Vegetarisch eten
In vlees zitten een aantal stoffen die belangrijk zijn voor je lichaam, zoals Eiwitten, IJzer, B-Vitaminen (waaronder B12) en Zink. Als je vegetarisch eet, moet je er dus goed op letten dat je deze stoffen toch binnenkrijgt.
Wat kun je goed nemen als vleesvervanger?
- Eieren
- Kaas*
- Peulvruchten (als erwten, bonen en linzen)
- Granen
- Noten
- Zaden
- Soja-bonen
*Kaas bevat veel gezonde voedingsstoffen maar weinig ijzer en is dus geen volwaardige vleesvervanger.
IJzer
Om voldoende ijzer binnen te krijgen moet je wel even opletten. Het ijzer in soja en tarwe is namelijk een iets ander 'soort' ijzer dan wat in vlees zit. Helaas wordt deze soort minder goed door het lichaam opgenomen.
Wat kun je daar aan doen? Er vitamine C bij gebruiken! Vitamine C zorgt er namelijk voor dat de 'verkeerde' soort ijzer wordt omgezet in de goede :) Het is dus verstandig om een glaasje sinaasappelsap bij je avondeten te nemen.
IJzer is ook veel te vinden in groenten, volkorenbrood, gedroogde vruchten (bvb. gedroogde abrikozen en rozijnen) en in appelstroop. Ook kun je roosvicé Ferro gebruiken om meer ijzer binnen te krijgen.
Waarvoor heb je ijzer nodig dan?
IJzer speelt een belangrijke rol bij het transport van zuurstof in je bloed. Als je te weinig ijzer in je bloed hebt, noem je dat bloedarmoede. Je gaat je daar erg moe en slap door voelen.
B-Vitaminen
B-Vitaminen kun je halen uit volkoren graanproducten en zuivelproducten. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Als vegetariër moet je dus voldoende zuivelproducten, kaas en ei gebruiken om het binnen te krijgen. Als je veganistisch bent, en dus ook geen zuivel gebruikt, is het belangrijk om vitamine B12 al supplement te gebruiken.
Eiwitten
Eiwitten zijn in feite de bouwstoffen van het lichaam, en zijn erg belangrijk voor je. Ze zitten in alle bovengenoemde producten. In de meeste gevallen gaat het echter om plantaardig eiwit, en dat wordt minder goed door je lichaam opgenomen dan dierlijk eiwit. Daarom moet je als vegetariër wat meer eiwitten binnenkrijgen dan als vleeseter (1,2 tot 1,3 keer meer). Het is ook aan te raden om regelmatig een eitje te eten. Daarin zitten namelijk dierlijke eiwitten, die beter door het lichaam worden opgenomen.
Hoeveel moet ik dan nemen?
Voor eieren kun je het beste 2 stuks nemen (als vervanger van 100 g vlees). Van noten 40 g en van peulvruchten 75 g.
Kant-en-klare vleesvervangers
Gelukkig zijn er ook veel kant-en-klare vleesvervangers. Die kun je gewoon als een stukje vlees bereiden en eten. Ook qua hoeveelheid is dat hetzelfde; 100g vlees is 100g vleesvervanger.
Goodbite
Dit is een product gemaakt van tarwe- en erwteneiwit. Het is neutraal van smaak met een stevige beet en de structuur van vlees. GoodBite bevat vrij veel eiwitten en ijzer. Verkrijgbaar als roerbakstukjes, hamburger, schnitzel en nuggets.
Bekijk hier het assortiment.
Het is verkrijgbaar bij de C1000
Quorn*
Quorn is gemaakt van een schimmel-eiwit dat behoort tot de familie van paddestoelen. Het klinkt misschien niet zo lekker, maar in de praktijk smaakt het gewoon als een stukje vlees. Je kunt het in vele soorten krijgen, bijvoorbeeld als stukjes, filet of gehakt
*Quorn bevat echter niet voldoende ijzer en is om deze reden geen volwaardige vleesvervanger.
Tivall
De producten van Tivall worden gemaakt van tarwe en soja. De vitamine B12 en ijzer zijn eraan toegevoegd. Het is verkrijgbaar bij de Albert Heijn en het assortiment is erg groot. Zo zijn er balletjes, worstjes en allerlei soorten groentschijven te koop. Bekijk het assortiment hier
Valess
Valess wordt gemaakt van magere melk en zeewier. Het is verkrijgbaar als filets (gepaneerd en ongepaneerd) en als roerbakblokjes. Aan Valess is vitamine B6 en ijzer toegevoegd. Er zijn een aantal verschillende producten te koop, zie hier.
