Wat alcohol doet met je lichaam

 

Je wordt wakker met een bonkende hoofdpijn en je ogen prikken. Je bent moe en hebt moeite met uit bed komen. Je baalt van jezelf omdat je er zelf voor hebt gezorgd dat je je nu zo voelt. Je hebt de avond ervoor te veel gedronken. Je voelde je rot, leeg, eenzaam en gestrest. Je nam een wijntje en zei tegen jezelf het daarbij te houden, maar als snel nam je een tweede wijntje. Een half uur later volgt nummer 3 en als je bij het vierde glas bent weet je al nauwelijks mee wat je doet. Alle stress, leegte en rot gevoelens zijn daarmee ook tijdelijk verbannen uit je hoofd. Je sleept jezelf richting bed. Je weet dat je stom bezig bent, maar het interesseert je allemaal niet meer. Morgen zie je wel weer verder....

Alcohol hoeft niet negatief te zijn, het kan ook gewoon iets lekkers en gezelligs zijn. Een wijntje bij een etentje, een biertje op een terrasje of een cocktail op het strand. Het zijn allemaal manieren om jezelf te verwennen. Zo lang je alcohol niet voortdurend gebruikt om negatieve gevoelens weg te maken én je het met mate drinkt, is er weinig aan de hand. 

wijn vrouw
bron foto

Grijp je regelmatig naar alcohol om je problemen weg te maken, dan ben je risicovol bezig. In plaats van te praten over je problemen, je gevoelens te voelen, drink je ze weg. De problemen blijven aanwezig, hopen zich op en je hebt telkens weer alcohol nodig om er mee om te gaan. Dat kan het begin zijn van een alcoholprobleem, een verslaving. Ook al drink je (nu nog) niet iedere dag, toch is het goed om na te gaan waaróm je drinkt. Heb je het op die momenten nodig of kan je ook prima zonder? Het is goed om hierin heel eerlijk naar jezelf te zijn en dit te bespreken met iemand die dichtbij je staat.

Alcohol kan niet alleen psychisch voor een afhankelijkheid zorgen, het heeft ook veel lichamelijke gevolgen. Gevolgen die verschillend van de duur van het gebruik (24 uur, een week, twee weken, een maand, 2 maanden en 4 maanden) aangetoond zijn. In deze blog beschrijf ik wat er per periode gebeurt met je lichaam als je stopt met drinken. Het is best heftig om te lezen wat de gevolgen van alcohol op je lichaam zijn. Veel van deze informatie heb ik gevonden via een artikel van Dailymail

♥ Binnen 24 uur
Het meer snelle effect van alcohol op je lichaam is een kater. Je zweet en trilt en je hebt last van hoofdpijn. Wist je trouwens dat als je 2 flessen wijn per week koopt à 20 euro, je na een jaar 1040 euro aan wijn hebt uitgegeven? Als je stopt met drinken heb je na 24 uur geen last meer van de kater.

vrouw wijn
bron foto

♥ Binnen een week 
Alcohol heeft een flink effect op je slaap. Je denkt misschien dat je er makkelijker door in slaap valt, maar de kans is groot dat je middenin de nacht wakker wordt als gevolg van de alcohol. Je moet dan waarschijnlijk plassen én je hebt enorme dorst. Dit komt doordat alcohol veel vocht uit je lichaam onttrekt. Als je stopt met het drinken van alcohol is de kans groot dat je binnen een week alweer beter slaapt. 

♥ Binnen 14 dagen
Alcohol zal zijn effect hebben op je maag, wat ervoor kan zorgen dat je last krijgt van terugkerend maagzuur. Bovendien is de kans groot dat je na zal merken dat je aankomt in gewicht. Alcohol bevat nu eenmaal best wat calorieën, zonder enige voedingswaarde. Na 14 dagen zal je gewicht zich gaan herstellen en zullen maagzuur klachten verminderen of weggaan.

♥ Binnen 3 weken
Als je te veel drinkt zal je bloeddruk gaan toenemen. Door een gewichtstoename kan dit nog eens worden verergerd. Stop je met drinken, dan zal zich dit herstellen na drie weken.

♥ Binnen een maand
Na ongeveer een maand niet meer te hebben gedronken zal je er zichtbaar beter uit gaan zien. Alcohol is erg slecht voor je huid. Het zorgt voor een minder elastische huid en snelle veroudering. Stop je met drinken dat zal dit binnen een maand te merken zijn aan je huid.

lichaam

♥ Binnen 8 weken
Veel alcohol drinken heeft een zeer negatieve invloed op je lever. Op lange termijn kan het zelfs zorgen voor blijvende schade. Als je als vrouw een paar glazen wijn per dag drinkt zal je na 2 of drie weken een 'vette lever' ontwikkelen. Glucose wordt dan door je lever omgezet in vet. Als je lever niet te veel schade is toegebracht kan je lever zich binnen 4 à 8 weken herstellen.

♥ Binnen 12 weken
Veel en vaak drinken zorgt ervoor dat je bloedcellen vergroot worden. Hierdoor wordt je sneller moe. Je bloedcellen hebben namelijk meer moeite om zuurstof rond je lichaam te transporteren. Als je stopt met drinken zullen je bloedcellen zich binnen 3 maanden gaan vernieuwen, waardoor je weer meer energie krijgt en je gezonder voelt.

