10 herkenbare weegschaal gewoontes

 

De weegschaal, een apparaat waar je waarschijnlijk een haat/liefde verhouding mee hebt. Je bent afhankelijk van het ding, je kunt er niet zonder, maar hij bezorgt je tegelijkertijd de meest slechte dagen en negatieve stemmingen. Niet alleen veel mensen met een eetstoornis, maar ook -voornamelijk- heel veel vrouwen zonder eetstoornis struggelen dagelijks met de weegschaal. Deze afhankelijkheid van de weegschaal zorgt voor de nodige gekke gewoontes die te maken hebben met het daadwerkelijke wegen.

In deze blog beschrijf ik 10 gewoontes die je kunt hebben tijdens het wegen. Gewoon om te laten zien welke gekke dingen we ons eigenlijk in ons hoofd halen als we bezig zijn met dat apparaat. Deze gewoontes spelen niet alleen bij mensen met een eetstoornis, maar ook bij gezonde vrouwen.

water
bron foto

1. Naar beneden afronden
Je gaat op die weegschaal staan en ziet dat je 60,5 weegt. Wat veel mensen nu doen is automatisch naar beneden afronden. Dat voelt op één of andere manier toch fijner. Je weegt geen 61, maar je weegt 60.

2. Naakt
No way dat je op die weegschaal gaat staan met al je kleding aan. Dan zou je ineens veel meer wegen en dat getal wil je helemaal niet op die weegschaal zien staan. Kortom: Je weegt altijd poedel naakt. Als je dan toch een keertje met kleding aan of in pyjama weegt, wil je er het liefst minstens 2 kilo aftrekken... en als het je beter uitkomt: 3 kilo.

3. In de ochtend
je denkt er niet aan om 's avonds te gaan wegen, want je weet uit ervaring dat je dan zeker een kilo meer weegt. Je weegt in de ochtend, altijd. Je hebt dan sowieso het idee op je dunst te zijn en dat is ook hetgeen je terug wilt zien op die weegschaal.

4. Eerst plassen
Voordat je 's morgens op de weegschaal gaat staan wil je per se eerst even plassen. Je hebt het idee dat dat minstens een flink aantal ons scheelt en die wil je er niet bij zien staan als je op dat ding gaat staan. Eerst even naar het toilet en dan pas (naakt) wegen.

5. Voor het douchen
Je wilt wegen nadat je je hebt uitgekleed én nadat je naar het toilet bent geweest, maar wel vóórdat je gaat douchen. Waarom? Heel simpel! Nat haar zou er weleens voor kunnen zorgen dat je zwaarder weegt. En wat denk je van al die natte druppels aan je lichaam...? Onzin natuurlijk, maar voor de zekerheid weeg je toch maar voor het douchen.

6. Adem uit
Lucht is zoooo zwaar (not) en daarom adem je toch echt liever even flink wat lucht uit, alvorens je je voeten op die weegschaal zet. Opnieuw, onzin natuurlijk, maar in jouw hoofd maakt het wel degelijk verschil.

7. Nog een keer
Je bent op de weegschaal gaan staan en hebt je gewicht gezien, maar klopte dat gewicht wel echt? Voor de zekerheid ga je nog een keertje op de weegschaal staan. Gewoon om te kijken of het ding dan exact hetzelfde gewicht aangeeft.

8. Andere plek
Je bent op de weegschaal gaan staan en hebt je gewicht gezien, maar stond de weegschaal per ongeluk niet een beetje scheef of wankel? Dat kan uitmaken in het gewicht dat hij aangeeft. Om dit te controleren verplaats je de weegschaal nog even naar een vlakkere plek in het huis. Je besluit jezelf nog een keertje te wegen om te kijken of het gewicht hetzelfde is gebleven.

9.Goed afgesteld?
Alles leuk hoor, maar is die weegschaal wel goed afgesteld? Die wijzer lijkt niet helemaal op de 0 te staan. Misschien toch even ietsje bijdraaien. Bij een digitale weegschaal wil je toch even checken of de batterijen er nog wel goed inzitten. Je draait ze een paar keer rond in het bakje waar ze in de weegschaal zitten, je geeft de weegschaal nog even een corrigerende tik en je gaat er opnieuw opstaan.

10. Niet durven kijken
Je gaat op de weegschaal staan en bent, ondanks dat je per se op die weegschaal wilt staan, doodsbang om naar het getal te kijken dat op dat schermpje staat. Je durft nauwelijks te kijken omdat je weet dat het getal je waarschijnlijk niet happy gaat maken.

water zwemmen
bron foto

Dat waren de 10 weegschaal gewoontes die veel mensen hebben, maar waar we met elkaar niet of nauwelijks over praten. Gek eigenlijk hè, hoe extreem we bezig kunnen zijn met zo'n getalletje.

Toen ik nog een eetstoornis had, was dat ding echt een soort drugs voor me. Ik kon er absoluut niet zonder en sleepte hem overal mee naar toe. Als ik een ons was aangekomen was dit al een drama. Een paar ons aangekomen betekende een slechte dag waarop ik weinig mocht eten. Een paar ons afgevallen betekende aan de ene kant een positieve stemming, maar aan de andere kant meer angst om dit weer kwijt te raken en weer aan te komen. Ik moest mijn best dan dus doen om nog meer af te vallen.

