10 Vooroordelen over depressie

 

Vandaag is het Blue Monday, een dag die wordt gezien als de meest sombere dag van het jaar en een dag waarop we wat meer aandacht vragen voor iedereen met een depressie, het onbegrip dat er helaas nog steeds heerst en daarmee mensen die eraan lijden een hart onder de riem steken. Volgens het Nationaal Kompas Volksgezondheid lijden er jaarlijks ruim 550.000 mensen aan een depressie. De sector psychische gezondheid vindt dat het nog steeds erg belangrijk is om aandacht te vragen voor deze volksziekte die na hart-en vaatziekten op de tweede plaats staat.

Volgende week maandag 25 januari 2016 wordt er het Depressiegala georganiseerd, waar wij al eerder over schreven. Bram Bakker zal hierbij ook aanwezig zijn. ‘'De openheid erover neemt niet toe. Op de werkvloer zijn deze mensen nog steeds enorm taboe. Dat komt ook deels omdat mensen met een depressie dezelfde vooroordelen hebben als mensen die dat niet hebben: dat je zwak bent, gebrekkige discipline hebt, tekortschiet; dat het eigenlijk alleen maar aan jou ligt.''

sad
Bron

In mijn werk voor Proud2Bme en in mijn eigen leven heb ik te maken gehad met depressie. Ik weet hoe donker de dagen zijn en hoe moeilijk het is om dan liefdevol te zijn naar jezelf. Maar ook het onbegrip van mensen in mijn omgeving was soms lastig. Ik hield het daarom lange tijd grotendeels voor mezelf. Zonde, achteraf. Omdat ik de vooroordelen ken en weet hoe deze je kunnen kwetsen en omdat ik die over mezelf had, maar ook in mijn omgeving opmerkte zal ik er tien opsommen en ontkrachten of uitleggen. Voor jou, die aan een depressie lijdt. En voor jou, die iemand kent die ermee te maken heeft.

1. Als je depressief bent, ben je labiel en zwak
Natuurlijk zit je niet lekker in je vel wanneer je depressief bent. Meer dan dat. Het gaat helemaal niet goed met je en je voelt je super ongelukkig. Misschien zit je niet goed in je vel, je voelt je vaak slecht, maar labiel is een groot en niet alomvattend woord. Nee, je voelt je niet op je plek en staat niet zo sterk in je schoenen, maar die somberheid is heel wat anders dan labiel zijn. Zwak is ook een erg oneerlijke benaming. Depressief zijn heeft niets met sterk of zwak zijn te maken. Misschien is het juist wel zo dat je enorm sterk bent of heb je te lang gedaan alsof je nooit zwak mocht zijn. 

2. Als je depressief bent, weet je niet wat je doet
Soms wordt er gesproken over iemand die depressief is, alsof deze persoon niet meer weet wat hij of zij doet. Alsof hij of zij ontoerekeningsvatbaar is. Wanneer iemand te maken heeft met de donkere somberheid van depressie is dat niet het geval. Je kunt nog gewoon nadenken en bent er met je volle verstand bij. Wel heb je een donkere bril op. Je ziet de dingen negatief in, voelt je hopeloos en futloos. Dat houdt niet in dat je niet meer weet wat je doet of niet verantwoordelijk gesteld kunt worden voor je gedrag of opmerkingen. Wel heeft de depressie een grote invloed op de dingen die je doet en hoe je daarover denkt. Maar je bent niet ‘gek', omdat je met deze psychische problemen kampt.

Bram Bakker zegt naar aanleiding van de hele situatie rondom te piloot van Germanwings: ''Men denkt dat mensen met een depressie allemaal dat soort dingen doen. Ik heb piloten geholpen met een depressie. Die waren als de dood dat het uitkwam, omdat ze dan niet meer zouden mogen vliegen. Maar bij die piloot van Germanwings was natuurlijk sprake van een ernstig psychiatrisch probleem.''

