Vocht vasthouden in de zomer

 

water spaWe hebben het allemaal wel eens gehad, met het warme weer lijkt het wel alsof je opeens veel zwaarder bent geworden. Maar is dat wel echt zo? Door het warme weer kan je meer vocht vasthouden. Hoe werkt dat in je lichaam? Door warmte gaan je bloedvaten in je lichaam meer openstaan. Hierdoor kan vocht zich ophopen.

Ik houd vocht vast. Wat kan ik doen om er van af te komen?

waterAls je vocht vast houdt dan is het belangrijk om niet teveel zout te eten. Dus pas op met kant- en klaar maaltijden, deze bevatten vaak veel zout, maar denk ook groenten in blik hier wordt ook vaak zout aan toegevoegd. Beperk ook zoute snacks en het toevoegen van zout bij de maaltijden.

waterBepaalde kruidentheesoorten kunnen helpen om wat overtollig vocht kwijt te raken. Denk dan aan venkelthee en brandnetelthee.
Gebruik geen laxeerthee want hiermee raak je wel vocht kwijt maar deze thee prikkelt je darmen waardoor deze lui kunnen worden en je hierdoor juist moeilijker naar het toilet kan gaan.

waterBlijf zeker wel voldoende drinken, vocht vasthouden wil namelijk niet zeggen dat je geen vocht meer nodig hebt. Zeker met warm weer is het belangrijk om voldoende te drinken. Minimaal 1.5 liter drinkvocht per dag heb je nodig. Bij warm weer zelfs 2 liter. Maar drink ook weer niet teveel, dat is ook niet gezond en kan juist ook gevaarlijk zijn.

waterBeweging, door voldoende te bewegen stimuleer je je bloedsomloop en kan het vocht ook weer makkelijker uit je lichaam worden afgevoerd.

En bedenk dat als je vocht vasthoudt dat dit geen vet is, dus vocht raak je ook weer kwijt.

Waarom hebben vrouwen hier vaker last van?
Door wisselingen in je hormoonhuishouding kunnen vrouwen eerder vocht vasthouden, bijvoorbeeld als je ongesteld bent of als je zwanger bent. Maar ook als je de pil slikt kan je soms meer vocht vasthouden. Hier kun je dus niets aan doen. Blijf je last houden van vocht vasthouden ga dan eens langs bij je huisarts.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M - Zondag 22 juli 2012 17:03
Hoe erg ook... het 1e waar ik aan denk bij warm weer => O, god dan ga ik weer vocht vasthouden..
lovatic - Zondag 22 juli 2012 18:02
Hoe weet je dat je vocht vast houd ??
Anoniem - Zondag 22 juli 2012 18:36
Precies daar heb ik steeds last van, erg vervelend.
Dat wil ik ook wel weten, hoe merk je dat, als je vocht vast houdt?
Twinkel - Zondag 22 juli 2012 18:57
Je weet vanzelf wanneer je vocht vasthoudt!! ;) dat merk/voel je.. (vooral als je nog een compenseer gedrag hebt)
Het is wel normaal dat mensen iets meer vocht vasthouden met warm weer dus het is niet iets om je zorgen over te maken ;)
Laura - Zondag 22 juli 2012 19:01
Waaraan je het kan merken:

- 'grote' gewichtsverschillen, bijvoorbeeld 2 kilo zwaarder zijn de volgende dag. Je kunt niet binnen een dag 2 kg aankomen in vet of spieren, dus dan moet het wel vocht zijn
- met warm weer kunnen je schoenen gaan knellen. Als je op een warme dag schoenen koopt dan kun je op een koudere dag soms denken, "heej, ik had die schoenen misschien beter een maatje kleiner kunnen kopen". Ringen en horloges etc. zitten ook strakker bij warm weer.
me - Maandag 23 juli 2012 07:01
als je vocht in je onderbenen vasthoudt kun je dit zien door je vinger tegen je scheenbeen te duwen ong en een tijdje zo te houden. Als je loslaat en er blijft een 'putje' achter houd je vocht vast. Je kunt het trouwens ook vaak zien als je je sokken uitdoet en je (diepe) afdrukken ziet, erger dan normaal. Nu is het wel zo dat dit alleen geldt voor je onderbenen/enkels. Je kunt het daar makkelijk controleren door te drukken omdat daar een bot onder zit zegmaar. In je buik, kuiten, armen, gezicht waar dan ook gaat dat dus niet. Dus als je geen putjes in je benen kan drukken wil niet zeggen dat je geen vocht vasthoudt, maar als je het wel kan wil dat wel zeggen dat je dat in ieder geval wel doet!
ik heb hier zelf ook vaak last van. Ik had het eerst zo erg dat ik 's avonds 4 kg zwaarder was dan 's morgens! Beter niet te wegen met dit weer als je vanjezelf kent dat je vocht vasthoudt denk ik, je wordt er helemaal paniekerig van (ik althans).
Wat bij mij helpt trouwens: 's nachts met je benen omhoog slapen, zodat het vocht terugloopt (dus als je in je benen vocht vasthoudt), lindebloesemthee drinken (verkrijgbaar bij biowinkels, van piramide. ze hadden hem eerst ook van kneip maar die kan ik niet meer vinden), asperges eten, venkel eten/drinken en als je lang stil zit of staat iedere 5 min even je benen bewegen (rondje draaien met je voet bijv.) zodat het blijft doorstromen.
Sterkte iedereen!
Liefs
rr-enske - Woensdag 25 juli 2012 10:39
Meiden, ik heb hier nu al 4/5 weken last van.
Stel je hebt het idee dat je vocht vast houd in je onder benen of enkels, druk er is op!! (Stel je vinger blijft in je huid staan , met een wit kleurtje dan houd je vocht vast.) xxx
jnooijen - Zaterdag 19 juli 2014 14:53
Ik heb heel veel vocht in mn gezicht en enkels.help.