Ik dacht dat de weegschaal me een gevoel van veiligheid en controle gaf, maar het ding gaf me op de langere termijn het tegenovergestelde. De weegschaal heeft er uiteindelijk ook nooit voor gezorgd dat mijn leven beter of gelukkiger werd. Ben je zelf obsessief bezig met de weegschaal, probeer dan eens te bedenken hoe lang je hier nog zo mee bezig wilt zijn. Vraag je af of je je leven over een jaar nog steeds wil laten beïnvloeden door dat ding. Is je antwoord hierop nee, bedenk dan wat jij nodig hebt om minder te gaan wegen.

Lees ook eens: De weegschaal en een eetstoornis.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Donderdag 29 september 2016 13:14
Weggooien dat ding. Helpt mij
Neki - Donderdag 29 september 2016 13:31
Woog mezelf eerst iedere dag, nu hoogstens 1x in de 4 weken. Het heeft mij veel rust gegeven om de weegschaal wat losser te laten.

Ps. Ik ronde m'n gewicht altijd naar boven af, het was toch nooit goed en zo had ik een excuus om nog meer de anorexia toe te laten.
Anoniempje - Donderdag 29 september 2016 13:52
Ik heb geen weegschaal, wat een vrijheid.
healthy happy plant based - Donderdag 29 september 2016 14:25
Ik woog mezelf iedere dag en van juni t/m medio september durfde ik er niet op te staan. Deze week toch maar weer eens gedaan en ben ongeveer 8 kilo aangekomen terwijl ik al aan de hoge kant van gezond gewicht zat toen ik 8 kilo lichter was. Aan de ene kant kan ik het wel goed laten gaan, maar aan de andere kant niet. Want ik eet super gezond, ik sport ongeveer 3 keer per week en ik doe verder niks wat voor gewichttoename kan hebben gezorgd. Ik kom ook niet van ondergewicht ofzo, gewoon normaal gewicht maar toch blijf ik aankomen.
Purrito - Donderdag 29 september 2016 15:09
Ik weeg mezelf gelukkig niet meer alleen eens in de 2 weken met mijn psycholoog om te checken of alles goed gaat, maar het liefst zou ik me nooit meer willen wegen!

@healthy happy plant: het kan ook heel goed kunnen dat je het gewicht van je spiermassa aankomt aangezien je 3x per week sport.
britneyangel - Donderdag 29 september 2016 16:23
ik weeg me meestal 2 a 3x in de week, en ik kan echt niet zonder!
Curtis - Donderdag 29 september 2016 16:35
Ik doe ze echt allemaal als ik me eens weeg. Liever weeg ik mezelf gewoon helemaal niet, geeft een stuk meer rust.
Wilma - Donderdag 29 september 2016 16:47
Zojuist weggegooid hopen dat ik het zo meer los kan laten.
Breadfish - Donderdag 29 september 2016 16:54
Ik ben er best trots op dat ik me nergens in herken.
A. - Donderdag 29 september 2016 17:03
Ik heb bewust geen weegschaal in huis omdat ik weet dat ik er iedere dag, zo niet meerdere malen per dag erop zou staan. Ik weeg alleen als ik bij de diëtiste kom, dus ik herken me gelukkig niet in bovenstaande dingen :).
Su - Donderdag 29 september 2016 17:57
Wat mij helpt, is mezelf de vraag te stellen of ik nog in mijn kleding pas.
Zo ja, dan kan ik niet enorm veel zijn aangekomen.
Ik heb een weegschaal in huis, maar het is al lang geleden dat ik erop ben gaan staan.
En ja, ook bij mij geeft dat veel rust.
Lost girl - Donderdag 29 september 2016 18:37
2,3,4 en 5 zijn toch gewoon ook zo. Het gaat dan niet om je vet maar wel om het totaalgewicht. Als je een eerlijk cijfer wil moet je altijd op hetzelfde tijdstip en dezelfde manier wegen. Zo moesten we dat in de kliniek ook. Nou sta ik er veel te vaak op op een dag, dus ik ben niet echt een goed voorbeeld haha. Ik moet gewoon weten of ik afgevallen ben zodat ik een motivatie heb om me aan mijn dieet te houden en te blijven sporten.
Carlotta - Donderdag 29 september 2016 19:01
@Lost girl

