Als het jou overkomt

 

In 2015 bracht Lady Gaga het prachtige nummer Til It Happens To You uit. Destijds is het nummer gebruikt voor de documentaire The Hunting Ground, een film over seksueel misbruik op universiteitsterreinen, in de Verenigde Staten beter bekend als ''de campus''. Aanrandingen en verkrachtingen komen daar veel voor, terwijl er weinig over gesproken wordt. Nu, twee jaar later, is het nummer op initiatief van Fonds Slachtofferhulp en het Centrum Seksueel Geweld (CSG) vertaald naar het Nederlands en wordt het gezongen door Jennie Lena. 

De organisaties vragen door middel van het nummer Als Het Jou Overkomt aandacht voor de beschikbare hulp aan slachtoffers van seksueel geweld. Deskundige hulp is belangrijk, maar slachtoffers weten deze niet altijd te vinden. De videoclip schetst bovendien de realiteit dat seksueel geweld iedereen kan overkomen. De clip bevat heftige beelden. Ben je hier gevoelig voor, kijk het dan niet. 

"Veel mensen weten niet waar ze terecht kunnen wanneer het hen overkomt, ik ben blij dat ik op deze manier me kan inzetten en mijn stem kan laten horen” - Jennie Lena

De cijfers liegen er helaas niet om. Zo geeft 1 op de 8 vrouwen in Nederland aan ooit te zijn verkracht en krijgen jaarlijks 100.000 mensen te maken met seksueel geweld. Maar een heel klein percentage durft zich te melden. Het is van belang dat slachtoffers weten dat zij na een aanranding of verkrachting 24/7 kunnen bellen naar het Centrum Seksueel Geweld op 0800-0188. Meer informatie over het Centrum Seksueel Geweld vind je hier.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mirjam - Vrijdag 20 oktober 2017 11:56
Een afschuwelijk filmpje om te moeten zien. Goed dat er iemand aan de lijn is. Super zelfs. Toch mijn bedenkingen bij dit filmpje. Hoe meer we ruchtbaarheid geven hoe meer deze negatieve beelden inprenten. Ik persoonlijk ben meer voostander van tonen hoe het beter is om met vrouwen om te gaan en natuurlijk begrijp ik dat dit gericht is op het slachtoffer en dat het doel de hulp moet zijn. Toch vind ik dat je nooit negatief gedrag moet bekrachtigen maar liever zou ik filmpjes zien van hoe mannen wel wenselijk met vrouwen om kunnen gaan en of zelfs hun welgemeende goedbedoelde hulp aan kunnen bieden. We krijgen met zn allen een beeld wat we eigenlijk niet willen zien.
Nicole - Vrijdag 20 oktober 2017 18:00
Het gaat er juist om... dat mensen niet weten wat het is. Tot ze het meemaken. En dit filmpje is de kei en kei harde realiteit
merel - Zaterdag 21 oktober 2017 10:33
#metoo
suzanne - Woensdag 16 mei 2018 15:40
metoo