Voedsel van de toekomst

 

Wat zouden we over vijftig of honderd jaar normaal vinden om te eten? Wat ligt er dan in de schappen van de supermarkt? Bestaan er dan überhaupt nog supermarkten? Hoe zou het gesteld zijn met het milieu tegen die tijd en zou dit beïnvloeden wat we eten? Voorspellen hoe de toekomst eruit ziet kunnen we niet, maar fantaseren kunnen we wél. De redactie van Proud heeft haar verbeelding eens flink laten werken en eens wat geresearcht op het internet. Zou het internet nog bestaan over vijftig jaar? Wie weet, maar voordat we ons daar druk om maken gaan we eerst eens lekker speculeren over het voedsel van de toekomst.

Wetenschappers voorspellen dat het aantal mensen op aarde alleen maar zal groeien in de toekomst. Om al deze mensen te kunnen voeden zal er hoogstwaarschijnlijk het een en ander moeten veranderen in onze eetgewoonten. We zullen bijvoorbeeld nieuwe manieren moeten vinden om duurzaam te verbouwen die minder drinkwater kosten en het milieu zo min mogelijk belasten. De voorkeur zal uit moeten gaan naar gewassen die snel groeien en weinig van de aarde vragen. Vlees eten is misschien niet meer voor iedereen mogelijk als we met zo veel meer mensen op aarde zijn, maar misschien valt die behoefte ook wel helemaal weg.

Foto bron

♦ Zeewier
In de toekomst zal er waarschijnlijk steeds vaker zeewier op het menu staan. Zeewier groeit enorm snel en doet het goed op een arme grond. Doordat het in de zee groeit hoeft er geen zoet water verbruikt te worden en bovendien zuivert zeewier de zee. In de zee is voldoende ruimte om zeewier te laten groeien voor iedereen en er zijn veel verschillende soorten zeewieren, variërend in smaak en kleur. Hiernaast kan zeewier ook gebruikt worden als natuurlijk verfmiddel van textielen en kan het gedroogd ook gebruikt worden in interieurproducten zoals lampenkappen. Een topplant dus waar we zeer waarschijnlijk nog een hoop van gaan zien.

♦ Kweekvlees
Wanneer de wereldbevolking stijgt is het door ruimtegebrek en milieuoverwegingen niet meer mogelijk om voor iedereen voldoende vlees te produceren. Steeds meer mensen worden nu al vegetariër of maken zich zorgen over dierenleed en die trend zal in de toekomst waarschijnlijk doorzetten. Voor wie niet zonder vlees kan, wordt er gewerkt aan een alternatief, namelijk 'kweekvlees'. Het klinkt niet zo heel lekker, maar vlees kweken in een laboratorium zou zomaar de perfecte uitkomst kunnen zijn om in de toekomst vlees te kunnen blijven eten.

Kweekvlees of laboratoriumvlees, wordt gekweekt uit stamcellen van dieren en onderzoekers in Nederland lopen voorop in het ontwikkelen van kweekvlees producten. Het zal nog even duren voordat kweekvlees in de supermarkten ligt en ook betaalbaar is, maar het zou zomaar eens een succes kunnen worden.

♦ Insecten
Sommige mensen worden al onpasselijk bij de gedachten aan het eten van insecten, maar anderen zijn nieuwsgierig of draaien er hun hand niet voor om. In nederland is het eten van insecten nog niet echt gangbaar, maar in sommige andere culturen, zoals in Azië, worden er al eeuwenlang insecten gegeten. Insecten zijn er volop op aarde en ze zijn rijk aan eiwitten waardoor ze ook goede vleesvervangers zijn. In sommige supermarkten, zoals bij Jumbo, kun je al insecten kopen, zoals krekels en meelwormen. Insecten kun je roosteren, bakken, frituren en koken maar ook vermalen tot bloem, wat weer de basis kan zijn van allerlei producten.

