Onze favo recepten: juni

 

Aan het einde van elke maand delen wij onze favoriete recepten van de afgelopen tijd met jullie. Vorige maand kon je onze favoriete recepten van mei bekijken. Vandaag kan je meelezen en uitproberen wat we in juni hebben gegeten. We hopen je hiermee te inspireren en motiveren weer eens iets anders op tafel te zetten! Eet smakelijk en zorg goed voor jezelf.

Irene: Mango Lassi

Toen ik twee jaar geleden naar Nepal ging, zei mijn moeder (die daar ook eens was geweest): "Je moet echt mango lassi proeven!" En zo geschiedde. Na een pittige reis door de Himalaya was het echt hemels om weer iets anders te proeven dan simpele rijst met groente. Nee, daarboven heb je geen fruit. Maar ook hier in Nederland drink ik het graag. De laatste tijd maak ik veel drankjes in mijn blender, van fruitsapjes tot ijskoffie. En dus ook mango lassi. Erg lekker op een warme dag. Dit is hoe ik hem maak:

Wat heb je nodig?

  • Verse mango of mangostukjes uit de diepvries
  • Kokosyoghurt
  • Kokosmelk
  • IJsblokjes
  • Snufje zout

Eigenlijk is het heel simpel - volgens mij zeg ik dit bij elk recept dat ik plaats, haha. Je doet alles bij elkaar in de blender en blenden maar! Ik weet niet de precieze verhoudingen van de melk en yoghurt, maar als je hem graag dunner drinkt doe je wat meer melk en wil je hem iets dikker, dan kan er meer yoghurt in. Ik doe er altijd lekker veel mango in! Let wel op dat jouw blender tegen ijsblokjes kan! Je kan de yoghurt en melk ook vervangen voor andere soorten yoghurt en melk. Bijvoorbeeld van de koe, van soja, noten of rijst. Je kan het helemaal aanpassen naar jouw smaak of wat je al in huis hebt liggen.

Daphne: Bananenbrood

Ik zit lekker in mijn bananenbrood-flow. Er blijven namelijk elke week wel een paar zielige banaantjes achter. Die zijn al te rijp om nog lekker uit het vuistje te kunnen eten, maar ook nog te goed om weg te doen. Die eindigen dan in mijn standaard bananenbroodrecept. De rest van de week snijden we plakken af voor het ontbijt, voor tussendoor, voor onderweg... Echt lekker en vers!

 

Wat heb je nodig?

  • 3 bananen (ik doe ook wel eens vier, wordt ie iets smeuïger)
  • 150 gram meel (amandelmeel, zelfrijzend-bakmeel, glutenvrij-meel, havermeel; het wordt allemaal een klein beetje anders, maar het kan echt allemaal!)
  • 3 eieren (laatst had ik er twee, werkt ook! Hij blijft wat kleiner)
  • Snufje zout
  • Snuf kaneel (of meer)
  • 2 eetlepels honing (of zoals ik: meer)
  • Bakpoeder (volgens mij is 1,5 theelepel normaal, maar ik doe altijd meer)
  • Eventueel noten of een banaan in reepjes, voor de bovenkant
  • Bakpapier 
  • Cakevorm

Oven voorverwarmen op 170 graden. Ik prak de banaan in een grote kom en klop het ei los in een ander bakje. Dat meng ik goed met elkaar en daarna gooi ik alle andere dingen erbij. Gewoon door blijven roeren en prakken tot het wat gladder is en alles goed gemengd is. Ik maak een prop van het bakpapier en dan pas leg ik hem in de cakevorm. Ik kwam er laatst achter dat 'ie op die manier veel flexibeler is. Gooi je drappie erin, de banen en/of noten erover heen. En dan 55 minuten in de oven. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik hem daarna soms nog eventjes terugstop. Als de bovenkant donker is en mijn prikker redelijk schoon uit de cake komt, kan 'ie afkoelen! 

Lonneke: Wentelteefjes anders 

Vandaag deel ik een recept waar ik regelmatig watertandend aan terugdenk. Mijn vriend heeft dit voor mijn verjaardag als ontbijt gemaakt en het was zó lekker dat ik ervoor koos om hier het recept te delen. Hij is opgegroeid met wentelteefjes, waar dit voor mij vrij onbekend terrein is. Dit recept is dan ook een lekkere twist op de 'ouderwetse' wentelteefjes die hij vroeger thuis at.

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

  • Een paar schepjes chai latte mix
  • 1 middelgroot ei
  • 250 ml melk
  • 8 sneetjes suikerbrood
  • 40 gr ongezouten roomboter

Klop het ei, de chai mix en melk los in een diep bord. Snijd eventueel de korstjes van het brood. Haal de sneetjes brood één voor één door het eimengsel en stapel ze op een bord. Schenk de rest van het eimengsel over de broodstapel en laat dit even intrekken. Verhit ondertussen de helft van de boter in een ruime koekenpan en bak de helft van de wentelteefjes in ongeveer 5 minuten goudbruin. Vergeet niet om ze halverwege even om te draaien. Dit doe je ook met de rest van de stapel. Wij hebben ze nog even afgetopt met wat suiker, maar dat is in principe niet nodig (maar wel lekker). En zo simpel is het! Ik at er trouwens ook wat vers fruit bij, hele goede combinatie. Eet smakelijk! 

Wat is jouw favo recept van afgelopen maand?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Karis - Zondag 28 juni 2020 13:11
Hoelang is bananenbrood houdbaar? Bewaar je het gewoon op kamertemperatuur? En eet je het als brood of eerder als een dessert?

dankje!
Pinda - Maandag 29 juni 2020 01:36
Hier ben ik ook benieuwd naar!
exy - Maandag 29 juni 2020 15:02
in plakjes in de vriezer
Anoniem - Zondag 28 juni 2020 13:56
Hi! Yummy wentelteefjes! Irene haar sapje lijkt me ook heel lekker, de bananen brood van Daphne ook lekker!
Niekster - Zondag 28 juni 2020 18:53
Met overrijpe bananen kan je heerlijk 'roomijs' maken. Stukjes banaan invriezen in een zakje en als je genoeg hebt in de foodprocessor laten draaien tot je de structuur van softijs hebt. Dan kan je het meteen eten, of in een bak invriezen. Voor gebruik even 10 minuten uit de vriezer anders is het te brokkelig en hard. Google heeft duizenden recepten als je zoekt op banana ice cream / nicecream / bananenijs. Succes
F. - Maandag 29 juni 2020 09:45
O wentelteefjes. Ik weet nog hoe raar ik het vond uitzien toen in het voor het eerst kreeg, want ze waren kapot gegaan, maar ik vond het ZO lekker.
Ik vind ouderwetse recepten vaak lekkerder dan wat nu gewoon is.