10 hebbedingen voor je dertigste

 

Je oma of moeder hebben voor alles wel iets in huis. Een heel handig mesje, een speciaal vergiet, een sladroger, een compleet servies en een prachtige sprei op bed. Een huis vol dingen die ze bij elkaar hebben verzameld vanaf het moment dat ze hun eerste huis in moesten richten. Zelf heb ik inmiddels ook al een heleboel spulletjes bij elkaar geraapt en mijn huis ingericht. Toch zijn er nog van die dingen die je voor je 30e echt zou ‘moeten' hebben, die ik nog niet heb.

Bepaalde dingen zijn echte musthaves voor een compleet ingericht huis. Dingen die je ''zou moeten hebben'' en die je het gevoel geven dat je echt volwassen bent en op eigen benen staat. Een eigen plant bijvoorbeeld, een huisdier of iets om echt zelf voor te zorgen. Zo zijn er nog veel meer van dat soort dingen in het rijtje van dingen die je in huis zou moeten hebben tegen de tijd dat je 30 bent. Ik ben zelf 26, dus heb nog even de tijd.

knor

1. Passende wijnglazen
Misschien heb je wel allemaal verschillende wijnglazen in je kast staan omdat je die gratis hebt gekregen van familie of via een tweedehands winkel hebt verzameld. Veel studenten hebben dit en kunnen dus ook pas later, wanneer ze een baan hebben, matchende glazen betalen. Ik zelf heb inmiddels wel een paar dezelfde wijnglazen in mijn kast staan. Deze zijn echter niet zo duur geweest en heb ik gekocht bij Action. Ik mis nog wel glazen voor rode wijn.

2. Verse bloemen en planten
Toen ik nog thuis woonde had ik vaak kunstbloemen op mijn kamer staan. Dit was uiteindelijk goedkoper en zorgde er ook voor dat ik ze niet kon vergeten water te geven of op te ruimen. Inmiddels koop ik regelmatig een gezellig bosje bloemen voor in huis. Ook het levend houden van planten gaat mij steeds iets beter af, maar ik heb dan ook alleen maar makkelijke planten zoals een cactus.

poeptus

3. Een compleet bankstel
Op dit moment heb ik twee verschillende grijze banken in huis staan. Eigenlijk vind ik dit zelf ook juist wel leuk en weet ik niet of ik ook echt een bankstel zou willen. Toch vond ik dit terug op internet als het gaat om dingen die je in huis moet hebben rond je 30e. Je aller eerste bankstel kan natuurlijk leuk zijn, maar ik denk dat ik altijd voor tweedehands of een combinatie zal blijven gaan.

4. Je eigen wasmachine en droger
Momenteel deel ik mijn wasmachine met mijn onderburen via de overloop van het trappenhuis. Dit gaat prima en zorgt niet voor problemen. Tevens hoef ik lekker geen eigen wasmachine te betalen, wat natuurlijk wel fijn is. Toch ik het eigenlijk wel fijn vinden om over een tijdje een eigen wasmachine te hebben. Zeker voor wanneer ik nog eens ga verhuizen. Tegen de tijd dat ik 30 ben zal dit er vast wel van komen.

5. Een pannenset van een goed merk
Ook ik zou graag een goede pannenset bij elkaar sparen de komende jaren. Ik heb nu een setje van de blokker waar ik erg blij mee ben, maar dat komt eigenlijk alleen door de kleur. Een goede set zou aanbranden een stuk verminderen en een beetje kokkerellen veel fijner maken.

pannen

6. Iets dat leeft
Misschien woon je tegen je dertigste wel samen, heb je een kindje, een kat, een hond, vissen, een konijn of een cavia. In ieder geval schijnt het een musthave te zijn om zelf niet het enige levende wezen in je huis te zijn. Een plant kun je daarvoor niet als ‘levend wezen' bestempelen. Zelf heb ik op dit moment een kat in huis. Wie weet dat ik de komende jaren samen ga wonen, ik heb geen idee wat er tot aan mijn dertigste nog allemaal gaat gebeuren.

knorknor


7. Matchende handdoeken
Het is een kleinigheidje, maar tegen je dertigste hebben de meeste mensen geen bij elkaar geraapt zooitje aan handdoeken meer. Ook de theedoeken in de keuken passen vaak redelijk bij elkaar. Ik heb dit zelf al vanaf ik op mezelf ben gaan wonen, maar vind het eigenlijk helemaal niet zo heel belangrijk waar ik mee afdroog of mijn vaat doe. In de badkamer heb ik altijd witte handdoeken, al hebben deze wel verschillende maten en motiefjes.

