5x snelle avond gerechten

 

Wanneer je het doordeweeks druk hebt met bijvoorbeeld je studie of werk, is het soms een hele opgave om 's avonds nog iets lekkers op tafel te zetten. Ik vind sowieso het bedenken wat ik ga eten vaak al een hele opgave en als je dan thuis komt van werk of school moet je ook nog boodschappen doen en gaan koken... terwijl je eigenlijk heel moe bent en het liefste op de bank ploft. Gelukkig zijn er manieren om wel lekker te kunnen koken en tegelijkertijd niet te lang in de keuken te staan. In deze blog deel ik een aantal super snelle receptjes met jullie waardoor je binnen no time een lekkere maaltijd op tafel hebt.

Eten afhalen en bestellen kan soms ook heel fijn zijn wanneer je het druk hebt, maar dit ga je op gegeven moment wel merken op financieel gebied. Het kan goedkoop, maar eten bestellen is over het algemeen een stuk duurder dan zelf koken. Naast dat deze recepten snel te maken zijn, kun je ook tijd besparen op het doen van de boodschappen. Je kunt bijvoorbeeld als gewoonte instellen om elke zaterdag een eet-plan te maken voor de komende week. Je hoeft dan nog niet direct alle boodschappen te doen, maar dan hoef je in ieder geval niet meer na te denken over wat je moet halen. Meer tijd (en geld!) kun je ook besparen door grotere porties te maken en dit in te vriezen of te bewaren in de koelkast.

pasta
Bron

1. Verse pasta met tomatensaus en paddenstoelen
Bij de Albert Heijn maar vast ook bij andere supermarkten kun je tegenwoordig verse pasta kopen. Ik vind bijvoorbeeld de ravioli met funghi porcini heel lekker. Je kunt natuurlijk ook gedroogde pasta gebruiken. Dit is vaak wat goedkoper, maar verse pasta is wel heel snel gaar en heeft een heerlijke smaak. Veel van de ingrediënten heb ik altijd wel in huis. Ik hoef dan alleen nog maar verse pasta en paddenstoelen te kopen.

Wat heb je nodig?
- Verse pasta (bijvoorbeeld ravioli funghi porcini)
- Tomatenblokjes in blik
- Italiaanse kruiden
- Zout en peper
- Bouillon blokje
- Paddenstoelen naar keuze
- Knoflook
- Sjalotje

Hoe maak je het?
Snijd en sjalotje en de knoflook fijn en bak dit even in olijfolie. Snijd wat paddenstoelen in kleine stukjes en bak dit even mee. Maak een tomatensausje met tomatenblokjes uit blik. Doe dit bij de knoflook, ui en paddenstoelen en roer het goed door elkaar. Doe hier wat Italiaanse kruiden doorheen en een bouillon blokje en laat het even pruttelen. Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng dan de pasta door de saus. Klaar! Je kunt er eventueel nog wat geraspte kaas overheen doen of een salade bij maken. Binnen 10-15 minuten kan dit gerecht klaar zijn.

2. Couscous met groenten en worstjes
Couscous maken is ook super makkelijk en heel lekker. Je kunt het eigenlijk zo maken zoals je wilt. Ik doe het regelmatig op deze manier. Ik vind het heel lekker en het is makkelijk. Je kunt de worstjes natuurlijk ook in grootverpakking halen en invriezen. In de couscous kun je de groenten doen die je nog over hebt.

Wat heb je nodig?
- Couscous
- Merguez worstjes
- Courgette
- Bosui
- Cherry tomaatjes
- Verse koriander
- Verse munt
- Yoghurt
- Knoflook
- Limoen

Hoe maak je het?
Couscous maken is eigenlijk heel makkelijk. Je hoeft namelijk alleen maar wat in een kom te doen, hier doe je heet water bij, je legt er een bord bovenop en de rest gaat vanzelf. Ik doe er eigenlijk altijd groente doorheen die ik heb liggen, maar met courgette (gebakken of rauw), bosui, cherrytomaatjes en verse koriander is het al heel lekker. Dit doe je er gewoon in stukjes doorheen. Maak vervolgens een yoghurt sausje met verse munt, limoen en knoflook. Dit is een sausje die je er lekker bij kunt eten. Bak de merguez worstjes en je bent klaar!

couscous
Bron

3. Spaghetti Carbonara met cherry tomaatjes en rucola
Pasta carbonara vind ik op z'n tijd heel lekker en het is echt super simpel. In het originele recept zitten eigenlijk alleen maar eieren maar ik doe er ook een beetje room doorheen. Binnen no time staat je pasta op tafel.

