Voeding en een mooie huid

 

Je huid wordt dagelijks bloot gesteld aan invloeden van buitenaf; denk aan regen, wind maar ook de zon op onze huid. Dan hebben we ook nog cosmetica, zonnebankkuren en sigaretten. Het beïnvloedt allemaal hoe onze huid er aan toe is. Er zijn heel veel verzorgingsproducten op de markt, maar een gezonde huid komt ook van binnenuit. Voeding levert een belangrijk bijdrage aan de conditie van onze huid, ofwel de verzorging van binnenuit.

Er bestaat niet 1 voedingsmiddel dat je helpt voor een gezonde huid, maar voeding levert wel een belangrijke bijdrage om een gezonde huid te krijgen en te houden. 

meisje
bron foto

♥ Anti-oxidanten
Huidveroudering komt onder andere ook doordat het lichaam te maken heeft met vrije radicalen. Dit komt door luchtvervuiling, sigarettenrook maar ook door lichaamsprocessen kunnen vrije radicalen vrijkomen. Je lichaam kan vrije radicalen onschadelijk maken met behulp van anti-oxidanten. Het lichaam kan deze zelf aanmaken, maar een deel halen we onder andere uit onze voeding. Bekende anti-oxidanten zijn bijvoorbeeld vitamine E en C, seleen, zink en flavanoïden uit groente en fruit.

♥ Vitamines en mineralen
Vitamine A is bijvoorbeeld een vitamine die vrije radicalen helpt opruimen. Verder zorgt vitamine A onder andere voor de aanmaak van nieuwe cellen. Vitamine A is een vet oplosbaar vitamine dus dat wil zeggen dat dit voorkomt in voedingsmiddelen die ook vet bevatten. Vitamine A kan ook gemaakt worden uit bètacaroteen wat met name voorkomt in fruit en groente. Deze laatste variant wordt echter minder goed opgenomen door het lichaam dan vitamine A, wat je rechtstreeks uit voedingsmiddelen binnen krijgt.
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen geven en je haren kunnen doffer worden.

Let op: een teveel aan vitamine A kan ook schadelijk zijn. Dus pas op met het innemen van vitamine supplementen.

♥ Vitamine E: Hoewel dit een bekende vitamine is die in relatie wordt gebracht met gezonde haren en huid, is dit niet wetenschappelijk onderbouwd. Vitamine E is wel een antioxidant die helpt bij het wegnemen van vrije radicalen. Vitamine E vind je met name in noten, zaden en zonnebloemolie.

♥ Vitamine B8: Deze vitamine wordt ook wel biotine genoemd. Vitamine B8 komt met name voor in eieren, zuivel, pinda's en noten. Deze vitamine zorgt onder andere voor een gezonde huid en haren. Bij te weinig biotine kan je huidafwijkingen krijgen. Omdat biotine een wateroplosbaar vitamine is, plas je een teveel aan biotine weer uit.

 Vitamine B2: Deze vitamine kennen we ook onder de naam Riboflavine. Een tekort van dit vitamine kan afwijkingen aan de huid veroorzaken. We vinden deze vitamine met name in vlees, zuivel, groente en fruit en graanproducten.

♥ Vitamine B3: Niacine is een vitamine waar je niet snel tekorten van kan krijgen omdat deze in veel voedingsmiddelen voorkomt. Een tekort kan de huidaandoening pellagra kunnen geven. Deze huidaandoening komt in de Westerse wereld bijna niet voor.

♥ Vitamine C: Vitamine C zorgt voor een goede weerstand maar ook voor de aanmaak van bindweefsel (collageen) in de huid. Vitamine C vind je met name in groente en fruit. Een tekort aan vitamine C kan ook een slechtere wondgenezing veroorzaken.

♥ Zink: Zink is een mineraal dat onder andere belangrijk is voor een goede weerstand maar ook voor de groei en aanmaak van cellen/weefsels.

• Vetten
Ook vetten zijn belangrijk voor een gezonde huid. Onder andere de omega 6 vetzuren zoals linolzuur. Een tekort aan linolzuur kan een droge schilferige huid veroorzaken. Linolzuur komt voor in margarine en bak en braadvetten. Ook zonnebloemolie en sojaolie zijn bronnen van linolzuur. Linolzuur is een zogenoemde omega 6 vetzuur en is één van de essentiële vetzuren die het lichaam niet zelf kan maken.
Niet alleen de omega 6 vetzuren maar ook de omega 3 vetzuren zijn belangrijk voor het lichaam. Lijnzaad bevat bijvoorbeeld omega 3 vezturen. Maar ook walnoten en vette vis.

• Vocht
Voldoende drinken is ook belangrijk voor je lichaam. Door voldoende te drinken raakt je lichaam de afvalstoffen kwijt.

Let op: te veel drinken is juist niet goed voor je lichaam en kan zelfs schadelijk zijn.

Groene thee: Ook groene thee bevat anti-oxidanten waardoor deze vrije radicalen uit het lichaam onschadelijk kan maken.

• Ondergewicht
Als je ondergewicht hebt zie je niet meteen dat er aan de binnenkant van je lichaam tekorten zijn. Aan je huid, nagels en haren kun je dit sneller terugzien. Denk aan afbrokkelende nagels, een doffe huid en dunner wordend haar.

meisje
bron foto

Feiten en Fabels

Een tekort aan vitamines kan haaruitval en huidproblemen veroorzaken.
Feit: Een tekort aan vitamines kan zorgen voor een ongezonde huid en haaruitval

Brood levert de meeste vitamine B2.
Fabel: Met name zuivel levert veel vitamine B2. Een glas halfvolle melk levert 0,27 mg Vit B2 en een snee brood 0.02 mg

Een teveel aan vitamines plas je altijd weer uit.
Fabel: Bij de meeste vitamines plas je een teveel eraan weer uit. Maar bij een aantal vitamines zoals vitamine A, B6, B3 is dit niet het geval en kan een overschot schadelijk voor je lichaam zijn

Water gaat huidveroudering tegen.
Fabel: Water gaat huidveroudering niet tegen maar voldoende drinken zorgt wel voor een goede afvoer van afvalstoffen en zorgt mede voor een goede bloeddruk wat ook terug te zien is als een minder rimpelige huid

 

Gerelateerde blogposts