Demi Lovato; waanzinnige inspiratiebron

 

Soms scrol ik nostalgisch door mijn 'oude' nummers op Spotify en dan doe ik weer wat inspiratie op. Zo kwam ik onlangs uit bij een artiest die ik eigenlijk al ontzettend lang bewonder: Demi Lovato. Veel van jullie zullen haar kennen als het voormalig Disney-sterretje uit de muzikale film 'Camp rock'. Zo leerde ik haar althans kennen. Demi heeft zich, net als ik, de afgelopen jaren ontzettend ontwikkeld en ik vertel je graag waarom ik haar een bron van inspiratie vind.

Misschien omdat ik haar ken van Disney schaam ik me soms nog een beetje om te zeggen hoe erg ik haar bewonder. Want dat doe ik. Al jaren kijk ik naar haar op. Vanwege haar openheid, haar eerlijkheid (ook als ze er later op terugkomt, zoals in haar documentaire Simply Complicated en haar vermogen om onderwerpen die vaak nog als taboe worden gezien bespreekbaar te maken.

"I have learned that secrets make you sick. I am learning how to be a voice and not a victim. I have learned that sex is natural. I have learned that love is necessary. Heartbreak is unavoidable. And loneliness is brutal. I have learned the key to being happy is to tell your truth. And be okay without all the answers."
Demi Lovato in 'Simply Complicated'

De afgelopen jaren is Demi redelijk vaak in het nieuws geweest. Ze is op dit moment druk met het plannen van haar comeback nadat ze in 2018 een bijna fatale overdosis nam. Wat ik zo bewonder in haar, is haar eerlijkheid over haar (mentale) problemen en de manier waarop ze dit weet te uiten in haar nummers. Ze heeft meer dan eens dingen losgelaten over de relatie met haar vader. In het nummer 'For the love of a daughter', beschrijft ze het verloop van de relatie met haar vader. Misschien ook omdat ik er veel in herken, is dit voor mij een heel belangrijk nummer geworden. Dit nummer zegt alles wat ik voel, maar soms niet kan zeggen. En soms is het gewoon fijn om dit even te voelen, te horen, om te huilen en om daarna weer verder te gaan. 

 

"You have a hollowed out heart but it's heavy in your chest,
I tried so hard to fight it but it's hopeless."

...

"I'd love to leave you alone but I can't let you go,
Oh father, please father,
Put the bottle down for the love of a daughter." 

"My minds is getting in the way
Can't feel what my body say"

...

"If my body had a say, I wouldn't turn away"

Terwijl ik afgelopen week door mijn oude nummers heen bladerde, kwam ik voorbij een nummer dat ik niet kende; 'Body say.' Ik klikte het aan en al snel galmde de voor mij zo bekende stem door mijn speakers. 2019 was voor mij het jaar waarin ik mijn eigen seksualiteit meer onderzocht, ook door middel van blogs. De documentaire 'Mijn seks is stuk' van Lize Korpershoek heeft mij ook geholpen om dit meer en meer bespreekbaar te maken. 

Toen ik dit nummer voor het eerst hoorde, voelde ik eigenlijk vooral veel opluchting. Misschien ook omdat dit een onderwerp is dat voor mij nu zo speelt, maar het voelde alsof alles ineens even klopte. 

Een rode draad die ik voel in het werk van Demi is denk ik haar zelfvertrouwen. Daar heeft ze ook meerdere nummers over geschreven trouwens. Waarom het voor mij zo klopt, is dat ze hier kwetsbaar in durft te zijn; durft te zeggen dat ze onzeker is. En dat is iets waar ik alleen maar naar opkijken kan. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

This is my biggest fear. A photo of me in a bikini unedited. And guess what, it’s CELLULIT!!!! I’m just literally sooooo tired of being ashamed of my body, editing it (yes the other bikini pics were edited - and I hate that I did that but it’s the truth) so that others think I’m THEIR idea of what beautiful is, but it’s just not me. This is what I got. I want this new chapter in my life to be about being authentic to who I am rather than trying to meet someone else’s standards. So here’s me, unashamed, unafraid and proud to own a body that has fought through so much and will continue to amaze me when I hopefully give birth one day. It’s such a great feeling to be back in tv/film while not stressing myself with a strenuous workout schedule before 14 hour days, or depriving myself from a real birthday cake rather than opting for watermelon & whip cream with candles because I was terrified of REAL cake and was miserable on some crazy diet shit. Anyway, here’s me, RAW, REAL! And I love me. And you should love you too! Now back to the studio.. I’m working on an anthem.. 🙏🏼🙌🏼🤷🏻‍♀️ also. Just so everyone’s clear.. I’m not stoked on my appearance BUT I am appreciative of it and sometimes that’s the best I can do. I hope to inspire someone to appreciate their body today too. 💗 #nationalcelulliteday #celluLIT 🔥🔥🔥

Een bericht gedeeld door Demi Lovato (@ddlovato) op

Waarom ik in eerste instantie door Demi werd toegetrokken is, heel eerlijk, het feit dat ze een eetstoornis heeft gehad. Toentertijd was ik hier gevoelig voor. Ik had zelf een eetstoornis en was drastisch op zoek naar meer. Uren kon ik daar naar Googlen. Obsessief. Wat ik zo bewonder aan Demi is dat ze hier altijd eerlijk over is geweest. Ook over de manier waarop ze nu naar haar lichaam kijkt, wat dit met haar doet, en wat ze anders zou willen. Ik heb het idee dat ze een waanzinnige inspiratiebron is, en voor velen ook nog kan en gaat zijn, en dat vind ik mooi om te zien. 

