Wat te doen bij brandend maagzuur

 

Bij de verzoeken aan mij voor een nieuwe blog was ook een verzoek over wat te doen bij brandend maagzuur. Nou is het altijd het beste om bij lichamelijke klachten je huisarts in te schakelen, maar deze blog kan je wellicht gebruiken als wat extra achtergrondinformatie.

Wat is brandend maagzuur?
Brandend maagzuur is de algemene benaming maar de medische term is reflux. Brandend maagzuur is het terugstromen van je maaginhoud naar je slokdarm. Meestal veroorzaakt door een niet goed werkende sluitspier tussen de slokdarm en je maag. De oorzaken van brandend maagzuur zijn echter divers. Brandend maagzuur kan bijvoorbeeld ook vaak voorkomen tijdens de zwangerschap. Heb je hier soms last van dan hoeft dat niet erg te zijn maar is eerder heel vervelend. Heb je hier vaker last van of heb je last van chronisch brandend maagzuur dan kan dit zeker lichamelijke gevolgen hebben.

meisje
bron foto

Symptomen van brandend maagzuur
Er zijn verschillende symptomen maar vaak ervaart iemand een branderige pijn vlak achter hun borstbeen. Ook kan er zuur vanuit je maag in je mond terechtkomen. Dit worden ook wel oprispingen genoemd. Moeite met slikken is een bekend symptoom en daarbij kan je ook last hebben van een zere keel.

Voedingsmiddelen en brandend maagzuur
Er is bekend dat bepaalde voedingsmiddelen brandend maagzuur kan verergeren. Chocolade en pepermunt kan brandend maagzuur veroorzaken of verergeren. Maar ook citrusfruit, alcohol en scherpe kruiden.
Door een niet goede stoelgang heb je meer druk op je maag wat ook het brandend maagzuur kan verergeren. Zorg daarom voor een goede regelmatige voeding met voldoende vezels.
Een te vette maaltijd kan de maag irriteren wat een nadelig effect kan hebben.
Regelmatig eten en eten van kleine porties verlaagt de druk in de maag.

Brandend maagzuur en een eetstoornis
Iemand met overgewicht kan eerder last hebben van brandend maagzuur. Doordat er minder ruimte is in de buik wordt de druk in de maag hoger wat eerder klachten kan geven. Op een gezonde manier afvallen, bijvoorbeeld onder begeleiding van een diëtist, kan dus een positief effect geven. Als je moeite hebt met bepaalde voedingsmiddelen vanuit je eetstoornis kan het vermijden van voedingsmiddelen die brandend maagzuur verergeren juist die angst in stand houden. Bespreek met je diëtist of arts wat voor jou de mogelijkheden zijn in je voeding. Brandend maagzuur kan ook veroorzaakt worden als je veelvuldig braakt. Braken heeft meerdere lichamelijke gevolgen waar brandend maagzuur er tevens één van kan zijn.

vrouw chocolade
bron foto

Feiten en fabels

Brandend maagzuur is met name schadelijk voor je maag
Fabel: Doordat je maag een beschermlaagje heeft maar je slokdarm deze beschermlaag niet heeft is het met name schadelijk voor je slokdarm

Door na het eten op bed te gaan liggen helpt het zuurbranden voorkomen
Fabel: Juist door het liggen kan het zuur makkelijker vanuit de maag terugstromen

Koolzuurhoudende dranken hebben een nadelige invloed op brandend maagzuur
Feit: Koolzuur uit deze dranken kan eerder oprispingen geven en een vol/opgeblazen gevoel geven in de maag

Roken heeft tevens een nadelige invloed op brandend maagzuur
Feit: Roken heeft een nadelige invloed op het sluitspiertje tussen maag en slokdarm. Deze verslapt deze spier waardoor reflux eerder kan plaatsvinden.

Brandend maagzuur is altijd zuur
Fabel: De maaginhoud die terugstroomt in je slokdarm hoeft niet altijd zuur te zijn. Om die reden is de benaming brandend maagzuur niet helemaal terecht

Je soort kleding heeft tevens effect bij brandend maagzuur
Feit: Heb je last van brandend maagzuur, vermijd dan strak zittende kleding. Deze verhoogt de druk in je buik

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Woensdag 7 december 2016 19:12
Bedankt voor de blog!
Odette - Dinsdag 13 december 2016 19:52
Toen ik veel braakte had ik hier veel last van, sinds ik dit heb weten te minderen veel minder! Reden om te stoppen/er niet aan te beginnen dus...
britneyangel - Dinsdag 13 december 2016 20:14
ik heb vaak erg last van maagzuur, soms zo erg dat ik me niet fit voel of als ik ga eten of drinken dat ik misselijk word, echt zo vervelend! ik krijg er wel goeie pillen voor dat is al fijn!
M. - Dinsdag 13 december 2016 20:25
Melk drinken kan helpen en als je er in bed last van hebt kan het helpen om je bed wat schuin te zetten (paar plankjes aan de hoofdzijde).

Aine - Dinsdag 13 december 2016 21:46
Ik heb er altijd last van als ik volkoren brood eet of sapjes drink. Dat valt gewoon niet goed.
Lost girl - Dinsdag 13 december 2016 23:34
Ik merk het gelijk als ik te laat mijn omeprazol slik. En als dat niet genoeg werkt dan willen rennies altijd wel helpen. Maar gelukkig heb ik er bijna geen last van als ik geen eetbuien heb.
Anne 93 - Woensdag 14 december 2016 00:24
Wel appart dat pepermunt het verergert terwijl de welbekende 'Rennies' ook bestanddelen hiervan heeft, en het werkt opzich redelijk....

Verder idd niet teveel achter elkaar eten, beter om de 2/3 uur wat eten dan ineens een hoeveelheid...
Danique - Woensdag 14 december 2016 14:47
Wat als je brandend maagzuur heb met ondergewicht? Want er word alleen maar geschreven over dat je vetten moet laten staan en minder eten, maar dat is niet de opposing als je ondergewicht hebt. Wat moet je dan doen?
RosieV - Woensdag 14 december 2016 17:20
Ik heb het vooral met verstopping
Merizz - Donderdag 15 december 2016 08:42
Van koffie (meestal zwart) kan je ook maagzuur krijgen. Ik had ook een tijd last van brandend maagzuur.. Rennies hielpen niet.. Heb toen elke dag 1 tl/ wanneer ik last had Manuka honing genomen, hele goede van een bio drogist. Dit heeft echt heel goed geholpen en ben er helemaal vanaf gekomen :)
S - Zondag 18 december 2016 10:16
@ Danique, goede vraag!