Twee soorten kokoskoekjes bakken

 

Al op hele jonge leeftijd bakte ik veel broodjes en koekjes samen met mijn moeder en zus. Dit is later uitgebreid naar cake, taarten en andere lekkere dingen. De geur van zelfgebakken koekjes in huis doet me altijd goed en het eten van het beslag is stiekem ook heel leuk en lekker. Niet heel gezond door de rauwe eieren bijvoorbeeld, maar een beetje kan geen kwaad. Nogsteeds gaan zelfgebakken koekjes boven alles wat je in de winkel kunt kopen. Althans, zo denk ik er over. Ik ben sowieso gek op koekjes en alle andere dingen die zoet zijn. Koekjes zijn een goed tussendoortje en kunnen zowel 's morgens, 's middags en 's avonds gegeten worden. In deze blog deel ik twee lekkere recepten om zelf koekjes te bakken.

zelf kokos koekjes bakken

♥ Havermout kokoskoekjes

Ingrediënten:
voor 12 koekjes

• 80 gr havermout
• 60 gr bloem
• 60 gr zelfrijzend bakmeel
• 125 gr boter
• 75 gr geraspte kokos
• 150 gr basterdsuiker
• 1 afgestreken theelepel bakpoeder
• 2 eetlepels honing

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng de havermout, bloem, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, kokos en suiker. Smelt de boter en de honing vervolgens au bain marie. Voeg het gesmolten mengsel toe aan de rest en meng het goed door elkaar. Leg bakpapier op de bakplaat en leg met een lepel hoopjes deeg erop. Maak de koekjes plat en bak de koekjes ongeveer 15 minuten.

 

koekjes bakken

koekjes bakken

♥ Surinaamse kokoskoekjes

Ingrediënten:

• 375 gram zelfrijzend bakmeel
• 220 gram witte basterdsuiker 
• 150 - 200 gram geraspte kokos
• 1 ei
• 250 gram boter
• 2 pakjes vanillesuiker
• Gekleurde korreltjes als decoratie

Bereiding:
Meng de basterdsuiker, vanillesuiker en boter met de mixer goed door elkaar. Voeg daarna het ei en de kokos toe en als laatste het bakmeel. Je kunt dit het beste even zeven voordat je het toevoegt. Kneed het goed door elkaar. Dit kun je het beste met je handen doen. Pak een houten plank en strooi hier wat bloem over heen. Maak kleine bolletjes van het deeg en druk ze plat. Met een vork kun je ze nog platter drukken waardoor je ook een bepaalde tekening krijgt op de koekjes. Hier kun je wat decoratie bolletjes overheen strooien. Leg de koekjes op een bakplaat wat bedekt is met bakpapier en bak ze ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Als ze een beetje bruin worden, zijn ze gaar! 

kokoskoekjes

koekjes

Het laatste recept is mij heel dierbaar dus een hele eer voor jullie dat ik dit wil delen. Het zijn de koekjes die mijn Chinees Surinaamse oma vroeger altijd voor ons maakte. Het is een echt Surinaams recept en mijn hele familie bakt ze. Later hebben wij het ook geleerd en nu maken mijn zus en ik ze ook nog regelmatig. Super lekker en makkelijk!  

Bak jij weleens koekjes en welke van deze recepten lijkt jou het lekkerste?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maanmeisje - Donderdag 16 april 2015 19:03
O, de Surinaamse ken ik :-). Die vind ik lekker. De andere lijken me ook lekker.
Maanmeisje - Donderdag 16 april 2015 19:04
Mijn Surinaamse familie bakt de Surinaamse koekjes ook.
Ingrid - Donderdag 16 april 2015 19:05
Heerlijk zien ze eruit! En ook niet zo een ingewikkeld recept! Ik hou echt van home made. Zelf ben ik niet zo een keukenprinses, een cake, muffins of gehaktbroodje, dat soort dingen maak ik wel. Maar mijn zusje is net als jij gek op zelf bakken. Het ruikt altijd lekker als je daar binnen komt.
Dank je wel voor het delen, ik ga ze allebei uitproberen!
Aine - Donderdag 16 april 2015 19:28
Geweldig en lekkere recepten. Die ga ik eens maken.
Jansje - Donderdag 16 april 2015 21:33
Ben helemaal gek op kokos, ik ga ze echt uitproberen!
Muts. - Vrijdag 17 april 2015 20:34
Bak zelf regelmatig! maar dus nog nooit Surinaamse kokos-koekjes gebakken. Super leuk dat je dit recept met ons wil delen :)
Justmarr - Zaterdag 18 april 2015 20:41
Ik heb de koekjes met havermout gemaakt en er zelf nog cranberries aan toegevoegd omdat ik die nog in huis had.

Echt superlekker, mijn bezoek vond dat vandaag ook! :-)

Nogmaals, dank je wel Laura!