Vivera
Vivera is gemaakt van soja en bevat voldoende vitamine B12 en IJzer. Het is o.a. te koop bij Super de Boer en Jumbo. Het is in veel lekkere soorten te koop, zoals balletjes, cordon bleu, grillworst, enz.
Bekijk hier het assortiment.
Alpro
Ook Alpro wordt gemaakt van soja. Ze verkopen o.a. Tofu-reepjes, tofu-gehakt, burgers en nuggets. Bekijk het assortiment hier.
Falafel
Falafel zijn gefrituurde balletjes, gemaakt van kikkererwten. Je kunt het kopen bij de Albert Heijn.
Soygood
Ook de Aldi heeft tegenwoordig een eigen merk vegetarisch vlees. Namelijk 'Soy good'. Best handig, aangezien vega-vlees vaak vrij prijzig is ;)
Het assortiment bestaat uit balletjes, burgers groente-schrijven en schnitzels.
Tahoe, Tempeh en Seitan
Tahoe en tempé worden gemaakt van sojabonen. Tahoe is zacht en neutraal van smaak, tempé heeft een lichtzure smaak. Tahoe kan worden gebakken, maar het is ook zonder verhitting te gebruiken in salades of kan gebruikt worden als broodbeleg. Je kunt een portie vlees van 100 gram vervangen voor 100 gram tahoe.
Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water en wordt gepasteuriseerd in potten verkocht. Seitan is te gebruiken als vleesvervanger in saus of ragout. Je kunt een portie vlees van 100 gram vervangen voor 75 gram Seitan.
Tahoe, Tempeh en Seitan zijn meestal niet in de supermarkt te koop. Je zult dan naar de natuurwinkel moeten.
Broodbeleg
Naast het avondeten, is het ook belangrijk om op je brood iets van vleesvervanger te gebruiken. Gelukkig zijn er van Tivall (AH), Vivera en Goodbite ook lekkere producten voor op brood. Bijvoorbeeld vegetarische filet Americain, tuinkruidenpathé, boterhamworst en ham.
Je kunt ook kiezen voor Hümuss. Dit is gemaakt van kikkererwten (net als falafel).
Ook Tartex is vegetarisch beleg voor op brood. Het is gemaakt op basis van gist, dus ik vraag me eigenlijk af wat voor vleesvervangende stoffen erin zitten. Het is ook geschikt voor veganisten.
Het is verkrijgbaar in veel verschillende smaken, als Champignon, Hongaarse, Knoflook, Naturel, Kruiden, Pikant, Gerookt, Olijven en mediterraan.
Er zitten geen conserveringsmiddelen in, dus na opening moet je het niet te lang bewaren.
De toekomst
Er is ook een nieuwe soort vleesvervanger in ontwikkeling. Met de naam 'Beeter'. Het belooft een betere 'bite' te hebben ten opzichte van de bestaande vleesvervangers.
Het is gemaakt van soja en water en bevat geen zuivel, kippen-eiwit of andere dierlijke ingrediënten, en is het dus ook geschikt voor veganisten. Daarnaast is het zo duurzaam mogelijk geproduceerd.
De producten zijn nog in ontwikkeling, en dus nog niet in de winkel verkrijbaar. Jammurrrr...
Zie www.Ojah.nl
Gerelateerde blogposts
Reacties
Ik ben nu al ruim 5 jaar vegatarier.
Ik koop meestal vivera, en van de AH biologische groenteburger is zo lekker. Af en toe ook alpro. Laatst ook die van Aldi geprobeert. Ook redelijk! Good Bite vind ik vies!
Ik ben niet zo van Tivall.
VEGA's zijn COOOL!!!!
Ik ben al een jaar of 9 vegetarisch dus de meeste producten zijn me wel bekend.
Maar waar kun je tartex kopen/vinden??
ZOu het graag eens proberen, en vegetarische ham/kipfilet enz voor op brood heb ik nog neit gehad, die smeer paté`s lijken me wel eens lekker te proberen nu ik weer wat meer brood eet (of zou moeten van mezelf tenmisnte hihi)
liefs
Ik maak altijd tempeh koekjes. Dan marineren in (veel, heel veel) knoflook, olie en zout. Bakken in goede laag olie (net niet onderstaan in een platte koekenpan) en klaar.
Verder denk ik dat Okra ook wel toegevoegd zou mogen worden.
