Te veel kauwgom kauwen

 

kauwgom kauwen met mateToen ik nog een eetstoornis had, kauwde ik de hele dag door kauwgom. En dan heb ik het niet over 2 kauwgompjes per dag. Nee, ik kocht dan bij de Appie zo'n zakje vol kauwgom zodat ik extra veel had en nam er dan drie per keer. Per keer ja, want meestal was de smaak na een uurtje helemaal weg, dus dan verving ik ze voor nieuwe. Ik hoopte in die tijd dat de kauwgom hielp tegen de trek of tegen de eetbuien.

Ik verslond zowat een zakje kauwgom per dag. Stiekem hoopte ik ook dat het laxerend werkte en dat ik er van afviel. Een beetje naïef natuurlijk van me, want al zou het laxerend werken, dan zou ik er niet van afvallen. Het zou enkel wat extra vocht uit mijn lichaam onttrekken wat nou niet bepaald goed is voor je lichaam. Hoe dan ook, er gebeurde niks en ik viel geen ons af.

Wat er wel gebeurde was dat ik last kreeg van mijn kaken. Iedere keer als ik kauwgom at voelde ik een pijn in mijn kaken. Het werd steeds onprettiger om kauwgom te kauwen. Na verloop van tijd kon ik zelfs niet meer normaal in een appel happen. Ik kreeg mijn kaken helemaal niet meer goed open en je hoorde ze ook iedere keer knakken. 'Het zal wel meevallen' dacht ik zoals ik in die tijd over alles dacht wat te maken had met mijn gezondheid en problemen... en kauwde stug door. Totdat het echt niet meer ging... Ik kwam terecht bij de huisarts en later zelfs bij de fysiotherapeut. Ik moest per direct stoppen met kauwgom kauwen.

kauwgom

Hoe kwam dit alles nou? Omdat uit te leggen moet ik beginnen bij de kauwspieren. Deze spieren zijn betrokken bij de beweging van je kaak: kauwen, slikken, praten, zoenen, etc. Deze spieren worden dus de hele dag door gebruikt. Het is daarom van groot belang dat ze tussendoor ook rustmomenten hebben. Zet je je kauwspieren extra in door niet gebruikelijk activiteiten zoals nagelbijten, lipbijten, knarsen of kauwgom kauwen, dan kunnen je kauwspieren overbelast raken. Dit zorgt voor pijn, een vermoeid gevoel of een pijn richting hoofd, oren en kiezen.

Dan volgt het kaakgewricht. Dit gewricht zit vlak voor je oor. Het gewricht bestaat uit een kaakkopje, een kaakkok en een kraakbeenschijf. De kaakkom kan door overbelasting in de problemen raken. De kaakkom kan hierdoor bijvoorbeeld ietsje verschuiven waardoor de 'knak' ontstaat en het kauwen pijn gaat doen. Als hij heel erg verschoven is kan het zijn dat je bepaalde bewegingen niet meer kunt maken of dat je 'vast komt te zitten'. Door overbelasting kan het gewricht ook slijten. Weet wel, niet altijd is een knakkend geluid het gevolg van over- of verkeerde belasting of doet het pijn.

Eigenlijk zou ik iedereen dus willen aanraden om niet overmatig kauwgom te kauwen. Het kan op den duur voor pijnlijke problemen zorgen en het helpt je waarschijnlijk niet echt.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Heleen - Woensdag 12 december 2012 12:58
Dit zet mij wel aan het denken, niet dat ik overdreven veel kauw, maar het liefst doe ik dat wel in de hoop af te vallen of een mooiere kaaklijn krijg.....
Bedankt, dit kwam op het goede moment!
Ik - Woensdag 12 december 2012 14:44
@ Scarlet: Heb je daar nu nog steeds last van? Of is het overgegaan?
@Ik - Woensdag 12 december 2012 14:58
Lees de eerste zin. Ze heeft t niet meer.

Ik heb ook heel lang op rietjes of kauwgom gekauwd. Gewoon omdat ik stress had van t eten.
L.A - Woensdag 12 december 2012 14:59
Ik kauwde ook heel veel kauwgom, mr voornamelijk om geen droge mond te hebben, een andere smaak in m'n mond te krijgen. Ik kan nog steeds uren op 2 kauwgommetjes kauwen, mr let er nu wel beter op (dat probeer ik tenminste)...de pijn die ik kreeg in mijn kiezen is niet te beschrijven. Ook had ik had ik een tijdje last van die ''knak''; stel je voor dat elke keer als je je mond ook maar een beetje open doet je kaak van plaast schiet..
Nu ik er op let heb ik er zelden last meer van; alleen nog als we hele zure appels hebben of appels eten en daarna iets hards...(amandelen ofzo). Hoop dat dit ooit helemaal weggaat..
Dit hele had ik al voor mijn eetstoornis.
Ik - Woensdag 12 december 2012 15:30
Ik bedoel niet of ze nog steeds kauwgom kauwt...ik bedoel of die pijn in haar kaken nu weg is ;)
Linde - Woensdag 12 december 2012 16:07
Ik kauw ook heeel veel kauwgom. En ben voor deze gevolgen ook bang ..
Maar zonder kauwgom kan ik gewoon niet meer leven :\
sunshine - Woensdag 12 december 2012 16:49
ik heb dit probleem ook en kauw niet eens kauwgom!
Fleur - Woensdag 12 december 2012 17:26
Shit, kom er net achter dat al die knakken in mijn kaken dus worden veroorzaakt door al dat kauwgum kauwen, maar snel gaan minderen dus..

