Friet op 5 manieren

 

Ik vind friet erg lekker. Ik haal het regelmatig met mijn vriendin bij de snackbar en soms neem ik ovenfriet mee uit het diepvriesvak van de supermarkt. Friet eten in een puntzak tijdens een dagje shoppen vind ik ook erg lekker. Ik kan trouwens ook erg genieten van de dunne frietjes van McDonalds. Zelf friet maken doe ik eigenlijk nooit, maar als ik bij mijn vader ben en zijn vrouw heeft dit gemaakt, dan is dat wel echt heel goed te eten! Friet kan je maken met aardappelen, maar je kan het ook met nog allerlei andere producten maken.

friet
bron foto

In deze blog vertel ik over vijf andere manieren om friet te maken. Gewoon omdat het kan, gewoon om een keertje voor de leuk te proberen.

1. Friet van zoete aardappelen
Zelf koop ik eigenlijk nooit zoete aardappelen, simpelweg omdat ik niet weet wat ik met die dingen moet doen. In een restaurant heb ik wel een keertje een soor friet gegeten van zoete aardappel. Dat is wel echt heel anders dan gewone friet. Het is een stuk zoeter en je gaat er geen hele zak van eten zoals bij gewone friet.

2. Friet van kikkererwtenmeel
Een video kon ik niet vinden om deze frietjes te maken, wel een recept.Wat je nodig hebt is het volgende: 250 gram kikkererwtenmeel, 300 milliliter water, 1 theelepel witte peper, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel zout, olie om in te frituren, bakpapier en een bakblik.

Wat je moet doen is: Meng de peper, venkelzaad en zout door het kikkererwtenmeel. Meng het kikkererwtenmeel met het water in een pan. Breng het aan de kook en roer het geheel. Als een bal onstaat, haal het er dan uit en leg op het bakpapier. Maak het deeg plat tot ongeveer 1 cm. Snijd er nu frietjes van bak ze hierna in de frituur goudbruin.

friet kikkererwten
bron foto

3. Friet van pastinaak
Ik geef toe dat ik nauwelijks weet wat dit voor groente is en het daarom even heb moeten opzoeken. Pastinaak is een soort 20 cm lange witte wortel. De smaak is zoet en anijsachtig. De pastinaak wordt meestal in de winter gegeten. In onderstaande video zie je hoe je friet maakt van pastinaak.

4. Friet van knolselderij
Knolselderij ziet eruit, zoals de naam het al zegt, als een knol met een diameter van ongeveer 10 cm. Knolselderij wordt onder andere gebruikt in erwtensoep.Ook van knolselderij kan je frietjes maken. Knolselderij is wel een beetje bitter, doe je moet het goed bereiden. In onderstaande video zie je hoe je friet van knolselderij en friet van koolrabi.

5. Friet van koolrabi
Tenslotte kan je ook frietjes maken van koolrabi. Deze groente heeft een wat meer flauwe smaak dan bijvoorbeeld knolselderij. Koolrabi kan rauw en gekookt gegeten worden. In bovenstaande video zie je hoe je friet maakt van koolrabi.

Ik ben benieuwd op welke manier jullie weleens friet zouden willen maken en of je al een keertje zoiets hebt geprobeerd. Let me know!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

renskeproud - Zaterdag 14 februari 2015 19:09
leuk foodgloss erbij pakken.
scarlet kan niet wachten op die video met jullie en foodgloss
ano - Zaterdag 14 februari 2015 19:09
ik eet wel makkelijk een hele zak zoete aardappel friet hoor! hmmm heerlijk.
daarnaast is pastinaak friet mijn favoriet.

je kan trouwens ook friet maken van pompoen.
S. - Zaterdag 14 februari 2015 20:05
Ik vind dit geen helpende blog. Naar mijn mening stimuleer je mensen hiermee om ipv gewone friet weer magere producten te kunnen eten. naar mijn mening draagt dat totaal niet bij aan het genezen van een eetstoornis. Ik vind het zelfs een verkapte manier van afvallen.
-f - Zaterdag 14 februari 2015 20:14
@ S. Ik vind dit totaal niet. Iemand zonder eetstoornis ziet hierin gewoom nieuwe ideeen voor lekker eten
anti - Zaterdag 14 februari 2015 20:18
Zoete aardappelfriet vind ik echt heerlijk en ik vind het juist fijn wat variatie te zien! Ik vind friet soms nog best wel eng maar met dit soort recepten kan ik juist wennen aan de smaak van friet en mijn door eetstoornis ontwijkelde afkeer van de frituur de baas worden, dankjewel scarlet voor deze originele recepten!
Maan - Zaterdag 14 februari 2015 20:36
Eens met f. Zoete aardappelen zijn echt goddelijk. Het is mijn laatste verslaving haha. Het is wel zo dat ze steeds minder lekker worden als je ze vaak eet, maar je kunt ze ook snijden en in de oven doen en er dus een soort patatjes of gewoon van die knapperige schijfjes van maken. Ik vind het in ieder geval lekker!
Mathilde - Zaterdag 14 februari 2015 21:30
Ben ook helemaal weg van de zoete aardappelfrietjes en zoete aardappelblokjes.
Vanavond nog gegeten. Doe ze altijd heel lang in de oven totdat het een soort van chippies zijn, heerlijk!:-)
Robin - Zaterdag 14 februari 2015 21:38
@S die andere typen frieten zijn echt niet lichter hoor. Uiteindelijk zijn het allemaal gefrituurde knollen, behalve die kikkererwten dan,


