Lekker koken voor jezelf

 

Als je problemen hebt met eten, kan koken een hele opgave zijn. Ik herinner me nog goed dat ik een aantal jaar geleden totaal geen motivatie had om te koken en dit dan ook bijna niet deed. Ik wist niet goed wat ik moest koken, ik vond mezelf niet de moeite waard om een fatsoenlijke maaltijd voor te koken en ik gunde het mezelf vooral niet om iets lekkers te koken. Om koken wat leuker en ook lekker te maken, is het fijn om hier wat goede spullen voor in huis te hebben. Dit kan je motivatie geven om aan de slag te gaan in de keuken.

Onlangs kwamen we op de redactie in aanraking met de website Kitchen&more. Deze webshop is eigenlijk een online kookwinkel met een onwijs groot assortiment aan keukenspullen. De webshop bood ons aan om een aantal producten uit te proberen om hier lekkere receptjes voor de website mee te maken. Hier waren wij alle vier natuurlijk direct enthousiast over. In deze blog laten Nouska en ik je zien wat wij van deze toffe site hebben uitgezocht.

voor jezelf koken

♦ Sandra
Zoals ik in de inleiding al schreef, is voor mezelf koken de afgelopen jaren niet altijd vanzelfsprekend geweest. Er waren tijden waarbij ik helemaal niet voor mezelf kookte, dagen achter elkaar hetzelfde at, vond dat ik het niet verdiende om mijn eten warm op te eten of veel te ongezond at en mijn eten aan alle kanten compenseerde. Ik kon maar moeilijk begrijpen hoe mijn huisgenoten het voor elkaar kregen om vrijwel iedere dag een maaltijd klaar te maken terwijl mijn oude IKEA pannen soms weken onaangeroerd in de kast konden staan. 

 

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en woon ik al een tijdje in een leuk eigen huis. Het gaat veel beter met me en ik kook vrijwel iedere dag. Ik zeg vrijwel iedere dag, omdat ik heus niet iedere dag uitgebreid in de keuken sta. Dat is inmiddels niet meer omdat ik vind dat ik het niet waard ben of omdat ik er geen zin in heb, maar omdat ik mezelf ook weer andere dingen gun. 

Zo besloot ik onlangs met deze fijne pannenset pannenkoeken te bakken. Iets wat ik jaren terug nooit deed en daarnaast ook niet echt haalbaar was met mijn vorige pannen, daarbij brandde het op de een of andere manier nogal snel aan omdat ze duidelijk aan vervanging toe waren ;). Ik ben geen keukenprinses en ging daarom voor een kant-en-klaar pak waarbij je alleen nog maar wat water toe hoeft te voegen. Daarbij had ik wat rozijnen, appel en geraspte kaas om door de pannenkoeken te doen. Vervolgens had ik binnen een half uur een aantal heerlijke pannenkoeken als avondeten. 

Deze overgang, van mezelf niks gunnen en last hebben van een ernstige eetstoornis, naar met een gerust hart iets lekkers voor mezelf klaarmaken, is natuurlijk niet van de een op de andere dag gekomen. Dit heeft jaren geduurd en dit is gelukt door iedere keer kleine stapjes te zetten. Het is belangrijk om hier bijvoorbeeld in therapie mee bezig te zijn, maar zelf kun je hier ook aan werken door te kijken naar praktische dingen. Fijne spulletjes in de keuken om mee te koken zoals een goede pannenset of een leuk bord om van te eten kunnen je daarin ontzettend motiveren.

Ook de volgende tips kunnen je helpen om lekker voor jezelf te gaan koken:
◊ bedenk je wat je vroeger graag at;
◊ mocht je niet weten wat je vroeger lekker vond, vraag dit dan aan één van je ouders;
◊ ga naar de supermarkt met een boodschappenlijstje met ingrediënten voor het avondeten
◊ sla eens een kookboek open op een random bladzijde;
◊ daag jezelf uit om minimaal één keer per week iets te maken wat je nog niet kent;
◊ spreek af om samen met iemand te eten als je het nog lastig vindt om voor jezelf te koken;
◊  ga eens naar de markt om verse groenten te halen en maak hier iets lekkers mee klaar.

