Koken met een eetstoornis

 

Ei koken

Koken is voor sommige mensen een vervelende bezigheid en voor de ander een hobby. Koken met een eetstoornis kan nog wel eens het een en ander aan moeilijkheden opleveren. Soms concentreer je je te veel op de inhoud van de voedingsmiddelen in plaats van op het creatief bezig zijn met voedsel.

Koken is dan eigenlijk meer een gedwongen activiteit waarbij je eetstoornis zijn mond open kan trekken, dan een leuke hobby waarin jij je creativiteit en lekkere ideeen kwijt kunt.

Soms is het lastig om een ander te laten koken en wil je alles zelf doen en bepalen. Die controle zal je niet voor altijd vast kunnen houden en als je deze los gaat laten, zal die je ook zeker enige moeite kosten. Wanneer je die controle los gelaten hebt, is het misschien nog steeds wel moeilijk wanneer je wel zelf kookt. Want dan kun je het weer 'lekker' zelf bepalen.

Ook zelf beslissen hoe laat je begint met koken en dus hoe laat je eet, kan heel prettig voelen. Toch zijn als die gekke controledingetjes niet gezond. Op de een of andere manier probeer je je op die dingen te richten, zodat je bij de dingen waar het om gaat, niet stil hoeft te staan. Je kunt de dingen waar je nog niet mee weet om te gaan wegstoppen, door je te focussen op eten en alles wat daar mee te maken heeft.

Toch wil ik je goede moed in spreken en vertellen dat kokkerellen echt nog wel leuk kan zijn en ook weer echt leuk kan worden! Ook als je nog niet helemaal beter bent. Het is belangrijk dat je met jezelf aan de slag gaat in bijvoorbeeld therapie. Daar leer je stil te staan bij waar het wel om gaat en leer je dat de focus niet zo op die controle over eten moet liggen. Want in werkelijkheid heeft je probleem vaak weinig met eten te maken. 

Koken kan leuk worden. Het gaat erom waar jij de aandacht op vestigt. Zo kan het soms leuk zijn om samen met iemand te koken. Maak er een leuke activiteit uit. Of je verwerkt een uitdaging qua eten in de gerechten, zo neem je weer een goede stap op een leuke manier. Je kunt ook mensen uitnodigen en voor hen koken, zo kun je je richten op de gezelligheid van de samenkomst, in plaats van op het eten. 

Roosmarijn Hofman

Boodschappen doen kan ook het een en ander aan moeilijkheden opleveren, wanneer je eetstoornis zijn mond open trekt. De producten in de supermarkt komen op je af en maken je soms helemaal in de war. De index achterop de verpakking is soms belangrijker dan de smaak van wat er in zit. De discussie maakt je misschien wel bang om de supermarkt in je eentje binnen te stappen.

Kun je iemand bij om hulp vragen? Misschien kan jou dat wel enorm helpen om een stuk rustiger boodschappen te doen. Soms kan het fijn zijn om van te voren een lijstje te maken met wat je gaat kopen en daar niet van af te wijken.

Als je het lastig vindt om iedere dag boodschappen te doen, kun je er ook voor kiezen dit maar 3 keer per week te doen. Je beslist dan alvast van te voren welke gerechten je de komende dagen zult eten. Zo voorkom je discussie en kan het wat rustiger worden in je gedachten.

Want het is niet altijd nodig om het jezelf moeilijker te maken dan het is. Wees lief voor jezelf en doe de dingen op een manier dat het leuk blijft, terwijl je ze toch doet!

Zonder eetstoornis is het leven veel leuker dan met eetstoornis en ook koken is leuker zonder eetstoornis!
Gebruik ook ''zonder eetstoornis koken'' als  motivatiepunt voor in bijvoorbeeld je therapie. Vrij van gezeur en gemiezer over eten. Misschien nu nog niet, maar wel iets wat de moeite waard is om voor ogen te houden! 

Om het koken letterlijk en vooral figuurlijk wat leuker te maken zijn leuke ingredienten, maar ook leuke attributen, zoals servies, grappige glazen en onderzetters! Dit soort grappige dingen vind je op What's Cooking, een site vol leuke dingen voor in de keuken!

SCHAALTJES

Cups voor kleine benodigdheden en kruiden.

MAATSCHEPJES

Maatcupjes in de vorm van bloemetjes!

ONDERZETTER

Een grappige onderzetten ''Mister Hot''

Wat helpt jou om te genieten van koken?

 

Bron foto 1: kodomut
Bron foto 2: roosmarijn

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Evy - Zondag 18 september 2011 13:20
Ik ben nu eindelijk van mijn eetstoornis af en ik kan zeggen dat dat het koken een stuk leuker maakt! Ik eet lekker dingen mee die ik zelf of samen met mijn moeder gekookt heb en als ik denk dat het bijvoorbeeld toch wel erg vet was, dan pak ik gewoon een stuk fuit als toetje i.p.v. kwark.
.. - Zondag 18 september 2011 14:39
haha mister hot is grappig :)
Mar - Zondag 18 september 2011 14:43
Ik ben juist gek op koken!
En bakken.
Maar dan wel (helaas) voor anderen.
Ank - Zondag 18 september 2011 15:46
Wauw Evy, wat super fijn dat je es uit je leven hebt kunnen bannen en dat je weer kunt genieten van bijv. koken.