Ik zou de zoete aardappelfrieten wel eens willen proberen.
*MAAN* - Zaterdag 14 februari 2015 23:07
leuk idee want ik vind patat heel vies
( als kind al)
maar misschien vind ik deze vartiaties wel lekker
Star* - Zaterdag 14 februari 2015 23:30
Ik vind zoete aardappel niet zo lekker, wel maar 1 keertje gegeten. Doe mij maar gewone frietjes^^
hannah-evelien - Zaterdag 14 februari 2015 23:37
Wij maken eigenlijk meestal chips ipv friet maar het kan natuurlijk best.
Cassave in stukken en dan lekker frituren!
Je kan het op verschillende manieren eten:
Lekker hard en knapperig (breek je tanden niet pas op :) )
Anders kan je het ook alleen een beetje opwarmen dan heb je een lekkere combinatie van knapperig randje en het zachte van de binnenkant

Na al die lekkete friet haast jammer dat we morgen gewone friet eten.... :)
Maanmeisje - Zondag 15 februari 2015 00:28
Bijzonder! Ik ben vooral benieuwd naar zoete aardappel friet. Vraag me wel af of dat lekker is met ketchup of mayonaise.
Nouky - Zondag 15 februari 2015 06:03
Leuke ideetjes!
Ik ben ook echt benieuwd naar de zoete aardappel frietjes! :)
D - Zondag 15 februari 2015 09:27
Leuk ! alleen dat van die complexe koolhydraten was nou net wat voor mij de afknapper was..jammer.
groente - Zondag 15 februari 2015 09:53
Geen goede blog. Want het werkt als n trigger om de 'normale' friet te gaan vervangen door n gezond alternatief en daarmee wordt de normale friet weer extra moeilijk. Zo werkt het nu eenmaal bij anorexia (zoals ik). Lfs
R. - Zondag 15 februari 2015 10:38
Zoete aardappel friet hoef je niet perse als vervanging te zien als gewone friet ;)
Ik zou gewone friet en zoete aardappel wel 2 dagen achter elkaar kunnen eten, gewoonweg omdat ik zoete aardappel niet als de echte patatjes zie. Net zoals de friet van groente: het is groente, geen friet. Geen vervanging. Geen eetstoornis stem die dat mag zeggen.
Dus: gewoon een leuke blog. Niet alles hoeft hier op een ziekte gericht te zijn, dat is juist het fijne hier.
Miekio - Zondag 15 februari 2015 10:42
Ik heb niet het idee dat deze soorten friet gezonder of ongezonder zijn dan normale friet.
Want normale friet wordt gemaakt van een aardappel, die gewoon hartstikke gezond is, net zoals een pastinaak op zichzelf.
Om er friet van te maken moeten ze allemaal een beetje bewerkt worden, bijv door frituren of in de oven ofzoiets.

Deze voorbeelden zijn geen gezonde alternatieven of dieetalternatieven voor een gewone zak patat. Dit zijn variaties op de eeuwige aardappel, en leuk om eens uit te proberen om zo op een fijne en positieve manier met eten om te gaan.
Zo zie ik het ten minste...
.
-- - Zondag 15 februari 2015 10:59
Zoete aardappelfriet is niet gefrituurd hoor. ;)
Zelf maak ik het ook in de oven. De aardappel in reepjes snijden. Een klein beetje olijfolie eroverheen sprinkelen of met een kwastje en dat is het. Het ligt eraan hoe je ze klaarmaakt of ze wel of niet knapperig worden. Je kunt het ook net als aardappelschijfjes in de pan bakken. Hoe dunner de reepjes, hoe knapperiger. Heerlijk! :D Die andere wil ik ook wel eens proberen! Leuke blog. :)
Liadan - Zondag 15 februari 2015 12:03
Ja zoete aardappelfriet is lekker! Vooral met guacemole erbij.
Rosalie - Zondag 15 februari 2015 17:25
Waarom triggerend? Dus je mag opeens niet meer variëren in wat je eet? Dit is toch juist origineel? Je varieert lekker met je eten. Dit is net zoiets als dat de dames van Proud2Bme een foto van ketchup op de site zetten en ze dan allemaal commentaar krijgen omdat het te 'Light' is. Zou toch raar zijn? Misschien proberen te verwerken dat mensen nu eenmaal niet alleen eten wat eetgestoorden graag willen?
Rosalie - Zondag 15 februari 2015 17:26
Sorry als ik gemeen klink:-( kan gewoon niet tegen de negatieve sfeer die hier altijd bij de reacties hangt.
quelqu'un - Zondag 15 februari 2015 20:07
zoete aardappel is wel lekker maar wordt helaas beetje slap in de oven.
Birdy - Zondag 15 februari 2015 23:24
Rosalie, ik ben het met je eens.

Ik vind dit gewoon leuke, (voor mij) nieuwe recepten, klaar, geen gezeik :D Was dit ook zo 'triggerend' geweest als het ipv friet, 'reepjes' had geheten ofzo?
Je kunt overal de eetstoornis op plakken.

Fijne avond allemaal!
anoniem - Dinsdag 17 februari 2015 17:52
waarom zou het triggerend zijn omdat het toevallig misschien
minder vet/weetikveelwat zou zijn als gewoon patat? Persoonlijk
heb ik nooit van patat gehouden en vind ik dit simpelweg
gewoon veel lekkerder. Misschien dat anderen dat ook hebben.