10 tips tegen eetbuien

 

Als je last hebt van eetbuien heb je er veelal alles voor over om ervan af te komen. De eetbuien beheersen jouw leven en voelen aan als een drug: als de eetbuidrang eenmaal opkomt kan niets of niemand je weerhouden deze te beantwoorden door grote hoeveelheden voedsel te eten. Na zo'n eetbui voel je je vreselijk en zou je het liefst alles weer zo snel mogelijk kwijtraken. Je compenseert erop los en krijgt hierdoor weer nieuwe eetbuidrang... en zo is de cirkel rond. Een negatieve cirkel die je met de dag depressiever maakt.

Wat kan je nou doen tegen deze vreselijke verslaving? Zijn er eenvoudige tips die je kunnen helpen bij het verminderen of verhinderen van jouw eetbuien? Ja, die zijn er gelukkig! Ze zijn niet eenvoudig, maar wel haalbaar.

bang

Onderstaand vind je 10 bruikbare tips die je kunnen helpen in jouw stijd tegen de eetbuien:

Tip 1: Laat je gevoelens er zijn
Eten is nauw verbonden met jouw gevoelens. Een eetbui komt veelal niet vanuit het niets. Er spelen bepaalde gevoelens waardoor je jouw toevlucht zoekt tot een eetbui. Maar welke gevoelens zijn dit en wat gebeurt er als je die gevoelens er laat zijn? Ga de uitdaging aan en geef je gevoelens een half uur de tijd om er te zijn. Stel je eetbui dus een half uur uit en schrijf over je gevoel. Denk na vijf minuten schrijven niet 'Nou er is niks hoor, ik voel me alleen rot, ik stop ermee', maar schrijf verder. Het kan soms even duren voordat je tot de kern komt. Het kan best dat je hierna alsnog toegeeft aan de eetbui, maar je bent dan wel een inzicht rijker. Hoe meer inzicht en bewustzijn, hoe beter je jezelf zal kunnen wapenen tegen toekomstige eetbuien.

Tip 2: Isoleer je niet
Het hebben van eetbuien is vreselijk, maar het hebben van eetbuien zonder dat iemand het weet is nog vreselijker. Het maakt je zo eenzaam en alleen in jouw problemen, dat de weg naar van je eetbuien afkomen alleen nog maar langer is. Met de eetbuien demp je allerlei gevoelens. Hoe meer je die gevoelens deelt met anderen, hoe beter je ermee zal kunnen omgaan en hoe minder je de eetbuien nodig hebt. In eerste instantie zal een eetbui altijd aanvoelen als het meest prettig. Je zal eten daarom in het begin, net als een alcoholoverslaafde, verkiezen boven alles en iedereen. Probeer af en toe toch tegen die drang naar eten in te gaan en zoek contact met iemand: deel je gevoelens via mail, telefoon, skype en het allerbeste in real life.

Tip 3: Uit je hoofd, in je lijf
Wanneer eetbuidrang opspeelt voel je je als het ware een gevangene van je eigen gevoelens. Alles speelt zich af in je hoofd en het lukt je niet hier los van te komen. Wat dan goed is om te doen is: Ga uit je hoofd en in je lijf! Kom in beweging dus! Ga een stuk wandelen, ga een rondje hardrennen, ga ergens een ommetje fietsen etc. Laat al die gedachtes, angsten en gevechten in je hoofd los en richt je volledig op de fysieke inspanning. Dit kan rust opleveren in je hoofd en ervoor zorgen dat een eetbui uiteindelijk niet of minder nodig is.

nike free run

Tip 4: Sta jezelf iets toe
Een eetbui kan ook goed voortkomen uit het feit dat jij jezelf bijna niets toestaat. Je bent heel streng voor jezelf en je mag van jezelf nauwelijks lekkere dingen eten. Wat een kind niet mag, wil hij extra graag... Als jij je lichaam altijd maar snoep ontzegt, zal de drang naar snoep bij een eetbui extra groot zijn. Sta jezelf dus geregeld iets lekkers toe. Het kan helemaal geen kwaad om als tussendoortje wat dropjes te eten of als tussendoortje een keer een Mars te eten. Haal kleine verpakkingen in huis van eten waarvan jij echt kunt genieten. Trakteer jezelf hier af en toe op en de kans dat de drang naar eetbuien in ieder geval een inimini beetje afneemt is dan zeker groot!

