Zelf appelbeignets en oliebollen maken
Wat is er nou leuker en gezelliger dan op oudjaarsdag samen met anderen oliebollen en appelbeignets te maken?! Nou ja, er zijn natuurlijk zat dingen leuker, maar dit is ook leuk :P Dus hebben we voor jullie het recept opgezocht en uitgeschreven. Met dit recept maak je heerlijke appelbeignets. Maak je liever oliebollen? Check dan het recept eronder.
Ik hoop dat jullie van een (paar) oliebol(len) en appelbeignet(s) kunnen genieten op oudjaarsavond. Ik doe dat in ieder geval wel! En vooral van de appelbeignets, want daar ben ik dol op!
Recept appelbeignets (ca 20):
Wat heb je nodig?
- 4 appels (goudreinetten)
- 125 gram bloem
- 1,25 deciliter bier
- 1 eierdooier
- 80 gram basterdsuiker
- snufje zout
- 1 theelepel olie
- 1 eiwit
- frituurpan
- poedersuiker vermengd met kaneel
En dan?
Schil de appels en boor hun klokhuizen eruit. Snijd vervolgens dikke plakken van de appels. Als je er wat citroensap overheen doet, worden ze niet bruin.
Maak het beslag van bloem, bier, eierdooier, suiker, zout en olie. Klop vervolgens het eiwit zeer stijf in een ontvette kom en spatel het luchtig door het beslag heen.
Verhit de olie tot 175 ºC/ de frituurpan en haal de appelschijven door het beslag. Frituur ze hierna goudbruin in ongeveer een paar minuutjes tijd.
Laat ze een beetje uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze hierna met de suiker-kaneel.
Smullen maar!
Recept voor oliebollen
Wat heb je nodig?
- 50 gram suiker
- 80 gram gist
- 20 gram zout
- 1 liter handwarm water
- 1 kilo tarwebloem
- 150 gram krenten of 200 gram rozijnen
- Frituurpan
- IJslepel
En dan?
Doe de krenten/ rozijnen vooraf in lauwwarm water zodat ze kunnen wellen. Los de gist op in een paar eetlepels handwarm water.
Doe nu de bloem, de suiker en het zout bij elkaar en voeg ook de gist toe. Blijf het geheel mixen en voeg langzaam het water toe. Voeg ten slotte de gewelde rozijnen/ krenten toe.
Bedek de kom met het beslag met een vochtige theedoek en laat het geheel ongeveer een uur rijzen op een warme plek (op de vensterbank boven de kachel bijvoorbeeld).
Verwarm de frituurpan en bak de oliebollen door bolletjes te scheppen met een ijslepen of twee gewone lepels in de frituurpan mooi goudbruin in ca 5 minuten. Check bij de eerste bol ff of de binnenkant wel gaar wordt en/ of het frituurvet niet te heet is zodat enkel de buitenkant bruin is, maar de binnenkant niet gaar.
Laat de bolletjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze hierna met lekker veel poedersuiker.
Geniet ervan!
Gerelateerde blogposts
Reacties
proudteam, ook een goed nieuwjaar toegewenst, dat vanaf morgen maar weer een jaar vol met leuke collums op de proud site mag verschijnen!! Geniet van deze dag en sluit het mooi af..
weg met 2010!! 2011 kom maar op..!!!
Ik maak ze wel iets anders dan hierboven, maar leuk idee :)
Een goed uiteinde iedereen!
Het bakken vind ik zó leuk, maar ik ben er zelf allergisch voor..
Iedereen een heeeel mooi uiteinde en natuurlijk een nòg mooier 2011!
Sorry grammar-nazi hier
Als je het niet durft te nemen: het valt hardstikke mee. Het is hetzelfde deeg als voor brood alleen frituur je het maar als de olie heet genoeg is schroeit de bol helemaal dicht en zit er nauwelijks vet in. Op je brood smeer je ook boter en je avondmaaltijd bak je ook in de pan. Het zal niet veel vetter zijn tenzij je eoomboterbladerdeeg gebruikt in plaats van dit deeg. En probeer er een te nemen anders hou je je es en angst in stand. Het is lastig. De eerste keer heb ik meteen een appelbeignet van de kraam met bladerdeeg genomen en moest erna huilen maar heb er zeker geen spijt van. Hij was heerlijk! Ik eet liever wat ik lekker vind dan wat ik niet zo lekker cind Succes en genoet ervan
Maar ze zijn echt veel lekker dan van een kraam!
& volgens iedereen die ze proeft, ook een stuk minder vet dan van de kraam.
Klinkt wel leuk en lekkerrrrrr
Ben zelf niet zo gek erop, maar zo'n dag is wel gezellig
liefs