Er is plaats voorzien voor reactie's om meningen te delen en mekaar te helpen, niet om triggerende opmerkingen te maken of pro-ana te plaatsen. Dankjewel.
Hyomin - Donderdag 29 september 2016 19:12
hoe minder ik er op ga staan hoe beter ik me voel, vroeger meerdere keren per dag, nu zo'n 1x per week, ruim voldoende en geeft me veel ruimte en rust in mijn hoofd :-)
Nicole2810 - Donderdag 29 september 2016 20:50
Heel herkenbaar nog steeds helaas..
Sanne - Donderdag 29 september 2016 21:26
Ik heb een weegschaal die bij drie keer erop staan ook drie keer een ander gewicht aangeeft :P Dat helpt :)
Le Penseur - Donderdag 29 september 2016 21:32
Herkenbaar dit van toen ik nog diep in mijn eetstoornis zat.
Ik vertrouwde de weegschaal thuis niet meer omdat die elke keer iets anders aan gaf en de waarden ver uit elkaar lagen. Daarom woog ik mezelf altijd in de sportschool. Daar kon ik natuurlijk niet naakt wegen, dus legde ik mijn sportkleding op de keukenweegschaal thuis, zodat ik precies wist wat ik ervan af moest trekken. Afhankelijk van mijn gewicht ging ik wel of niet ontbijten en daarna de fitness in.
Inmiddels weeg ik mezelf nooit meer en kom ook niet meer in de sportschool. Ik doe aan krachttraining outdoor waardoor mijn gewicht weinig zegt.
Le Penseur - Donderdag 29 september 2016 21:32
(: - Donderdag 29 september 2016 22:21
Ik deed altijd mijn haar los want dan voelde het minder zwaar aan.. bizar eigenlijk!
sasa - Donderdag 29 september 2016 22:45
het lukte me niet meer om af te vallen,heeft ieman mischien wat tips voor me hoe kan ik doen?
Lost girl - Donderdag 29 september 2016 22:59
@carlotta, wat vervelend dat het zo bij jou overkwam. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Ik zie er zelf geen pro ana of triggers in, maar puur mijn ervaring. Ik vind het lastig zo niet onmogelijk om mijn interne motivatie om af te vallen te halen uit gezond willen zijn. Daarom gebruik ik de weegschaal als externe motivatie om toch ooit een gezond gewicht te bereiken.
eclaire - Donderdag 29 september 2016 23:09
@carlotta, denk niet dat lost girl het zo bedoelde. En ik ben het eens met dat het zo gek niet is om je altijd op hetzelfde moment te wegen. En je weet het zelf echt wel wanneer je er obsessief mee bezig bent :)
Anoniem - Vrijdag 30 september 2016 04:56
@Lost girl
De dingen die bij 2,3,4 en 5 worden genoemd kloppen absoluut, maar dit zal in totaal niet zo heel veel uitmaken. Natuurlijk ga je voor een realistisch beeld niet de ene keer 's ochtends naakt wegen en de andere keer 's avond met je complete outfit inclusief winterjas en kisten. Maar waar het om draait is om je gewicht los te kunnen laten en het over een wat langere termijn te zien.

Op een later stadium in mijn groepsbehandeling wogen we 'maar' 1 keer in de week, na het ontbijt en in kleren. En het is ZO doodeng om dat los te laten maar later realiseer je je dat je niet elke week twee dagen voor het wegen exact hetzelfde kunt eten en drinken en dezelfde kleding kunt dragen tijdens het wegen. En als je dat loslaat zie je dat de gemiddelde lijn echt niet afhankelijk is van die kleine dingen!
M. - Vrijdag 30 september 2016 08:52
Oeps, guilty op punt 2,3, 4,5,7,8 en 9. Misschien heb ik de weegschaal weer wat te veel invloed op me laten krijgen.
Maria - Vrijdag 30 september 2016 09:46
Herkenbaar. Heb hem net iets voorbij de nul staan, zodat ik naar de buitenwereld een x gewicht heb maar in werkelijkheid net ietsje minder. Dan weet ik voor mezelf dat het toch een beetje 'meevalt'.
Wmu - Vrijdag 30 september 2016 10:38
Jeetje, de meeste punten zijn heel herkenbaar!
- - Vrijdag 30 september 2016 11:26
Zeker herkenbaar, maar nu gelukkig vooral uit het verleden. Ik had zelfs het idee dat nagels knippen en benen scheren invloed zouden hebben op mijn gewicht.. Behoorlijk belachelijk als ik daar zo op terug kijk
Beertje - Zaterdag 1 oktober 2016 00:06
Herkenbaar alleen rond ik het juist naar boven af.. Zodat ik meer mijn best moet doen haha.
bente tv - Zaterdag 1 oktober 2016 13:33
dit is zooooooooo herkenbaar!!
Krissy18 - Woensdag 5 oktober 2016 22:37
Als ik moet wegen heb ik altijd dezelfde onderbroek aan hahaha
x - Woensdag 12 oktober 2016 11:36
Woah, NIET de weegschaal verplaatsen tussen het wegen. Het moet dan helemaal opnieuw eiken en dat klopt het gewicht niet meer. Kan echt kilo's verschillen, dus niet jezelf helemaal gek ermee maken en gewoon laten staan dat ding :')
nienke - Donderdag 31 januari 2019 14:46
ik woog mezelf meestal 3 tot 8 keer per dag, maar ik moet nu persé afkicken van de behandelaar (1x per week in de therapie wegen), en dat is echt stom. ik kan niet zonder, het is inderdaad gewoon een soort drugs. maar nu doe ik het met een meetlint want ik wil de controle echt niet weggeven.