Natuurlijk ken ik Demi niet. Zij bepaalt wat ze loslaat en welke teksten er wel en niet gebruikt gaan worden in een nummer, maar ergens heb ik het idee dat ze één van de meest pure vrouwen is die ik op dit moment van een afstand bewonder. Van wat ik kan zeggen heeft ze het niet makkelijk gehad en is ze flink in gevecht geweest met zichzelf (en nog steeds volgens mij) maar ik heb ook het idee dat ze hier ontzettend sterk uit is gekomen. 

“Strength is when are able to overcome your demons after being sick and tired for so long.”

Wat vind jij van Demi Lovato?

bron foto

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Renée - Zondag 26 januari 2020 19:45
Mooie blog! Voor mij is zij ook een enorme inspiratiebron en ik vind het ook heel mooi dat ze zo open is over alles.
Ik denk dat ze echt altijd puur en eerlijk is. We kennen haar inderdaad niet, maar we zien wel dat ze duidelijk geen geheim maakt van haar mentale problemen. Toen ik bij haar concert was was ze ook heel puur en zichzelf. Zowel met haar opmerkingen als tijdens het zingen die ze met emotie zong.
w - Zondag 26 januari 2020 19:52
Idd. haar eerlijkheid en openheid en het feit dat ze (ook) worstelt met oa een eetstoornis, grijpt me aan en ik heb daardoor denk ik ook respect voor alles wat ze desondanks doet en met zoveel power. Ik ken niet alle nummers van haar, maar "Give your heart a break' vind ik een heel mooi nummer, ze heeft een heel krachtige en mooie stem.
lerose/aimee - Zondag 26 januari 2020 19:54
Ik vond haar een inspiratiebron. Maar af en toe heeft ze ook wel eens dingen als dieet thee gepromoot en dat vind ik toch wel slecht als je kennis hebt van boulimia. Er zit namelijk laxeermiddel in.

En foto’s waar zogenaamd geen make up op zit terwijl je duidelijk ziet van wel.


Probeer dan wel eerlijk te zijn naar je fans.
Maar daar zal natuurlijk ook wel een stukje onzekerheid in zitten wat ze later ook aangaf ( foto’s bewerken met photoshop).
Het blijft natuurlijk ook gewoon nog een mens, en die vallen en staan weer op.
Eline - Maandag 27 januari 2020 12:08
DIT dus! Ik vond haar vroeger echt een fijn mens. Echter zijn veel van haar beslissingen nogal dubieus en merk je dat ze het vaak doet voor 't geld. Haar nummer scyscraper raakt me altijd. MAAAAARRrrrrr ze schrijft haar eigen songs niet eens, hoogstens co-writer dus... Tjah. Ze kan gewoon goed zingen.
Aimee/LeRose - Maandag 27 januari 2020 20:30
Heel veel zangeressen schrijven hun songteksten niet zelf, ik denk wel dat co writer best wel een belangrijke toevoeging is ( anders kan het je verhaal ook niet zijn ) en dat je niet in alles geweldig kunt zijn maar wel dus zingen.


Ik geloof wel dat ze een goede inspiratiebron zou kunnen zijn en dat iedereen fouten maakt. Alleen ja die dieetthee vond ik toen heel erg naar om te zien.
Lisasjourney - Zondag 26 januari 2020 20:13
Wat een mooie blog! Ik ben zelf ook fan van Demi (ben vorig jaar nog naar haar concert geweest) en ik haal veel kracht uit haar nummers.
For the love of a daughter vind ik ook heel mooi. Ik weet niet of je het nummer kent, maar ik haal ook herkenning uit 'Shouldn't come back.' Ik moest dan vaak denken aan iemand die eigenlijk niet goed voor me is, maar die ik ergens ook niet los kan laten.
Vanavond zingt Demi bij de Grammy's een nieuw nummer. Op youtube staat een filmpje waarin ze over de tijd rondom haar overdosis verteld:
https://www.youtube.com/watch?v=CkH6OyvdzSw

O en Lonneke, de kracht en inspiratie die jij uit Demi haalt, die haal ik uit jouw berichtjes en blogs. Ik herken veel in jouw verhaal en doordat jij zo open bent gaan schrijven over seksualiteit, voelde ik me minder alleen. Alsof ik niet de enigste ben op de wereld die hier doorheen gaat.

Take care lieve jij,
Kus, Lisa
11arual94 - Zondag 26 januari 2020 20:26
Ik sluit me er helemaal bij aan! ♥
britneyangel - Maandag 27 januari 2020 16:53
ik vind haar goed kunnen zingen, ik vind het ook knap dat ze zo open is.
Nikki - Maandag 27 januari 2020 17:07
Persoonlijk luister ik niet vaak naar haar muziek (moet ik misschien eens doen) maar ik vind haar gewoon geweldig als vrouw en voorbeeld. In 2018 had ik een terugval, daarom was ik toen erg verdrietig over wat er toen met haar gebeurt is. Maar ik ben blij dat ze de draad nu zo mooi weer oppakt. Dat is ook een les voor ons. Een terugval is niet falen, je kunt er gewoon van herstellen. En als je dat doet ben je sterker dan ooit.