En by the way, 1 oktober is Wereld-Vegetarismedag
geef mij maar lekker blikken bonen of naturel tofu.. hmmm ;)
x
mijn merken zijn: alpro soja, vivera ( met hun vegatarische american filet en vega ham), valess ( pindasaus snitsel!), en natuurlijk natuurlijk trival.
aleen soygood vond ik wel weer vies.
voor vandaag heb ik marokaanse schijf van trival
een egte aanrader , met kiketerwtjes erin en lekkere verschilende kruiden, egt op marokaanse style
vooral voor mij als veganist.
xxxx
Ik vind die vleesvervangers echt heel lekker!
Ik at al langer vleesvervangers, gewoon omdat ik het lekker vind.wij hebben thuis meestal di evan de AH. Die vind ik zelf gewoon het lekkerst blijven. wel een beetje duur soms!
groetjes
Ik mis qua vlees savonds niks, ik vind vega ook echt heel lekker.. Op een goeie dag durf ik zelfs die kaasschnitzel te eten van maaslander. Die is echt TE lekker.
En de nuggets zijn heerlijk voor op de gourmet :)
ik vind het makkelijk vol te houden en wer er in het begin soms mee gepest en dan gingen ze vleeswaren voor me houden
maar gelukkig gaan me vrienden er nu gewoon mee om
en vega zijn is cool
Jammer is dat de meeste vegaburgers soja bevatten. Al ben je niet zoals ik, en eet je wel soja, wanneer je al je vleesvervangers die kant-en-klaarburgers(balletjes en wat hebben ze al niet meer) baseert, is je eiwit innamen niet gevarieerd. Beter kun je kaas, noten, peulen en dergelijke kiezen.
Soja is eenmaal een gemakkelijke en goedkope voedingsbron en daarom gepromoot.
heeft iemand ervaring met producten van de vegetarische slager? ik heb gehoord dat het erg lekker is maar bestellen via de webshop kost direct ongeveer 60 euro vanvege thuisbezorgen. en om dat nou te gaan besteden aan iets wat je misschien niet lekker vindt. als iemand al eerder iets heeft bestelt zou ik graag willen weten of het lekkerder is dan bijvoorbeeld tivall.
wat die kaas betreft kaas met johannesbroodpitmeel en biologische kaas is ook vegetarisch. E120 is ook dierlijk het heet ook wel cochenille en word gemaakt van schildbladluis (rode kleurstof)
Als je allergisch bent en vegetariėr wil zijn, kun je misschien vleesvervangers mijden, voedingssupplementen slikken (ijzer, B12) en plantaardige eiwitrijke producten eten (erwten, bonen, linzen, rijstmelk, noten, zuivel, eieren, volkoren producten, aardappelen)
Tartex is gluten en sojavrij, de vegetarische slager heeft lupineshoarma, falafel is vers vaak glutenvrij
Oftewel: zijzelf zijn puur plantaardig
Je bent vegetariėr, niet vegetarisch =P
Maar ik blijf wel vegetarisch na alle walgelijke berichten die telkens naar buiten komen.
Go vegetariers!!
Ik geef dit even door, omdat mij is gebleken dat veel mensen denken dat kaas 'dier-vrij' is: NIET dus!
groetjes,
ellie
Dit moest me even van het hart, om over het kippen- en varkensleed in ons land nog maar te zwijgen.
Bedankt voor je tijd om dit te lezen,
Ellie
Gezien dat 't lichaam een natuurlijk systeem is, en al die vleesvervangende spullen door iemand bedacht zijn, en ergens in elkaar worden gezet met wat smaak en geurstoffen, geperst, gekookt, in een plastic bakje ,vervoerd naar de supermarkt.
Feitenlijk eet je een kliekje van vorige week.
groet
Jacqueline
:)
dit betekent: vleesvervangers gemaakt van schimmels en bactteriƫn
weet iemand hier iets meer over?
of vleesvervangers die hiervan zijn gemaakt?
laat het weten
dankuuuuu
Weet je wat je echt eens moet proberen?
De bitterballen van de vegetarische slager ( oa te koop bij de natuurwinkel)!!
Deze zijn zó lekker!
- Probeer eens je eigen groenteburger te maken. Bloem, boekweit(poeder) of qinoa werken goed als natuurlijke en biologische verdikkingsmiddel.
Wat ik zo jammer vind aan producten als Valess, Supermarkt-huismerken en dergelijke; zijn de E-nummers die verwerkt zijn in de producten. Toegevoegde waardes in eten zijn niet nodig om een natuurlijk balans te krijgen in je lichaam.
Vitamines en/of hulpstoffen slikken/drinken (zoals vitamine C/E/D, ijzer etc.) is natuurlijk wel aanbevolen!
Nu moet ik nog wel vis eten, maarja het is een begin. Ik vind de biologische groenteburger van ah wel lekker en de milner kaasburger, ojaa en de groenteballetjes van ah. Verder houd ik niet zo van vleesvervangers met soja.
