Tips voor goedkope boodschappen

 

Geld is altijd een gevoelig puntje geweest toen ik een eetstoornis had. Veel geld ging op aan eetbuien en ik was niet in staat om veel te werken. Op deze manier kwam ik nooit uit met mijn geld aan het einde van de maand. Destijds heb ik dat nooit echt goed weten te bolwerken, maar inmiddels lukt het me om een stuk beter met mijn geld om te gaan. Ik ben me ervan bewust dat mijn eetstoornis ook overmacht was. Daarom deel ik een aantal tips die kunnen helpen om je boodschappen zo goedkoop mogelijk te doen.

Ik ben opgegroeid in een gezin dat op de kleintjes let en waarde hecht aan sparen. "Daar heb je later nog iets aan." Vroeger kon ik niet zo veel met dat advies. Het lukte me niet, door mijn eetstoornis, maar ik wilde het ook niet altijd. Nog altijd ben ik iets minder zuinig op mijn geld dan mijn ouders, maar ik weet mijn financiën wel goed te managen en kan goed sparen als ik dat wil. Misschien is dat ook wel iets dat met de leeftijd gekomen is, wie weet! Hoe dan ook ben ik blij dat ik het mee heb gekregen. En nog altijd geeft mijn vader mij gevraagd (en ongevraagd) advies over hoe je zo goedkoop mogelijk je boodschappen kan doen. Terwijl mijn moeder juist een wat stiller voorbeeld is.

Houd het basic

"Wij leven heel basic", zegt mijn moeder vaak. En dat klopt. Op gebied van wonen, hobby's, kleding - maar ook wat de boodschappen betreft - houden mijn moeder en haar vriend het simpel. Zelf heb ik dat niet zo, onder het mom van mezelf iets gunnen. En hoewel ik dat mom eigenlijk heel terecht en fijn vind, besef ik ook dat het niet per se nodig is. Je kan je boodschappen heel simpel houden en dat scheelt een hoop geld. Dit viel mij ook op toen ik voor een video een week lang volgens de basis eetlijst at.

Brood met beleg, yoghurt met cruesli, groente, aardappels en (vega)vlees hoeft allemaal niet zo duur te zijn. Ze maken wel eens grapjes over hoe studenten leven op boterhammen met pindakaas, maar dat is werkelijk ook heel goedkoop. Een brood en een pot pindakaas kost samen misschien 4 euro en daar kan je best een tijdje mee vooruit. Ja, het is wat eenzijdig, maar maak er 10 euro van en je hebt een leuke variatie aan broodbeleg die wel langer dan een weekje mee gaat. Geen luxe smeersels of salades, maar gewoon pindakaas, jam, kaas of vleeswaren bijvoorbeeld. Het hoeft helemaal niet over the top en super bijzonder te zijn. Je hoeft er alleen af en toe een brood bij te kopen en dan zit je voor je lunch en ontbijt gewoon goed.

Boodschappenlijst maken

Toch weet ik als geen ander hoe lastig het is wanneer je in de supermarkt loopt en je geprikkeld wordt om van alles te kopen. Zeker toen ik nog met eetbuien worstelde, was ik snel verleid door alle lekkere producten in de supermarkt. Wat mij toen, maar ook nu op een ander level, helpt om daar niet aan toe te geven, is door het maken van een boodschappenlijstje. Dan bedenk ik van tevoren wat ik nodig heb en houd ik me simpelweg aan mijn lijstje. Zo kom ik niet thuis met producten die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb.

Ik moet bekennen dat ik dat best wel eens lastig vind. Ze lijken steeds meer en meer aanbod te hebben in de supermarkt. Van eindeloze variaties tot kant-en-klare maaltijden. Nieuwsgierigheid en gemakzucht zijn de menselijke eigenschappen die al snel de overhand kunnen nemen. Daar zijn die producten ook op ontworpen en daar is de supermarkt op ingericht natuurlijk, maar met een boodschappenlijstje aan mijn zijde voel ik me een stuk sterker in die schappenjungle. Wat heb ik nódig?

Waar doe je je boodschappen?

De ene supermarkt is de andere niet. Wanneer ik bijvoorbeeld mijn boodschappen bij de Albert Heijn doe, ben ik vaak een stuk duurder uit dan bij de Lidl. Nu hebben ze niet in elke supermarkt dezelfde producten. Ook de aanbiedingen kunnen een verschil maken. Mijn vader maakt er echt een sport van om alle aanbiedingen van de week langs te gaan, lijstjes te maken en vervolgens zijn boodschappen bij verschillende supermarkten te doen. Je kan erover zeggen wat je wilt en het kost wat moeite, maar hij bespaart er wel mee! Al denk ik dat hij het ook gewoon leuk vindt; dat scheelt natuurlijk ook.

