10 tips om december door te komen

 

Ik heb eigenlijk altijd verschillend naar de wintermaanden gekeken. Aan de ene kant hou ik echt niet van kou en ben ik een zomer persoon, maar aan de andere kant vond ik het altijd wel heel gezellig. Toen ik ruim twee jaar geleden mijn moeder verloor, keek ik erg op tegen de winter. Niet per se tegen de winter eigenlijk, maar wel tegen de feestdagen. Dagen die eigenlijk wel altijd leuk en mooi waren, maar die er ineens heel donker uitzagen.

Meisje in de sneeuw
Bron

De winter is voor veel mensen een periode in het jaar, die zo snel mogelijk voorbij mag zijn. Over het algemeen voelen velen zich somberder en worden de weersomstandigheden en het feit dat het snel donker wordt niet echt als iets positiefs gezien. Daarnaast lijkt iedereen gelukkig te zijn en zin te hebben in de feestdagen, terwijl jij misschien liever wil slapen en wakker wil worden als het januari is. Mijn moeder zorgde thuis altijd voor gezelligheid in de wintermaanden. Zij maakte van de winter altijd een mooi seizoen met kaarsjes, warme chocolademelk en gezelligheid in huis.

Twee jaar geleden heb ik echt ervaren dat de feestdagen lang niet voor iedereen leuk zijn. Wat mensen ook meemaken, de decembermaand kan heel beladen en moeilijk zijn. Of dat nou is omdat je een dierbare moet missen of omdat je depressief bent en 'gezellig moet doen'. Omdat je een eetstoornis hebt en tegen veel dingen opziet en dat je veel anderen ziet die 'gelukkig' zijn en genieten van deze dagen. Ik haalde in die tijd veel steun uit het idee dat ik lang niet de enige was die zich zo voelde. Ik besefte dat de feestdagen ergens heel mooi zijn, maar dat er altijd mensen zijn die een extra worsteling hebben op deze dagen en de dagen erom heen.

Omdat de decembermaand soms nog even net wat moeilijker is dan de andere maanden in het jaar, een aantal tips om deze maand ook door te komen.

Pot met briefjes

♥ Hou een positiviteitsdagboek bij
Juist in de moeilijkste tijd is het goed om de positieve (kleine) dingen te onthouden. Hou een positiviteitsdagboek bij of maak een pot waarin je iedere dag een briefje in doet waar je op schrijft wat mooi was aan die dag. Het hoeven geen grote dingen te zijn. Al is het dat je een mooi compliment hebt gegeven of hebt gekregen. Of dat je even naar buiten bent gegaan en kon genieten van de wind in je gezicht, terwijl je lekker dik aangekleed was.

♥ Visualiseer en kijk naar mogelijkheden
Probeer voor jezelf eens te bedenken hoe jouw december er uit zou moeten zien. Wat zou je het liefste willen? Deel dit op in activiteiten en gebeurtenissen zoals dagjes uit of juist dagjes thuis, gevoelens en gedachten. Probeer een totaal beeld te krijgen. Welke mensen komen er voor in jouw perfecte decembermaand? Wat doen zij en hoe wil je op deze maand terug kijken? Een droombeeld is goed. Maar hou wel in je achterhoofd dat nooit alles precies zo gaat als hoe jij dat van tevoren bedenkt. Kijk naar wat nu mogelijk is. Wat zou je willen en wat zou kunnen? Hierdoor kan het zijn dat december niet één groot gat lijkt, maar dat je uitkomt op een lijst met dingen die je wil gaan ondernemen.

♥ Bespreek het met iemand
Juist omdat je misschien tegen deze maand op ziet, is het verstandig om dit met iemand, bijvoorbeed je therapeut of je ouders, te bespreken. Waar zie je precies tegen op en hoe kun je er voor zorgen dat het zo dragelijk mogelijk wordt? Misschien kun je bijvoorbeeld bespreken hoe de feestdagen er uit gaan zien, zodat je weet wat je kunt verwachten, waardoor het minder spannend wordt.

♥ Maak je eigen kerstversiering
Sommige huizen zijn al volledig versierd met lichtjes en andere kerstversiering wanneer Sinterklaas voorbij is. Ik vind het er altijd wel heel gezellig uit zien maar zelf ben ik niet zo van de over de top kerstversiering. Wel vind ik het leuk om mijn huis gezellig te maken met wat extra's. In de kerstperiode dat ik het het moeilijkste had, heb ik mij gericht op het gezellig maken in huis. Juist omdat ik dat wel kon gebruiken omdat ik mij al slecht genoeg voelde. Ik heb in het tuincentrum, bij xenos en action allemaal spulletjes gehaald om zelf kerststukjes te maken. Best leuk om te doen en het zorgt voor goede afleiding. Het is bijvoorbeeld ook heel leuk om zelf kerstballen te maken. Door simpele te kopen bij een tuincentrum of bijvoorbeeld de action en ze te beschilderen en te versieren met glitters en strikjes bijvoorbeeld. Ook kun je leuke kerstballen maken met stof en wol. Super leuk toch, als je kerstboom vol hangt met zelfgemaakte kerstballen?