Ik probeer ook zo weinig mogelijk zuivelproducten te eten, vanwege het dierenleed. Eieren eet ik wel regelmatig want wij hebben zelf kippen, dan weet je iig wat de dieren eten en hoe ze leven ect.
Nog 2 opmerkelijke feitjes trouwens:
1). Mijn broertje eet steeds vaker liever vega dan vlees omdat hij het gewoon lekkerder vind.
2). Mijn vader eet dus bijna nooit vega. Nu ging hij laatst bloedprikken en wat bleek... zijn ijzergehalte was te laag. En dat van mij en me moeder was prima in orde!
Eieren eet ik niet en melk al helemaal niet! Eerst was ik een soort verslaafd aan deze producten totdat ik een boek las: 'Skinny bitch' dit boek legt enorm uitgebreid de nadelen en voordelen van voedingswaren. Met bronnen van onderzoeken en achter in het boek staat ook een lijst met voedingssoorten bijvoorbeeld als je wilt weten wat zink is of ijzer. Een super handig boekje als je er meer over wilt weten en als je meer wilt weten over afvallen! Aanrader dus.
Ik eet nu 4 jaar vegetarisch en slik nu een jaar die pillen erbij. Nu speelde bij mij ook wel iets erfelijks mee maar ik had in 3 jaar een enorm tekort opgebouwd. (Die erfelijke kwestie is via mijn moeder maar mijn vader (ook Vega) had ook een tekort)
Dus slik die pilletje er gewoon bij. Bij voorkeur ook nog extra ijzer maar B12 is het belangrijkst.
Nu is het bij mij wel weer oke, maar ik slik wel 4 pillen per dag ;). 2 B12 pillen, ijzer en multivitamine. Maar goed, ik kon echt niet beginnen met vlees eten, dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen.
Xx
Ik weet niet hoe ik dit moet vertellen aan mijn ouders
Ik ben al is vega geweest maar daar waren mijn ouders niet blij mee
En ik werd toen ziek en mocht geen vega meer zijn nu,wil ik het terug opnieuw
Maar hoe
Ik wil mijn eigen beslissing maken maar ik durf niet !!!
Ik vroeg mij af. Zijn al die vervangers wel goed voor je? Is vlees eten niet gezonder? Want zijn al die soja, zetmeel, erwteneiwitten enz. nu zo gezond? En wat is dan de beste keuze ??
XxX
Een wanna be vega
Marieka: Ik denk dat het gezond is zolang je veel blijft variƫren en bijvoorbeeld niet alleen maar valess burgers eet (want die zijn vaak wat minder voedzaam/gezond). En je hoeft ook niet altijd vleesvervangers te gebruiken. Je kan dus ook een eitje/omelet eten of cashewnoten door een gerecht gooien als vleesvervanger. Ik eet al heel lang geen vlees en vis en ik ben gewoon gezond. Ik ben bloeddonor en daarvoor moet je ijzer in je bloed boven gemiddeld zijn, en dat is die van mij altijd als ik mijn bloed doneer bij de bloedbank. En tegenwoordig neem ik van de kruidvat de multivitaminen voor vegetariƫrs, gewoon voor de zekerheid, als ik een week wat minder gezond eet. Gewoon voor de zekerigheid.
Voor mensen die willen beginnen met vegetarisch eten of weer vegetarisch willen eten maar ouders hebben die het tegen staat. Bereid het gesprek waar in je vertelt dat je vegetarisch wil eten goed voor: waarom, wat zijn allemaal vleesvervangers, ervaringen van anderen mensen die ook vegetariers zijn. En misschien kan je ze ook lekkere vegetarische gerechten die je op het internet heb gevonden, laten zien, en misschien wel voor je ouders koken om ze te overtuigen.
En vooral denk ik dat het belangrijk is om ook een beetje voet op stuk te blijven. Desnoods maak je een eigen gerecht als je moeder of vader iets heeft voorgeschoteld waar vlees in zit. Laat zien dat je het echt wil en dat je niet zomaar opgeeft, en leg het desnoods honderd keer uit waarom je vega wil eten. Succes!!! Zet door!
Ik heb geluk gehad want mijn ouders hebben vroeger jaren vegetarisch gegeten en vonden het niet erg dat ik en mijn zus vega wouden eten en koken nu een vegetarische pot (behalve als ze met zijn tweeƫn gaan) en vinden het ook lekker. En af en toe eten ze is een visje of op een verjaardag iets met vis. Vind ik prima, want ze respecteren ook mijn levenswijze.