Wij volgden een week de basislijst | Video

 

In deze video gingen Hannah en ik een experiment aan. Zes dagen lang aten wij volgens de basis eetlijst, zoals deze op Proud2Bme staat. In deze video delen we hoe we dat hebben ervaren. Onze ervaringen en vragen bespraken wij vervolgens met een diëtiste. Het is een iets uitgebreidere video dan normaal gesproken, dus ga er goed voor zitten. 

Waar is de basis eetlijst op gebaseerd? Hoe leer je weer op gevoel eten? Waarom moet je melk drinken bij je ontbijt en lunch? Hoe weet je wat voor jou een ideaal gewicht is? Deze en meer vragen worden besproken in deze video. 

 

Heb je meer vragen over de basis eetlijst? Of andere vragen rondom voeding? Bezoek dan eens een chat met onze diëtiste of stel je vraag aan onze diëtist op ons forum.

Gebruik jij een basis eetlijst bij jouw eetstoornisherstel?

Deze blog en video kwamen oorspronkelijk online in 2019


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Pien - Dinsdag 17 september 2019 13:24
Ik weet zeker dat ik van de basislijst aankom terwijl ik een ruim gezond gewicht heb. Kan dat?
Ano - Dinsdag 17 september 2019 15:20
Volgens mij wel. De basislijst is heel aanpasbaar. Afhankelijk van welk broodbeleg, vlees, ... je kiest kan je heel wisselent in kcal uitkomen en zo aankomen/ afvallen ondanks je de 'basislijst' eet.
Irene - Team Proud2Bme - Dinsdag 17 september 2019 15:54
Hey Pien,

Ik weet natuurlijk niet precies wat jouw situatie is, maar het kan inderdaad zo zijn dat je minder nodig hebt dan de basislijst aangeeft. Wel goed om te onthouden is, dat wanneer je nog rommelt met eten, je gewicht ook instabieler is. Juist door voldoende en gevarieerd te eten, vind je lichaam die balans ook weer terug.

Echter, als jij op dit moment een gezond gewicht hebt, je goed voelt met wat je eet, voldoende energie, geen honger en geen tekorten heb, kan het prima zijn dat wat je eet goed bij jou past. De basislijst is een gemiddelde richtlijn. De één zal wat meer en de ander wat minder nodig hebben, afhankelijk van verschillende factoren.

Nogmaals ken ik niet jouw situatie en kan ik geen uitspraken doen over wat voor jou een goed voedingsadvies is. Als je hiermee worstelt raad ik aan om hulp te zoeken bij een diëtiste. Je bent ook altijd welkom op ons forum, om daar vragen te stellen over voeding aan onze diëtiste. :-)