♦ Nouska
Door op een leuke manier met eten bezig te zijn, heb ik weer een fijne relatie met voeding ontwikkeld. Ik vind koken inmiddels weer leuk. Zo wordt ik blij van een goed, lekker gelukt gerecht dat ik heb gemaakt, kan ik er echt van genieten als anderen voor mij koken en blader ik graag door kookboeken heen. Dit inspireert mij om eens wat anders te maken, want altijd hetzelfde koken is ook weer zo saai en maakt eten niet echt leuker. Nieuwe dingen uitproberen kan je enthousiast en blij maken over eten. 

Al lange tijd wilden mijn vriend en ik zelf pasta leren maken. Het leek zo simpel, maar je had er wel een heel apparaat voor nodig. Bij Kitchen & More vond ik zo'n pastamachine. Klein, heel sterk en precies zoals hij in Italië ook word gebruikt in keukens. Een originele, echte pasta maker. Je kunt hiermee tagliatelle en spaghetti maken of lasagne bladen en gevulde deeg-kussentjes. 

pasta

Ik heb deze pastamachine natuurlijk meteen getest en het bleek helemaal niet zo moeilijk. Met 200 gram tarwemeel en 2 eieren ging ik aan de slag. Het was een plakkerig deegje, maar uiteindelijk werd het een mooi stevig geheel. Dit moest 20 minuten rusten in een theedoek. Ik rolde het met de deegroller en kon aan de slag. (Ik had een iets smaller deel moeten gebruiken, maar dit werkte ook)

pasta

Eerst haal je het deeg meerdere malen door de rollers. Dit maakt het deeg dun en mooi glad. Pas daarna gebruik je de pastasnijder die er sliertjes van kunnen maken. Deze zitten hoger. Je gebruikt daarvoor dezelfde hendel, maar deze verplaats je in een ander gat. Deze draai je soepel rond en dan komen de sliertjes eruit!

pasta

Ik vond het super leuk om zelf deze pasta te maken en ben zeker van plan dit vaker te doen en andere recepten te gebruiken. Het was heel eenvoudig. Toen de slierten eruit kwamen, werd ik erg enthousiast. Ik moest ze daarna 10 minuten laten drogen (dit deed ik over de stoelleuning, ik heb nog geen rekje) en vervolgens heel kort eventjes gaar koken. Ik heb er een simpele pastasaus bij gemaakt. Het was heerlijk en smaakte lekker stevig en vers. 

eten

Plezier hebben in koken krijg je niet zomaar. Je moet dan wel af en toe lekker de tijd nemen om wat leuks te koken. Bekijk bijvoorbeeld eens onze recepten bij Proud2Cook of koop een leuk item om bijvoorbeeld pasta mee te maken of iets anders. Ik vind deze pastamachine echt een leuk item in mijn keuken en ga er veel plezier mee hebben. Dit soort dingen maakt echt een leuke activiteit van koken en iets dat ik ook graag samen met vrienden en vriendinnen doe. 

Wat zou jij graag lekker voor jezelf koken?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Panne - Woensdag 18 november 2015 19:19
Laten we met zn allen zo'n pannenset kopen en we zijn allemaal van de eestoornis verlost
xL - Woensdag 18 november 2015 19:20
Ik vind voor mezelf koken nog erg lastig! Als ik alleen iets kook voor mezelf is het eigenlijk standaard gekookte aardappelen of soms aardappeltjes uit de oven, met groente en een vega burger uit de oven. Nu ik sinds een half jaar een relatie heb eet ik ook wel wat gevarieerder avondeten omdat ik voor hem wel wat lekkers wil maken én omdat hij ook kookt voor mij. Ik blijf het nog wel erg lastig vinden. Vooral om nu in te zien wat normaal is, helemaal qua olie/boter gebruik. Daar raak ik bij mijn vriend nogal vaak in de stress van omdat hij naar mijn idee absurd veel olie gebruikt.