Heb je problemen met alcohol, vraag dan hulp. Praat erover met iemand die dichtbij je staat. Praat erover met je huisarts en laat je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog. Je hoeft je hiervoor niet te schamen. Hoe eerder je ingrijpt, hoe meer je de schade beperkt, psychisch én fysiek.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Petra - Zaterdag 30 juli 2016 20:16
Ik drink bij mijn ouders 's avonds bij het eten 2 glaasjes wijn. Ik eet op zon- en feestdagen en verjaardagen bij mijn ouders. Soms drink ik gezellig op een terrasje een speciaal biertje, dit is minder dan een keer in de maand.
Rachel - Zaterdag 30 juli 2016 21:03
Ik drink soms een glaasje wijn als ik bij mijn ouders eet, en soms een glaasje in gezelschap, bijv. op een feestje. Maar alleen als ik het lekker vind, en niet puur om de alcohol - bier vind ik vies :p
Ik merk wel dat ik het moeilijk vind om mezelf een glas wijn toe te staan, omdat er zoveel suikers in zitten en ik een regel heb dat ik alleen calorieën uit eten mag halen :s weet ook wel dat dit geen gezonde gedachte is, helaas. Herkent iemand dit en zo ja, hoe kom je van deze gedachte af?
May - Zaterdag 30 juli 2016 21:13
Ik drink niet, heb ooit misschien één glaasje geproefd maar dat was het zo'n beetje. Maar nu is het vooral dat iedereen drinkt op een feestje bijvoorbeeld en dan ben ik weer de enige die niet drinkt. Ach ja.. Ik heb er geen behoefte aan.
Nadine - Zaterdag 30 juli 2016 21:25
Ik drink wel. Heerlijk. Nergens meer aan denken, lachen. Ik voel me dan opeens ook zo sociaal. Ik woon in Woerden, dus daar is alles 18+ , maar via via krijg je wel wat in handen.
bellefleur - Zaterdag 30 juli 2016 22:27
Nu ik weer van mijn ES begin te genezen even extra aan het opletten of ik drink omdat het lekker is of om te ontsnappen aan emoties of pijn (rugpijn). alleen de eerste reden is goed genoeg.
X - Zaterdag 30 juli 2016 22:35
Ik drink nooit alcohol :)
AnaMan - Zaterdag 30 juli 2016 23:06
De optie "om in slaap te vallen" is misschien handig bij de poll?

Anyway, vergeet niet dat er recent een groot onderzoek was dat aantoont dat je iets van 6+ soorten kanker kunt krijgen van drinken, waaronder ook borstkanker...

https://www.kwf.nl/preventie/gewicht-voeding-bewegen-alcohol/pages/alcohol-en-kanker.aspx
Butterfly99 - Zondag 31 juli 2016 09:16
Ik drink niet, bang om de controle te verliezen...
Lil - Zondag 31 juli 2016 09:31
ik mis de nuance een beetje, af en toe een wijntje kan juist heel gezond gedrag zijn
Karin - Zondag 31 juli 2016 10:11
Interessant om te lezen wat voor effect het eigenlijk allemaal kan hebben.

@Lil
Dit stukje lijkt me vrij genuanceerd: "Alcohol hoeft niet negatief te zijn, het kan ook gewoon iets lekkers en gezelligs zijn. Een wijntje bij een etentje, een biertje op een terrasje of een cocktail op het strand. Het zijn allemaal manieren om jezelf te verwennen. Zo lang je alcohol niet voortdurend gebruikt om negatieve gevoelens weg te maken én je het met mate drinkt, is er weinig aan de hand. "
Ingrid - Zondag 31 juli 2016 12:39
Fijn deze blog en heel herkenbaar, drinken om angsten en gevoelens weg te maken, het niet bij 1 kunnen houden etc... Ik ben er helemaal mee gestopt omdat ik de controle kwijt was mbv medicijnen en veel praten. Fijn om te lezen wat hoe het hertstel van je lichaam in de weken na stoppen verloopt! Ik ben opgelucht dat ik hulp heb gezocht en dankbaar dat het weer beter gaat. Ik schaamde me heel erg...... Dank je wel voor deze blog! Neem ik ook weer mee!!!!!
Anoniem - Maandag 1 augustus 2016 02:14
Goede blog,erg duidelijk en interresant om te lezen!

Persoonlijk blow ik liever dan dat ik drink.. Daar voel ik me fijner bij.. Vroeger dronk ik soms best veel, maar het werkte niet echt fijn voor mij..

Alleen weet ik van mezelf dat ik het soms ook doe om nare gevoelens tegen te gaan.. Maar meestal gewoon om te ontspannen en als ik me lekker voel.. Is dit gek?

Zou hierover misschien ook eens blog over kunnen komen?

Liefs
Erin - Dinsdag 2 augustus 2016 11:43
Ach, af en toe een keer flink zuipen kan volgens mij echt niet zoveel kwaad. Ik vind het alleen jammer dat er zo veel kcal in zit. Ik probeer het drinken nu te beperken tot 1 keer per week en dat gaat best goed.