handdoekenblog

8. Een balkon of tuin
Zelf ben ik dolblij met mijn grote terras in de stad. Het ligt ook nog eens heel fijn op de zon en is lekker groot. In mijn vorige woning had ik geen terras, balkon of tuin. Wie weet heb ik tegen mijn dertigste wel een eigen tuintje. Het lijkt me dan vooral leuk om een moestuin aan te leggen en eigen groenten en kruiden te verbouwen.

tuinbalkon


9. Compleet servies
Ik heb zelf deels wel en deels helemaal geen passend servies. Zo heb ik wel acht borden, maar dan wel in vier kleuren. De kommetjes, ontbijtbordjes en bekers passen bij elkaar, maar ik mix eigenlijk dat hele servies met andere mokken, theekopjes, schaaltjes en bordjes. Het is eigenlijk net wat ik leuk vind. Maar als het moet, kan ik er voor zorgen dat al mijn gasten van hetzelfde servies eten, maar dan wel allemaal een andere kleur en dat vind ik juist wel leuk.

10. Keukenapparatuur
Een mixer, keukenmachine of staafmixer kun je natuurlijk op den duur niet missen. Zeker als je graag dingen bakt, kun je dit niet blijven lenen van je moeder. Een eigen keukenmachine of set om mee te blenderen, mixen en shaken is natuurlijk wel heel erg fijn als je wat ouder en zelfstandiger wordt! Handig voor taart, zelfgemaakte soep, shakes of sausjes.

Jullie weten van mij in ieder geval wat ik op dit moment, voor mijn dertigste, al heb van dit lijstje. Ik ben natuurlijk benieuwd hoe dat voor jullie is!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bernice1991 - Zondag 21 december 2014 13:12
Wat een leuke blog! Ik herken veel! Al vanaf ik op kamers woon probeer ik alles een beetje hetzelfde te hebben. Handdoeken, theedoeken. Mijn servies wit maar al m'n favo theekopjes de meest kleurrijke mokken. Wel van elk 2;-)

Zodra ik echt een fijn plekje voor mezelf heb wil ik ook een kat.
Poephoofd - Zondag 21 december 2014 13:24
IK HEB ALLES
Kay - Zondag 21 december 2014 13:26
Haha, wat een leuke blog! Ik heb een plant, een servies en ik heb al de nodige keukenapparatuur. Voor de rest.... Ik heb nog ruim 11 jaar :-)
Roos - Zondag 21 december 2014 13:35
Voor mijn dertigste had ik dat allemaal nog niet hoor.
Ben nu 41 en ik kom niet eens op de helft (4).
Tuurlijk hoef je dat allemaal niet te hebben voor je dertigste (van wie?).
Ik kom tot nu toe op bloemen en planten, een tuin, wasmachine en wasdroger en we hadden een kat (inmiddels overleden).

Bij elkaar passende handdoeken en servies enz, nee, daar heb ik het nut nog nooit echt van ingezien. Ken ik ook weinig 30 en 40 plussers die dat wel zo hebben. Zo gaat het leven ook niet. Ik vind het wel gezellig, een beetje een chaos ;-)
Birdy - Zondag 21 december 2014 13:43
Roos, ik ben blij met jouw relativerende reactie :p
Anoniem - Zondag 21 december 2014 13:48
Kom ik met mijn 25 jaar toch best een eind...

1. Wijnglazen: geen enkel wijnglas te vinden hier. Geen alcohol ook trouwens.
2. Verse bloemen en planten: Sinds twee maanden een orchidee! Gelukkig geen veeleisende plant, want ook ik ben een hele slechte plantenmoeder.
3. Compleet bankstel: 1 bank hier - en dat is ruim voldoende. Kan mezelf toch niet verdelen over twee banken.
4. Wasmachine: Check. Droger niet, maar dat is meer een principekwestie. Zou ik sowieso nooit doen.
5. Pannenset: Niet nodig. Ik kan prima koken met mijn goedkope pannenset van de Hema. Die pannen heb ik nu 7 jaar en ze zijn nog niet aan vervanging toe.
6. Iets dat leeft: 3 katten.
7. Handdoeken: Jazeker, allemaal verschillende kleuren van hetzelfde merk. Daar heb ik op gelet toen ik op mezelf ging wonen.
8. Balkon of tuin: beide zelfs. Moet er alleen nog wat vaker op/in gaan zitten.
9. Compleet servies: ook al 7 jaar. Weliswaar gemixt en gematcht in verschillende kleuren, maar wel dezelfde lijn verder.
10. Keukenapparatuur: Oven, mixer, blender... Veel meer heb ik niet nodig.

