Friet op 5 manieren
Ik vind friet erg lekker. Ik haal het regelmatig met mijn vriendin bij de snackbar en soms neem ik ovenfriet mee uit het diepvriesvak van de supermarkt. Friet eten in een puntzak tijdens een dagje shoppen vind ik ook erg lekker. Ik kan trouwens ook erg genieten van de dunne frietjes van McDonalds. Zelf friet maken doe ik eigenlijk nooit, maar als ik bij mijn vader ben en zijn vrouw heeft dit gemaakt, dan is dat wel echt heel goed te eten! Friet kan je maken met aardappelen, maar je kan het ook met nog allerlei andere producten maken.
In deze blog vertel ik over vijf andere manieren om friet te maken. Gewoon omdat het kan, gewoon om een keertje voor de leuk te proberen.
1. Friet van zoete aardappelen
Zelf koop ik eigenlijk nooit zoete aardappelen, simpelweg omdat ik niet weet wat ik met die dingen moet doen. In een restaurant heb ik wel een keertje een soor friet gegeten van zoete aardappel. Dat is wel echt heel anders dan gewone friet. Het is een stuk zoeter en je gaat er geen hele zak van eten zoals bij gewone friet.
2. Friet van kikkererwtenmeel
Een video kon ik niet vinden om deze frietjes te maken, wel een recept.Wat je nodig hebt is het volgende: 250 gram kikkererwtenmeel, 300 milliliter water, 1 theelepel witte peper, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel zout, olie om in te frituren, bakpapier en een bakblik.
Wat je moet doen is: Meng de peper, venkelzaad en zout door het kikkererwtenmeel. Meng het kikkererwtenmeel met het water in een pan. Breng het aan de kook en roer het geheel. Als een bal onstaat, haal het er dan uit en leg op het bakpapier. Maak het deeg plat tot ongeveer 1 cm. Snijd er nu frietjes van bak ze hierna in de frituur goudbruin.
3. Friet van pastinaak
Ik geef toe dat ik nauwelijks weet wat dit voor groente is en het daarom even heb moeten opzoeken. Pastinaak is een soort 20 cm lange witte wortel. De smaak is zoet en anijsachtig. De pastinaak wordt meestal in de winter gegeten. In onderstaande video zie je hoe je friet maakt van pastinaak.
4. Friet van knolselderij
Knolselderij ziet eruit, zoals de naam het al zegt, als een knol met een diameter van ongeveer 10 cm. Knolselderij wordt onder andere gebruikt in erwtensoep.Ook van knolselderij kan je frietjes maken. Knolselderij is wel een beetje bitter, doe je moet het goed bereiden. In onderstaande video zie je hoe je friet van knolselderij en friet van koolrabi.
5. Friet van koolrabi
Tenslotte kan je ook frietjes maken van koolrabi. Deze groente heeft een wat meer flauwe smaak dan bijvoorbeeld knolselderij. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. In bovenstaande video zie je hoe je friet maakt van koolrabi.
Ik ben benieuwd op welke manier jullie weleens friet zouden willen maken en of je al een keertje zoiets hebt geprobeerd. Let me know!
Gerelateerde blogposts
Reacties
scarlet kan niet wachten op die video met jullie en foodgloss
daarnaast is pastinaak friet mijn favoriet.
je kan trouwens ook friet maken van pompoen.
Vanavond nog gegeten. Doe ze altijd heel lang in de oven totdat het een soort van chippies zijn, heerlijk!:-)
Ik zou de zoete aardappelfrieten wel eens willen proberen.
( als kind al)
maar misschien vind ik deze vartiaties wel lekker
Cassave in stukken en dan lekker frituren!
Je kan het op verschillende manieren eten:
Lekker hard en knapperig (breek je tanden niet pas op :) )
Anders kan je het ook alleen een beetje opwarmen dan heb je een lekkere combinatie van knapperig randje en het zachte van de binnenkant
Na al die lekkete friet haast jammer dat we morgen gewone friet eten.... :)
Ik ben ook echt benieuwd naar de zoete aardappel frietjes! :)
Ik zou gewone friet en zoete aardappel wel 2 dagen achter elkaar kunnen eten, gewoonweg omdat ik zoete aardappel niet als de echte patatjes zie. Net zoals de friet van groente: het is groente, geen friet. Geen vervanging. Geen eetstoornis stem die dat mag zeggen.
Dus: gewoon een leuke blog. Niet alles hoeft hier op een ziekte gericht te zijn, dat is juist het fijne hier.
Want normale friet wordt gemaakt van een aardappel, die gewoon hartstikke gezond is, net zoals een pastinaak op zichzelf.
Om er friet van te maken moeten ze allemaal een beetje bewerkt worden, bijv door frituren of in de oven ofzoiets.
Deze voorbeelden zijn geen gezonde alternatieven of dieetalternatieven voor een gewone zak patat. Dit zijn variaties op de eeuwige aardappel, en leuk om eens uit te proberen om zo op een fijne en positieve manier met eten om te gaan.
Zo zie ik het ten minste...
.
Zelf maak ik het ook in de oven. De aardappel in reepjes snijden. Een klein beetje olijfolie eroverheen sprinkelen of met een kwastje en dat is het. Het ligt eraan hoe je ze klaarmaakt of ze wel of niet knapperig worden. Je kunt het ook net als aardappelschijfjes in de pan bakken. Hoe dunner de reepjes, hoe knapperiger. Heerlijk! :D Die andere wil ik ook wel eens proberen! Leuke blog. :)
Ik vind dit gewoon leuke, (voor mij) nieuwe recepten, klaar, geen gezeik :D Was dit ook zo 'triggerend' geweest als het ipv friet, 'reepjes' had geheten ofzo?
Je kunt overal de eetstoornis op plakken.
Fijne avond allemaal!
minder vet/weetikveelwat zou zijn als gewoon patat? Persoonlijk
heb ik nooit van patat gehouden en vind ik dit simpelweg
gewoon veel lekkerder. Misschien dat anderen dat ook hebben.