5 recepten met pompoen

 

In het najaar en zeker rond Halloween zie je veel pompoenen. Pompoen is leuk om ter decoratie neer te zetten of om uit te hollen en een kaars in te zetten. Pompoen is echter ook heel lekker om te eten en in deze periode veel verkrijgbaar. In deze blog deel ik vijf lekkere recepten met pompoen met jullie. Je kunt deze recepten eenvoudig zelf namaken, bijvoorbeeld voor een gezellig avondje Halloween of gewoon op een leuke zaterdagmiddag. 

♥ Gevulde pompoen
Je hebt het volgende nodig:

♦ Een pompoen
♦ Zout en peper
♦ 2 tot 4 teentjes knoflook, naar smaak
♦ Een ons brood
♦ Een ons kaas
♦ 4 stukjes bacon
♦ Een eetlepel fijngehakte tijm
♦ 65 gram room
♦ mespuntje nootmuskaat 

Hoe maak je de gevulde pompoen?
Snijd de bovenkant van de pompoen zoals je dat ook zou doen als je bijvoorbeeld een lantaarn ervan zou maken. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om dingen in de pompoen te stoppen. Haal de zaadjes en draden weg en besprenkel de binnenkant van de pompoen met zout en peper.

Leg de pompoen op een bakplaat en snijd alle ingrediënten in kleine stukjes en doe dit bij elkaar in een schaal. Voeg wat peper toe en proef of het geheel al zout genoeg is van de kaas en bacon. Mix alles door elkaar en doe de vulling in de pompoen. Doe bovenop wat room met nootmuskaat om het af te maken. Tot slot kun je het bovenste gedeelte van de pompoen weer op z'n plek doen.

Nu kan de gevulde pompoen de oven in voor maar liefst twee uur. Kijk af en toe even hoe de pompoen eruit ziet. Iedere oven werkt immers wat anders. De laatste twintig minuten kun je het beste het kapje van de pompoen weghalen zodat het vocht dat vaak vrijkomt kan verdampen. Als de pompoen klaar is kun je deze voorzichtig uit de oven halen en serveren zoals jij het wil.

Wat betreft de vulling kun je natuurlijk eindeloos variëren. Zo zou je in plaats van brood ook rijst kunnen gebruiken en zou je de bacon ook wel kunnen laten en bijvoorbeeld extra noten toe kunnen voegen. Ook stukken appel zijn erg lekker. 


Bron

♥ Pompoen-butterscotch Trifle
Je hebt het volgende nodig:

♦ 500 gram koekkruimels
♦ 500 ml melk
♦ 400 gram pompoen
♦ 100 gram butterscotch
♦ 1 theelepel kaneel
♦ snufje nootmuskaat
♦ snufje peper
♦ 400 ml room
♦ koekjes als topping (optioneel)

Hoe maak je de trifle?
Leg 100 gram koekkruimels apart voor de topping. Verdeel de rest in vier delen waarvan je het eerste deel alvast in een schaal doet waar je de trifle ook in gaat serveren.. Mix de ingrediënten door elkaar in een andere schaal en doe een portie daarvan op de koekkruimels. Doe vervolgens een tweede portie koekkruimels erop en ga zo door tot je schaal vol is. Je kunt bovenop wat room en het laatste portie koekkruimels dat je aan het begin apart had gehouden bovenop doen. Zet het geheel voor twee uur in de koelkast zodat het op kan stijven.


Bron

♥ Chocolate Chip Pompoen koekjes
Je hebt het volgende nodig:

♦ 150 gram pompoen
♦ 150 gram chocoladestukjes
♦ 250 gram bloem
♦ 150 gram suiker
♦ 2 theelepels vanillesuiker
♦ een snufje zout
♦ 2 theelepels bakpoeder
♦ 5 eetlepels olijfolie
♦ 1 ei
♦ 2 theelepels kaneel

Hoe maak je de koekjes?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de pompoen, het ei, de olie, vanille en suiker bij elkaar. Doe de overige ingrediënten in een ander schaal. Mix alle ingrediënten eerst los van elkaar en doe ze daarna langzaamaan bij elkaar. Voeg vervolgens de chocolade stukjes toe. Maak vervolgens koekjes die je op de bakplaat legt en zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit. Bak ze vervolgens ongeveer tien minuutjes.


Bron

♥ Pompoen cheesecake
Je hebt het volgende nodig: 

♦ 200 gram koekkruimels
♦ 3 eetlepels bruine suiker
♦ theelepel kaneel
♦ 1 klontje boter
♦ 200 gram roomkaas
♦ 400 gram pompoen
♦ 3 eieren
♦ 1 eierdooier
♦ 50 ml zure room
♦ 300 gram suiker
♦ snufje nootmuskaat
♦ 2 eetlepels bloem
♦ 1 theelepel vanille-extract  

Hoe maak je de cheesecake?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe voor de bodem de koekkruimels, suiker en een beetje kaneel in een schaal en voeg hier de gesmolten boter aan toe. Doe dit in een springvorm en druk het plat tegen de bodem en zorg dat de gehele bodem bedekt is.

Voor de vulling: mix de roomkaas tot een glad beslag. Voeg de gepureerde pompoen toe, samen met de eieren, eierdooier, zure room, suiker en specerijen. Voeg ook de bloem en het vanille-extract toe. Mix alles tot een glad beslag en doe dit vervolgens in de springvorm. Doe de cheesecake voor en uur in de oven en laat de cheesecake daarna een kwartier rusten. Bedek de bovenkant met plastic folie en doe de cheesecake voor vier uur in de koelkast.


Bron

♥ Pompoenbrood
Je hebt het volgende nodig:

♦ 200 gram bloem
♦ 300 gram suiker
♦ 1 theelepel kaneel
♦ 1 theelepel zout
♦ 1 theelepel bakpoeder
♦ 1 theelepel nootmuskaat
♦ 2 eieren
♦ 150 gram pompoen
♦ 120 ml olijfolie
♦ 100 ml water
♦ 75 gram gehakte walnoten
♦ 75 gram rozijnen, optioneel

Hoe maak je het brood?
Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de bloem, suiker, bakpoeder, kaneel, zout en nootmuskaat en in grote schaal en mix dit door elkaar. Voeg stap voor stap de eieren pompoen, olie en het water toe en als het een glad beslag is kunnen ook de walnoten en rozijnen erbij. Het beslag kan in een ingevette cakevorm en moet vervolgens voor 60 tot 75 minuten in de oven. Kijk tussendoor even en prik met een satéprikker om te kijken of het pompoenbrood al klaar is.


Bron

Welke recept zou jij wel willen proberen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

miss.atelophobia - Donderdag 29 oktober 2015 20:59
PompoenšŸ˜šŸ˜šŸ˜ mijn favoriete groente!
quelqu'un - Donderdag 29 oktober 2015 21:11
Vind het altijd heel leuk om deze blogs te lezen maar ben zelf veel te lui om die recepten te gaan maken XD
Rixt - Donderdag 29 oktober 2015 21:58
die laatste lijkt mij heeeeeeel lekker :)
d - Vrijdag 30 oktober 2015 18:56
Wat een creativiteit met pompoen, klinkt allemaal erg lekker. De eerste vind ik wel leuk als je dat zo in de oven zou bereiden. Ik heb geen oven, maar ik vind pompoen wel heel erg lekker, al is het maar een stukje mee gestoofd bij de aardappelen(puree). Ik heb ze dit jaar zelf verbouwd in de moestuin, heerlijk, ze blijven wel goed tot februari.