3. Als je depressief bent, wil je dood
In sommige gevallen is er naast de depressieve gevoelens sprake van suïcidale gedachten als uitweg voor de somberheid. Maar de meeste mensen met een depressie zijn niet suïcidaal. Depressie gaat over hele zware, donkere dagen. Als je eraan lijdt wil je niet dood, maar je vindt het leven op het moment dat je aan de depressie lijdt ook niet zo leuk als je had gehoopt. Je bent de hoop soms verloren op dat het beter wordt en het leven voelt uitzichtloos. Het is niet zo dat iedereen die depressief is zelfmoord wil plegen of die gedachtes heeft.

depressie
Bron

4. Als je depressief bent, kom je daar nooit meer vanaf
Een depressie duurt 2 tot 6 weken en in sommige gevallen langer dan enkele maanden. De meeste depressies gaan over. Sommige mensen krijgen meerdere malen in hun leven te maken met depressie. Een depressie is iets anders dan een dip, een depressie duurt langer dan enkele dagen en je komt er vaak niet van de een op andere dag weer bovenop. Je kunt er wel vanaf komen, ook wanneer je er al meerdere keren mee te maken hebt gehad. Psychische hulpverlening kan hierin een grote rol spelen, maar ook je omgeving kun je bij het herstel betrekken. Soms zijn medicijnen goed om het herstel van een depressie te ondersteunen, naast gesprekken met een psycholoog, groepstherapie of andere methoden. Het is niet zo dat je nooit meer van een depressie af komt, als je hiermee te maken krijgt. Slechts een klein gedeelte heeft te maken met een langdurige depressie.

5. Als je depressief bent, doe je dat zelf
Natuurlijk kun je hulpverlening toelaten in je leven en aan de bel trekken bij je omgeving, de huisarts of je partner. Je kunt ook medicijnen slikken en zelf een plan op stellen om je depressie tegen te gaan. Maar je kunt er niets aan doen dat je deze depressie hebt gekregen. Een depressie overkomt je en is niet iets waarvoor je zelf kiest. Je kunt wel de keuze maken om hulp toe te laten en er aan te werken, maar dat betekent niet dat je er binnen drie dagen ook weer vanaf bent. Depressie is geen keuze.

6. Als je depressief bent, slik je anti-depressiva
Wanneer je lijdt aan een depressie kun je in sommige gevallen, zeker wanneer de depressie langer duurt, medicijnen gebruiken die de scherpe randen van de somberheid afhalen. Het neemt niet meteen alle depressieve klachten weg, maar kan een ondersteuning zijn om je leven weer vorm te geven op een manier waarbij jij je beter voelt. Niet alle medicijnen werken meteen goed en sommige mensen hebben langere tijd nodig om de juiste dosering te ontdekken of het juiste middel te vinden dat niet overmatig veel bijwerkingen veroorzaakt.

Maar niet iedereen die een depressie heeft gebruikt anti-depressiva. Dat is een keuze die je zelf kunt maken. Wanneer jij lange tijd somber bent, is het ook niet altijd goed of nodig om dit te gebruiken. Toch kun je enorm last hebben van je depressie. Het betekent niet dat jij een minder erge depressie hebt, als je geen medicijnen gebruikt. Je depressie kan eveneens heel zwaar zijn. Toch kan coginitieve therapie (gesprekken), lichttherapie, wandelen, sport, een gezond eetpatroon, mindfulness, herstel van een gezond gewicht na ondergewicht of een plan tegen depressie soms ook goede resultaten hebben. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een combinatie daarvan. Anti-depressiva slikken is geen voorwaarde om te kunnen erkennen dat jij een depressie hebt.

sad
Bron

7. Als je een depressie hebt, ga je de deur niet meer uit
Wanneer je te maken hebt met grote somberheid, zoals bij een depressie, heb je in veel gevallen moeite om je te zetten tot activiteiten. Dit zorgt er eigenlijk voor dat je nog meer in de depressie verzonken raakt. Toch is het niet zo dat iedereen met een depressie maandenlang in een donkere kamer met de gordijnen dicht op bed ligt. Veel van die mensen gaan gewoon naar school, bezoeken verjaardagen of voeren huishoudelijke taken uit. Wel gaat dit vaak gepaard met grote weerstand of moeten zij zichzelf echt vooruit slepen om zich te zetten tot die taken. Dingen die vanzelfsprekend lijken, zoals boodschappen doen of uit eten gaan met vrienden, worden hele zware opgaven. Toch houden veel mensen die een depressie hebben dit nog lang vol. Een depressie is dan ook vaak lange tijd onzichtbaar voor de buitenwereld, omdat het zich vooral afspeelt in het hoofd. Juist actief blijven kan ook helpen de depressie weer snel te laten verdwijnen of terugval te voorkomen.