Liefs,
Irene
Anoniem - Dinsdag 17 september 2019 13:39
Irene eet noten maar wij mogen dat niet in behandeling? Vinden ze te gezond en eetgestoord
Lol - Dinsdag 17 september 2019 14:34
Noten passen gewoon in een normaal voedingsspatroon toch
Op mijn basislijst staan ze
Als je allemaal suoerfoods gaat eten snap ik dat het te gezond is maar een handje ongezouten noten is 'normaal' gezond
Jalina - Dinsdag 2 april 2024 21:59
Wat idioot, want noten was voor mij juist een fearfood in die tijd. Dus dat had ik juist willen (en moeten?) leren eten. Klinieken hebben soms wel rare regels hoor. Alsof je dan persé ongezond eten moet eten. Natuurlijk niet, gebalanceerd.
Net als twee glazen cassis bij de warme maaltijd, wat ik pas bij iemand zag (die moest dat eten als ophoging). Voor niemand goed. Drinken bij het eten is al discutabel. Laat staan koolzuurhoudende dranken. Als je iemand buikpijn wilt bezorgen, moet je dit doen.
Anoniem - Dinsdag 17 september 2019 13:57
Kan je vitamine D ook uit tabletjes halen of is de vitamine D in boter anders?
anoniem - Dinsdag 17 september 2019 16:26
Vitamine d pillen zijn alleen een toevoeging als je nog te weinig binnenkrijgt via het eten. Je moet daarbij dus ook nog steeds drinken/eten binnenkrijgen om de aanbevolen hoeveelheid vitamine d binnen te krijgen. Toevoeging dus en geen vervanging.
suzy - Woensdag 18 september 2019 15:35
ja dat kan, het hangt heel erg af hoeveel je buiten komt, wat voor andere voeding je eet - het hangt van heel veel factoren af. als je twijfels of vragen hier over hebt moet je je huisarts vragen, die weet het beste wat voor jou op dit moment passend is
Sophie - Dinsdag 17 september 2019 14:15
Fijne video!
Little Lilith - Dinsdag 17 september 2019 14:23
Goede video, helpt ontzettend om te snappen hoe de basislijst er in praktijk uit ziet.
Britt1988 - Dinsdag 17 september 2019 17:25
Die vrijheid mis ik ook inderdaad. Door het volgen van een lijst raak ik in paniek bij een onverwacht moment want waar past dat in? Ik vind het mooi om te zien dat ze zeggen dat je het tijd moet geven en dat je niet op een paar dagen resultaat kunt zien maar de therapeuten verwachten dat wel. Toen ik de eerste keren niet aankwam werd er meteen gekeken naar een opname want ik volgde mijn lijst dus niet? Terwijl later bleek dat ik gewoon een hoge behoefte heb! Leuk dat jullie dit gedaan hebben!!
PM - Dinsdag 17 september 2019 18:35
Fijne, helpende video!!
Anoniem - Dinsdag 17 september 2019 18:49
Ik vind het een hele fijne video, bedankt dat jullie dit wilde doen! Prettig om te zien dat er écht niets geks gebeurd en motiverend te weten dat het volgen van een lijst op een gegeven moment gewoon vervelend wordt omdat het moeite/aandacht kost... ^_^
Gwen - Dinsdag 17 september 2019 18:58
Echt een super leuke en fijne video. Leuk om het gesprek met de dietiste te zien, geeft ook weer wat rust en info. thanks meiden, heel leuk idee! xxx
Maria - Dinsdag 17 september 2019 19:49
@Pien, gaat om een stabiele bloedsuikerspiegel. Vooral pieken in je bloedsuikerspiegel, zoals een appeltje tussendoor, waardoor de suikers sneller worden opgenomen en ook door te frequente eetmomenten, zorgen voor ontregeling van insuline, waardoor meer vetopslag en eerder aankomen. Heeft niet alleen invloed op je gewicht maar op je hele gezondheid. Zeker als je een eetstoornis hebt gehad, kan je flink ontregeld zijn, waardoor je metabolisme anders werkt.
L:) - Woensdag 18 september 2019 11:19
Ja want een appeltje tussendoor zorgt voor vetopslag en eerder aankomen...
Zo werkt het dus niet, en is onnodige bangmakerij.
Tinka - Dinsdag 17 september 2019 19:54
Wat een geweldig leuk idee ...en mooi uitgevoerd!!
Mara - Dinsdag 17 september 2019 20:15
Ik vind het heel fijn dat jullie vragen aan de diëtist ook overeenkomen met mijn vragen, soms vanuit mezelf en soms vanuit de eetstoornis. Ik heb hier echt iets aan!
E_sther - Dinsdag 17 september 2019 21:02
Super leuke video, leuke uitdaging ook en een nog mooiere uitkomst met dat jullie vrijer eten dan de eetlijst.
Ik ben net een weekje begonnen qua lunch en tussendoortjes in de deeltijd en opbouwend. Ik vind het wel irritant van mezelf dat ik dan jullie video kijk en dan alleen kijk naar de lunches/ boterhammen en dan ook nog met een ‘gekleurde bril’ dat komt omdat ze bij ons heel erg hameren op dat de boter de hele boterham moet bedekken en dan het beleg de boter onzichtbaar moet maken. Ik vind echt dat strooisel ( hagelslag vlokken etc) echt ‘belachelijk’ dik erop moet ( ik ben nog niet begonnen met strooisel) als ik jullie beleg zie qua vlokken en hagelslag vind ik dat veel normaler maar als iemand in de deeltijd zo belegd moet er zeker aan de randen wat bij.
Daarmee zeg ik niets over jullie smeren maar meer hoe het bij ons moet..
Hoe dan ook hebben jullie het super netjes gedaan, respect :)
Mara - Dinsdag 17 september 2019 23:02
Ik snap dat het voor nu misschien wat onrechtvaardig voelt dat jij voor jou gevoel zo dik moet smeren en dat hier niet gebeurt. Maar, na deze behandeling heb jij nog een heel leven voor je om zelf te bepalen hoeveel hagelslag je op je brood gooit. Misschien de ene dag meer, de andere dag minder, of neem je brood eens mee naar school en besmeer je zelfs maar de helft, of ruil je je brood eens in voor een frietje. Voor nu is de behandeling die je bent aangegaan de beste hulp die je kan krijgen om in de toekomst niet meer precies naar de maatstaven van deze behandeling te hoeven leven. Dit klinkt misschien als een tegenstelling, maar voor nu moet je doen wat er van je gevraagd wordt. Die eetstoornis versla je niet door minimaal belegde boterhammen. Over een tijd, een hele tijd, eerder jaren dan maanden, ben je van die rottige eetstoornis af en mag je weer lekker zelf kiezen. Dan is er niemand meer die de hagelslagjes op je boterham inspecteert. Maar tot die tijd moet je je gevoel van onrechtvaardigheid even opzij zetten.
E_sther - Woensdag 18 september 2019 14:57
Ja, dat klopt.
Ik ben nog niet begonnen met strooisels maar dat zal binnenkort wel komen. Maar ik geloof je :)
suzy - Woensdag 18 september 2019 15:40
ik snap je probleem hiermee, maar zou zeggen, probeer er door heen te gaan en er van te leren wat jij zelf echt lekker vindt
ik eet nu vrij (dus eetstoornis-vrij!), de ene keer heb ik meer zin in een grotere portie beleg dan de andere keer. dat hangt af het soort beleg, hoeveel er nog is, moet het op ivm de houdbaarheid, hoeveel trek heb ik, hoe voel ik me
de ene keer is dat dus echt een berg hagelslag, de andere keer gewoon normaal, de ene keer is het veel jam zodat ik de pot lekker leeg kan maken en weer een ander smaakje kan pakken en soms is dit wat minder omdat ik er wat pindakaas bij heb
misschien dat dit helpt, probeer het gewoon voor ogen te houden dat dit zeg maar studeren is voor de praktijk van later :) succes xx
Inger - Dinsdag 17 september 2019 21:07
Echt een topvideo!

