Surinaamse bruine bonen met rijst

 

Vroeger aten wij thuis weleens bruine bonen. Dit werd vaak klaargemaakt als 'Chili con carne', en dat vond ik eigenlijk nooit echt lekker door de uitgesproken smaak. Ik had het feit dat ik het niet lekker vond gekoppeld aan bruine bonen, waardoor ik ze nooit meer at. Totdat ik deze Surinaamse versie van bruine bonen met rijst proefde. Het is een typisch Surinaams gerecht en weer eens wat anders.

Toen ik in Suriname was, heb ik dit veel gegeten en ik vond het eigenlijk heel lekker. In deze blog heb ik het recept voor jullie en kun je het zelf eens proberen. Het is eigenlijk een combinatie tussen de Hollandse en Surinaamse keuken, bruine bonen zijn namelijk heel Hollands.

Bruine bonen ingredienten

INGREDIËNTEN
Voor ongeveer 4 personen 

♥ 750 gram kippenbouten
♥ 1 rookworst
♥ 1 grote pot bruine bonen
♥ 2 tomaten
♥ 2 tenen knoflook
♥ 1 kippenbouillonblokje
♥ 5 pimentkorrels
♥ 4 eetlepels fijngesneden gesneden selderij
♥ 4 eetlepels soya saus
♥ 1 of 2 Madame Jeannette pepers
♥ 1 ui
♥ Zwarte peper
♥ Zeezout
♥ 1 eetlepel suiker
♥ Plantaardige olie om in te bakken

Bruine bonen

BEREIDINGSWIJZE

STAP 1: Was de kip goed met water, zout en azijn en hak de bouten vervolgens in stukken.

STAP 2: Marineer de kip met wat soya saus, zwarte peper en zout en verkruimel een bouillonblokje zodat het deel van de marinade wordt. Hoe langer je de kip in de marinade laat staan, hoe lekkerder, maar je kan ook gelijk doorgaan met koken.

STAP 3: Snipper de ui, hak de tomaten in blokjes en pers de knoflook.

STAP 4: Doe een scheutje olie in een grote pan en bak de kip bruin op hoog vuur. Als de kip al een beetje een mooi bruin randje begint te krijgen, kun je de knoflook, uien en tomaten erbij doen. Zet de hittebron wat lager en laat het geheel alvast een beetje stoven.

STAP 5: Na een minuutje of 10 kan de pot met bruine bonen erbij, samen met een eetlepel suiker. Vul de pot als het leeg is met water en giet het water erbij. Leg de rookworst in zijn geheel in de pan. Laat de bruine bonensoep nog zeker 45 minuten op een zacht vuurtje lekker doorpruttelen.

STAP 6: Voeg voor een lekker aroma de pimentkorrels en de pepers (heel laten) toe. Laat het geheel wat inkoken en proef of de smaak goed is.

STAP 7: Als het klaar is, doe je het vuur uit en strooi je de gehakte selderij er overheen.

Bruine bonen op bord

Serveer het met rijst. Eet smakelijk!

 

Gerelateerde blogposts

19
OKT
Churros
38

Reacties

xHanna369 - Zaterdag 18 oktober 2014 19:03
Lekkerr
Lisa - Zaterdag 18 oktober 2014 19:12
Ik zou hier een vegi versie van willen maken.
Iemand tips om het vlees te vervangen?
Maanmeisje - Zaterdag 18 oktober 2014 19:18
Ja, dit gerecht ken ik wel. Mijn familie is Surinaams en op verjaardagen kreeg ik vroeger vaak bami of rijst met bruine bonen en kip. Thuis ook wel eens trouwens.
RosieV - Zaterdag 18 oktober 2014 19:58
Ik vind chilli con carne op de echte Mexicaanse manier heerlijk. Op zn Hollands vind ik het niet pittig genoeg.
Brechtje - Zaterdag 18 oktober 2014 20:18
@Lisa Iets met noten of gedroogde tomaten?
AnaMan - Zaterdag 18 oktober 2014 20:26
BBR, zo bekend in de Antillen dat daar het zelfs in liedjes bezongen word!
Wij aten dat thuis echter nooit, altijd gewoon lekker met rookworst, aardappels en spekjes ;)
Muts. - Zondag 19 oktober 2014 19:15
Denk dat mijn familie het heerlijk zal vinden! Zelf ben ik meer van de veggie gerechten (al ben ik niet vegetariër) en haaaaaat rookworst haha. anyway. denk dat het een smaakvol gerecht is Laura :)

@ Lisa. Houd jij wel van die namaak vlees soorten? Dan zou je gewoon het gehele recept aan kunnen houden maar dan al het vlees voor de vega soort kunnen vervangen?! Succes.