Ik zou graag lekkere ovengerechten met kaas willen maken of gebakken aardappeltjes. Want ik moet eerlijk zeggen dat dingen uit de pan een stuk lekkerder zijn dan allse maar droog uit de oven.
Livia - Woensdag 18 november 2015 19:52
@Panne : was het maar zo simpel, hé ... ♥♥♥♥♥
Emma - Woensdag 18 november 2015 19:59
Heel leuk artikel! Ik voel zelf ook dat koken mijn relatie met eten weer wat versterkt. Als ik iets zelf maak, kan ik er beter van genieten. De gedachte dat ik weet wat erin zit helpt ook enorm, dat stelt mij gerust.
:D
Burtonized - Woensdag 18 november 2015 20:06
Ik ben echt dol op koken en op bakken, alleen vind ik het ontzettend lastig om dingen voor mij alleen of voor mij en mijn vriend te maken. Ik ben namelijk niet zo'n enorme vleeseter en hij juist absoluut geen groenteneter. Dus vaak is het koken wel een dingetje hier, maar we leren er steeds beter mee om te gaan en het maakt dat ik ook steeds meer ervan geniet!
d - Woensdag 18 november 2015 20:11
Ik vind het altijd heel indrukwekkend om te zien; zo'n pastamachine; de smaak van de pasta moet dan idd. zoveel anders/lekkerder zijn en een goede koekenpan die niet aankoekt is ook niet verkeerd. Leuk om te zien!
Emma - Donderdag 19 november 2015 10:20
Wat leuk en lekker om te zien. Ik krijg hierdoor ook wel weer zin om in de keuken te staan. Misschien ga ik ook wel wat voor in de keuken vragen voor sinterklaas.
kiekeboe - Donderdag 19 november 2015 12:03
ik kook liever zelf dan dat iemand anders dat doet,
als iemand andere kook heb ik de controle niet en kook ik zelf dan weet ik wat er in me eten zit xx
Milly - Donderdag 19 november 2015 12:57
Leuk die pastamaker en mooie pannen! Ik wordt ook blij van goede apparatuur in de keuken!
Charlotte - Donderdag 19 november 2015 13:32
Sinds ik samen woon kook ik (of mijn vriend) elke dag lekkere maaltijden.
In het begin was dit wel even wennen hoor. Er moest echt een knop om gaan dat eten niet enkel noodzakelijk is, maar dat het ook gewoon heel lekker en gezellig kan zijn om elke dag fatsoenlijk eten op tafel te zetten.
Ik ben hier trouwens helemaal niet van aangekomen! En wij eten echt niet elke dag super gezond.
Laurarara - Donderdag 19 november 2015 13:54
Ik vind het ook erg leuk om te koken maar heb het af en toe nog wel lastig als ik zie wat er allemaal ingaat, maar daar zet ik mezelf gewoon overheen :)
M. - Donderdag 19 november 2015 15:22
Ik vind het ook wel fijn om in de keuken te staan. Eerst kookte ik niet zo vaak voor mezelf omdat ik daar geen zin in had maar de laatste maanden doe ik dat wel steeds meer. Soms voelt het wat suffig dat ik altijd maar alleen moet eten/zoveel moeite doe voor mezelf alleen. Anderzijds geeft het me juist erg veel stress als er iemand komt eten.
Anne - Donderdag 19 november 2015 23:50
,
Ik vind het moeilijkste van het voor mijzelf koken het alleen zitten eten ,zeker als ik iets heb gemaakt wat lekker is .Dan voel ik mij nog meer alleen.Daarom vind ik het niet leuk om te koken.


Jansje - Vrijdag 20 november 2015 16:14
Leuke blog. Ik ben nét met ontslag uit de kliniek en moet nu dus weer elke dag voor mezelf gaan koken...
Weet iemand een leuke site met recepten voor één persoon?
Ik heb namelijk best moeite om voor mezelf te koken, en ik denk dat leuke en niet te moeilijke recepten wel kunnen helpen om het ook echt te doen.

*** - Vrijdag 20 november 2015 17:22
Ik merk dat dit wel iets is wat mij helpt: juist op de momenten waarop die eetstoornisgedachten erg opkomen, tegen mezelf zeggen van 'stop! En dan het compleet tegenovergestelde doen: iets koken wat IK lekker vind, waar IK zin in heb en niet mijn eetstoornis. Want geef toe ... van een paar blaadjes sla en een halve aardappel wordt niemand happy ;-)