10 Tips om je toets te halen

 

Tijdens mijn middelbare schoolperiode en toen ik studeerde heb ik veel momenten met mijn handen in het haar gezeten. Stress voor toetsen en examens was mij niet vreemd. Zeker op de middelbare school had ik hier veel last van. Dit komt denk ik omdat ik hier allerlei vakken kreeg waar ik niet zoveel mee had en dat ik sommige dingen ook echt lastig vond. Daarnaast had ik ook wel een onrealistisch beeld van wat ik kon. Ik weet nog dat ik samen met mijn klasgenootjes de wiskunde docent een keer heb gesmeekt om een proefwerk niet mee te laten tellen omdat het veel te moeilijk was en niet overeen kwam met wat wij moesten leren. Uiteindelijk bleek ik een 9.6 te hebben.

Ik had wel vaker het idee dat ik een proefwerk niet goed had gemaakt of dat ik gewoon niet wist hoe ik het gedaan had, maar dit had ik nooit voor mogelijk gehouden. Ik snapte er helemaal niks van en ik heb maar wat gedaan met de formules die ik kende. Uiteindelijk had dit blijkbaar heel veel goed gedaan, terwijl ik er heilig in geloofde dat mijn cijfer niet hoger dan een 3 zou zijn. Toen ik merkte dat ik het vaak beter had gedaan dan ik had verwacht, deed dat wel iets met mijn zelfvertrouwen. Ik merkte steeds vaker dat ik meer kon dan ik dacht en dat het gevoel dat iets niet goed is gegaan niet direct betekende dat dit ook echt zo was.

meisje
Bron

Uit mijn ervaringen met toetsen en examens, bijvoorbeeld op school of tijdens mijn rijexamen, heb ik steeds meer ontdekt wat voor mij werkte en wat niet. Tijdens mijn opleiding ben ik het maken van toetsen ook steeds leuker gaan vinden. Ook omdat ik de lessen en theorie leuk vond, maar ook omdat ik meer vertrouwen in mijzelf had. In deze blog deel ik mijn tips met jullie om je toetsen en examens te kunnen halen en je beter voor te bereiden.

♥ Bedenk wat je kunt verwachten
Op de middelbare school heb ik geleerd dat het belangrijk is om te onderzoeken wat je kunt verwachten. Wij hadden altijd een blad waar op stond wat we in een bepaalde periode bespraken en dit was dan ook wat in de toetsen terug kwam. Daarnaast maakten wij ook regelmatig oefentoetsen en op basis daarvan konden we wel afleiden wat voor vraagstelling je kon verwachten. Dit kan enorm helpen voordat je een toets gaat maken of ervoor gaat leren.

♥ Let goed op de tips en aanwijzingen
Vroeger dacht ik bij sommige lessen weleens; die kan ik best overslaan want alles staat toch in mijn boek en dat moet ik leren voor het proefwerk. Ik heb echter wel gemerkt dat aantekeningen van docenten en aanwijzingen in de lessen heel belangrijk zijn om te weten wat je kunt verwachten tijdens een proefwerk. Niet alles wat ik het boek staat wordt ook in de les behandeld en juist die dingen die extra besproken worden zijn belangrijk om te leren. Door mijn docenten werden regelmatig tips gegeven en ik had er misschien wel meer aan om de aantekeningen te leren dan de dingen die exact in het boek stonden.

♥ Ontspanning en rust is heel belangrijk
Pauze houden tussen het leren door is heel belangrijk om alle stof goed te verwerken. Je hebt hier meer aan dan dat je in één stuk door leert in plaats van dat je tijd neemt om even te ontspannen. Ik deed natuurlijk het tegenovergestelde. Het kwam niet zelden voor dat ik op de middelbare school aan één stuk door leerde. Ik was jaloers op mijn vriendinnen die dit wel konden en gewoon 's avonds lekker tv keken. Ik kon dat niet omdat ik dit zag als verspilde tijd. Achteraf bedenk ik dat ik beter wel pauze had kunnen nemen (regelmatig in plaats van af en toe) en iets leuks had kunnen doen omdat ik dan met meer energie en een nieuwe blik verder kon gaan. In plaats daarvan bleef ik mij blindstaren op alle woorden en was ik veel minder productief. Daarnaast is voldoende nachtrust ook belangrijk.

