10x lekkere pannenkoeken

 

Een van de gerechten waar ieder kind in Nederland waarschijnlijk wel mee is opgegroeid, is pannenkoeken! Veel kinderen vinden dit heel lekker, waarschijnlijk omdat het zo lekker zoet is, en je kan er natuurlijk op doen wat je zelf lekker vindt. Als kind vond ik pannenkoeken al heel lekker, maar ik kan er nog steeds heel erg van genieten. Inmiddels heb ik al heel wat variaties van pannenkoeken geproefd. Je kunt er eigenlijk eindeloos mee combineren en het hoeft niet te blijven bij een pannenkoek met poedersuiker of stroop. Al is dat alleen al ook heel lekker!

In Turkije heb ik jaren geleden voor het eerst een heerlijke Turkse pannenkoek gegeten. Zij gebruiken ander soort deeg en het is iets knapperiger, maar heel lekker. Mijn voorkeur heeft dan de pannenkoek met suiker en citroen. Een perfecte combinatie tussen zoet en zuur. In Nederland is mijn favoriete pannenkoek toch wel de klassieker die ik als kind ook al at met poedersuiker, banaan en kaneel. Toch vind ik het heerlijk om te variëren hiermee en in deze blog geef ik een aantal lekkere pannenkoeken tips.

pannenkoeken

1. Pannenkoek met banketbakkersroom en rode vruchten
Ik heb dit een tijdje geleden voor het eerst als toetje gemaakt en het is echt heerlijk. Je kunt bij veel bakkers een mixje kopen waarmee je zelf banketbakkersroom kunt maken maar je kunt ook een pakje kopen bij de supermarkt of een recept zoeken op internet om dit te maken. Ik bak de pannenkoeken gewoon zoals ik gewend ben en hier doe ik dan wat banketbakkersroom op en rode vruchtjes. Je kunt verse aardbeien of frambozen kopen maar diepvries fruit is ook een prima optie. Dat is vaak wat zuurder maar dat is wel heel lekker in combinatie met zoete banketbakkersroom. Je kunt er nog wat chocolade saus overheen doen. Het ziet er leuk uit als garnering maar smaakt ook heel goed.

2. Bananen kokos pannenkoekjes
Een vriendin van mij is helemaal weg van bananen kokos pannenkoekjes. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Je hebt hiervoor 2 eieren, 1 grote banaan, 25 gram gemalen kokos en kokosolie voor nodig. Breek de eieren in een kom en klop ze goed. Snijd vervolgens de banaan in stukjes en doe dit erbij, samen met de gemalen kokos. Mix het goed door elkaar of pureer het met de staafmixer tot een glad mengsel. Verhit vervolgens wat van de kokosolie in een pan en bak hier de pannenkoekjes in. Je kan trouwens ook gewoon boter gebruiken. Serveer ze met wat extra kokos en vers fruit.

3. Wortel pannenkoekjes
Het is tegenwoordig helemaal niet zo raar meer om groente te verwerken in taarten en andere zoete gerechten. De carrot cake kennen we inmiddels allemaal wel en we weten ook dat dit eigenlijk helemaal niet naar wortel smaakt. Je kunt ook wortel pannenkoekjes maken. Hiervoor heb je 4 wortels nodig, 100 gram boekweitmeel, 200 ml water, 2 eieren, 1 tl bakingsoda, 1 a 2 eetlepels honing en 1 tl kaneel nodig. De wortels moet je eerst raspen in een apart bakje. Mix vervolgens de meel, water en eieren goed door elkaar. Voeg dan de kaneel, honing en bakingsoda toe en voeg tot slot de geraspte wortel toe. Bak de pannenkoekjes vervolgens in een beetje boter.

pannenkoek
Bron

4. Pannenkoek met zalm en creme fraiche
Veel mensen eten graag zoete pannenkoeken, maar hartig zijn ze ook heel lekker. Vroeger at ik heel graag pannenkoeken met kaas en tomaat maar als het gaat om pannenkoeken, kun je eigenlijk eindeloos variëren. Probeer bijvoorbeeld eens een pannenkoek met creme fraiche en gerookte zalm en als je het dan nog wat uitdagender wil maken, kun je er ook wat ijsbergsla op doen. Het klinkt misschien een beetje gek, maar het is echt lekker!

5. Pannenkoek met ei en champignons
Heb je weleens een pannenkoek met een gebakken spiegelei gegeten? Ik niet! Maar het schijnt het proeven waard te zijn. Je maakt een pannenkoek zoals je gewend bent en dan probeer je met een spatel een gat te maken in het midden. Breek daarboven een ei en laat het gaar worden. Je kunt er vervolgens nog champignons bij bakken, tomaatjes of iets anders.

6. Pannenkoeken zonder ei
Ei is in pannenkoeken één van de hoofd ingrediënten. Je komt niet zoveel soorten tegen waar geen ei in is verwerkt. Voor de mensen die om welke reden dan ook geen ei eten, is er gelukkig ook een receptje van een ei-vrij pannenkoek. Je hebt hier het volgende voor nodig: 1 banaan, 160 ml kokosmelk, 2 el arrowroot en 100 gram amandelmeel. Prak de banaan met een vork en voeg dan de andere ingrediënten toe. Mix het goed door elkaar en bak de pannenkoekjes op een laag vuur totdat ze goudbruin zijn.

pannenkoek
Bron

7. Pannenkoeken met gehakt uit de oven
Het is dan een soort wrap maar smaakt toch heel anders. Bak de pannenkoeken zoals je gewend bent en leg ze even apart. Kruid het gehakt naar smaak, bijvoorbeeld met zout, peper en paprikapoeder. Snijd wat groenten naar keuze, bijvoorbeeld paprika, knoflook en een uitje en bak dit samen met het gehakt gaar. Leg wat gehakt in het midden van de pannenkoek en rol hem verder op. Strooi er wat kaas over heen en zet het even in een voorverwarmde oven van ongeveer 150 graden.

