5x zelf frozen yoghurt maken

 

Frozen yoghurt en romige yoghurtijs worden steeds meer verkocht bij ijswinkels maar ook in supermarkten. Een tijd geleden heb ik samen met Scarlet en Nouska frozen yoghurt gemaakt. Je kunt het in deze video zien. Het was echt heerlijk. Je kunt yoghurtijs maken in allerlei varianten en het is ook nog eens heel makkelijk. Je kunt er in veel gevallen ook gewoon ijsvormpjes (voor waterijsjes) voor gebruiken. In deze blog deel ik een aantal lekkere variaties om zelf met yoghurt ijsjes te maken voor de zomer. Lekker vol van smaak en tegelijkertijd ook fris.

Het doet me denken aan de tijd dat mijn moeder vroeger ijsjes maakte voor mijn zus en mij met danoontjes. We vonden dit echt heel lekker. Ik ben dol op ijs, maar frozen yoghurt heeft toch net een andere verfrissende smaak. Dit vind ik vooral lekker in combinatie met vers fruit. Jaren geleden heb ik in Breda met een vriendin frozen yoghurt gehaald met vers fruit. Er zaten aardbeien, frambozen en granaatappelpitjes op. Zo lekker als deze heb ik ze niet meer gegeten al denk ik dat ik het met een van deze recepten wel kan namaken.

ijs

1. Yoghurtijs met aardbeien en frambozen
Voor dit heerlijke frisse ijsje heb je weinig nodig. Kies wel voor volle yoghurt, als je magere yoghurt gebruikt wordt het te zuur. Hieronder lees je wat je nodig hebt voor de aardbeien met frambozen yoghurt ijsjes. De houten stokjes kun je trouwens kopen bij winkels als Xenos en Action.

Wat heb je nodig?
- 300 gram Griekse yoghurt
- 75 gram verse aardbeien
- 50 gram verse frambozen
- 1 el honing
- 2 tl vanillesuiker.
- papieren bekertjes
- houten stokjes

Hoe maak je het?
Doe de yoghurt samen met de honing en vanille suiker in een kom en meng het goed door elkaar. Proef even of je het zoet genoeg vindt en voeg anders wat extra honing toe. Was de aardbeien en frambozen en leg dit zonder kroontjes op een bord. Prak ze fijn en doe het fruit dan bij de yoghurt. Roer het even door elkaar maar het hoeft geen egale massa te worden. Schep de yoghurt in papieren bekertjes (ongeveer tot de helft vol) en zet ze ongeveer een uurtje in de vriezer. Haal ze er daarna uit en steek dan de stokjes in het midden. Zet ze daarna voor minimaal 4 uur terug in de vriezer. Voordat je ze gaat eten kun je ze even uit de vriezer halen zodat het bekertje los kan laten.

ijsjes
Bron

2. Mango yoghurtijs
Mango ijs vind ik sowieso heel lekker, maar mango yoghurtijs is ook een goede variatie. Het zure van de yoghurt en de zoete mangosmaak passen goed bij elkaar en maken er een heel lekker ijsje van.

Wat heb je nodig?
- 1 rijpe mango
- 500 ml volle yoghurt
- 1,5 el honing

Hoe maak je het?
Snijd de mango in stukken en doe het in de blender of keukenmachine. Mix het goed door elkaar zodat je een soort mangopuree krijgt. Voeg daarna de yoghurt en honing toe en meng het door elkaar. Vul vervolgens een aantal ijsvormpjes met het yoghurtmengsel en leg ze tenminste 4 uur in de vriezer.

ijs
Bron

3. Yoghurt peren ijsjes
Bij perenijsjes denken veel mensen (waaronder ikzelf) al snel aan de bekende Festini perenijsjes, maar je kunt ook heerlijk yoghurt-perenijs zelf maken. Het heeft natuurlijk wel een andere smaak maar het is zeker de moeite waard om te proberen.

Wat heb je nodig?
- 300 - 350 gram peer
- 225 gram yoghurt of kwark
- 1 el suiker

Hoe maak je het?
Schil de peren en snijd ze in stukjes. Doe ze in de blender en maal ze fijn. Voeg vervolgens de suiker en yoghurt / kwark toe en meng het nog even goed door elkaar. Vul vervolgens de ijsvormpjes met het mengsel of doe het in een bak zodat je bolletjes kan scheppen. Zet het voor minimaal 4-5 uur in de vriezer.

ijs
Bron

4. Frozen yoghurt met bokkenpootjes of oreo's
Ik ben echt gek op bokkenpootjes en net als dat je chocolade door ijs kan mengen, kan dit ook met bokkenpootjes of oreo's. Bij yoghurtijs vind ik het contrast met deze smaak al helemaal lekker! Hieronder lees je hoe je het kan maken, super simpel!

Wat heb je nodig?
- 500 ml Griekse yoghurt
- 2 el kristalsuiker
- 1 tl vanille extract
- bokkenpootjes / oreo's (aantal naar keuze)

Hoe maak je het?
Meng de yoghurt, vanille extract en de suiker door elkaar. Breek ondertussen de bokkenpootjes of oreo's en brokkel er kleine stukjes van. Je kunt het ook doen door ze in een schone theedoek te leggen en er met een deegroller op te slaan. Meng dit voorzichtig door het yoghurt mengsel en doe het vervolgens in een schaal. Doe het in de vriezer en roer het om het half uur even door. Laat het ongeveer 4 uur staan voordat je het gaat eten.

ijs
Bron

5. Frozen yoghurt met ananas en kokos
Wil je een beetje de smaken van pina colada in je yoghurt ijs? Dat kan ook. Het heeft een bijzondere en een beetje een exotische smaak maar het is weer eens wat anders. Hieronder lees je hoe je yoghurt ijs maakt met ananas en kokos.

Wat heb je nodig?
- 700 ml Griekse yoghurt
- 2 el honing
- 250 gram ananas (vers)
- handje kokosrasp

Hoe maak je het?
Doe de ananas in de blender en pureer het fijn. Voeg vervolgens de yoghurt, honing en een handje kokos toe en meng het door elkaar. Doe het vervolgens in een schaal en zet het voor ongeveer 4-5 uur in de vriezer. Garneer het bij het opdienen met wat verse ananas en kokosrasp. Je kunt er eventueel ook wat pure chocoladeschaafsel overheen doen.

ijs
Bron

Ik vind yoghurtijs het allerlekkerste met veel vers fruit. Frambozen, aardbeien en granaatappelpitjes zijn mijn favoriet maar ook met kiwi, peer, ananas en blauwe bessen is het heerlijk. Je kunt als variatie trouwens ook yoghurt met een smaakje gebruiken van bijvoorbeeld danio.

Wat vind jij van frozen yoghurt en welke combinatie lijkt jou het lekkerste? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Just me - Dinsdag 23 augustus 2016 16:08
Oh, ananas met kokos ijs vind ik zooo lekker! Leuk om hier een recept te hebben ;)
Iris - Dinsdag 23 augustus 2016 19:03
Frozen yoghurt vind ik het lekkerst met fruit, dat houd het zo lekker fris.
Anne - Woensdag 24 augustus 2016 10:03
O, lekker !
Gaat de yoghurt niet schiften met de ananas erdoor ??