♥ Zorg voor een goed eetpatroon
Het zal je misschien niet verbazen, maar een goed eetpatroon is ontzettend belangrijk wanneer je moet leren en bijvoorbeeld toetsweek hebt. Het geeft je meer energie en is ook beter voor je geheugen. Dit hoort zeker bij een goede voorbereiding.

meisje
Bron

♥ Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding voor een toets is iets wat je zelf in de hand hebt en wat heel veel kan schelen. Het helpt er natuurlijk bij dat je de leerstof beter in je hoofd krijgt, maar het kan ook heel veel stress en angst schelen. Een goede voorbereiding heeft vaak tot gevolg dat je zekerder bent van jezelf en de kennis die je hebt opgedaan. Het is ook effectiever om bijvoorbeeld op tijd te beginnen met leren en veel te herhalen. Je onthoudt het dan ook vaak langer dan wanneer je een avond van tevoren begint met leren. Daarnaast ben ik vroeger regelmatig verrast door de hoeveelheid. Er kwam geen einde aan en dit zorgde voor enorm veel stress en paniek wanneer ik weer eens te laat was begonnen met leren...

♥ Leuke manier van leren
Veel mensen vinden leren voor een proefwerk niet echt leuk en dit bevordert het leerproces niet echt. Probeer manieren te vinden waarop je het leren leuker kunt maken. Wanneer je woordjes moet leren in een vreemde taal, kun je een soort spel maken waarbij je op een kaartje het Nederlandse woordje zet en op de achterkant het woordje in een andere taal. Daarnaast leerde ik weleens met vriendinnen en gingen we elkaar overhoren. Dit was dan gezellig en nuttig tegelijkertijd. Je kunt ook beloningen voor jezelf instellen als je moet leren. Bijvoorbeeld dat je na een bepaald aantal hoofdstukken een aflevering mag kijken van je favoriete serie.

♥ Niet vooraf nog allerlei dingen doorlezen en bespreken
Ik herinner mij nog goed dat we zowel op de middelbare school als op het HBO weleens moesten wachten voordat we het lokaal in konden waar de toetsen klaar lagen. Op de gang waren er vaak nog mensen wat leerstof aan het doornemen en aan het bespreken. Ik deed dat ook weleens, om alle tijd te benutten om nog even goed te leren, maar eigenlijk werd ik er alleen maar zenuwachtig van. Ik kreeg altijd het gevoel dat ik het niet goed geleerd had als ik anderen er over hoorde praten en sommige dingen waren zelfs in strijd met de dingen die ik wist. Dit hielp niet. Ik werd er onzeker door en vaak kwam ik er achteraf ook achter dat dingen die zij zeiden helemaal niet klopten. Mijn advies is om te vermijden er vlak voor de toets nog over te praten.

♥ Omgaan met spanning en faalangst
Veel scholieren hebben last van faalangst en spanning voor toetsen. Het is goed om manieren te leren om hiermee om te gaan. Het kan namelijk erg vervelend en belemmerend zijn terwijl deze angst vaak helemaal niet nodig is. Wij schreven eerder over faalangst en dingen die je hier tegen kunt doen. Lees deze blogs hier.

♥ Overal iets invullen
Ik heb geleerd om tijdens toetsen altijd wat in te vullen. Ook als je het niet weet. Je hebt altijd een kans dat iets van je antwoord klopt. Soms helpt het om eerst door te gaan naar de volgende vragen, maar zorg dat je er later nog even naar kijkt als je tijd over hebt.

studie
Bron

♥ Raak niet in paniek en relativeer
Als je een antwoord op een vraag niet weet kun je volledig in paniek raken, uit angst dat dat betekent dat je je toets niet haalt. Dat je ergens of op meerdere vragen het antwoord niet weet, betekent niet dat je het niet haalt. Soms is het antwoord wat je wel bedenkt deels goed of zelfs helemaal, ook al verwacht je het niet. Daarnaast zijn er nog veel meer vragen die ook mee tellen en soms zwaarder wegen dan die vraag die jij misschien wel fout hebt. Paniek is in dit geval nergens goed voor en het zorgt er juist vaak voor dat je je niet meer goed kan concentreren. Probeer te relativeren. Ergens even het antwoord niet op weten is niet het einde van de wereld. Desnoods sla je de vraag even over en probeer je later te antwoorden.

Tot slot: op tijd zijn scheelt al een hoop stress. Zorg er voor dat je altijd op tijd aanwezig bent voor een toets. Soms mag je ook niet eens meer naar binnen als je te laat komt.