Tip 5: Investeer in jezelf
Je kunt iedere keer concluderen dat je een zwakkeling bent die zichzelf niet kan controleren, maar je kunt ook aan de slag gaan met de kern van je problemen. Ga aan jezelf werken, ga in therapie, vraag hulp en zoek uit wat er allemaal onder die eetbuien zit. Investeer in jezelf, in je toekomst en in een eetbuivrij leven.

Tip 6: Stel het uit
Eetbuidrang kan voortkomen uit heftige gevoelens die ineens opspelen. Je kunt hier direct gehoor aangeven door toe te geven aan een eetbui en de gevoelens te dempen, maar je kunt jezelf ook uitdagen en de eetbui uitstellen. Soms zal je merken dat de eetbui na een tijd dan minder nodig of helemaal niet meer nodig is.

eetbuidrang

Tip 7: Laat het rusten
Soms is de beste manier om een eetbui te ontvluchten, wanneer alle andere manieren niet werken, naar bed gaan. Geef die gevoelens wat rust, geef jezelf wat rust en wie weet voel je je na een uurtje slapen een stuk beter.

Tip 8. Eet voldoende en regelmatig
Veel eebuiten komen voort uit te weinig eten en uit extreem compenseren van vorige eetbuien. Het is logisch dat je lichaam naar veel eten verlangt wanneer jij het constant te weinig eten geeft. Hoe lastig ook, doe er alles aan om voldoende en regelmatig te eten. Dit is 1 van de belangrijkste dingen die nodig is om van je eetbuien af te komen.

Tip 9: Stop met afvallen
Hoe meer je je richt op afvallen, hoe meer de focus in jouw hoofd zal komen te liggen op willen eten. De kans op eetbuidrang neemt dan dus ook ernstig toe. Richt jezelf op gezond eten en voldoende bewegen. Pas wanneer je het afvallen durft los te laten, zal de kans op eetbuien ook afnemen.

Tip 10: Structuur & planning
Eetbuidrang komt vaak op wanneer je je leeg voelt, wanneer je weinig te doen hebt en wanneer je geen contact hebt met andere mensen. Je zal op een gegeven moment een patroon gaan herkennen in de momenten waarop bij jou de eetbuidrang opspeelt. Bij mij was die bijvoorbeeld driedubbel aanwezig in de weekenden wanneer ik niet hoefde te werken en alleen op mijn kamer zat. Om die reden ging ik voor mezelf op vrijdag al een planning maken voor de zaterdag en zondag. Ik bepaalde van uur tot uur wat ik ging doen en wanneer ik ging ontbijten, lunchen en avondeten. Ik verplichttte mezelf iedere dag in ieder geval 1 iemand te hebben gesproken en 1 keer buiten te zijn geweest. Dit zorgde ervoor dat ik minder snel terecht kwam ik de negatieve cirkel van eetbuien - overgeven - eetbuien - overgeven - etc etc.

vrij

Hoe uitzichtloos het soms ook mag lijken, het is echt mogelijk om van je eetbuien af te komen. Het ook mogelijk om weer grootverpakkingen in huis te hebben zonder die in 1 keer te moeten opeten. Het is mij gelukt, dus het kan jou ook lukken. Ga ervoor, want een leven zonder eetbuien is een bevrijding!

Bekijk eventueel ook Proud's Video over eetbuien.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

K - Woensdag 24 juli 2013 14:34
Ik hoop dat ik er ooit van af zal komen.. Bedankt voor de tips, zal ze in mijn hoofd houden!
H - Woensdag 24 juli 2013 15:25
Nog een aantal tips die ik zelf heel erg behulpzaam heb gevonden toen ik weer iets meer controle kreeg over mijn eetbuien, maar die ik niet in deze blog zag staan:

1. Eet tussen elk onderdeel van je eetbui een appel. Ik at voornamelijk rijkbelegde boterhammen, dus tussen elke boterham moest ik een appel eten. Dit zorgde ervoor dat ik veel bewuster werd en uit de roes van de eetbui kwam. Ineens is een eetbui houden dan heel ongemakkelijk en vervelend.

2. Probeer na elke eetbui niet te compenseren. Dit is echt een lastige, maar als je eraan toe bent is dit echt de manier om helemaal van je eetbuien af te komen. Ik braakte steevast na mijn eetbuien. Na vele pogingen lukte het me hiermee te stoppen. Ik kreeg tijdens de eetbui mezelf meer onder controle, omdat ik wist dat ik niet mocht braken. Soms stopte ik de eetbui of begon er zelfs niet meer aan. De gevoelens die dan opkomen zijn verschrikkelijk en rot, maar die kun je met iemand bespreken en het resultaat is het dubbel en dwars waard!