A-l - Woensdag 12 december 2012 17:48
Yep, was al geminderd maar ook ik heb last van teveel kauwgum.
WeakFlower - Woensdag 12 december 2012 19:19
Ik eet alleen kauwgom op de momenten dat ik normaal een eetbui zou hebben. Oke, dat is nog steeds zo'n 2 keer per dag denk ik, maar dan ook niet eens zolang. Ach, liever pijn aan mijn kaken dan een eetstoornis..
meisje14 - Woensdag 12 december 2012 19:59
Ik had dit ook, maar dan vóór mijn eetstoornis en niet van de kauwgom.
Kwam omdat ik altijd mijn kaak ondersteunde met mijn handpalm. Faal. Afrader dus!
iAM - Woensdag 12 december 2012 20:05
In de periode dat ik heel diep in mn es zat ''durfde'' ik haast geen kauwgom te nemen ..
omdat ik bang was voor alles waar ''iets'' in zat ..
echt heeul gestoord, iknow, maar nu ben ik er bewust van!
krijg er soms honger van als ik te lang kauw! ;)
M. - Woensdag 12 december 2012 20:15
Ik at ook een periode heel veel kauwgom. Dan deed ik geen uurtje met 3 kauwgoms, maar nog geen vijf minuten. Mijn buik kon daar dus echt niet goed tegen.

Ik koop nu zelf gewoon geen kauwgom meer, maar eet het alleen als iemand me er ook eentje aanbiedt.
Noena20 - Donderdag 13 december 2012 14:40
oepsie..ik eet ook erg veel kauwgom, en niet omdat ik er van af wil vallen, maar gewoon omdat ik het fijn vind. dit bericht zet me wel weer even aan het nadenken..Thanks!
LimeTree - Donderdag 13 december 2012 16:07
Ik heb ook dagen dat ik heel veel kauwgum kauw, maar nog nooit ergens last van gehad. Misschien omdat ik niet zoveel praat. :D
casper - Donderdag 13 december 2012 21:51
is 1 pakje per dag (12 stuks) echt zo veel dan?
ik eet heel mn leven al 1 pakje gemiddeld per dag

eet altijd 2 per keer, anders vind ik het te smaakloos

en de ene dag 10 andere 12 beetje afwisselend
Roos - Woensdag 19 december 2012 09:57
Ik zit op ruim een pakje per dag. Ook ik voel mijn kaak regelmatig knakken en voel pijn bij mijn oor en onder mijn kaak.
Maar toch, ik ben er echt verslaafd aan, op deze manier hoef ik even niet aan ander voedsel te denken en heb ik toch iets om mee bezig te zijn.

Anonieme E - Zondag 7 april 2013 16:24
Ik hoorde een tijdje geleden dagenlang ook zo'n knak, maar ik kauwde maar 1 kauwgompje ofzo per dag...
Hilooss - Zondag 29 september 2013 12:57
Nou. . Dus het werkt niet echt laxerebd? Jammer. Toch ga ik het proberen
@hilooss - Zondag 5 januari 2014 00:38
Het licht eraan welke kauwgom en hoeveel. Bij bij (heerlijk om te weten) werkt het wel vaak laxerend. Nou eet ik dan ook zo'n 22 kauwgompjes per dag ongeveer. Maar ik zou het niet aanraden want wie heeft nou zin in kakken.
noelle - Maandag 25 januari 2016 09:22
Ik raad iedereen af om overmatig kauwgom te eten. Af en toe kauwgom is niets mis mee. Echter eet je jaar in jaar uit veel kauwgom dan krijg je slijtage aan kaakgewricht. De knap is daar een beginstadium van. Dat wordt alleen maar erger tot de kaken vaststaan. Heb je mazzel dan gaat dit alles pijnloos. Bij mij ging het toch anders. Kreeg een soort van oorontsteking ipv een knap
Nooit kauwgom gegeten alleen voor deze ooronsteking 2 maanden overmatig. Heb nu erg veel pijn, blijkt dat ij ook nog eens kaakklem nooit geweten. Dat is dus dubbel finest. Je kaken moet je gebruiken waar ze voor zijn eten, praten en niets meer. Kun je er veel langer van genieten.
Laura - Donderdag 28 juli 2016 10:38
Ik eet ong 10 kauwgom per dag en heb sinds 2 jaar op rij heel veel oorpijn door het kauwen. Ik kan mijn gebit ook niet meer op elkaar zetten van de pijn en het straalt ook door naar mijn hoofd (hoofdpijn). Vorig jaar allerlei testen laten doen, uiteindelijk moet ik een bijtplaat laten maken opdat ik (ook snachts) niet constant bijt of kauw. Heel lastig.
Bella - Vrijdag 16 december 2016 11:10
ik eet ook een heel zakje per dag. ik heb veel buikpijn en mijn buik is soms helemaal opgezwollen. Veel moeite met afkicken
IEmand - Vrijdag 27 januari 2017 15:40
ik had teveel kauwgom gegeten toen moest ik naar de wc en ik had diaree ik poepte water en ik had last van me darmen/maag mijn maag knorde heletijd prettig is het niet eet maximaal 2 kauwgom als je er iets van 10 eet zoals wat ik dee dan krijg je maagpijn!
Depressief kind - Zaterdag 2 april 2022 14:46
Ik ben net begonnen met kauwgum eten, want wil afvallen 😔