5 lekkere recepten met asperges

 

Het is weer asperge tijd en in tegenstelling tot vroeger, vind ik het nu heerlijk! Ik eet ze erg graag in deze periode van het jaar en je kunt ze ook op heel veel verschillende manieren klaarmaken. In deze blog deel ik een aantal lekkere recepten met asperges. Ze zijn er trouwens in twee soorten. De witte asperges zijn het bekendste en zijn weer in de winkels te koop in April. De meeste mensen eten ze met ham en ei en soms met een lekker sausje eroverheen. Er zijn ook andere asperges, namelijk groene. Deze smaken iets anders, zijn wat steviger en je hoeft ze niet te schillen. Heb je deze nog nooit gegeten? Dan moet je ze echt eens proberen want ze zijn heerlijk!

Asperges zijn het lekkerste als ze vers zijn dus bereid ze dan ook zo snel mogelijk nadat je ze gekocht hebt. Het schijnt ook dat de kwaliteit het beste blijft als je ze direct na aankoop uit de verpakking haalt en ze wikkelt in een vochtige theedoek. Bewaar ze dan in de koelkast. Er zijn overigens ook verschillen in de kwaliteit van asperges.

asperges

Hoe maak je asperges?
Wanneer je witte asperges wilt eten, gaat daar wat werk aan vooraf. Je moet ze namelijk goed schillen voordat je ze gaat eten. Het schillen kun je doen met een dunschiller maar je hebt ook speciale asperge schillers. Leg ze even in koud water voordat je ze gaat schillen en schil ze vervolgens vanaf het kopje naar beneden. Herhaal dit totdat je helemaal rond bent. Snijd de onderkant van de asperge er af, ongeveer een centimeter. Vervolgens kun je ze gaan koken, maar je kan ze ook wokken, grillen, bakken of stomen. Als je ze gaat koken kun je een kooktijd van 10-15 minuten aanhouden. Dit is echter afhankelijk van de dikte van de asperges en de hoeveelheid.

Asperges worden meestal gekookt en gegeten met ham en gekookt ei. Vaak wordt dit gegeten met hollandaisesaus en gebakken of gepofte aardappels. Ik vind het heerlijk en het is lekker makkelijk, maar er zijn ook nog andere manieren om asperges te eten.

asperges

1. Romige pasta met groene asperges, kip en pancetta
Dit is een heerlijke pasta die eigenlijk ontstaan is vanuit een experiment van mijn vader. Het is direct goed gelukt en super lekker! Je hebt hiervoor pasta nodig, kip, pancetta, paddenstoelen (mix), room, groene asperges, zout en peper en eventueel wat basilicum. Het is eigenlijk super simpel om te maken. De hoeveelheden kun je naar smaak zelf beslissen. Je kookt de pasta gaar en hetzelfde doe je met de groene asperges (ongeveer 6 minuten). Je hoeft de asperges niet van te voren te schillen alleen zou ik wel een klein stukje van de onderkant afsnijden. Dit kan een beetje hard en droog zijn. Snijd de kip in kleine stukjes en kruid het naar smaak, bijvoorbeeld met kipkruiden. Bak vervolgens de kip en pancetta gaar en voeg daarna de paddenstoelen toe. Voeg de room toe en breng het geheel op smaak met zout en peper. Voeg tot slot de pasta en asperges toe en meng het goed door elkaar. Je kunt het garneren met basilicum.

pasta

2. Couscoussalade met groene asperges, rode peper en basilicum
Ik vind couscous gerechten heel lekker maar ik heb dit nog nooit in combinatie met asperges gegeten. Toch schijnt dit erg lekker te zijn. Hieronder een receptje van couscous met groene asperges en basilicum.

Wat heb je nodig?
- 500 gram groene asperges
- 200 gram couscous
- 1 limoen
- 1 rode peper
- 1 teentje knoflook
- 2,5 el Thaise vissaus
- 3 el olijfolie
- 15 gram verse basilicum
- een handje cherrytomaatjes
- rucola

Hoe maak je het?
Snijd de onderkant van de asperges af (ongeveer 1-2 cm) en snijd ze in stukken. Breng een pan met water en een beetje zout aan de kook en kook de asperges in ongeveer 2 minuten beetgaar. Giet ze daarna af en laat het afkoelen. Meng in een kom de rode peper, vissaus, limoensap en wat rasp, de basterdsuiker, knoflook en 2 el olie met elkaar en breng het op smaak met wat zout. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat het even afkoelen. Schep de asperges en basilicum door de couscous en doe de dressing er door heen. Dien het op met wat rucola, cherry tomaatjes en een beetje olijfolie, zout en peper.

couscous
Bron

3. Witte of groene geroosterde asperges met romesco saus
Dit recept heb ik nog nooit geprobeerd maar het lijkt mij heerlijk! Sowieso ben ik erg benieuwd hoe geroosterde asperges smaken.. als iemand het wel al eens heeft gegeten, ik hoor het graag! Hieronder het recept dat ik tegen kwam en wat mij heerlijk lijkt.