Je berichtje geeft me heel veel hoop. Het maakt mijn wat slechtere dag stukke beter.

Zijn er nog dingen over je genezingsproces die je hier met ons zou willen delen?

Liefs en enjoy your life!

X Ank X
Shopaholic - Zondag 18 september 2011 17:47
Ik hou ook van koken... maar 't gaat de laatste tijd niet echt goed. De es 'trekt zijn mond weer open'. Dus dan richt ik me idd meer op de voedingswaarde dan op of het lekker smaakt.
Maar wat me wel helpt is eten van mijn eigen servies (blond amsterdam) en mezelf dwingen te proeven wat ik eet. En constant herhalen in mijn hoofd waar ik het voor doe en dat ik het nodig heb e.d.
Voor alsnog vind ik het heerlijk om te koken. Maar ik maak liever een normale en volwaardige maaltijd klaar met lekkere kruiden, groenten e.d. dan dat ik een anorexia-maaltijd moet klaarmaken. =(
tazz - Zondag 18 september 2011 18:13
nou ik mag niet meer in de keuken komen want volgens mijn psiech en dokter ga ik dan nog minder eten:(
trutje - Zondag 18 september 2011 22:35
wat een ellende allemaal............. wat een heerlijkheid als iedereen op zijn/haar manier zou kunnen genieten vsn eten... Zonder schuldgevoelens etc...
GLM1993 - Maandag 19 september 2011 11:05
Koken is echt éen van mn hobby's. Tegenwoordig kan ik weer koken wat me het lekkerst lijkt, en ik ben al helemaal blij dat het me niet meer uitmaakt hoeveel vet erin zit! (Dat zorgt er ook voor dat het niet erg is als anderen koken)
Ik mag van mezelf niet meer naar voedingswaarden kijken, hoewel ik het soms stiekem nog wel doe. Elke dag gelukkig nieuwe kansen (:
MOS - Maandag 19 september 2011 11:28
koken vind ik echt geweldig!
Het is jammer dat door mijn eetstoornis ik veel dingen nog eng en moeilijk vind te gebruiken/koken/eten.
Maar ik probeer door eigenlijk speels ermee om te gaan toch uitdagingen te maken.
Zo heb ik ook de mister hot pannenonderzetter (uit Israel gahaald haha :P) en dat maakt dat ik persé een stamppot wil maken (anders past de pan niet) terwijl ik dat super eng vind, mja, ik wil dat ding kunnen gebruiken haha.
Bo ter Ham - Dinsdag 27 maart 2012 11:32
ik kook/bak graag een boterhammetje
Danielle - Dinsdag 5 juni 2012 15:55
Ik heb een eetstoornis maar ik vind koken juist erg leuk!
Juist omdat ik het dan zelf kan controleren, en ik het juist leuk vind om andere mensen te zien eten!
violindustrial - Dinsdag 4 december 2012 21:06
ik vind het geweldig om te koken. wel voor anderen dan erg genoeg..
Minnie - Woensdag 27 maart 2013 20:12
Ik kook ALTIJD. En ik vind het ook leuk om te doen.. Het is afleiding, houdt me even bezig.. Het smaakt ook wel, iedereen vind het lekker. Maar ik doe wel zo gezond mogelijk, dat wel...
Myra - Maandag 21 oktober 2013 14:05
Ik heb koken altijd al leuk gevonden!
Altijd vond ik het voornamelijk leuk om voor andere mensen te koken
en er zelf niks van te pakken.
Gelukkig begin ik nu ook van mijn eigen dingen te proeven en
ga ik volgend schooljaar een kookopleiding doen :D !
Jansje - Donderdag 15 oktober 2015 00:34
Leuke blog. Ik vind koken nu heel moeilijk en geeft me veel stress, omdat het gewoon nooit goed is. Iets lekkers mag ik van mezelf niet voor mezelf maken of kopen... Zo lastig!
Nu ga ik wel boodschappen doen met een lijstje en elke week Ć©Ć©n ding kopen wat ik oprecht ( en niet mijn ES) lekker vind. Ik hoop dat ik koken en boodschappen doen straks weer wel leuk vind!
peter derks - Zondag 13 december 2015 16:24
ik vind het onzin om overal te horen dat koken moet.
ik ben 61j en kook nooit
ik eet alleen brood en fruit
en heb daar al meer dan een jaar genoeg aan
ik voel me goed .
en ben zelfs te zwaar
koken stinkt geweldig
en dus voor mij nooit meer
Orchidee - Dinsdag 3 januari 2017 20:25
Ik kan heel goed koken, en heel gezond ook. Maar ik doe het nooit, ik kook eigenlijk nooit idk