Wat heb je nodig?
- 400 gram spaghetti
- 2 eieren
- 125 ml slagroom
- 75 gram parmezaanse kaas
- 150 gram spekreepjes
- Verse peterselie
- 2 teentjes knoflook

Hoe maak je het?
Begin met koken vlak voor het eten. Deze pasta is namelijk niet zo lekker om later op te warmen. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking en klop ondertussen de eieren door elkaar met wat peper en zout en voeg daarna de slagroom toe. Bak de spekreepjes ongeveer 4 minuten en bak daarna nog even de knoflook mee. Giet de spaghetti af en doe het terug in de pan. Voeg dan het ei-slagroommengsel toe en zet het vuur laag. Roer even totdat het ei licht stolt. Voeg dan de kaas, spek en knoflook toe. Meng het goed door elkaar en doe tot slot de peterselie erbij. Breng het eventueel nog extra op smaak met wat zwarte peper. Dien het op met verse rucola en cherry tomaatjes.

4. Maaltijdsalade met gerookte kip
Wat ik ook altijd erg lekker vindt en wat ik zeker in de zomer graag eet, zijn maaltijdsalades. Hierbij eet ik vaak vers stokbrood met verschillende smeerseltjes zoals tapenade, kruidenboter, gezouten roomboter, etc. Maaltijdsalades kun je eigenlijk op verschillende manieren maken en je kunt eigenlijk gewoon gebruiken wat je in huis hebt. Hieronder een van mijn favoriete recepten. De hoeveelheden doe ik altijd een beetje op de gok en zijn ook afhankelijk van hoeveel mensen er mee eten. Ik maak soms ook wat extra voor de lunch de dag erna.

Wat heb je nodig?
- Veldsla
- Gerookte kip
- Aardappels in de schil
- Pancetta
- Champignons
- Oud brood
- Knoflook
- Olijfolie
- Mosterd
- Zout en peper
- Stokbrood (+ smeersels)

Hoe maak je het?
Om te beginnen snijd of scheur ik de oude boterhammen in stukjes en bak ik deze in olijfolie met knoflook. Hierdoor maak je er croutons van voor in de salade. Verder kun je de aardappels in stukjes snijden en even bakken. De salade is koud, dus je kunt dit prima van tevoren voorbereiden. Bak de pancetta en champignons en leg ook dit apart. Doe de veldsla in een kom en snijd de gerookte kip in stukjes. Doe dit bij de sla samen met de andere ingrediënten. Dan ga je de dressing maken. Dit kun je ook van tevoren doen. Doe wat olijfolie in een bakje, voeg een klein beetje water hier aan toe en een theelepel mosterd. Breng het verder op smaak met zout en peper en eventueel wat citroensap. Je maaltijdsalade is klaar en kun je eten met stokbrood met kruidenboter of andere smeerseltjes.

broodje hamburger
Bron

5. Broodje cheeseburger
Hamburgers en cheeseburgers staan bij veel mensen bekend als ongezond maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Daarnaast is het ook nog eens super makkelijk! Ik vind hamburgers heel lekker maar er gaat er geen één boven zelfgemaakte burgers.