Oké, ik heb ze niet alle 10, maar ik heb wat ik belangrijk vind. Dus eigenlijk vind ik alle 10 prima zoals k ze nu heb.
AnaMan - Zondag 21 december 2014 14:20
Veel dingen krijg je van je moeder, zoals servies, theedoeken enzovoorts... Wasmachine koop je uiteraard als je op jezelf gaat wonen.

Wijnglazen had ik niet, merkte ik op mijn verjaardag. Eentje bij de Kringloopwinkel gehaald laatst voor 10 cent.
*** - Zondag 21 december 2014 14:29
Ik heb planten en een kat ... En nog 9 jaar tijd om de rest te verzamelen. :-)
R. - Zondag 21 december 2014 14:33
Ik woon nog maar net op mezelf, ik heb nog 12 jaar te gaan, maar ik heb niks haha. Valt prima mee te leven hoor, niet matchende dingen, en ik deel best veel (servies, wasmachine, droger) met mijn huisgenoten.

Of wacht, tellen 4 huisgenoten ook als iets dat leeft?
Lein - Zondag 21 december 2014 15:24
pardon my language, maar wat een f***ing onzin. Van wie "moet" dit? Moeten we niet al veel te veel, en vooral ons vergelijken met lijstjes? Sorry maar dit gaat echt nergens over. What happened to "je bent goed zoals je bent"?
Maanmeisje - Zondag 21 december 2014 15:25
Ik vind ook niet dat dat moet. Het 'mag' wel :-).
nymphe - Zondag 21 december 2014 15:47
Men zegt niets over moeten hier, meen ik...
(Schijnbaar moeten wij op het forum hier veel van onszelf.)

Hebbedingetjes of things you need, slaat hier op wat jij jezelf toewenst.
Het zal een mooi streven zijn te hebben wat je wenst op een bepaalde leeftijd.
Dat betekend niet dat hier sprake zal moeten zijn van een presentatielijst of
een competitie...Tenminste dit is zoals ik hiernaar kijk en wat ik opvat.
Het is een appèl op wat jij je wenst.

Liefs
Nina - Zondag 21 december 2014 15:50
Hahaha ik ben nu 23 en heb de helft ongeveer al in huis. Alleen de gewone planten heb ik niet in huis, want die eet mijn huisdier op. Dan wil ik er nog een aan toevoegen, dat voor mij het meest belangrijk is: mijn lieve vriend!
lillie - Zondag 21 december 2014 15:51
wat een complete onzin, juist verschillende handdoeken en wijn drinken uit theeglazen maakt mijn leven extra compleet. En een nieuw bankstel zal mijn huis nooit en te nimmer in komen. Al ben ik al 100... Servies en pannen bij elkaar sparen in tweedehandswinkels is ook iets wat mij heel blij kan maken. Ik geloof niet dat ik zo'n sufkut word die een te dure tefal pannenset heeft in haar ongezellige, blinkende keuken met matchende wijnglazen en een 'compleet' bankstel wtf dat dan ook mag zijn.
Sorry voor mijn rage maar dit maakt me echt even boos.
unknownangel - Zondag 21 december 2014 17:43
Ik ben bijna 18 en woon nu op kamers, en ik heb echt niks ervan haha. Ik wil wel heel graag goede keukenapparatuur, maar dat blijft voorlopig bij dromen wegens geen geld. Bij elkaar passend servies lijkt me zo saai trouwens, ik ben juist dol op allerlei verschillende bordjes en kommetjes. En iets levends hoef ik ook niet in huis te hebben :p
Xxxxx - Zondag 21 december 2014 17:48
Ik vind sommige reacties wel hard, iedereen begrijpt toch wel dat dit niet moet, maar gewoon bij wijze van spreken is.

Ik vind he een leuke blog en leuk dat je er allemaal eigen foto's bij hebt gedaan!
Ik ben nog lang geen dertig, maar ik ben benieuwd of dit lijstje op mij va toepassing zal zijn, ik zie wel.

