Zelf Engelse trifle maken

 

Trifle is een traditioneel Engels toetje. Er zijn tientallen manieren om en een trifle te maken. Wanneer je de trifle maakt in een glazen schaal zie je goed de verschillende lagen. Je kunt natuurlijk veel variaties maken, omdat er verschillende kleuren fruit zijn en verschillende kleuren jelly. Het is maar net wat jij lekker vindt! Elk seizoen is er ander fruit, dus kun je ook elk seizoen een andere trifle maken. Ik heb voor dit recept een trifle gemaakt met rood fruit. Het recept komt van mijn overgrootmoeder uit Engeland. Het is ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Je moet alleen wat geduld hebben omdat het opstijven van de lagen lang duurt, maar dan heb je ook wat! Vergis je ook niet in de grootte, het is namelijk erg vullend zoals de meeste Engelse toetjes en gebak.

trifle amy

♥ Wat heb je nodig
- Pak lange vingers of roombotercake
- Jelly (gelatine, kan je halen in Engelse winkels)
- Fruit van het seizoen of fruit uit blik
- 35 gram custard poeder
- 15 tot 35 gram suiker
- 570 ml Melk
- Slagroom
- Eventueel taartversiering
- Eventueel een scheutje likeur, sherry of port
- Steelpannetje
- Garde

ingrediënten trifle

Doe de lange vingers of cake in een schaal. Doe de jelly's in een maatbeker. Voeg 100 ml kokend water toe. Als de jelly gesmolten is, voeg je koud water toe tot 570 ml. Voeg de jelly toe aan de lange vinger of cake en roer dit er goed doorheen zodat er geen grote klonten meer in zitten. Als je er voor kiest om likeur, sherry of port toe te voegen kan je dat nu doen. Roer dit dan door het mengsel. Zet het mengsel in de koelkast en laat het ongeveer vier uur opstijven.

jelly en lange vingers

mengsel jelly lange vingers

eerste laag schaal

Als het mengsel opgestijfd is leg je een laag met fruit eroverheen.

trifle fruit

Nu ga je de custard maken. Meng de suiker en de custardpoeder en doe er een klein beetje melk bij. Roer dit tot een glad papje. Zet het restant de melk op in een steelpannetje en laat het bijna aan de kook komen. Giet een klein beetje van de hete melk bij het custardpapje. Zet het pannetje terug op het vuur en gooi nu het papje bij de melk in het pannetje. Blijf met een garde kloppen tot de custard aan de kook komt. Laat het heel zachtjes een minuut of twee doorkoken, terwijl je blijft roeren. Dat is heel belangrijk, anders brandt het namelijk aan. Zorg ervoor dat de custard dik wordt, ongeveer even dik als vanillevla. Giet vervolgens de custard over het fruit, laat het even afkoelen en zet het in de koelkast om ook deze laag op te laten stijven.

custardpoeder melk

custard

trifle

Na ongeveer vier uur zijn de eerste drie lagen klaar en doe je de laatste laag met geklopte slagroom.

Hebben jullie wel eens trifle gemaakt?

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mira - Vrijdag 28 maart 2014 16:59
nee nooit, maar ziet er echt leuk en lekker uit met die laagjes!
respect - Vrijdag 28 maart 2014 18:23
nooit gemaakt..maar ziet er wel kleurlrijk uit :)
_Luckamy_ - Vrijdag 28 maart 2014 21:17
ziet er super lekker uit!
G. - Zaterdag 29 maart 2014 01:32
Hahaha - om heel eerlijk te zijn spreekt dit me totaal niet aan - nee, niet ivm eventuele verkeerde kcal's, ..gewoon - het ziet er voor mij niet echt verleidelijk uit. Maar - wel altijd leuk om receptjes hier te lezen, merci!
M. - Zaterdag 29 maart 2014 08:06
Mijn tante maakte het ooit wel eens met gewelde tutti frutti geloof ik. Wil het zelf ooit misschien ook wel een keer maken, maar dan doe ik de lange vinger/jelly-laag wel anders... die vind ik er niet zo smakelijk uit zien :S... Denk dat ik het meer zoals bij tiramisu zou doen. Ben wel een enorme fruit en custard (
M. - Zaterdag 29 maart 2014 08:07
-fan (zie dat er een stukje van mijn berichtje weg valt :s)
Prue - Zaterdag 29 maart 2014 22:56
Ja wel gemaakt (voor mijn eetstoornis) maar dan anders dan hier... was heerlijk!

jojo - Maandag 31 maart 2014 12:50
Ik ben zelf half engels en mijn moeder doet het altijd met cake en bovenop de custard slagroom ;) dan heb je de echte die je ook in de winkels in engeland koopt
CarpéDiem - Donderdag 26 juni 2014 22:14
ga het zeker proberen ik zag het in het filmpje een dagje mee met proud! Voor hoeveel personen is dit ?
M - Zaterdag 2 februari 2019 19:49
Ik maak hem met regelmaat. Alleen bij mij blijven de lange vingers heel. Leg ze onder in de schaal daar op het fruit en dan de jelly er over heen. De koelkast in en dan net als bij jouw de custard er over heen. Dan slagroom en afmaken met chocoladerasp of vlokken.