Wat heb je nodig?
- 10 asperges 
- 50 gram geschaafde amandelen
- 50 gram pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- een bosje lente-ui
- 100 ml + 3 el olijfolie
- 200 gram geroosterde paprika (in pot)
- 1 tomaat
- 1 sneetje oud brood
- 1 tl chiliflakes
- 1 el rode wijn azijn
- 2 takjes verse munt

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Schil de asperges (de groene hoef je niet te schillen) en snijd de uiteindes er af. Snijd de asperges over de lengte in vieren. Was de lente uitjes en halveer ze ook over de lente. Meng ze asperges en lente ui in een schaal met twee eetlepels olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Leg ze vervolgens op een bakplaat die je met bakpapier bekleed hebt en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven. Rooster ondertussen de amandelen en pijnboompitten in een droge pan. Snijd de tomaat in blokjes en pureer dit samen met de paprika in een blender of keukenmachine. Pers de knoflook en verhit in een pan 1 el olijfolie en fruit hier de knoflook en chiliflakes in. Maal de knoflook, de chiliflakes, de amandelen en pijnboompitten en de broodkruimels fijn in een vijzel of keukenmachine. Voeg vervolgens het paprika- tomaat mengsel toe en de rodewijnazijn. Al roerend kun je langzaam de 100 ml olijfolie erdoorheen mengen. Breng het op smaak met zout en peper. Pluk de muntblaadjes van het takje en doe ze op het laatste moment door de romesco saus. Serveer de geroosterde asperges, bosuitjes en de romesco en garneer eventueel met wat extra munt.

asperges
Bron

4. Romige asperge soep met ham en ei
Met asperges kun je net als met heel veel andere groente soorten ook soep maken. Voor dit recept gebruik je witte asperges en het traditionele aspergegerecht met ham en ei komt ook weer terug. Lees hieronder hoe je deze soep maakt.

Wat heb je nodig?
- 500 gram witte asperges
- 1 bouillon blokje (rund)
- 1,5 liter water
- 30 gram bloem
- 30 gram boter
- 150 gram gekookte ham
- 2 el peterselie
- 4 el slagroom
- 1 ei

Hoe maak je het?
Schil de asperges en snijd ongeveer 1 cm van de onderkant af. Was ze vervolgens en breng asperges en de schillen van de asperges met het bouillonblokje en ongeveer 1,5 liter water aan de kook. Neem na ongeveer 15 min de asperges uit de pan en laat de schillen nog 30 minuten op laag vuur koken. Gooi de schillen daarna weg en bewaar de bouillon. Smelt in een soeppan de boter en strooi hier wat bloem overheen en roer het door elkaar. Voeg dan al roerend elke keer wat kookvocht van de asperges erbij en laat het ongeveer 10-15 minuten op laag vuur doorkoken. Snijd de asperges in stukjes en kook het ei hard en prak het fijn met een vork. Snijd de ham in stukjes en voeg dan het ei, de asperges, hamreepjes en slagroom toe aan de soep. Roer het goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper. Dien het op met fijngesneden peterselie.

soep
Bron

5. Pasta carbonara met groene asperges
Pasta carbonara is heel bekend en onder veel mensen erg geliefd. Het is een erg lekkere maar ook machtige pasta. Ik mis vaak de groente erin en dat wordt opgelost met dit recept. Je kunt het namelijk heel lekker combineren met asperges.

Wat heb je nodig?
- 300 gram spaghetti
- 500 gram groene asperges
- 160 gram pancetta
- 150-200 gram parmezaanse kaas
- 2 tenen knoflook
- 2 eieren
- 125 ml creme fraîche

Hoe maak je het?
Breng een pan met water aan de kook met wat zout en doe als het water kookt de spaghetti er in. Kook het in ongeveer 8-9 minuten beetgaar. Ondertussen kun je de asperges wassen en in stukjes snijden. Gooi ongeveer 1 cm van de onderkant van de asperge weg. Kook het ongeveer 2 minuten mee met de spaghetti. Snijd de knoflook fijn en de pancetta in reepjes. Bak de pancetta in een pan en voeg dan de knoflook toe. Bak dit ongeveer 1 minuut mee en zet het vuur uit. Kluts de eieren in een kom en roer er daarna de creme fraîche en 100 gram parmezaanse kaas doorheen. Breng het op smaak met zout en peper. Giet de spaghetti en asperges af en bewaar een beetje kookvocht in een kommetje. Doe de pasta en asperges terug in de pan en voeg de pancetta toe. Voeg al roerend de saus toe en blijf roeren totdat de saus wat is ingedikt door de hitte van de pan. Voeg een klein beetje kookvocht toe en serveer het met de overgebleven parmezaanse kaas. De pasta kun je extra lekker maken met wat cherry tomaatjes.

pasta
Bron

Hoe eet jij asperges het liefste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Emmy - Maandag 18 april 2016 20:02
Ik hou heel erg van asperges, gewoon met ei, ham en aardappels!
Laura - Maandag 18 april 2016 20:44
Ik eet heel vaak asperges, meestal groene. Bij de AH heb je ze ook in diepvriesvariant, die smaken heel goed en kan je ze ook buiten het seizoen eten.
Sanne - Maandag 18 april 2016 21:12
Oh, asperges komen er weer aan :) Ik houd er heel erg van!
Vooral met een sausje met ei en ham, en krieltjes ... echt heerlijk!
Lost girl - Maandag 18 april 2016 22:45
De recepten klinken lekker maar alleen al van de geur van asperges word ik misselijk. Niet mijn groente haha!