Nieuwe recepten ontdekken

 

Kook jij vaak hetzelfde of heb je weinig inspiratie in de keuken? Herkenbaar. Toen ik net op mezelf ging wonen, vond ik koken ook negen van de tien keer helemaal niet leuk. Ik had niet zoveel inspiratie en amper verstand van kruiden en smaken combinaties. Best lastig als je toch weer elke dag een maaltijd op tafel wilt zetten die ook nog een beetje lekker moet smaken. Daarom geef ik je in deze blog tips om nieuwe recepten en smaken te ontdekken.

Ik kon wel koken toen ik op mezelf ging wonen. Ik wist hoe je gerechten moest bereiden en kende wat standaard recepten voor aardappeltjes uit de oven, een salademix, rode pastasaus, champignonnenpasta en pesto pasta. Maar daar bleef het zo ongeveer wel bij. Ik at in die tijd nog regelmatig soep uit een pak of kocht broccoli en at daarbij een vegaburger en gebakken aardappeltjes. Na een aantal maanden had ik al die gerechten al meerdere keren gegeten en wilde ik wel wat anders. Maar ik had geen idee wat! De zoektocht begon.

eten

♥ Allerhande
Mijn zoektocht naar nieuwe recepten begon lekker makkelijk om de hoek. Daar haalde ik bij Albert Heijn een Allerhande. Inmiddels is er een App en website vol recepten van Albert Heijn. Ik vind dit een fijne manier om te beginnen met nieuwe recepten ontdekken. Er is enorm veel in deze App te vinden en de ingrediënten kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Je hoeft er niet voor naar de toko, markt of specialist. En dat is handig als je nog maar net echt nieuwe dingen wilt leren koken.

♥ Afkijken
Andere recepten heb ik ‘gestolen' van vriendinnen. Zij ontdekten bij mij gerechten die ze ook begonnen te maken en zo ontdekte ik gerechten als ik bij hen at. Samen eten is een leuke manier om nieuwe maaltijden te ontdekken. Je kunt dan vragen hoe je vriend of vriendin het heeft gemaakt of al eerder komen en samen een maaltijd bereiden, zodat je het kunt leren. Dat is gezellig, handig en meteen een moment om over van alles en nog wat te praten. Je kunt veel ontdekken over smaken, kruidencombinaties en recepten als je een beetje bij anderen afkijkt. Je kunt deze recepten dan precies hetzelfde maken of jouw variant creëren.

♥ Foodblogs
Er zijn tegenwoordig veel websites die wekelijks recepten bloggen. Zo vond ik veel leuke, gemakkelijke en lekkere vegetarische recepten op de Groene Meisjes. Andere websites die ik euk vind zijn Chicks Love Food en Ik ben Iris niet. Ik heb door het lezen van deze blogs veel nieuwe smakencombinaties ontdekt of ideeën opgedaan om iets nieuws te maken.

kookboek

♥ Boeken
Kookboeken zijn een van de favoriete boeken die ik graag lees. Soms neem ik in plaats van een leesboek een kookboek mee naar bed om in te lezen. Ik krijg dan veel nieuwe ideeën en zin om te gaan kijken. Mijn favoriete kookboeken vind je hier. Ik kook de laatste tijd ook weer wat vaker uit het boek ‘Havermoutje' en ‘Vegarabia', die wat moeilijkere recepten heeft. Heel leuk om dat te ontdekken.

♥ Tijd
Trek regelmatig wat tijd uit om lekker te koken. Als ik een etentje heb op zaterdag avond en overdag nog geen plannen heb, kan het zo zijn dat ik de hele dag besteed aan het avondeten. Ik ga naar de markt, naar de supermarkt en de toko. Thuis bereid ik alvast wat dingen voor zodat ik, als de gasten er in de avond zijn, enkel het gerecht hoef af te maken. Hierdoor maak je dus echt een activiteit van koken. Daar leer ik veel van, wat betreft mijn kookkunsten.

♥ Gevoel en smaak
Gebruik ook jouw eigen gevoel in de keuken. Vind je een bepaalde hoeveelheid peper of kruiden die in een recept staan geen goed idee, pas dit dan aan naar jouw eigen smaakt. En eet jij bij een curry liever aardappeltjes in plaats van rijst, doe dat dan ook gewoon. Probeer een gerecht zelf te beïnvloeden door er dingen aan toe te voegen of weg te laten die niet bij jouw persoonlijke voorkeur passen. En, vergeet niet te proeven tussendoor! Klakkeloos een recept maken zonder het te proeven, is niet altijd een succes als het op tafel staat!

liefs

Hoe ontdek jij nieuwe recepten en varieer jij veel met avondeten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sanne - Zondag 2 oktober 2016 21:26
Wat ik vaak doe, is een bepaald product kopen (zoals zoete aardappelen) en vervolgens op internet zoeken wat ik daarvan zoal kan maken en lekker vind. Daarnaast zijn er een paar foodblogs die ik volg met lekkere, en niet al te moeilijke recepten. Heerlijk lang in de keuken staan en proberen zorgt ervoor dat ik kruiden e.d. beter af kan stemmen.
Ik varieer best veel met avondeten omdat ik het erg leuk vind om iets nieuws te proberen, en dan is soms aardappelen, bloemkool en een gehaktbal met jus ook heerlijk :) Vooral in het weekend kook ik uitgebreider, uit werk vaak simpel.
Ann - Woensdag 5 oktober 2016 12:49
Haha die allerhande neem k ook altijd mee, zo ook die van de Jumbo, de Dirk ect...en die app heb k ook! Superfijn!!