Ben ook wel benieuwd hoe het voor jullie zou zijn om een week lactose vrij of gluten vrij te eten en daar overal rekening mee te houden. Bovenop dat jullie misschien ook nog vega of vegan zijn. Want dat vraagt natuurlijk ook nog speciale aandacht, zeker met een eetlijst.
Anoniempje - Dinsdag 17 september 2019 22:10
Ik haal nooit mijn basislijst
Maar ik blijf wel op gewicht ( gezond )
Maar ik eet wel op gevoel
Paula - Woensdag 18 september 2019 17:34
Super leuke video :) Absoluut een idee om dergelijke experimenten in de toekomst vaker te doen op video!
Karina - Woensdag 18 september 2019 18:49
Dank voor deze video!!! , zet mij aan het denken.
Ik weet wat gezond basis eetpatroon is, maar ik vind het heel erg eng om dingen anders te eten, of vrij te eten, grote angst om (weer) aan te komen. Eet ook vrijveel het zelfde elke dag (controle en angst om door te slaan) Ook hetlzefde op boterham (ook angst om door te slaan als ik wat anders zou gaan eten)

Misschien leuk:
Uitdagingen een dag bijzondere brood/eet/tussendoor combinaties eten ,wat niet doorgaans is.
Ik vind de test/proef videos ook erg leuk :)

Liefs Karina
G. - Woensdag 18 september 2019 21:40
Wat een TOP video! Even aan het zoeken/nadenken waarom ik dit zo'n fijne video vind? Misschien omdat de video meer het karakter van een " volg" heeft ipv interview/Q&A.

Ikzelf had altijd extreem veel moeite met de basislijst/een lijst, het idee dat iemand anders dan ik bepaalde wat ik zou eten: verschrikkelijk!