8. Als je depressief bent, ben je niet meer vrolijk
Vaak denken mensen dat als je een depressie hebt, je helemaal geen leuke dingen meer doet en niet meer kan lachen. Dat is niet het geval. Veel mensen proberen die leuke dingen nog steeds of slepen zichzelf er gewoon naartoe omdat ze anderen niet teleur willen stellen. Er zijn ook mensen die een depressie hebben en die eigenlijk alleen op die leuke momenten blij zijn, maar zodra die over zijn, weer in een enorm diep gat vallen van somberheid. Als je depressief bent, kan het ook zo zijn dat je heel uitgelaten en overdreven lacherig bent. Je lacht dingen weg. Je zet een masker op, om jezelf en anderen voor de gek te houden. Misschien omdat je gewoon heel graag even niet depressief wilt zijn of omdat je niet wilt dat anderen het zien. Iemand met een depressie kan dus gewoon lachen of af en toe een leuke middag hebben.

9. Als je depressief bent, kun je niet werken of naar school
Je kunt heel veel moeite hebben om je bed uit te komen en met lood in de schoenen naar je werk vertrekken, maar toch zetten heel veel mensen met een depressie zich dagelijks in voor die activiteiten. Het probleem is eigenlijk alleen dat dit een enorm zware opgave is en ze er niet zoveel plezier meer in beleven als voorheen. In sommige gevallen lijdt hun werk of schoolprestaties er onder, maar ook dit is niet altijd het geval. Sommige mensen melden zich ziek of vaker ziek dan gemiddeld, vanwege hun depressie. Het is niet zo dat je met een depressie helemaal niet kunt werken, al zal dat in sommige gevallen wel eens voorkomen of tijdelijk zo zijn. Juist die dagelijkse activiteiten en bezig blijven kan voorkomen dat de depresie erger wordt, deze helpen tegengaan en terugval voorkomen.

10. Als je depressief bent, heb je een trauma
Wanneer je te maken hebt met ernstige neerslachtigheid, kan het zo zijn dat je een heftige gebeurtenis hebt meegemaakt of niet goed hebt verwerkt en daardoor in een depressie raakt. Het is geen regel dat je een trauma 'moet' hebben meegemaakt om aan een depressie te lijden. Een depressie kan namelijk enorm veel oorzaken hebben of heeft in sommige gevallen zowel een lichamelijke als geestelijke oorzaak. Trauma's kunnen echter groot of klein zijn. Ze zijn niet altijd de oorzaak van een depressie maak kunnen wel een rol spelen bij de oorzaak ervan.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

framboosxx - Maandag 18 januari 2016 14:48
Fijn artikel, bedankt!
Lisa - Maandag 18 januari 2016 15:26
Wat een mooi artikel, toch zijn voor mijn depressie veel dingen wel waar.
Gelukkig is het niet bij iedereen zo, iedereen is anders en ook iedereen zijn depressie ziet er anders uit..
September - Maandag 18 januari 2016 15:57
Vooral nummer 8 is bij mij van toepassing. Gisteren zeiden mijn ouders nog dat ze blij zijn dat ik eindelijk weer goed in mijn vel zit. Enkel en alleen omdat ik die dag even goed had gelachen ; mijn ouders trekken daaruit de conclusie dat mijn depressie over is en dat ze er verder niet zoveel aandacht meer aan moeten besteden. Ik zit totaal niet goed in mijn vel, zoals mijn ouders denken. Als ik hen dan vertel, zeggen ze dat ik het probleem niet groter mag maken dan het is, ik heb 'gewoon even een dipje'. Dat 'dipje' duurt inmiddels wel al 7 jaar :( (wel met ups & downs, maar het depressieve gevoel blijft altijd aanwezig op de achtergrond, zelfs als ik even een leuk moment beleef).