Bron foto

♦ Lokaal verbouwen
In de toekomst zullen streekproducten en producten die lokaal verbouwd worden toenemen in populariteit. Als we meer producten uit eigen bodem gaan eten besparen we niet alleen transportkosten, maar sparen we ook het milieu en spekken we de eigen economie. Ook krijgen we door lokaal te kopen meer inzicht in waar ons eten vandaan komt en dat helpt om duurzamer te kiezen. Door producten lokaal te verbouwen zullen we bovendien ook weer beter met de seizoenen mee leren eten en een hoop 'vergeten' eetbare gewassen en planten zullen terugkomen, zoals splijtkool of zevenblad. Hiernaast zullen we in de toekomst vaker ons eigen voedsel verbouwen, in moestuinen, volkstuintjes of gewoon binnen in huis in speciale kastjes met daglichtlampen die plantengroei stimuleren.

♦ 3D-geprint voedsel
Zouden we in de toekomst niet meer koken, maar ons voedsel 3D-printen? Het gaat hier om een voedselprinter die verschillende ingrediënten, vitaminen en mineralen kan samenvoegen om zo de perfecte voeding te printen. Op deze manier wordt het makkelijk om mensen van voeding op maat te voorzien zodat iedereen exact de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt die hij of zij nodig heeft. Voedsel samenstellen wanneer je het nodig hebt is niet alleen efficiënt en duurzaam, maar zou ook voedselverspilling tegen kunnen gaan. Bovendien zijn er dan geen verpakkingsmaterialen meer nodig waardoor we minder grondstoffen van de aarde aan hoeven te spreken.

Bron: National Geographic

Hoe denk jij dat het voedsel van de toekomst eruit gaat zien?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Soesje - Donderdag 19 april 2018 10:10
hoe leuk zou het zijn om eten te downloaden en te printen met je 3D printer! why are we not funding this
X - Donderdag 19 april 2018 11:44
Voelt heel raar als ik er zo over nadenk... je eten printen? En insecten, brrr.
Jasmijn - Donderdag 19 april 2018 11:52
Veganisme ontbreekt?
strawberry - Donderdag 19 april 2018 13:28
ik ben soms wel eens bang dat er straks geen goed, vodoende of lekker voedsel meer is
britneyangel - Donderdag 19 april 2018 19:05
ik hoop dat er over een tijdje gezonder eten is en minder snoepgoed
ano - Vrijdag 20 april 2018 06:41
snoepgoed mar er altijd zijn en gezond eten is er in overvloed.
we moeten er alleen beter mee leren omgaan.

alle gezonde voeding die een mens nodig is hebben we ter beschikking, groenten, fruit, aardappelen, volkorenproducten, ...
de 'hippe' gezonde voeding als al die repen en nieuwe ijssoorten enzo zijn niet de gezonde voeding die we nodig hebben.

snoepjes, taart en koekjes mogen er altijd blijven, maar die zouden we enkel moeten kopen (of beter en leuker zelf bakken) voor speciale gelegenheden.
M - Vrijdag 20 april 2018 08:58
Ik heb geen idee eigenlijk.
In ieder geval moeten mensen zo wie zo minder veeleisend worden ,vind ik.Niet alles willen hebben ,maar bli en dankbaar zijn voor wat je hebt.Luxe is zo gewoon geworden ,dat hoeft niet.Daar word je ongelukkiger van in plaats van gelukkiger.
We hebben de onevenwicht zelf veroorzaakt,hoe krijgen we weer balans Niets is meer natuurlijk..Geen lapmiddelen,maar goed nadenken veranderen.

N. - Zaterdag 21 april 2018 23:18
Vanuit mijn opleiding hebben we het gehad over voeding van de toekomst, dat wij de toekomst zijn. Eten verdwijnt. De kans is daardoor groot dat we weer een tijd gaan krijgen van duurzaam eten : insecten.
Best interessant imo :)