Wat is jouw tip?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Tiger - Maandag 23 januari 2017 15:00
goede tips!
mijn tip: vat samen. Door een samenvatting te maak schrijf je de stof op, waardoor je het beter onthoudt. x
anoniemer - Dinsdag 13 april 2021 19:20
heyy,
vraagje...
hoe maak je het beste een samenvatting?
imperfecite - Maandag 23 januari 2017 17:52
je eigen leer methode hanteren:

- bij mij is dit auditief: ik onthoud beter door op te zeggen en bijvoorbeeld filmpjes te kijken.
youtube
wiskundeacademie :) (niet mijn favoriete vak, maar het maakt het haalbaarder)

nika - Dinsdag 20 november 2018 22:40
hallo ik ben Nika en heb faalangst help mij geef mij tips want ik heb morgen 2 toetsen.
hayam - Zondag 20 januari 2019 19:23
ik heb ook faalangst
Wisna - Maandag 3 december 2018 23:14
Ik ben heel bang dat ik me reken toets niet ga halen want ik heb er wel veel moeite met de breuken dus dan word ik snel verdrietig wat moet ik doen!
Nina - Dinsdag 4 december 2018 13:46
Kan iemand me helpen.. Ik heb 5 onvoldoendes zit in de 2de en I kdoe kader ik heb heel erg veel moeite met wiskunde en Engels heeft iemand er tips voor. Please help
Ello - Woensdag 20 februari 2019 20:10
Hey Nina!

Ik heb wel wat tips voor Engels: Probeer de woorden in je hoofd te stampen! En met wiskunde kun je je ouders vragen om hulp. Als dat niet mogelijk is, kun je ook nog op youtube naar Wiskunde Acedemy gaan!

Succes!
Rowin - Woensdag 16 januari 2019 08:08
Ik afgelopen week mijn CITO gehad ik was zenuwachtig en had stiekem wat faalangst gisteren heb ik de uitslag van mijn reken gekregen en ik had het niveau AVI+ dit betekent als ik zo doorga dat ik misschien wel naar het VWO mag nu alleen nog de resultaten van begrijpend lezen en spelling deze twee vakken vind ik persoonlijk wel het moeilijkst dus misschien word het HAVO
EDIT:1.bedankt voor jullie tips 2.ik zit in groep 8 van de basisschool vandaar dat ik CITO'S heb en geen proefwerken of examens
hayam - Zondag 20 januari 2019 19:22
thx ik heb faalangst en met deze toets krijg ik kans voor een hoog niveau volgende week al
Anoniempje - Woensdag 15 januari 2020 20:49
Ik zit in de 1ste op het Gymnasium, en ik heb al letterlijk 7 onvoldoendes, waarvan een 2,8 voor Wiskunde, en een 3 voor Geschiedenis. Heeft iemand alsjeblieft een tip voor mij, want zo ga ik 6 VWO Gymnasium never nooit van mijn leven niet halen!!!!!!
Brecht - Zondag 8 november 2020 23:03
Hii! Het is al redelijk laat en ik zit al vanaf 4 uur vanmiddag te leren voor mn Geschiedenis proefwerk! En geloof het of niet maar ik ben wel 2 uren of langer bezig geweest met alles op te schrijven. De aantekeningen die ik niet tijdens de les had gemaakt. Daarnaast heb ik slaap problemen en ben ik elke dag moe..ik wil zo graag gaan slapen maar ik weet nog lang niet alle stof die ik moet weten! Ik dacht dat als ik rond half 4/ 4 uur begon wel genoeg tijd zou hebben. Blijkbaar niet dus. Ik ben nu best aan het stressen omdat ik ook noh huiswerk van Nederlands heb! Misschien maar een nachtje door leren dan, maar ja..
reshma - Donderdag 12 november 2020 21:49
Helaas herkenbaar... ik heb maar afgesproken met mezelf om minimaal drie dagen van tevoren te beginnen ( denk aan flashcards bij woordjes/ begrippen of het overschrijven van belangrijke stof) ik heb morgen een Frans toets en moet (helaas:(() nog de laatste woorden in mijn hoofd stampen. en wat betreft huiswerk: als er een toets aan zit te komen zou ik zorgen dat je twee dagen van tevoren (bijna) geen huiswerk meer hebt. Dat scheelt een hoop stress! en als je het een keer een dag later maakt, krijg je misschien een aantekening maar als je het alsnog maakt, leer jij er gewoon van. Ohja! en ik zou juist op de dag voor de toets wat eerder naar bed gaan, want in je slaap verwerken je hersenen de geleerde stof; dubbel zo handig;) Hoe is je toets uiteindelijk gegaan?
Anoniem - Dinsdag 9 februari 2021 22:15
Ik heb de laatste tijd wat onvoldoendes gehaald en ik voel me nu heel dom ookal sta ik gemiddeld wel goed wat kan ik hieraan doen
anoniem - Maandag 25 oktober 2021 20:01
Ik doe Havo/Vwo en wil graag naar Vwo alleen zijn mijn cijfers niet zo hoog ik sta voor al mijn vakken een 7 en heb faalangst en vaak stress hoe kan je daar van af komen?