Triglyceriden: vetten in je lichaam

 

Triglyceriden is een type vet dat geproduceerd wordt door je lichaam, maar ook opgenomen kan worden uit voeding. Triglyceriden hebben een belangrijke functie in ons lichaam en daarom is het dan ook van belang dat we ervoor zorgen dat we voldoende van deze vetten binnenkrijgen. Triglyceriden en zijn bovendien de meest voorkomende vetten in ons lichaam.  In deze blog vertel ik je waar triglyceriden precies voor dienen, wat het precies is en wat je kunt doen als je te veel triglyceriden in je lichaam hebt. 


Bron

Waarvoor dienen triglyceriden?
Triglyceriden hebben meerdere functies in ons lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam. Ze zijn dus te gebruiken als brandstof. De spieren gebruiken triglyceriden bijvoorbeeld om te kunnen werken. Ook kunnen deze vetten worden opgeslagen in onze cellen als bescherming van onze organen en als energievoorraad.

Triglyceriden worden vaak gemeten met cholesterol (LDL en HDL). Dit geeft ons een beeld over de samenstelling van onze vetten in het bloed. Vaak wordt gedacht dat cholesterol heel schadelijk is voor het lichaam. Enerzijds klopt dit natuurlijk. Een teveel aan cholesterol is niet goed voor een lijf, aan de andere kant heeft cholesterol ook een beschermende functie wat maakt dat het wel nodig is. Het zorgt onder andere namelijk voor de celwanden van alle cellen in ons lichaam en voor de aanmaak van bepaalde hormonen.

Als er echter te veel cholesterol of trglyceriden in het lichaam is, dan kan dit inderdaad problemen veroorzaken. Zo wordt een te hoge waarde aan triglyceriden in verband gebracht met hart- en vaatziekten. Dit komt omdat een teveel schadelijk kan zijn voor de vaatwanden. Uit bloedonderzoek kun je aflezen hoe hoog je triglyceriden waarde is. Een normale waarde van triglyceriden is 1.7-2.1 mmol/l. 

Te hoge waarde
Mensen met hoge bloedsuikers, overgewicht of een verminderde gevoeligheid voor het hormoon van insuline hebben meer kans op de ontwikkeling van een te hoog triglyceridenwaarde. Ook bepaalde medicatie kan van invloed zijn op deze waarde. Hierbij is het dan ook belangrijk om in de gaten te houden dat de waarde niet verder stijgt en waar mogelijk te kijken naar hoe dit verlaagd kan worden. Doordat we triglyceriden deels ook door voeding krijgen, kun je hier zelf al best het een en ander in doen.


Bron

Omdat triglyceriden een vetbestanddeel is, zou je denken dat met name vetten in onze voeding de reden zijn van hoge triglyceridenwaarden, maar dat is niet helemaal waar. Juist een teveel aan koolhydraten kan zorgen voor hoge triglyceridenwaarde. Bovendien is er ook nog de invloed van alcohol. Ook hierdoor kan triglyceriden behoorlijk stijgen.

Als het voor je gezondheid nodig is dat je triglyceridenwaarden wat omlaag gaan, dan is het goed om op de volgende zaken te letten.
♦ Denk aan het beperken van je alcoholinname;
♦ Let op een overschot aan geraffineerde suikers, ofwel varieer voldoende op een dag;
♦ Let op dat je niet dagelijks een teveel aan calorieën binnen krijgt;
♦ Let ook op de soort vetten die je binnen krijgt. Denk aan gezonde vetten zoals olijfolie of de gezonde vetten die in vis voorkomen;
♦ Beweeg voldoende, ook lichamelijke activiteit kan het triglyceriden gehalte verlagen;
♦ Eet voldoende vezels.


Zijn er bepaalde onderwerpen rondom voeding waar jij graag meer over zou willen weten of heb je een vraag aan de diëtiste? Laat het weten in een reactie en wie weet zie je jouw onderwerp binnenkort terug in een blog.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Breadfish - Zaterdag 26 november 2016 19:03
Auw.. "Het zorgt er onder andere namelijk voor de CELWANDEN van alle cellen in ons lichaam en voor de aanmaak van bepaalde hormonen."

Menselijk lijf heeft geen celwanden.. enkel celmebranen.
Breadfish - Zaterdag 26 november 2016 19:12
Verder is het wel een duidelijk artikel, sorry, dat had ik ook bij mijn vorige reactie moeten zetten.
Miekio - Zaterdag 26 november 2016 21:07
Interessant, wist ik niet. Wel dat die waarde in mijn bloed te hoog is maar volgens mijn huisarts komt dat door mijn pil.
Dorie - Zaterdag 26 november 2016 23:07
Mijn triglyceride, en cholesterol zijn te hoog maar ik heb ondergewicht, geen overgewicht !!
sweetdreamss - Zondag 27 november 2016 16:58
Ik heb juist te lage triglyceriden, is dit ook een probleem?
Kimberley Janssen - Zondag 27 november 2016 18:29
@sweetdreamss Ik heb precies dezelfde vraag.. En hoe is een te laag gehalte weer gemiddeld te krijgen?
Floortje - Woensdag 30 november 2016 10:58
Bij mij is het ook altijd te hoog maar ik heb ook juist ondergewicht
Erhard - Donderdag 18 november 2021 14:18
Mijn Triglyceride waarde is 0,19 mmol/l (lichaamsvocht uitslag)
Erhard - Donderdag 18 november 2021 14:19
Is deze lage waarde van 0,19 schadelijk of wat zijn de gevolgen hiervan?