3. Schrijf alles wat je eet op TIJDENS de eetbui. Ook al eet je 3 boterhammen met hagelslag, schrijf na elke boterham opnieuw op dat je een boterham met hagelslag hebt gegeten. Dit heeft hetzelfde effect als tip 1 eigenlijk; het maakt je bewuster tijdens de eetbui.

4. Plan je eetbuien in. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar anderen kan het misschien wel helpen. Stel je mag van jezelf de komende 3 weken een eetbui hebben op maandag van 16:00 tot 17:00, op woensdag van 19:00 tot 20:00 en op zaterdag van 11:00 tot 12:00. Plan niet te krap! Als jij meer eetbuien nodig hebt, plan je er meer in! Beter teveel eetbuien inplannen dan te weinig. Dat klinkt heel gek, maar het werkt zo: Omdat je het jezelf toestaat, krijg je steeds minder zin in een eetbui. Maar juist als je geen zin hebt in een eetbui moet je hem houden, want je hebt hem ingepland. Je zult merken dat je bewuster bent tijdens je eetbui, omdat je niet vanuit je eetbuidrang de eetbui in bent gegaan. Je kijkt niet meer door je "eetbuibril", dus ineens zul je ook de negatieve aspecten van de eetbui zien.

Dit zijn de tips die mij uiteindelijk echt van eetbuien hebben afgeholpen. Sommige klinken misschien heel eng (niet braken na een eetbui? dat kan ik niet!) maar ik ben er nu echt vanaf en daar ben ik echt zo blij om! Ik hoop dat ik jullie ook een beetje kan helpen met er vanaf komen met deze tips.
Liefs.
L - Dinsdag 24 juli 2018 15:54
Bedankt voor je tips! Van de eerste had ik nog nooit gehoord maar die lijkt me wel goed om zelf eens te proberen!
T - Woensdag 24 juli 2013 15:39
Wauw H, die tip 3 is echt een hele goede! Nog nooit eerder gehoord.
Jouw tip 1 en 2 zijn nog wat eng, maar ga ik later ook zeker proberen.
violindustrial @H - Woensdag 24 juli 2013 20:26
wauw! die tips van je zijn erg vindingrijk. Dat zijn goede concrete stappen om te nemen lijkt me. de tips uit die blog zijn ook goed, maar vergen iets meer tijd.. stoppen met afvallen bijvoorbeeld, dat doe je niet in één dag. ik ga ze onthouden!
Vera - Woensdag 24 juli 2013 21:47
Ik vind alle tips eigenlijk heel goed, en ook de tips die 'H' hier nog op heeft geschreven. Zeker die van de geplande eetbuien, op het laatst is er natuurlijk niks meer aan, maar dan heeft het wel geholpen!

Ik heb zelf nog zo'n 1 keer per week een eetbui, verder voel ik me eigenlijk heel erg goed, maar het lukt me nog niet om daar van af te komen. Dat is het enige wat mij in de weg staat voor volledig herstel. Het liefst zou ik over mijn hele verleden openheid willen geven, en ook over die eetbuien van nu, zodat ik het misschien wel helemaal af kan sluiten.
Ik heb weer een verwijsbrief van de huisarts, maar ik twijfel of ik wel weer in therapie zal gaan of niet.. Het is zo'n achtbaan van emoties, maar anderzijds misschien ook wel weer noodzakelijk om de eetbuien af te sluiten.

Ik twijfel..
Hieperdepiep - Woensdag 24 juli 2013 22:02
Vooral goed focussen op een paar gezonde maaltijden per dag heeft mij erg geholpen, zo kreeg ik weer ritme en structuur, en minder honger.
Ook heb ik eens gekeken naar stressfactoren in mijn leven, en hieraan gewerkt, dit scheelde ook enorm!
Hna - Donderdag 25 juli 2013 10:39
Niet compenseren was voor mij de sleutel. Heel moeilijk, maar toen ik die keuze maakte voelde ik me wel vrij. Zo had ik minder behoefte aan een eetbui.

Aan het begin eet je dan wel wat te veel, dat maakt misschien 'bang'. Maar als je doorzet merk je dat je weer als een normaal mens leert eten en dus je normale gewicht weer terug krijgt.

Ga ervoor!
M - Donderdag 25 juli 2013 21:40
Bedankt voor alle tips! :-)
Barbara - Vrijdag 21 maart 2014 20:48
Heel goede tips!! Ik ben uit mijn eetbuienperiode aan het raken enheb vele van die tips gebruikt!!
C - Zaterdag 22 maart 2014 00:58
Moeilijk als je al 35 jr eetbuien hebt. Het is zo verweven met mijn leven.