Zelf vind ik dat teveel gedoe en moeite. Misschien dat ik dat wel zou doen als ik echt wat krapper bij kas zou zitten. Wel probeer ik een beetje op te letten waar ik mijn boodschappen doe. De Albert Heijn zit vlak bij het station, dus daar kan ik gemakkelijk even langs gaan als ik terugkom van werk. Maar als ik het in mijn week plan, ga ik liever naar de Lidl. Ook zit de Haagse markt bij mij in de buurt, waar je heel goedkoop groente en fruit kan kopen die dat seizoen beschikbaar zijn. Daarnaast zijn de Turkse supermarkten bij mij in de buurt ook redelijk goedkoop. Het loont dus echt om te checken waar je je boodschappen doet en wat goedkope opties zijn.

Grootverpakkingen

Wat ook kan schelen is het kopen van grootverpakkingen. Die lijken op de korte termijn duurder, maar zijn op de lange termijn goedkoper. Per liter/kilo/whatever betaal je minder. Alleen koop je er meer van, maar je doet er dan ook een stuk langer mee. Toen ik een eetstoornis had, kocht ik vaak kleine verpakkingen omdat grote verpakkingen direct in een eetbui op zouden gaan. Hoewel die kleine verpakkingen duurder waren, had ik dat op dat moment gewoon echt even nodig. Het hielp mij om geen eetbui te hebben. Dan maar wat meer geld uitgeven, mijn gezondheid staat voorop.

Nu hoef ik daar gelukkig geen rekening meer mee te houden en kan ik weer grotere verpakkingen in huis halen zonder dat dit fout gaat. Zeker bij producten die langer houdbaar zijn is dit echt een goede optie. Bij producten die minder lang houdbaar zijn, is het wat lastiger. Dan ben je misschien eerder geneigd om een kleinere, in verhouding duurdere, verpakking te kopen. Anders moet je een heleboel weg gooien. In sommige gevallen is dit nu eenmaal zo, maar je kan dit probleem eventueel ook aanpakken door op een slimme manier te koken.

Slim koken

Zo kan je, zeker als in je eentje woont, ervoor kiezen om wat over is aan eten in te vriezen. Denk aan maaltijden, maar bijvoorbeeld ook brood, overgebleven groenten, broodbeleg, vleeswaren enzovoort. Zo blijft voedsel dat anders bedorven zou raken toch nog wat langer goed. Zelf eet ik ook weleens twee dagen achter elkaar hetzelfde. Of eet ik wat gisteravond overbleef, vandaag met de lunch. Op deze manier hoef je minder eten weg te gooien en doe je langer met het eten dat je al gekocht hebt. Ook als je je boodschappenlijstje maakt doe je er goed aan om te kijken wat je al in huis hebt, zodat je dat op elkaar af kan stemmen.

Af en toe jezelf verwennen

Als je weinig geld te besteden hebt, koop je niet zo snel iets extra's voor jezelf. Dat is logisch, want je kan het eigenlijk niet missen. Toch mis je het misschien wel. Om toch af en toe jezelf te kunnen verwennen, zou je bijvoorbeeld een klein spaarpotje voor jezelf kunnen maken. Dat je toch elke maand iets kan kopen om naar uit te kijken. Het hoeft niet iets groots te zijn. Zeker als je al niet veel te besteden hebt, zit het fijne juist in kleine dingen. Sta jezelf ook toe om je af en toe te laten trakteren door iemand die het wél kan missen. Iets aannemen dat de ander geld kost, vond ik altijd heel erg lastig. Ik had meteen het idee iets terug te moeten doen. Maar weet dat als een ander jou iets aanbiedt, diegene dat jou gunt. Ik hoop dat het je lukt om jezelf dat ook te gunnen. 

Ik hoop dat je hier iets aan hebt! 
Heb jij nog andere tips? Laat gerust een reactie achter ♥

 

