10 tips voor meer zelfrespect

 

Probeer van jezelf te houden en jezelf te respecteren, gewoon omdat je het waard bent en omdat het je leven leuker maakt. Wanneer je jezelf niet respecteert kun je ook niet het respect van andere ontvangen dat je verdient. Hieronder zijn 10 tips om jezelf te respecteren. Lees ze goed door en gebruik ze. Je zult merken dat je jezelf een stuk beter voelt!

Wees eerlijk tegen jezelf en je omgeving
Het is belangrijk om te weten waar je voor staat en waarin je gelooft. Je moet onthouden dat je meer respect zal krijgen wanneer je in dingen gelooft en voor deze dingen staat, dan wanneer je gewoon met de groep meewaait.

Denk positief
Je moet stoppen met negatief over jezelf te denken. Onthoud dat niemand perfect is. Verander de negatieve in positieve gedachten en stop met zeggen dat je het niet kan. Begin met positief denken!

Luister naar jezelf
Het stemmetje (jouw gedachtes!) dat je van binnenuit hoort, probeert je te sturen en je te weerhouden van het maken van slechte keuzes. Dit is de innerlijke stem van jouw gevoel en jouw gezonde verstand. Herken het verschil tussen deze innerlijke stem en de stem van de eetstoornis. Volg deze innerlijke stem en probeer de stem van de eetstoornis tot zwijgen te brengen.

Eerlijk zijn

Vergelijk jezelf niet met een ander
We zijn allemaal anders en hebben allemaal andere sterke en zwakke kanten. Verdoe je tijd niet met negatief te denken over jezelf. Maak jezelf niet druk omdat je bijvoorbeeld niet even dun bent als jouw vriendin of over stoer bent als jouw vriend. Jij zal weer wat hebben of kunnen wat zij zouden willen.

Wees dankbaar
Veel mensen vergeten de dingen die ze hebben en zijn enkel bezig met de dingen die ze niet hebben. We moeten juist dankbaar zijn voor alles wat we hebben. Je weet namelijk pas wat je hebt als je het kwijt bent, dus ben dankbaar!

Denk aan eerdere successen
Een manier om je zelfrespect te vergroten is door een lijst te maken van al de dingen die je in je leven hebt bereikt. Wanneer je negatieve gevoelens hebt ten opzichte van jezelf, lees dan deze lijst.

Wees niet te serieus
Neem het leven en jezelf niet te serieus. Je moet juist genieten van het leven en plezier maken met vrienden en familie. Lach om je fouten en leer ervan.

Toon respect
Wanneer je jezelf niet respecteert zul je andere ook niet kunnen respecteren. Zelfrespect heeft te maken met aardig zijn voor jezelf. Om dezelfde reden moet je ook aardig zijn voor anderen. Wanneer je naar anderen respect toont zullen zij ook respect naar jou tonen.

Positieve omgeving
Probeer uit een vernederende en respectloze omgeving te komen. Creëer een positieve omgeving. Deze omgeving zorgt voor positieve ervaringen en die op zijn beurt weer voor meer zelfrespect.

Vrienden
Iedereen heeft steun nodig. Ga niet om met mensen die jou een slecht zelfbeeld geven. Ga niet om met iemand die je uitscheldt, belachelijk maakt of pest. Zij verdienen jou niet. Vervang ze door vrienden die jou steunen en je gelukkig laten voelen.

Respecteer jij jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Rose - Zaterdag 6 april 2013 16:39
Goede tips, ik zal het proberen.
Lance - Zaterdag 6 april 2013 16:49
Ik respecteer mezelf niet echt.....
Maar ik ga het proberen met behulp van de tip
alvast bedankt. Ik hoop dat ik er wat aan heb
l - Zaterdag 6 april 2013 16:57
Ja, sinds het beter met me gaat respecteer ik mezelf en ik pas deze tips nu veel toe.
puntje - Zaterdag 6 april 2013 17:03
wees niet te serieus is voor mij een hele goeie.
Ag!rl - Zaterdag 6 april 2013 18:31
Heb ik best wel moeite mee, mezelf respecteren... Weet niet of me dit gaat lukken maar ga het wel proberen!
Sharon - Zaterdag 6 april 2013 18:48
Goed artikel! Wel lastig om positief te denken en jezelf te respecteren. Volgens mijn moeder en zus kan alles altijd beter en maar zeggen dat ik goed ben zoals ik ben. "Hoezo perfectie?" Ja, lastig hoor inderdaad! Achja, ik vind alles best. Ik bedoel, ik ben meestal tevreden met mezelf behalve met mijn gewicht/lijntje, maar dat is puur dat negatieve zelfbeeld!
lotte - Zaterdag 6 april 2013 19:01
Kwam precies op het juiste moment dit artikel! :). Ben met de meeste dingen sowieso al bestwel bezig, maar weet alleen niet wat ik aan die omgeving kan doen? want van vrienden die naar tegen je doen kan je afstand nemen maar van je ouder met wie je moet samenwonen niet echt...
Sabrina - Zaterdag 6 april 2013 20:01
accepteren vind ik moeilijker, ik respecteer mezelf wel maar accepteren niet..
xXxpaula - Zaterdag 6 april 2013 20:53
Ow leuk die foto met de Eifeltoren! Ik heb er ook een met mij en mn vriendin :)
Nerveus - Zaterdag 6 april 2013 21:45
Goed artikel!
Ik respecteer mezelf. Natuurlijk zijn er dingen aan mezelf die ik minder vind, maar je moet jezelf nemen zoals je bent, je zit toch heel je leven in je lichaam. Je gedrag kun je misschien wel aanpassen, maar aan je lichaam vrij weinig. Je moet er het beste van maken vind ik!
Lance - Zondag 7 april 2013 08:55
Nerveus,
mooie uitspraak" je moet jezelf nemen zoals je bent, je zit toch heel je leven in je lichaam. Je gedrag kun je misschien wel aanpassen, maar aan je lichaam vrij weinig. Je moet er het beste van maken"

Ik vind dat echt super mooi gezegt ik ga het onthouden en proberen toe te passen

Cath - Maandag 8 april 2013 14:53
Zoek een positieve omgeving op en vrienden die je steunen en gelukkig laten voelen, dat zijn denk ik wel dingen waardoor mijn zelfrespect kan groeien.
alone - Zaterdag 17 oktober 2020 20:33
ik heb hier geen aanvulling bij
wel helemaal met je eens
vlindertje - Donderdag 5 maart 2020 19:56
Hou van jezelf, want er is niemand anders die zoveel van je gaat houden als jezelf. Keep that in your mind!
alone - Zaterdag 17 oktober 2020 20:39
hou van jezelf en vertrouw op je emotionele lichaamssignalen
deze gedachten komen bij me op als ik je reactie zag
mbt keep in your mind : niemand anders houd echt positief van je
je complete ikje