Zelf heb ik een stoplicht gemaakt met hulpmiddelen voor als 'het' oranje is. Als ik op tijd naar de hulpmiddelen grijp kan ik soms een eetbui 'rood' voorkomen. Helaas beland ik dan meestal de dag erna weer in dezelfde strijd van 'wel of niet kiezen voor een eetbui'. Dan geef ik er vaak aan toe want dat geeft bij mij weer paar dgn rust in mijn hoofd.
*Annie - Zondag 7 januari 2018 21:44
Lieve C,
Ik heb het erg moeilijk mijn eetbuien onder controle te krijgen. Al 16 jaar heb ik boulimia. Mag ik je vragen wat jouw hulpmiddelen zijn om te voorkomen dat je v oranje naar rood gaat?
Ik wil er zo graag vanaf... Alle tips zijn welkom.
x
Ex eetverslaafde - Zaterdag 22 maart 2014 07:59
Nobody said it was easy... Coldplay ... The cientist
En idd maar de aanhouder wint !
carla - Zondag 23 maart 2014 14:31
He H,
Bedankt voor de tips !
Een aantal van hen kende ik nog niet.
Saar - Maandag 28 april 2014 11:37
Super fijn al deze tips ik ga ze zeker in mn hoofd houden
Fierdemoi - Zaterdag 10 mei 2014 20:23
Hoe pak je het dan aan als je eetbuien in de nacht zijn.
Al Jaren, nacht in nacht uit.
Overdag eet ik voldoende.

Geen nacht overgeslagen, ik kan namelijk niet f iemand bellen of de deur uit gaan haha.
Dus veel tips vallen al af helaas.
Ik eet echt extreem veel bij t avondeten en nog een extra maaltijd voor t slapen en toch gaat t mis... Word er echt gek van. :(
Anoniem - Dinsdag 17 juni 2014 17:57
No one told you it would be easy, just that it would be worth it. You can do it! @Fierdemoi
Reentje - Maandag 26 januari 2015 12:51
Voor mensen met eetbuien 's avonds of snachts.
Ga eens na of je goed ontbijt, om de 2 uur iets eet en ook goed eet tussen de middag.
Gebruik vooral volkorenproducten en voeding met langzame suikers.
Als ik overdag te weinig eet krijg ik savonds of snachts ook last van eetbuien.
Dit is vors afgenomen door overdag goed te eten.
Klink misschien eng om overdag goed te eten, maar je voelt je er beter door en blijft er slanker van dan door al die eetbuien.
Miska - Zaterdag 18 april 2015 14:47
weet iemand misschien ook nog goede dingen voor op een crisisplan? Ik weet namelijk wel hoe ik me voel wanneer er een eetbui gaat komen en ik kan ze wel uitstellen maar toch lukt het me niet om ze te overwinnen :(
m - Woensdag 27 mei 2015 13:13
Hallo allemaal,
Ik zit al langer dan een jaar met mijn eetprobleem en heb er zo genoeg van !het controleert mijn hele dag en ik voel mij alleen nog maar depresief. Vroeger had ik 1 eetbui in week ,nu is er geen dag meer dat ik zonder eetbui rondkom. Wat kan ik doen ? Is er iemand die deze storenis heeft overwonnen waarmee ik kan praten en die mij wat kan helpen ? Ik kan het echt niet meer alleen aan :(
m - Woensdag 27 mei 2015 13:22
weet iemand ook hoe ik zelf kan uitzoeken waarom ik dit doet wat me zo ongelukkig maakt , ik voel me slecht maar weet helemaal niet waarom ,ik heb eigenlijk alles wat me gelukkig zo kunnen maken maar toch lukt het me niet om blij te zijn en mezelf te accepteren . ik heb al vaak gehoord dat als je de rede waarom je ongelukkig bent aanpakt ,je ook geen eetbui en meer zal krijgen maar als ik niet weet waarom ik ongelukkig ben... :(
foodforbalance - Donderdag 28 mei 2015 21:10
super tips! ik heb alleen een vraagje en ik hoop dat iemand me die kan helpen beantwoorden.
Nadat je los kwam van je eetbuien, viel je toen af of kwam je aan of kreeg je een constant gewicht?
ik hoop dat jullie me kunnen helpen, ben super gemotiveerd om eindelijk een keertje blij te zijn met wie ik ben en hoe ik eet.
K - Vrijdag 31 juli 2015 20:43
Hallo allemaal,

Wat kan ik het beste doen als ik een eetbui krijg uit boosheid naar de eetstoornis? Ik ga dan alles eten, mezelf propvol eten en dus mezelf overeten. Hierna voel ik mezelf vreselijk..Dankje wel alvast ik ben radeloos..

