Banaan dadel wortelcake

 

Ik neem eigenlijk altijd als ik bij iemand op bezoek kom wel een lekker bakseltje mee. Appelstroopkoekjes, kruidkoek, cheesecake of frambozenmeringues; je maakt er altijd wel iemand blij mee. Wat ik de laatste tijd vaak meeneem is een banaan dadel wortelcake. Die valt eigenlijk wel bij iedereen in de smaak, zo ook bij de proud2meet :) Aangezien ik al wat aanvragen kreeg voor een receptje, neem ik aan dat de cake wel het delen waard is! Het is heel makkelijk te maken, en volgens mij ook nog eens gezond. Bak ze!

wortel dadel banaan cake volkoren

Wat heb je nodig?

  • 200 gram wortel
  • 250 gram volkorenbloem
  • 14 gram bakpoeder
  • een snufje zout
  • 115 gram boter
  • 2 eieren
  • 5 eetlepels agavesiroop (ik denk dat je hier eventueel ook wel honing voor kan gebruiken)
  • 75 gram volle kwark/griekse yoghurt
  • 100 gram gedroogde dadels
  • 2 rijpe bananen
  • een cakeblik

Hoe maak je de cake?

Om te beginnen is het handig om de boter uit de koelkast te leggen zodat deze zacht kan worden. Zet ook de oven alvast aan op 180 graden. Daarna kan je de wortels raspen. Dit is even een karweitje, dus dat doe ik altijd liever in het begin. Dek de wortel wel even af als je klaar bent, anders heb je kans dat de smaak een beetje weg gaat. Ook hak ik de dadels alvast in kleine stukjes.

Mix daarna in een kom de volkorenbloem, het bakpoeder en de zout. Mix in een andere kom de boter eerst even zacht en doe daarna de eieren, agavesiroop en de kwark/griekse yoghurt erbij. Mix dit tot een luchtig geheel. Kleine klontjes boter maken niet uit. Spatel hier nu de bloem doorheen. Als het goed is zijn de klontjes nu redelijk weg en heb je een stevig beslag.

Nu kan je de bananen prakken en samen met de wortel en dadels door het beslag heen spatelen. Je beslag is klaar nu om in de vorm te doen! Ik vet zelf de vorm in met boter en doe er dan nog een bakpapiertje overheen. Zet de cake ongeveer 50 minuten tot een uur in de oven. Als je satéprikker redelijk droog uit de cake komt, is 'ie klaar.

oven cake
bron foto

Geniet ervan!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Charissa - Vrijdag 21 maart 2014 19:21
Leuk! Denk dat ik die binnenkort eens ga proberen. Wil het bakken weer een beetje oppakken
Muts. - Vrijdag 21 maart 2014 19:49
Geweldig recept!
Ben dol op bakken, doe het dan ook dagelijks (:
Verder is carrotcake/kruidkoek een van mijn favorieten baksels en ben ik DOL op dadels
Muts. - Vrijdag 21 maart 2014 19:50
* jou variant moet ik dus binnenkort maar eens even snel gaan uitproberen (;
georgiexo - Zaterdag 22 maart 2014 09:09
Ben benieuwd of deze net zo lekker is als je cake die je gister naar de proud2meet had meegenomen! :)