10 tips die helpen bij het studeren

 

Veel studenten vinden het lastig om zich voor langere tijd en op een effectieve manier te focussen op hun schoolwerk. Dit is al helemaal lastig als je een eetstoornis hebt. Door de eetstoornis neemt je concentratie af waardoor het leren lastiger wordt. Misschien ben je te veel met andere dingen in je hoofd bezig of voel je je lichamelijk niet goed waardoor het studeren niet lukt. In deze blog zal ik 10 effectieve studietips geven die het studeren hopelijk iets makkelijker voor jou maken.

1. Zorg voor een goede nachtrust
Wanneer je niet voldoende nachtrust neemt, kunnen je hersenen de stof niet goed verwerken. Nachten doorhalen om de stof nog tot je te nemen is dus geen goed idee. Er is hier onderzoek naar gedaan en er is gebleken dat iets korter leren en vervolgens genoeg slapen beter is dan langer door leren en de nacht doorhalen. Een goede nachtrust betekent minstens 6 tot 8 uur slaap.

tips bij studeren

2. Kies de juiste voeding
Het is gebleken dat juiste voeding invloed heeft op je concentratie. Wanneer we informatie in onze hersenen op willen slaan, zullen verschillende hersencellen of neuronen verbinding met elkaar moeten maken. Hiervoor zijn geleidstoffen nodig. De hersenen maken deze zelf, maar hebben wel weer andere stoffen nodig om die stoffen te maken. In eieren, tarwekiemen, sojabonen en pinda's zitten veel lecithine. Lecithine is een stof die een positieve invloed heeft op je hersenen. Verder hebben ook schaal- en schelpdieren een positieve invloed op de prestaties van je geheugen.

Het allerbelangrijkste is dat je goed ontbijt. Je hersenen hebben na een nachtrust behoefte aan voedingsstoffen en dan vooral glucose. Deze vind je in koolhydraten en koolhydraten zitten in bijvoorbeeld muesli en brood. Wanneer je er 's ochtends niet voor zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt of dit gedurende de dag niet goed aanvult, kan je last krijgen van concentratieproblemen. 

Ik vond het zelf heel moeilijk om voldoende te eten tijdens het leren toen ik nog een eetstoornis had. Dit voelde verkeerd, omdat ik voor mijn gevoel alleen maar stilzat en niks zou verbranden. Daarom wilde ik niet eten, want ik dacht dat mijn lichaam het niet nodig had. Dat laatste blijkt dus een leugen te zijn van mijn eetstoornis, want je lichaam heeft juist het eten hard nodig als je aan het studeren bent.

3. Maak een studiegroep
In je eentje studeren is saai en kan moeilijk zijn als je een eetstoornis hebt. Persoonlijk had ik meer last van mijn eetstoornis als ik alleen was, omdat ik dan niet echt afleiding had en daardoor de ruimte kreeg om veel na te denken. Als je van studeren een sociale activiteit maakt, wordt het al iets leuker en gezelliger. Je hebt afleiding en dat kan heel fijn zijn.

4. Voeg creativiteit toe
Als je bijvoorbeeld plaatjes toevoegt aan je samenvatting, dan zorgt dat ervoor dat je het beter onthoudt. Ook het associëren van een bepaalde kleur bij een bepaald onderwerp zorgt voor betere herinnering. Je zou dus je leerstof op kunnen delen in thema's en elk thema een kleur geven om het zo beter te onthouden.

5. Zorg voor een goede stemming
Als je in een slechte stemming gaat studeren, dan is de kans groot dat je niet zoveel van de stof opslaat. Je bent in gedachten waarschijnlijk ergens anders en niet gefocust. Probeer daarom voordat je gaat studeren iets te doen waar je wat vrolijker van wordt. Mij heeft het erg geholpen door naar muziek te luisteren om in een andere stemming te komen.

6. Studeer in een goede omgeving
Probeer te studeren in een fijne, rustige omgeving waar je niet zoveel afleidingen hebt. Door privacy te creëren en onvoorspelbaar geluid te dempen zorg je ervoor dat je je beter kan concentreren. Het helpt om dus op een plek te gaan zitten waar je bekend mee bent en waar de geluiden dus niet voor afleiding kunnen zorgen. Uit onderzoek is ook gebleken dat de juiste verlichting belangrijk is bij het studeren. Als het licht niet zo sterk is, dan zorgt dat ervoor dat je slaperig wordt. Dat is nou juist wat je niet wil tijdens het studeren. Zorg daarom ook voor goede verlichting.

7. Schrijven
Het samenvatten van colleges, boeken en artikelen helpt je bij het analyseren van de stof. Ook opschrijven wat je niet goed begrijpt en er vervolgens de definitie van opzoeken, zorgt ervoor dat je het beter kan onthouden. Zelf schreef ik echt kladblokken vol als ik moest studeren. Als ik iets niet goed wist, dan bleef ik het al schrijvend voor mezelf herhalen. Net zolang tot ik het wist. Het werkte, maar het enige nadeel hiervan is dat ik een lamme hand kreeg van al het schrijven.

8. Leg het iemand anders uit
Om jezelf te testen en om te kijken of je de stof goed beheerst, is het een handige tip om de stof aan iemand anders uit te leggen. Op het moment dat dit jou makkelijk lukt, dan betekent het dat je de stof zelf goed begrijpt. Bovendien help je de ander hier ook mee.

tips bij studeren

9. Lichaamsbeweging
Uit onderzoek is gebleken dat lichaamsbeweging invloed heeft op de leerprestaties. Een verklaring hiervoor is dat door beweging hormonen (onder andere endorfine) worden aangemaakt waardoor je minder stress ondervindt, je je beter gaat voelen en dus ook beter kan studeren.

Ik vond zelf bewegen altijd lastig tijdens mijn eetstoornis. Rustig even wandelen kon ik niet. Ik moest dan bijvoorbeeld hardlopen van mezelf, omdat ik dacht dat ik dan meer calorieën zou verbranden. Misschien kan je afspreken om met iemand een rondje te wandelen. Op die manier beweeg je toch even, maar hoeft het niet meteen in het extreme van de eetstoornis te gaan.

10. Plan studieblokken in
Leren in studieblokken zorgt ervoor dat je de stof beter onthoudt. Het beste is om in blokken van 30 tot 50 minuten te studeren. Daarna kan je eventjes vijf minuten pauze houden om vervolgens te beginnen aan het volgende blok om te studeren.

Ik plande altijd iets langere studieblokken in, maar ik hield dan ook wel wat langer pauze. Ik vond het fijn om op die manier te werk te gaan, omdat ik mezelf in die wat langere pauze dan echt kon belonen voor het studeren.

Wat helpt jou bij het studeren?

Fotografie: Luis Hernandez

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

*** - Vrijdag 5 mei 2017 22:26
Bij mij helpt het juist om NIET te plannen. Ik maak enkel een ruwe examenplanning met de schatting van hoeveel dagen ik voor een vak nodig zou hebben. Van een concrete planning geraak ik enkel in paniek als het bv een dag niet lukt en ik achter geraak op schema. En door mezelf die vrijheid te geven, kan ik op een dag waarop de concentratie ver te zoeken is, het rustiger aan doen of een gemakkelijker vak leren.
En verder leer ik op verschillende plaatsen (in bed, op de grond, in de badkamer, in de tuin) zodat ik op het examen zelf soms kan herinneren waar ik dat hoofdstuk leerde en me de inhoud ervan beter kan herinneren.
In groep leren of schrijven zou trouwens niets voor mij zijn. Zo zie je maar dat iedereen een andere manier heeft die je zelf moet ontdekken.