5 x gerechten met zoete aardappel

 

Zoete aardappel is een hele tijd een soort van vergeten groente geweest. Tot een aantal jaren geleden hoorde ik er eigenlijk niks over en opeens ging iedereen er mee koken. Als zoetekauw vind ik zoete aardappel eigenlijk nog lekkerder dan gewone aardappels en je kunt er super veel lekkere dingen mee maken. Ik kook er regelmatig mee omdat ik het altijd wel in huis heb. Je kunt het namelijk lang bewaren. In deze blog deel ik een aantal lekkere recepten en dingen die je kunt maken met zoete aardappel.

zoete aardappel

♥ Zoete aardappel soep
Deze soep maakt mijn vriend regelmatig en ik vind het erg lekker. Het is een wat dikkere soep en dus een goede maaltijdsoep waarbij je voldoende vitamines binnen krijgt. Er zit namelijk heel veel groente in. Je kunt er een lekker broodje met kruidenboter bij eten of met mozzarella en tomaatjes uit de oven, een perfecte combinatie.

Wat heb je nodig?
- 1 ui
- 2 tl fijngesneden gember
- 3 grote wortels
- 1 grote zoete aardappel
- 2 tl koriander
- 1 of 2 groente bouillon blokjes
- 2 teentjes knoflook
- chilipoeder, zeezout
- water
- olijfolie
- creme fraiche

soep

Hoe maak je het?
Snijd de ui, gember en knoflook in kleine stukjes en doe het met een beetje olijfolie in een soeppan. Snijd vervolgens de wortels en zoete aardappel in stukjes en voeg dit toe. Kruimel er een bouillonblokje overheen en doe er wat koriander doorheen. Roer goed en voeg vervolgens wat water toe zodat de groenten onder water staan. Laat het goed koken totdat de groenten zacht zijn. Prik er af en toe even met een vork in. Wanneer het zacht is, kun je de soep gaan pureren. Ik doe dit altijd met een staafmixer maar het kan ook in de blender, alleen moet je het dan vaak eerst laten afkoelen. Wanneer de soep gepureerd is tot een egaal mengsel, kun je er meer water aan toevoegen als je het wat dunner wil maken. Proef even, en voeg naar smaak nog een bouillonblokje, het zout en de chilipoeder/flakes toe. Roer het nog even goed door en dien het op met wat creme fraiche en koriander.

♥ Pittige zoete aardappel frietjes
Zoete aardappelfrietjes smaken toch echt wel anders dan gewone frietjes maar is daarom leuk als afwisseling. Omdat de frietjes dus zoeter zijn, is het een lekker te combineren met een wat zuurdere salade.

Wat heb je nodig?
- 2 grote zoete aardappels
- 3 tl olijfolie
- halve tl zwarte peper
- een kwart tl cayenne peper
- een kwart tl paprikapoeder
- een kwart tl komijn
- een kwart tl knoflookpoeder

zoete aardappel friet
Bron

Hoe maak je het?
Schil de aardappels en snijd ze in reepjes, frietjes vorm dus. Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg de frietjes er in. Je kunt ze ook op een bakplaat met bakpapier leggen. Besprenkel de frietjes met olijfolie en de kruiden en bak ze in de oven op ongeveer 200 graden. Ze moeten best lang in de oven om knapperig te worden. Zet de wekker na 10 minuten en draai de frietjes regelmatig om. Zet vervolgens de wekker iedere 5 minuten om even te kijken of het niet te hard gaat. Eet ze met mayonaise of meng hier een beetje knoflook doorheen.

♥ Zoete aardappel brownie
Brownies zijn een favoriet onder veel vrouwen en je kunt dat dus ook maken met zoete aardappel. Best bijzonder toch? Het smaakt wat meer 'gummy' dan een andere brownie maar daardoor is het niet heel droog. Ik vind het erg lekker.

Wat heb je nodig?
- 2 zoete aardappels
- 100 gram dadels
- 100 gram meel
- 1 tl bakpoeder
- zakje vanille suiker
- 4-5 el cacaopoeder
- snufje zout
- eventueel walnoten

zoete aardappel brownie
Bron

Hoe maak je het?
Schil de zoete aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in ongeveer 15-20 minuten gaar. Laat ze vervolgens afkoelen. Doe de dadels in de keukenmachine of blender zodat ze helemaal gepureerd worden. Voeg dan ook de zoete aardappel, cacao en vanillesuiker toe. Zeef er vervolgens de meel, het zout en de bakpoeder aan toe en meng het goed door elkaar. Bekleed een bakvorm met bakpapier of vet hem in met boter. Doe eventueel nog de noten door het brownie mengsel en schep dit er doorheen met een lepel. Zet de schaal met de brownie in een voorverwarmde oven van 180 graden en bak het ongeveer 30 minuten in de oven.