X
Sarah - Zondag 23 augustus 2015 01:29
Ik heb het gevoel dat Ik nooit zal genezen. Ik heb allés geprobeerd maar overgeven komt altijd terug en dan vole Ik mij zoals een mislukking.
angie - Maandag 2 november 2015 22:40

Als ik een eetbui heb gehad dan eet ik een paar dagen weinig tot ik weer wat minder weeg
Djune - Zondag 1 mei 2016 21:28
ik heb zo n 1 x per week een hele heftige vreetbui, ik verbied mezelf door de weeks iets lekkers te eten en leef voornamelijk op salade en bakjes magere yoghurt/kwark..
ik begin aan mezelf te merken dat wanneer ik weer meer controle heb over mijn manier van eten ik me happy voel , wanneer ik deze verlies prop ik me vol met alle slechte dingen die ik in huis heb, het welbekende gevoel is dat je, je daarna vreselijk voel met het gevolg dat ik mijn vinger in mijn keel stop en zo veel mogelijk uit spuug!

3 jaar geleden woog ik 62 kilo, ik was toen happy en at voor mijn gevoel dezelfde dingen als dat ik nu eet, ik ben nu 10 kilo zwaarder en ben dagelijks alleen maar aan het focussen op afvallen, dit duurt nu al anderhalf jaar maar tot noch toe heb ik nog steeds geen resultaat en dat irriteert, frustreert mij enorm!!, als ik dan weer eens iets leuks heb om te doen met mijn vrienden voel ik me zelfs schuldig om een biertje(s) of wijntje(s) te drinken omdat ik dan met het gevoel zit dat de hele week streng dieeten voor niks is geweest, dit tot het gevolg dat ik bijna al mijn leuke afspraken afzeg, en dan vervolgens depri thuis zit voor de TV ( vaak alsnog met slechte voeding )...
MENSEN WAT KAN IK DOEN?? help me
Ziggy - Woensdag 7 september 2016 22:37
Ik ben nu drie jaar allergisch voor van alles en nog wat heb mij heel die tijd goed aan mijn dieet kunnen houden en ben dan ook 25 kg afgevallen nu de laatste maanden heb ik het zo moeilijk dat ik niet een banaan. Maar zes eet ik eet BV 1 kg blauw bessen achtereen. Op ik hb dan ook maaltijd vervangende repen die ik kan eten dus eet ik er tien ik word er gewoon zot van en dan sta ik ook nog heel de tijd op de weegschaal want ik wil natuurlijk niet bijkomen alhoewel k weet dat met al dat ik eet wel bijkom natuurlijk , ik vraag mij af waarom il zo,ontspoor?
D - Zaterdag 3 december 2016 14:18
Ik heb problemen thuis die ik niet kan oplossen en daarom ga ik ook eten. ik weet waardoor het komt maar ik kan het niet stoppen. Voel me zo slecht over mezelf dat ik elke nacht mezelf in slaap huil. Maar ik kan hier niet vanaf komen. Ben 15 kg aangekomen hierdoor. Deze tips hou ik een dag vol en de volgende dag eet ik me weer vol. Ik weet niet wat ik moet doen. Heeft iemand een idee wat ik kan doen? Want ik kan zo echt niet meer doorgaan. het eet me van binnen op..
nancy - Woensdag 19 juni 2019 21:12
hallo, voor mij telt een 30jaar. heb al veel hulp gehad aan het boek van Charlie Paludanus, vrij van eetstoornis, om de zaken meer te ontrafelen want vreetbuien waren ook volledig met mezelf verweven. maar door uiteindelijk terug kijken naar mijn 'gelukkige' tienerjaren, en weer begrijpen wat mijn innerlijke diepste waarden waren, wie was ik? wat vond ik belangrijk? heeft me enorm geholpen. je eigen waarden zijn je meer waard dan regeltjes. toen heb ik ook leren huilen, mijn gevoelens niet meer weg te vreten maar de deur te laten opengaan! Jij kan het ook!
Zeevrucht - Donderdag 20 december 2018 02:25
Bedankt voor de tips!
111 - Zaterdag 25 april 2020 15:05
Twee weken geleden ben ik x* kilo afgevallen maar doordat ik nu meerdere eetbuien per dag heb waarin ik me niet kan controleren vliegen de kilos er weer aan

*aangepast door moderator