Maar in ieder geval een leuk blogje!
Proudie1 - Zondag 21 december 2014 18:15
Ik word over 2 weken 28, dus eens kijken hoe ver ik ben ;)

1. Wijnglazen: We hebben ze wel, maar drinken zelf nooit wijn. Maar wel handig met verjaardagen.
2. Verse bloemen en planten: Planten staan hier wel in huis, een bosje bloemen misschien een paar keer per jaar.
3. Compleet bankstel: Ja, afgelopen jkaar nog weer een nieuw bankstel gekocht omdat van de vorige er 1 kapot was. Toen ik op kamers woonde had ik 1 slaapbank.
4. Wasmachine: Check. Droger niet, wil ik wel, maar mijn vriend vindt het niet nodig ( op kamers had ik er wel 1 en ik mis hem echt!)
5. Pannenset: Ja, ik hou van koken en heb een goede pannenset van BK.
6. Iets dat leeft: Mijn vriend, telt dat ook? ;)
7. Handdoeken: Ja, al hebben we 2 kleuren (paars en rood)
8. Balkon of tuin: Een balkon, maar zit er maar een paar keer per jaar op eigenlijk.
9. Compleet servies:Ja, maar dat had ik al meteen toen ik op kamers ging.
10. Keukenapparatuur: Dat had ik ook al meteen toen ik op kamers ging, omdat ik van koken hou.

Dus heb nog 2 jaar voor ik 30 ben, maar heb eigenlijk alles al. En heel veel had ik eigenlijk al gewoon toen ik op kamers woonde. Vind dit niet echt hele rare dingen ofzo.
Anne - Zondag 21 december 2014 18:17
Ik heb iets levends als een vriend telt xd.
Gelukkig heb ik nog negen jaar, want ik heb echt nog helemaal niets van deze lijst. Ik heb wel handdoeken enzo, maar niet matchend.
sindy - Zondag 21 december 2014 20:45
Ik denk dat dit voor sommige mensen best kwetsend/falend kan voelen. Iedereen kan een plantje of bijpassende handdoekjes kopen....maar zorgen voor een levend wezen zoals een huisdier zal voor sommige heel moeilijk haalbaar zijn (denk b.v. aan mensen met een ernstige vorm borderline....las op een ander forum over een vrouw die door haar borderline met tranen haar kat heeft weg moeten doen omdat ze zelf inzag dat ze er niet voor kon zorgen). Ook vind ik dit een typisch cosmogirl/glamour artikel, oppervlakkig.....en dan heb ik het vooral over het taalgebruik.
Het idee is leuk maar liever dan op een andere manier uitgewerkt. Bijvoorbeeld, op welke momenten kreeg ik nou het gevoel van "Jee, ik word het volwassen". Dan zou je bijvoorbeeld kunnen schrijven, het moment dat ik in de winkel stond en X...kocht. Het moment dat ik mijn nichtjes over vroeger toen ik op het voorgetzet onderwijs zat vertelde. dat is veel leuker en persoonlijker.
Miekio - Zondag 21 december 2014 21:00
Oh ik heb de meeste dingen niet, behalve dan een boel om voor te zorgen (dieren) en een heerlijke tuin. Ik heb nog maar heel eventjes, bijna 30, maar ik vind het wel relaxed zo.
Volwassen en zelfstandig ben ik al lang, daar heb ik geen passende kopjes voor nodig, ik draag niet eens passende sokken haha.
Bij mij krijg je wijn in een mok, erg he. En niet eens van een set! Maar dat zijn gewoon dingen waar ik helemaal niets mee heb en geen aandacht aan besteed. Als het maar schoon en gezellig is toch.
Iedereen wat ie leuk vind. Vat het niet op alsof dit een regel is...
Robin - Zondag 21 december 2014 21:45
Wij hebben de meeste dingen niet omdat we er niet om geven. We hebben wel een poes en een tuin, en ook een bankstel.

Ik heb nog een handdoeken van toen mijn ouders samen gingen wonen. Mooi zijn ze niet meer maar ze drogen nog prima.

Dingen zoals mokken kopen we eigenlijk nooit, je krijgt namelijk best wel vaak een mok ergens bij.
maan - Zondag 21 december 2014 22:17
Grappig, de meeste dingen had ik al op mijn 23e (gehad). Pannen van een 'goed' merk gaan bij mij net zo lang mee als van een B-merk, dus die heb ik alweer van mijn lijstje geschrapt.
Het idee dat alles bij elkaar moet matchen (zoals bijv. handdoeken en een bankstel) had ik ook altijd, maar dat is bijna niet te doen. Dus van dat idee ben ik ook al afgestapt en ik koop lekker wat ik op dat moment leuk vind.
Bloemen, planten en een diertje heb ik ook gehad. Heel leuk, kost wel veel tijd. Of beter gezegd je kan niet zomaar een weekje weg ;). Laten we het daar op houden.
Ik krijg bijna het idee dat ik al in de volgende fase zit. Dit is volgens mij het ideaalbeeld voor wanneer je op kamers gaat / je eigen appartementje intrekt o.i.d. In de praktijk pakt het dan toch wat anders uit? Of wie weet komt dit lijstje weer terug als ik 29 ben. We shall see.
marleen - Maandag 22 december 2014 00:20
oh my god
ik ben 32 en heb daar niks van
en ik vind dat ook niet nodig
ik heb lichtelijk andere prioriteiten
struggle4life - Maandag 22 december 2014 03:04
Haha. 38 hier. Zijn maar spullen mensen. Niet belangrijk
ms - Maandag 22 december 2014 07:33
Mijn leven draait niet om spullen.. wat heb ik aan deze spullen als je moeite hebt om te leven.. moeite hebt om te "functioneren" niks.. mijn kwaliteit in leven zit in andere dingen... voordat ik dit soort dingen leuk zal vinden mag de rest eerst op orde zijn.
Kaneeltje - Maandag 22 december 2014 09:40
Hahaha zo hilarisch, dit zijn echt van die dingen dat ik denk: Wooow, als je dat hebt, dan heb je het echt voor elkaar! Ik vind het dan ook heel grappig als er soms studenten zijn die dingen zoals 'bij elkaar passende handdoeken' hebben. Het klopt dat dit allemaal dingen zijn die later wel een keer komen.

