10 dingen om niet te vergeten

 

positief, eetstoornis, slechte dagIedereen heeft wel eens van die dagen waarop alles mis lijkt te gaan en niks goed voelt. Een slechte dag kan er behoorlijk inhakken: je voelt je ongelukkig, gefrustreerd, emotioneel, wanhopig of leeg. Het liefst kruip je weer je bed in en trek je de dekens over je hoofd. Is de dag al voorbij?!

In het verleden ben ik flink depressief geweest. Die periode uit mijn leven is 'niet voor herhaling vatbaar'. Een off day, prima. Een baalweek, ook oké. Maar zoals toen, dat wil ik nooit meer. Ik zit de donkere dagen uit, want ik heb op de moeilijke manier geleerd wat het leven waard is. Op de slechte dagen zijn er een paar dingen waar ik mijzelf aan herinner - dingen die mij helpen door te zetten en vertrouwen te hebben.blauwe ster Houd voor ogen wat echt belangrijk is.
Natuurlijk is het super irritant als je band lek is, je favo cornflakes is uitverkocht, je vriendin afbelt of je TV kapot gaat. Maar dat zijn niet de dingen die werkelijk van belang zijn. Zoom in op de dingen die goed gaan, maak onderscheid tussen groot en klein leed en laat irritaties en frustraties los. Vergeef en vergeet.

blauwe ster Pak je rust terug. Soms moet je even een stapje terug doen, voordat je weer vooruit kunt. Bekijk de situatie of relatie waar je in zit: onderzoek, evalueer en beoordeel. Wat gaat er goed, wat gaat er niet zo lekker en wat wil je veranderen? Trek je hier gerust even voor terug. Een dagje vrij, voor jezelf, om te bekijken wat je nodig hebt om de boel weer op orde te krijgen.

blauwe ster Je hebt niet overal controle over. 'Ik accepteer dat ik niet overal controle over heb' is een zinnetje wat ik al honderden keren voor mezelf heb herhaald. Je kunt de toekomst niet voorspellen, je hebt niet overal grip op, je weet niet hoe alles uit gaat pakken. Je doet wat je kunt en dat is genoeg. Voor de rest kun je alleen maar accepteren, vertrouwen en loslaten.

blauwe ster Het maakt niet uit wat anderen denken. Je kunt jezelf helemaal gek maken met de meningen, ideeën, oordelen en verwachtingen van andere mensen. Je kunt hemel en aarde proberen te bewegen om iedereen tevreden te stellen. Maar face it: het is onmogelijk om iedereen te pleasen. Wees trouw aan jezelf en houd rekening met de mensen van wie je houdt - de rest is overbodig.

blauwe ster Geef niet op. Er waren momenten dat ik dacht dat het makkelijker was om op te geven, dan om door te ploeteren. Op zulke momenten is het belangrijk om te onthouden dat alles tijdelijk is. Gevoelens, situaties, mensen, plekken, levens: alles verandert. Soms moet je moeilijke dingen wat langer uitzitten dan je zou willen, maar vertrouw op de veranderlijkheid van het leven.

niet opgeven, eetstoornis, positief, slechte dag

blauwe ster Je hoeft niet alle antwoorden te hebben. Niemand weet precies hoe het zit. Niemand heeft alle antwoorden. Durf het 'ik weet het niet- gevoel' uit te zitten. Je blijft leren, ontdekken en ontwikkelen, je hele leven lang. Dat geeft het leven zin. Accepteer en omarm de mysteriën van het leven.

blauwe ster Je bent goed genoeg. De meeste mensen gaan uit van wat ze allemaal niet kunnen, waar ze allemaal niet goed in zijn en wat ze allemaal missen. Zonde! Leef en werk vanuit je vermogens en kwaliteiten. Leg je nadruk op wat je wél kunt, waar je wél goed in bent en waar jij een bijdrage kan leveren. Dat is goed genoeg.

blauwe ster Leef in het nu. Natuurlijk is het belangrijk om te leren van het verleden en plannen te maken voor de toekomst. Maar blijf niet steken in de dagen die voorbij zijn en laat je niet bang maken voor de dagen die nog gaan komen. Je bent hier. Nu. Neem het leven zoals het komt: één uur, één dag tegelijk.

blauwe ster Je kunt je gevoel aan. Een gebroken hart, verlies, depressie, woede, verdriet, schaamte of frustratie: het zijn vreselijke dingen om te voelen. Je gaat er onder gebukt en het beinvloedt je leven, maar je kunt het aan. Jij kunt omgaan met wat er op je pad komt. Misschien niet direct, maar als je doorzet en vertrouwt, zul je zien dat je ook dít kunt overwinnen. Dat je hier sterker uitkomt dan dat je erin ging.

blauwe ster Je bent een mens. Je zult fouten maken en je zult successen boeken. Je zult mensen pijn doen en mensen zullen jou pijn doen. Je zult je rot voelen en je zult je blij voelen. Je zult te maken krijgen met tegenslagen en je zult zonnige dagen hebben. Al deze dingen horen bij het leven; ze horen bij mens zijn. Het leven is imperfect, wij zijn imperfect - accepteer het.

Wat helpt jou door een moeilijke tijd heen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Winterkilling - Donderdag 25 juli 2013 15:03
Mooi!
xGirl - Zaterdag 27 juni 2015 19:26
Fijne blog! :)
Renard nancy - Zondag 6 januari 2019 15:10
Dat ik het niet kan loslaten dat mijn mama er niet meer is en dat ik wil roepen tegen iedereen .die ik graag heb of lief hebben.zelf dat kan ik niet en daarom!is het goed om een dagboek bijtehouden