Muziek luisteren tijdens het studeren

 

Er zijn al veel tips om beter te kunnen studeren. De laatste tijd is er echter veel onderzoek naar muziek bij het studeren. Helpt dat nou echt? Soort van! Er zijn natuurlijk veel verschillende muziekstijlen. Elke stijl heeft weer een ander effect, dus het is best een zoektocht om de juiste muziek te vinden waar je goed bij kan studeren. Ik luister de laatste tijd veel naar klassieke muziek bij het leren. Ik merk dat dit best goed helpt. Ik word er op een of andere manier wat rustiger van en kan me beter concentreren. Ook pianomuziek werkt goed bij mij.

Studeren terwijl er muziek op staat is natuurlijk niet voor iedereen weg gelegd. Het is daarom belangrijk dat je zelf onderzoek doet naar waar jij goed bij kan studeren. Er zijn een aantal tips die ik jullie wil meegeven.

Zet muziek op waar geen tekst in zit. Wanneer je je moet concentreren op je huiswerk en je luistert naar muziek waar teksten in zitten is de kans groot dat je wordt afgeleid. Je hersenen moeten zich dan op twee verschillende dingen focussen.

Als je muziek luistert tijdens studeren is het handig als de muziek zich kan mengen met de achtergrondgeluiden. Hierdoor kan je je beter concentreren, dan wanneer je bijvoorbeeld oortjes in hebt. De kans is dat groot dat je de muziek te hard hoort en hier te veel op gaat letten.

Zorg voordat je gaat leren dat je een Play list hebt klaarstaan met de muziek die jij prettig vindt. Hierdoor word je niet afgeleid dat je telkens een ander nummer moet opzetten of nog moet gaan zoeken naar een nummer wat jij prettig vindt.

Als je dan toch liever naar nummers luistert met een tekst, zoek dat naar nummers die gezongen worden door een taal die je niet kent. Hierdoor zal je niet afgeleid worden door wat er gezongen wordt en kan je rustig verder met leren.

klassieke muziek
bron

Uit onderzoek is gebleken dat luisteren naar klassieke muziek tijdens het leren mentale taken verbeterd op korte termijn, waaronder het onthouden van allerlei zaken. Ik zet zelf de laatste tijd best vaak klassieke muziek op tijdens het leren en ik moet zeggen, het helpt best wel. Op een of andere manier word ik er rustig van. Je moet natuurlijk wel rustige klassieke muziek opzetten. Veel klassieke nummers kunnen ook te spectaculair zijn om bij te leren.

Op de site van 3fm kwam ik een stukje tegen over een onderzoek wat gedaan is naar studeren met muziek. Zo schijnt klassieke muziek goed te zijn als je wiskunde opdrachten moet maken. Wanneer je opdrachten moet maken voor wetenschappelijke vakken, talen of maatschappijleer kun je het beste luisteren naar 'We can't stop' van Miley Cyrus en 'Mirrors' van Justin Timberlake. Deze muziek bevordert het logisch denken en verleent het brein toegang tot het leren van nieuwe feiten.

Rock en pop schijnt te helpen bij creatieve vakken. 'Fireworks' van Katy Perry en 'I can't get no satisfaction' van the Rolling stones is dan de juiste muziek. Dit helpt het brein om originele en creatieve gedachtes te produceren. Wanneer je echt moet leren voor een vak in plaats van opdrachten maken zou ik het houden op muziek zonder tekst.

studeren

Ik heb een aantal nummers voor jullie opgezocht die jullie kunnen luisteren tijdens studeren. Er staan ook veel lijsten op Spotify voor bij het studeren. Ook op Youtube kun je filmpjes vinden die langer dan een uur duren. Hartstikke handig dus! Succes met studeren!

Nocturnes- Frédéric Chopin.


Alt-J - interlude2

 

Households - sleeping at last


Yo-Yo ma - Bach cello suite no. 1

Luisteren jullie naar muziek tijdens studeren?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

amelie - Vrijdag 4 april 2014 19:48
wauw!!! wat een leuke blog!!!
Cinderella.x - Vrijdag 4 april 2014 20:50
mij helpt t altijd om relaxe muziek op te zetten, of met een soort van water of vogels achtergrond geluid alsof je in een rustige omgeving buiten zit!
Lea - Vrijdag 4 april 2014 21:00
de Pianoguys, the pianotributeplayers of Astonmusic. Spelen alledrie klassieke versies van popliedjes:)
Valerie - Vrijdag 4 april 2014 21:03
ALT J (L) (L) (L)
Marielle - Vrijdag 4 april 2014 22:10
Leuke blog inderdaad! Ik hou niet zo van klassiek, maar misschien is het antwoord van lea dan wel wat voor mij...
-- - Vrijdag 4 april 2014 22:47
Wat - Miley Cyrus bevordert het logisch denken..?!
Charlotte - Vrijdag 4 april 2014 23:20
Ik luister veel Philip Glass en Michael Nyman tijdens het leren, beide pianomuziek. Verder vind ik The Cinematic Orchestra en Agnes Obel fijne, rustige leermuziek, maar moet toegeven dat ik daarbij inderdaad wel eens afgeleid word door de tekst, haha.
Charlotte - Vrijdag 4 april 2014 23:24
Oh, en Chopin en filmmuziek van bijv. Schindlers List doen het ook nog wel eens goed. En ik zoek in Spotify idd veel afspeellijsten onder 'study'. (:
EB91 - Zaterdag 5 april 2014 08:57
@cinderella
Waar haal je 'muziek' met vogel geluiden en zo vandaan? Ik vind dat soort geluiden ook echt superfijn, maar heb geen idee waar ik dat kan vinden.
Pom - Zaterdag 5 april 2014 09:14
Jack Johnson is ook heel relaxed!
. - Zaterdag 5 april 2014 10:07
hahaha @__ _ idd ;')
Katinka - Zaterdag 5 april 2014 10:48
Hahaha hier heb ik mijn pws-onderzoek naar gedaan vorig jaar.
nien - Zaterdag 5 april 2014 17:00
Ja zeker, gewoon de radio.
Tessa - Dinsdag 8 april 2014 11:19
Ik luister als het kan gewoon 24/7 muziek, ik kan me er idd beter door concentreren. Ik zet gewoon muziek aan die ik leuk vind, meestal Anouk of Avril Lavigne of Evanescence wat allemaal wel met tekst is maar ik ken die teksten ook vrij goed dus op de tekst hoef ik niet te luisteren. Soms heb ik het niet eens door als mn mobiel op repeat staat. En als ik door de muziek afgeleid raak kan ik me beter weer concentreren dan wanneer ik geen muziek op heb en met klasgenoten ga praten -.-

xx xTessa