♥ Zoete aardappel hummus
Hummus wordt op allerlei manieren gemaakt en er zijn inmiddels heel wat variaties. Ik vind bijvoorbeeld hummus met zongedroogde tomaatjes heel lekker, maar je hebt ook pompoen hummus en bijvoorbeeld zoete aardappel hummus. Ik heb dit nog niet geproefd maar wil het zeker een keer gaan proberen. Dit recept schijnt erg goed te zijn.

Wat heb je nodig?
- 450 gram zoete aardappel
- 425 gram kikkererwten
- 60 ml citroensap
- 60 ml tahin
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 el gemalen komijn
- halve theelepel paprikapoeder
- Zout en peper

hummus 
Bron 

Hoe maak je het?
Schil de zoete aardappel en snijd het in stukjes. Stoom ze vervolgens gaar. Dit kan door een stoommandje of vergiet boven een pan met water te houden. Doe ze vervolgens in de keukenmachine en voeg de kikkererwten, citroensap, tahin, olie, komijn en knoflook toe. Pureer het totdat het ene fijn mengsel is. Verdun het eventueel met een eetlepel water. Voeg erna wat zout en peper toe naar smaak. Laat het afkoelen en garneer met paprikapoeder.

♥ Quinoa met zoete aardappel
Een jaar geleden heb ik dit Quinoa gerecht voor het eerst gemaakt en het is echt heerlijk! Het is een soort salade maar je kunt het ook prima warm eten.

Wat heb je nodig?
- 250 gram Quinoa
- 3 zoete aardappels
- 1 kipfilet
- 75 gram rozijnen
- 150 gram granaatappelpitjes
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 2 bosuitjes fijngesneden
- 75 ml olijfolie
- 2 a 3 eetlepels citroensap
- Zout en peper 

quinoa

Hoe maak je het?
Zorg ervoor dat je quinoa is om te eten. Hoe je dit moet doen, vindt je op de verpakking. Ik had voorgekookte Quinoa gekocht. Super makkelijk want hierdoor hoefde ik het alleen nog maar onder heet water te zetten en af te laten koelen. Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Kook het in ongeveer 10 - 15 minuten gaar. De kooktijd hangt af van hoe groot je de stukken snijd. Prik er af en toe met een vork in. Als je er makkelijk doorheen kunt prikken, is de aardappel gaar. Kruid de kip met wat kipkruiden, knoflook, peper en zout naar smaak. Bak de kip vervolgens gaar en snijd het erna in kleine stukken. Je kunt de kip eventueel nog even met de gekookte zoete aardappel onder de grill in de oven doen. Maak een dressing met de citroensap, olijfolie, bosui en peterselie. Meng het goed door elkaar en voeg wat zout en peper toe. Meng de granaatappelpitjes met de rozijnen. Doe alles bij elkaar in een grote kom en voeg tot slot de dressing toe. Meng het goed en klaar!

Wat maak jij graag van zoete aardappel en welk gerecht van de bovenstaande lijkt jou het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

barbara - Vrijdag 6 november 2015 18:37
ziet er lekker uit!
Purrito - Vrijdag 6 november 2015 18:50
Hmm ik ben dol op zoete aardappel! mijn moeder doet het door de marokaanse lamstajine echt superlekker!!šŸ˜‹
Lamp - Vrijdag 6 november 2015 22:13
Noooeeeehhh ik ga die brownies en hummus zeker maken! :D
ano - Vrijdag 6 november 2015 22:19
ooooh een vegan zoete aardappel brownie ā™„ die zal ik zeker eens maken!
Nina - Zaterdag 7 november 2015 02:59
Ik kan helemaal niet tegen zoete aardappels !.
miss.atelophobia - Zaterdag 7 november 2015 11:36
Ik ga toevallig vanavond zoete aardappel frietjes maken met daarbij broccoli en kip.
Aniek - Zaterdag 7 november 2015 12:07
hmmm wat een lekkere recepten!
Karin - Zaterdag 7 november 2015 16:30
oh die brownies klinken heerlijk!
Robin - Zaterdag 7 november 2015 21:57
Nog nooit gegeten maar ben er wel benieuwd naar, vooral de frietjes.
Lot1995 - Maandag 9 november 2015 12:42
Voor hoeveel personen gelden deze recepten?