Maar.. als ik de komende periode alleen de basislijst zou volgen, met iemand kon mee-liften op zijn/haar ritme: would love it. Geeft mij veel rust. Enige is dat er iemand moet zijn in mijn omgeving die het voor doet.. zodat ik volgen kan ;)
Kim - Donderdag 19 september 2019 08:22
ik vind deze video vooral echt super waardevol door het gesprekje met de dietist. heel fijn om te horen dat de basislijst normaal is en niet te veel, ik merk dat mijn lichaam of misschien juist wel mijn koppie het soms te veel vind. ik ben nog in herstel en moet nog wat aankomen. heel erg bedankt voor deze video meiden xx
koortje - Donderdag 19 september 2019 11:12
interessante video en leuk gebracht.
Anoniem - Donderdag 19 september 2019 17:03
Inmiddels is bekend dat de spaarstand niet bestaat. Ben dan ook wel benieuwd of hier meer toelichting over gegeven kan worden door de diëtiste..
Anoniem - Donderdag 19 september 2019 20:07
Ja soms voelt het alsof proud dat een beetje als propaganda gebruikt...
Anoniem - Vrijdag 20 september 2019 08:54
Nou inderdaad!
Ergens snap ik het wel, het stelt gerust blabla, maar ja echt fair is 't ook niet
Exvriendin - Vrijdag 20 september 2019 23:26
Ja zeker dat de spaarstand bestaat, want wat dacht je van het bekende jojo efect van mensen met of zonder eetstoornis, die allerlei dieeten proberen, inderdaad afvallen en later weer aankomen (als ze weer 'normaal' gaan eten.)🍎
Anoniem - Maandag 23 september 2019 14:51
Dat komt simpelweg door het feit dat wanneer ze zijn afgevallen ze een lager kcal verbruik hebben dan voorheen. Dit heeft niks te maken met je lichaam die kcal/voedingsstoffen vasthoud. Enkel met een lagere behoefte ;)
Chantal - Donderdag 21 november 2019 15:14
Valt een cappuccino met gewone melk of amandelmelk onder de portie zuivel of niet?
Lianne - Woensdag 3 april 2024 16:01
Ik hoop dat er snel ook een vegan basislijst komt! Zou mooi zijn om met de tijd mee te gaan. Iets meer ruimte voor "gezonde" producten zou voor mij ook fijner zijn, het is vaak wel veel sultana etc.
Sanne - Woensdag 3 april 2024 16:03
Een van de aspecten van een lijst eten is dat je leert dat het normaal is om dat soort producten te eten....
F - Donderdag 4 april 2024 12:20
Niet mee eens, want het is toch een soort dieet. Je zou dan ook kunnen vragen om een paleo /keto/FODMAP, intermittent fasting schema. Het houdt dan niet op, wil je niemand buiten sluiten. En iedereen zou zijn of haar goede redenen hebben waarom deze of gene restrictieve manier van eten juist wel verantwoord en goed was.
Als je een voedselallergie of intolerantie moet je immers ook naar de dietiste voor een persoonlijk advies.

In herstel moet je toch eerst leren om alles te kunnen eten. Om zowel lichamelijk als mentaal te kunnen genezen. Wat je daarna voor jezelf kiest is heel persoonlijk en daar valt niet over te redetwisten, maar ik denk dat het hier niet zou passen om een restrictief basislijst te promoten.M. - Vrijdag 5 april 2024 15:12
Vegan eten is niet per definitie een dieet. Het is een levensovertuiging/manier van leven waarin men niet wenst bij te dragen aan het gebruik en misbruik van mededieren voor entertainment, voedsel, kleding etc. Kijk maar eens op de site van Nederlandse Vereniging voor Veganisme als je meer wilt weten!

Veganistisch eten is geen synoniem van eetgestoord eten; je kunt het zo gezond of ongezond maken als je wilt. Vegan snacks zoals de chocoladerepen, vegan chocopasta's of vegan pizza's e.d. zijn tegenwoordig heel makkelijk te verkrijgen, evenals producten als falafelballetjes, vegan kroketburgers, plantaardige yoghurts e.d.
En vtamine b12 als supplement is sowieso altijd aan te raden als vega(n).

Ik vind het eerder onethisch en niet gezond dat er in veel eetstoornisbehandelingen/-programma's een eetpatroon opgelegd wordt dat inherent is aan diergebruik en -misbruik.
A - Donderdag 4 april 2024 13:18
Ik vind dat er in de hele hulpverlening er van uitgegaan wordt dat bijvoorbeeld chocola of koek fearfoods zijn of pizza of andere snacks. Ik vind dat op zichzelf nogal eetgestoord, de vooropgevatte instelling dat juist deze dingen fearfoods zijn. Dat duidt op dezelfde angst of dieetmentaliteit bij de hulpverleners(guilty pleasures, nietwaar , ha, ha, ha; ) )

Dit stoort mij mateloos. Je kunt geen fatsoenlike hulp krijgen, door mensen die eten als eten zien en niet gaan giechelen bij de gedachte aan croissanrtjes of chocolade.
Daarom ook de basislijsten vol met luxe tussendoortjes ?

Ook wordt er van uitgegaan de de eetstooornis betekent dat er vooral angst is om dik te worden en om dingen te eten waar je dat van zou kunnen worden.
De hulpverlening draait dan hierom, maar als je jezelf daar in niet herkent krijg je geen hulp, heb je geen eetstoornis...!???


Mara - Zaterdag 6 april 2024 16:29
Wat een interessante en positieve video. Ik had hem niet eerder gezien, fijne repost!
Vooral heel goed te zien dat jullie de basislijst eigenljjk achter jullie hebben gelaten na het herstelproces. Dat geldt ook voor mij, en ik deel met jullie dat dat ook bij de winst van herstel hoort. Je eetpatroon van jezelf maken en zo vormgeven dat het jou past is heel fijn!