8. Mozzarella pesto pannenkoeken met cherry tomaatjes
Een andere hele lekkere combinatie voor een pannenkoek is met mozzarella, pesto en cherry tomaatjes. Als ik dit maak, dan bak ik gewoon de pannenkoeken en leg ik er vervolgens wat stukjes mozzarella op en smeer ik er een laagje pesto op. Dit doe ik dan even in de oven zodat de mozzarella kan smelten. Als hij uit de oven komt doe ik er dan wat cherry tomaatjes overheen. Heerlijk!

9. Luchtige American pancakes
In Nederland zijn vooral de dunne grotere pannenkoeken populair maar we kennen ook allemaal wel de American pancakes. Die proeven toch echt een beetje anders maar zijn ook erg lekker. Wat heb je nodig? 220 gram bloem, 2 tl bakpoeder, 1 tl baking soda, 3 el suiker, snufje zout, 2 grote eieren, 720 ml karnemelk en ongeveer 4 el ongezouten boter.

Meng de bloem, bakpoeder, baking soda, het zout en de suiker in een kom. Klop de eieren vast in een aparte kom en doe dit bij de rest van het mengsel samen met de karnemelk en de boter. Meng het goed door elkaar maar niet te lang en kleine klontjes zijn niet erg. Doe een klein beetje boter in de pan en bak hier de pannenkoekjes in. Ze worden wat kleiner en dikker dan de pannenkoeken die wij vaak in Nederland bakken. Eet ze met stroop, poedersuiker en/of fruit.

pannenkoek
Bron

10. Aardappelpannenkoekjes
Een heel ander soort pannenkoek is de aardappelpannenkoek. Mijn moeder maakte dit vroeger weleens voor bij het avond eten en wij vonden dat altijd heel lekker. Je hebt hier het volgende voor nodig: 6 aardappelen, 3 eieren, 2 uien, bakboter, 50 gr geraspte kaas en zout en peper. Schil eerst de aardappelen en rasp ze vervolgens. Snijd ook de uien fijn en meng dit daarna door elkaar. Doe dan de kaas en eieren erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en peper. Verhit wat boter in de pan en doe een schep van het mengsel in de pan. Druk dit aan met de lepel. Je kan er een aantal tegelijkertijd bakken. Bak ze aan beide kanten totdat ze goudbruin zijn. Je kunt er ook wat ham, prei, paprika of iets anders lekkers in doen.

Dit zijn er maar 10, maar er zijn zoveel lekkere pannenkoek variaties te bedenken. Heb je zelf een goede tip? Wij zijn heel benieuwd en ook naar hoe jij je pannenkoek het liefste eet.

Hoe eet jij je pannenkoek het liefste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Dorijn - Zaterdag 9 januari 2016 19:11
Die aardappel pannenkoek heet toch rösti ? Teminste zo noemden mijn vader dat vroeger 😁
miss.atelophobia - Zaterdag 9 januari 2016 19:13
Appel-kaneelpannenkoek, appelpannenkoek, kaneelpannenkoek, gewone met (bruine) basterdsuiker, eierpannenkoek.
En zelf bedachte pannenkoekrecepten
nynesxx - Zaterdag 9 januari 2016 19:33
Apart maar 2 lijkt me echt lekker
ik - Zaterdag 9 januari 2016 21:53
spinazie pannenkoeken gebakken met millet deeg!
Kiml - Zaterdag 9 januari 2016 23:23
Leuke ideeën! Maar diepvriesfruit is toch juist goedkoper dan vers fruit?
Lot1995. - Zondag 10 januari 2016 00:00
@Kiml
Er staat zuurder en geen duurder ;)
Lost girl - Zondag 10 januari 2016 00:05
Met ragout! En natuurlijk pizzapannekoeken. Met soorten kaas, groenten, Italiaanse kruiden en dan in de magnetron de kaas laten smelten.
EE. - Zondag 10 januari 2016 09:48
Zonder beleg, met banaan, met hagelslag of met vla (ja dat is echt lekker)
Laura - Zondag 10 januari 2016 11:18
Zoete pannenkoeken lust ik niet. Heel gek, want ik ben dol op zoet, maar ik vind zoete pannenkoeken echt misselijkmakend!

Hartige pannenkoeken vind ik heerlijk. Een simpele pannenkoek met bacon is m'n favoriet, of kaas en spinazie.
miss.atelophobia - Zondag 10 januari 2016 12:58
@Dorijn, rosti is weer iets anders maar wel met aardappel, soort gebakken aardappelpurree.

Btw spread je ideeen in het pannenkoekentopic allemaal :)
Kiml - Zondag 10 januari 2016 19:00
@Lot1995. Ohjaa hahahha dat verklaart veel
Sparkle - Zondag 10 januari 2016 22:40
Ik maak altijd een groentenmegsel met broccoli, paprika, champignons en andere fijne groentes en daarbij kaas en dat is zo zalig op een pannenkoek.
Anouk - Woensdag 20 januari 2016 09:53
Ik vind deze combinatie's toch behoorlijk eng. Ben niet zo'n held met eten, maar als ik al een pannenkoek eet... Dan smeer ik er duo penotti op (chocopasta).