meer frustratie en verdriet op wat ik dan weer ga compenseren met eten. Een beetje een vicieuze circel, waar ik niet weet uit te komen.
Elinore - Zondag 3 januari 2016 22:17
Mooie blog, zal er binnenkort eens goed over na denken.
Mar - Zondag 3 januari 2016 23:03
Sandra, ik wil toch een keer benoemen wat voor waardevolle toevoeging ik je van de site vind. Ik vind dat je echt zulke fijne en goede blogs schrijft! Dankjewel.