Wat heb je nodig?
- Rundergehakt
- 2 Eieren
- Paneermeel
- Ijsbergsla
- Tomaat
- Cheddar
- Ui
- Hamburgerbroodje
- Knoflook
- Zout en peper

- Yoghurt
- Aardappels

Hoe maak je het?
Doe de rundergehakt in een kom en meng dit met wat knoflook, peper en zout. Je kunt hier ook wat andere kruiden aan toevoegen als je dat wilt. Om hamburgers te maken, kan het helpen om een beetje geklutst ei en paneermeel toe te voegen. De burgers worden dan steviger en blijven beter in vorm. Kneed het gehakt door elkaar en maak er burgers van. Bak dit vervolgens in een laagje olie of boter gaar. Maak ondertussen je broodje klaar met een blaadje sla, een tomaatje, wat verse ui en eventueel nog andere dingen naar keuze. Wanneer de burger bijna gaar is, kun je er een plakje cheddar kaas op leggen. Dit smelt dan een beetje. Doe het vervolgens op het broodje en voeg nog wat saus toe zoals mayonaise en/of ketchup. Dit vind ik altijd het lekkerste, maar je kunt ook een lekker yoghurt sausje maken met bijvoorbeeld yoghurt, knoflook, zout en peper. Je kunt hier dan ook wat koriander doorheen doen. Bak vervolgens nog een spiegeleitje voor bij de hamburger. Bak eventueel nog wat aardappels voor bij de burger en je avondeten is klaar!

Wat is jouw tip voor een snelle avondmaaltijd?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

G. - Zondag 21 februari 2016 14:24
Mijn favoriet laatste tijd:
veldsla
Rode bietjes in stukjes
Geitenkaas
Stukje appel
Een nootje

Oven voorverwarmen - ingrediënten in stukjes hakken - husselen - beetje olijfolie p/z - broodje intussen in oven.. nog even wachten: done!

Redelijk bekend wel denk, maar ook snel:
Spinazie uit diepvries
Champignons bakken
Pijnboompitjes of gerookte kip
Pasta
Kruiden / kaasje / pesto : wat je lekker vindt!
Eventueel nog lekker met cherrytomaat

Dankje vd blog - super handig: snelle gerechten :)!
Lost girl - Zondag 21 februari 2016 15:40
Vind het altijd zo grappig als jullie schrijven "met ingrediënten die je nog in huis hebt" en dan een hele lijst opnoemen van wat ik nooit allemaal tegelijk in huis zou hebben. Gaan veel dingen niet heel snel stuk als je er zoveel van tegelijkertijd in huis hebt? Ik ben in mijn eentje en misschien eet ik te eenzijdig maar herkennen meer mensen dat ze eigenlijk niet zo veel in huis hebben?
M - Zondag 21 februari 2016 15:54
@Lost girl
Vroeger had ik ook niet zoveel in huis. Tegenwoordig steeds meer. Met een beetje plannen en wat creativiteit hoef je bijna niks weg te gooien, zelfs als je alleen bent (ik ben ook grootste deel van de week alleen).
Zorg bijvoorbeeld voor voldoende houdbare basisproducten als pasta, rijst, tomatenblokjes, bouillonblokjes, kruiden etc. Maar denk ook aan nootjes, pijnboompitten, zongedroogde tomaat, sesamzaadjes om je gerechten mee af te maken: houdbaar en maakt je gerecht net wat leuker.
Groenten en vlees/vis/vleesvervanger moet je natuurlijk wel vers halen maar daarbij is best veel mogelijk: veel groentes kunnen in allerlei gerechten. Voor sommige soorten vlees geldt dat ook. En een vriezer biedt ook echt uitkomst: vlees kan je makkelijk invriezen, geblancheerde groenten ook, veel wokgroenten ook.
Het is ook beetje oefenen, nieuwe combinaties maken, dan wordt het steeds makkelijk om met wat je in huis hebt een maaltijd te maken.
Lost girl - Maandag 22 februari 2016 09:34
@M, wat lief. Super bedankt voor je uitgebreide antwoord! Denk dat ik idd meer houdbare producten in huis moet halen. Blijft lastig om er tijd in te steken om voor mezelf te koken. Maar de aanhouder wint! :)
Liadan - Maandag 22 februari 2016 14:22
Mijn ultieme favoriet is kokoscurry met noedels. Gewoon groenten wokken met currypasta, kokosmelk en noedels erbij. Eventueel wat cashewnoten erover heen.
Avaya - Maandag 22 februari 2016 17:42
Hebben nog meer mensen tips? Zijn heel welkom!!
Sparkels - Dinsdag 23 februari 2016 17:34
Handig deze snelle gerechten!!
Nmr 1 gemaakt en het was echt super lekker,snel te maken en echt heerlijk!!