Gerelateerde blogposts

23
SEP
Geld(zorgen)
12

Reacties

Flo - Maandag 2 maart 2020 15:17
Ah: bonus producten check ik wekelijks. Ik koop dan niet de 25% korting artikelen, maa alleen de echte šŸ¹ dingen, die 1+1 zijn. Anders ben ik bij de Lidl nog steeds goedkoper uit. En ik koop niets in de aanbieding wat we toch niet vaak eten of gebruiken. Dat is anders alleen maar geld op de plank van je eigen voorraadkast zetten.
Drogisterijnet heeft vaak aanbiedingen met heel hoge kortingen! Ik koop dan onze favo toiletartikelen voor een tijdje vooruit.
Lost girl - Maandag 2 maart 2020 19:29
Boodschappenlijstje tegen impulsaankopen: als je echt geen geld over hebt niet nodig. Dan weet je namelijk al dat je niks extraā€™s hebt. Impulsaankopen omdat iets er zo lekker uit ziet hoef je je niet druk over te maken omdat het geen optie is.
Ik weet tenzij de prijzen opeens stijgen precies wat ik uit ga geven omdat het altijd hetzelfde rondje door de supermarkt is. Maakt het wel frustrerend als ze besluiten de smeerkaas of de chocola 3 cent duurder te maken. Dan is er even kortsluiting haha. Het is wel een lastige combinatie eetbuien met uitkering. Wat een zak appels zou moeten zijn, wordt chocola en koek. En wat een bak kwark moet zijn wordt een pak ijsjes. Het kan niet allebei en dan kies ik toch voor de eetstoornis.
anoniem - Maandag 2 maart 2020 22:59
Met Scoupy kun je producten met korting kopen of soms gratis proberen. Je moet dan een foto maken van je kassabon en krijgt het aankoopbedrag dan (gedeeltelijk of helemaal) teruggestort.
Anoniempje Xx - Dinsdag 3 maart 2020 06:46
Weetje wat lekker is Brinta clasic met warme melk, ik eet dat elke dag als ontbijt en het is goedkoop en heel lekker. ik ben echt een pap mens :P
Ano - Dinsdag 3 maart 2020 20:39
Ja hier ook een favoriet!
En volkoren graanontbijt van ah is nog goedkoper en net hetzelfde ;)
S. - Dinsdag 3 maart 2020 08:24
Ik ga meestal boodschappen doen tegen sluitingstijd dan zijn er vaak afgeprijsde producten te vinden. En ik heb dan geen tijd om afgeleid te worden door aanbiedingen die ik niet nodig heb. Ik werk snel mijn lijstje af en dan wegwezen. šŸ™‚ Ook is het dan rustig in de winkels zodat ik gauw klaar ben.
Ik vind het ook prima om basic te eten ; als je honger hebt smaakt het eten toch wel ook al heb je geen luxe producten.
En ik maak altijd eerst op wat ik in huis heb voordat ik iets nieuws koop, dat vind ik overzichtelijk en er bederft ook niets ongemerkt achter in een kast.
Anoniempje XxX - Dinsdag 3 maart 2020 12:14
Indderdaad het is helemaal niet moeilijk om goed met je geld om te gaan je moet basis eten dat is beter dan die luxe dingetjes. Basis eten is het belangrijkst, wat de basislijst ook aamgeeft
- - Dinsdag 3 maart 2020 19:33
Het is niet moeilijk, tenzij je een eetstoornis met eetbuien hebt.

Leven met een uitkering en eetbuien is Ć©cht hel...
F. - Woensdag 4 maart 2020 07:14
Maar je kunt dan ook dingen als rijst macaroni brood havermout kiezen. Die zijn niet zo duur.
En houd de "goede"etenswaren voor om echt te eten, met aandacht. Je bent het waard!
Op den duur voel je dat je dat ook ALTIJD waard bent, om je goed te voelen.
Geen tip dit, om eetbuien te promoten, maar om geld over te houden voor wat nodig is.


M - Woensdag 4 maart 2020 14:16
Klinkt mooi en vast lief bedoeld, maar zo werkt dat bij mij met eetbuien niet. Bij eetbuidrang heb je meestal niets te 'kiezen'. De producten die je noemt zijn niet de producten waar ik dan naar verlang, het zijn de producten die ik mij ontzeg waar ik naar verlang. En dat is niet havermout of rijst :-) Ik heb wel eetbuiten gehad met dit soort producten, maar meestal liep dat toch weer uit op ander soort eetbuien. Inmiddels kan ik er wat beter mee omgaan, maar toch heb ik nog steeds niet het gevoel dat ik iets kan 'kiezen' als ik echt de eetbuidrang niet meer kan weerstaan.
F. - Donderdag 5 maart 2020 04:05
Ik begrijp het !
Als ik eetbuien had/heb, heb ik zo veel honger dat het mij niet uitmaakt wat het is, dus voor mij is het om het even als ik maar energie binnen krijg. Maar ik begrijp echt wel wat je bedoelt met jezelf soorten voedsel ontzeggen.
Eigenlijk is het niet kunnen kiezen dan toch ook misschien dat je je lichaam last spreken? En is dat verkeerd?