Grappige blog :-)
Dana - Maandag 22 december 2014 12:22
Ik kan enorm genieten van mijn eigen kleine appartement vol met spullen met herinneringen. Sommige dingen passen toevallig bij elkaar, omdat ze mijn smaak zijn.

..Maar ik kan me vinden in de reacties van sommige mensen: niks moet. Perfectie zit niet in matchende glazen, en streven naar perfectie is in het algemeen iets wat we misschien een beetje moeten laten varen. Had je zes matchende borden en valt er één kapot op de dag voor je dertigste? Jammer dan.

Ik denk eerder: hoe ouder je wordt, hoe rommeliger je huis. Dat zag ik althans in mijn bijbaantje bij de thuiszorg. Je verzamelt spullen om je heen die je dierbaar zijn, en die bij jóu passen, niet bij elkaar.

En van het woord 'musthave' in het algemeen krijg ik kriebels.. Wie bepaalt wat je 'moet hebben', en wat eigenlijk als het niet zo is?
Wees gelukkig met wat je hebt, en prijs jezelf gelukkig met je leven zoals het is.
En wat betreft deze blog: als ik Nouska zo zie, is ze dat zeker, en ik waardeer haar eerlijke en open blogs, los van de puntjes hier boven :)
Pleun - Maandag 22 december 2014 14:07
@sindy,
Dat geld echt niet voor iedereen met enrnstige bordeline, mijn beestjes zorgen er juist voor dat ik veel harder werk aan mezelf om zo goed en kwaad als het kan stabiel te blijven en niet op crisis te komen. Ik zorg ook juist enorm goed voor m'n beestjes, als het wat is sta ik meteen bij de dierenarts op de stoep terwijl anderen me voor gek verklaren en een paar dagen zouden afwachten.

Wat de blog betreft, dat zijn eigenlijk wel allemaal dingen waar ik vanaf mijn 15e al voor gespaard heb en kon kopen toen ik mijn eigen huisje kreeg. Alleen ben ik niet zo van de matchende dingen en wijnglazen hoeven van mij ook niet. Ik hecht er eigenlijk niet zoveel waarde aan. Maar m'n droger zou ik voor geen goud willen missen. Ik hou ook niet zo van nieuwe spullen, doe mij maar oud, waar je lekker je eigen draai aan kunt geven.
Kay - Maandag 22 december 2014 15:17
Hahahaha, R. : "tellen 4 huisgenoten ook mee als iets dat leeft?"

Ik vind van wel! :D
miri - Maandag 22 december 2014 16:03
haha waarom moet je dat hebben voor je 30e? Ik ben niet gericht op materiaal. Waarom zou ik dingen moeten? kan je het niet op een rijtje hebben als je het niet hebt> vraag ik me dan af:) tuurlijk wel haha. Ik houd juist van allemaal verschillende handdoeken, 2e hands dingen of verschillende wijnglazen, als ze het maar doen!
Sim - Maandag 22 december 2014 18:18
Als je Nouska´s blog goed leest en niet al te naïef bent, begrijp je dat je haar blog met een korreltje zout moet nemen. “Zou moeten hebben” staat immers niet voor niks tussen aanhalingstekens. Ik zie de humor er wel van in, toen ikzelf van een studentenkamer naar een appartementje verhuisde kocht ik ook opeens een stel mooie handdoeken en een goede pannenset. Uiteraard niet omdat dat moest of zo hoorde, maar gewoon omdat ik daar behoefte aan had.
sindy - Maandag 22 december 2014 20:27
@Pleun. Ik schrijf ook sommige mensen....