Liedjes tijdens ons herstel

 

Muziek is krachtig en bijzonder. Emoties krijgen een vorm die voor iedereen verstaanbaar is. Het is een intens communicatiemiddel en zo ervaren wij dat ook. In deze blog delen wij allemaal een nummer dat voor ons betekenisvol is geweest tijdens ons eetstoornisherstel. Een nummer waarin we onszelf konden herkennen; iets dat ons hoop en kracht kon geven.

"Ik vertaalde de nummers naar mijn situatie" - Lonneke

Ik heb ooit al eens een blog over mijn liedjes met betekenis geschreven. Hier heb ik dan ook al veel nummers genoemd die mij tijdens mijn herstel hebben geholpen. Toch zijn er altijd wel meer te noemen. Ik ben iemand die niet echt snel 'nieuwe' muziek opzoekt. Ik blijf graag hangen in wat ik ken, dus een aantal nummers van toen luister ik nu nog steeds. Ze hebben nu alleen een andere betekenis gekregen.

Toch zijn er ook wel wat nummers die mij meteen aan mijn eetstoornis of mijn periode van herstel doen denken. Een band waar ik toen veel naar luisterde, was Deas vail. Die heb ik ooit per ongeluk via YouTube gevonden. Ik was meteen verkocht. Ik denk dat muziek altijd wel op je eigen situatie te betrekken is. Je hoort toch een beetje wat je wilt horen. Althans, zo was dat voor mij. Ik vertaalde de nummers naar mijn situatie en zo haalde ik er kracht uit. Misschien is het de hele sfeer, ik weet het niet zo goed, maar dit nummer brengt mij direct terug naar deze tijd.

The shoreline calls the sea
For simple words and company
But words go on and on
Til they collide and all is gone.

I dive into the deep—into the sea inside of me
To find another song,
To find a place where I belong.

"Het leven is te kort" - Daphne

Tijdens mijn behandeling hadden we een aparte module over zelfbeeld. Hierin moesten we elke week op een positieve manier een nieuwe invulling aan ons zelfbeeld geven en daar hoorde ook een krachtig, bijpassend lied bij! Dit nummer van Young the Giant sloot helemaal aan bij het gevoel dat ik wilde hebben over mezelf en over mijn leven. Het leven is te kort en ik ga er voor, kan mij het schelen! Die lading heeft het voor mij nog steeds. 

Life's too short to even care at all oh
I'm coming up now coming up now out of the blue oh

"Ik neem het stuur over" - Irene

In juni ga ik naar een concert van deze band, yes! Incubus heeft een hoop nummers geschreven die mij raken, waaronder het nummer Drive. De tekst spreek eigenlijk voor zich. Het gaat erover dat angst ons leven kan beheersen. Dat angst onze drijfveer is en we onze keuzes daarop baseren. Iets wat heel herkenbaar voor mij was toen ik een eetstoornis had. Dit nummer motiveerde mij om het stuur in eigen handen te nemen. Om soms water boven wijn te kiezen, want het leven is niet altijd fantastisch en een aaneenschakeling van hoogtepunten. Jij bent dat ook niet en dat is oké. Dat verwachten kan flinke katers met zich meebrengen. Neem het stuur in eigen handen. Het is jouw leven. Ga het aan. Met open armen en open ogen.

Sometimes, I feel the fear of uncertainty stinging clear
And I can't help but ask myself how much I'll let the fear
Take the wheel and steer

It's driven me before
And it seems to have a vague, haunting mass appeal
But lately I am beginning to find
That I should be the one behind the wheel

Whatever tomorrow brings
I'll be there with open arms and open eyes


Welk nummer betekent veel voor jou in je herstel?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Vera - Zaterdag 16 mei 2020 15:13
Leuke blog!! Grappig, Cough Syrup staat voor mij meer als een soort metafoor voor antidepressiva voor de periode dat ik me zo rot voelde. Mooi dat muziek zoveel betekenissen kan hebben :)
Anoniem - Zaterdag 16 mei 2020 15:47
Leuk! Ik heb er zelf inderdaad ook een playlist voor gemaakt :) maar mijn twee nummers met de meeste betekenis zijn Let it go (uit frozen!!) en Margherita van Marco Borsato. Die laatste geeft heel goed de tweestrijd weer tijdens herstel
w - Zaterdag 16 mei 2020 20:04
Lara Fabian, Imagine, Adagio en andere nummers van haar. Toen ik terugkwam van fietsvakantie en cd van haar had gekocht in Frankrijk en thuisgekomen, haar muziek me hoop gaf en dat ik er weer voor wilde gaan om mijn eetstoornis op te lossen.
Eveke96 - Zaterdag 16 mei 2020 21:52
Ik vind Struggle van Sadijah een hele mooie :)
Susie020 - Maandag 18 mei 2020 12:11
Pffff. Zo veel muziek is zo ontzettend belangrijk voor me. Op dit moment zo een beetje het hele album van Nothing but thieves- Broken machine en zo een beetje alles van In this moment šŸ˜…
Elisa - Zaterdag 4 februari 2023 15:15
Ik zoek een prachtig lied met steun en om door te gaan voor mijn 60 jarige vader die actief in het leven stond maar een oaar dagen geleden en dwarslaesie heeft gekregen.er word gezegd dat hij nooit meer zal lopen. Hopelijk kan hier ienand mij helpen.

Mvg,
Elisa