Charlotte - Maandag 18 januari 2016 17:04
Amen. Top artikel!
Jimmy - Maandag 18 januari 2016 17:05
@September:
Lastig, dat je ouders het niet begrijpen. Maar ja, ouders willen diep van binnen hun kind het liefst gelukkig zien. Misschien hen dit artikel laten lezen?
karlijnxxx - Maandag 18 januari 2016 17:26
Zo herkenbaar. Fijn artikel!!
Floor* - Maandag 18 januari 2016 17:33
Haha ik dacht even dat er stond: 10 voordelen van een depressie, dus ik dacht al: eeeh. Oké.
Maar vooroordelen dus. Mooie blog, ik denk dat het vooral belangrijk is dat mensen weten dat ze zich niet hoeven te verantwoorden. Als jij echt een depressie hebt, en je weet dat; dan is dat genoeg. Er zullen altijd mensen blijven die rot doen, maar zo lang je eerlijk tegen jezelf bent kom je het verst
Lieke - Maandag 18 januari 2016 21:57
Mooi blog!
Star* - Dinsdag 19 januari 2016 00:15
Ik vind het jammer dat mensen het woord depressie soms zo snel gebruiken. Als ze even een dipje hebben. Dan lijkt het soms alsof een depressie niks voor stelt.

En wel fijn dat die vooroordelen worden genoemd maar zoals Lisa zegt, bij sommige is het helaas ook wel echt heel heftig.
Een tijdje terug ook bij een artikel over een eetstoornis, het is fijn om het kleiner te maken zodat mensen het beter kunnen begrijpen.. alleen ik denk dat sommige heftige situaties ook niet uit de weg gegaan moeten worden. voelt ook een beetje eenzaam.
Star* - Dinsdag 19 januari 2016 00:15
Ik vind het jammer dat mensen het woord depressie soms zo snel gebruiken. Als ze even een dipje hebben. Dan lijkt het soms alsof een depressie niks voor stelt.

En wel fijn dat die vooroordelen worden genoemd maar zoals Lisa zegt, bij sommige is het helaas ook wel echt heel heftig.
Een tijdje terug ook bij een artikel over een eetstoornis, het is fijn om het kleiner te maken zodat mensen het beter kunnen begrijpen.. alleen ik denk dat sommige heftige situaties ook niet uit de weg gegaan moeten worden. voelt ook een beetje eenzaam.
meisjexx - Dinsdag 19 januari 2016 11:02
Ik kan er slecht tegen als mensen zomaar even zeggen dat ze depressief zijn of ergens depressief van worden. Omdat ik het zelf meemaak weet ik dat het totaal iets anders is dan dat. Het is intenser, dieper en vooral veel zwaarder.

Fijne blog, dankjewel Nouska! Ik vind hierin heel veel herkenning en dat maakt me soms een beetje verdrietig.. Ook voor mezelf had ik sommige van deze vooroordelen, maar inmiddels ben ik erachter dat het niet klopt
Anoniempje - Dinsdag 19 januari 2016 11:22
Ik heb twee jaar een depressie gehad.
Soms ging het beter,soms weer niet. Veel mensen verloren ,veel onbegrip ervaren.
Soms ervaar ik dezelfde gevoelens.Ben bang dat ik hier niet meer van af zal geraken. Dat ik hiermee moet leven en aanvaarden.
Erin - Maandag 11 juli 2016 12:17
Ik heb tegen mijn depressie ECT gedaan, kunnen jullie daar ook eens iets over schrijven?
josé - Zaterdag 3 juni 2017 11:39
Wat een goed artikel! voor dat men eruit is dat je een depressie hebt en ook zelf had ik dat niet zo in de gaten, huisarts ook niet en wanneer je eindelijk toe geeft eraan en vraagt om anti depressiva, wordt er gezegd dat ik niet somber ben. had er ook vooroordelen over wat het nog lastiger maakt. Jezelf continu afstraffen en op de kop geven is niet er bevorderlijk voor een depressie.
Ik wilde me staande houden en me sterker voordoen dan ik was. Waardoor je anderen ook op het verkeerde been zet inclusief jezelf. Ga nu een natuurlijk middel slikken via een overgangsconsulente, die me erop attendeerde.Dit artikel geeft me weer hoop dat er licht is aan het einde van de tunnel. dank daarvoor!
Claudia - Maandag 27 maart 2023 03:22
Ik heb jarenlang depressies gehad, eigenlijk vanaf mn 17de ongeveer.
Dus bijna mijn hele leven.
Soms ging het periodes iets beter en daarna kon ik weer opeens heel dirp zitten.
Ik ben nu 47 en de laatste 10 jaar werden de depressies steeds minder diep.
En de laatste twee jaar zo goed als depressievrij.

Maar sinds een paar weken is het weer raak en dan ook gelijk echt diep.
Donker, leeg, zinloos.
Ik was vergeten hoe afschuwelijk een depressie is en hoop dat het snel weer weg gaat.