Kerstversiering kerstballen
Bron Bron

♥ Meedenken over het kerstdiner
Misschien vind je het lastig om aan anderen over te laten wat er met kerst gegeten wordt. Het kan zijn dat je liever zelf ook mee helpt en kan meedenken over de keuze. Ga op zoek naar leuke kerstrecepten. Op internet staan heel veel recepten die anderen maken tijdens de feestdagen. Ook zijn er genoeg boeken en tijdschriften over. Ga op zoek naar de mogelijkheden en misschien kun je ook kijken hoe je dit extra leuk kan aankleden of kan presenteren.

♥ Gezellig middagje kerstinkopen doen
Plan een leuk dagje met een vriendin of familielid dat je naar de stad gaat om kerstinkopen te doen. Dit kan in je eigen stad maar je kan er ook voor kiezen om een nieuwe stad te ontdekken. Maak er iets gezelligs van en misschien leuk om de dag af te sluiten door samen de cadeautjes leuk en origineel in te pakken.

♥ Maak je eigen kerstcadeaus
Misschien heb je weinig budget, zoek je afleiding of doe je eigenlijk niet aan kerstcadeautjes maar vind je het toch leuk om iets te geven... Maak je kerstcadeaus zelf. Maak een leuk schilderij met een mooie quote, schrijf een lieve brief, maak bijvoorbeeld een tas van oude kleding, ga op zoek naar sieraden die je niet meer draagt en maak van de onderdelen iets nieuws, maak een eigen bodyscrub, etc.

♥ Schrijf en post random kerstkaarten
Net even iets extra's doen voor anderen vind ik altijd wel leuk tijdens de feestdagen. Het geeft mij altijd wel een goed gevoel. Ook als ik mij eigenlijk helemaal niet goed voel. Ga de stad in en koop leuke kerstkaarten of nog leuker, maak ze zelf. Schrijf er een mooie boodschap op en post ze random bij jou in de buurt of in een andere stad. Het is leuk om te doen en misschien komt het wel bij degenen terecht die dat net even nodig hebben. 

Kerstkaart
Bron

♥ Schrijf een brief naar jezelf
Hier heb ik ooit over gehoord en ik vond het een heel mooi idee. Iedereen staat op een moment op een bepaald punt in zijn of haar leven. Misschien wil je dingen anders zien en voel je je niet gelukkig met het leven wat je nu hebt. Heb je goede voornemens? of wat gun je jezelf? Hoe wil je dat je leven er over een jaar uit ziet? Schrijf een brief naar jezelf met wensen, goede voornemens en doelen die je wilt bereiken. Stop het in een envelop en ruim het op op een goede plek, en waarvan je weet dat je het terug gaat vinden. Volgend jaar in december lees je deze brief weer.

♥ Acceptatie
Accepteer ook dat je je niet altijd goed hoeft te voelen en dat je best een dagje op de bank mag hangen met een leuke film of een goed boek. Hoe moeilijk het ook is, probeer er het beste van te maken en ook de decembermaand gaat weer voorbij.

Lees ook eens dit blog over de winter en een eetstoornis en dit blog over tips tegen een winterdip. 

Hoe kom jij december door?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ikke - Maandag 9 december 2013 13:01
Weer een leuke blog met goede tips!
Om even in te haken op de één na laatste tip over het schrijven van een brief aan jezelf: ik heb dat vorig jaar gedaan via futureme.org. Ik heb vorig jaar een brief aan mezelf geschreven en als het goed is, krijg ik op 1 januari die brief aan mijn toekomstige zelf in de inbox van mijn e-mail. Zo kun je het niet vergeten en kan-ie ook niet kwijtraken ;)
-Metaphor - Maandag 9 december 2013 16:47
Goede tips, maar, ik zie wel een kanttekening: ''Meedenken over het kerstdiner''
Ik merk zelf, dat het zo kan gebeuren dat je daar juist meer stress en vooral ruzie mee veroorzaakt, als je dan bijvoorbeeld met mensen woont die liever alles zelf bepalen...
-Metaphor - Maandag 9 december 2013 16:47
Goede tips, maar, ik zie wel een kanttekening: ''Meedenken over het kerstdiner''
Ik merk zelf, dat het zo kan gebeuren dat je daar juist meer stress en vooral ruzie mee veroorzaakt, als je dan bijvoorbeeld met mensen woont die liever alles zelf bepalen...
L. - Dinsdag 10 december 2013 10:46
Leuke tips! Ik denk zelf altijd ''Maak er het beste van''
Ik heb een aantal kersten doorgemaakt dat ik alleen in mn huisje zat om het te vermijden, maar dat wil ik gewoon niet meer! Ik probeer het nu juist zo leuk mogelijk te hebben, ook met moeilijke dingen. Dus ik ga lekker een kop chocomel drinken met een vriendin, en vier met een groepje kerst en doe toch cadeautjes bij de kerstboom en kaarsjes.
xXxpaula - Woensdag 11 december 2013 15:49
Wow heftig dat je geen moeder meer hebt!
Goede tips ook!
Felice - Zondag 14 december 2014 14:26
Goede tips en zo