Superfood Smoothies maken

 

Afgelopen dinsdag heb ik een workshop bijgewoond over Superfoods. Op dit moment is het een hot item. Zelf was ik er ook al een beetje mee bezig. Hier en daar wat proberen en proeven. Daarnaast studeer ik voeding en diëtetiek, dus ja, ik kon deze workshop niet weigeren. De workshop was op een dinsdagavond in een beauty salon, waar deze product ook verkocht worden. Ik was er nog nooit geweest, maar een vriendin had mij meegevraagd.

Door middel van een PowerPoint presentatie werd stap voor stap uitgelegd hoe je de superfoods kunt verwerken in een smoothie. Ik ben wel van de smoothies, maar ik was me er tegelijkertijd wel bewust van dat het nog niet wetenschappelijk bewezen is dat het ook werkelijk zo goed is als gezegd wordt.

superfood smoothie

Tijdens de presentatie kwamen allerlei superfoods langs en mocht er worden geproefd. Ik heb echt van alles geproefd. Van graspoeders (AlkaGreens, Tarwegras, Gerstgras) om het maar even zo te noemen tot zaadjes (Chia-zaadjes, Hennepzaad) en van zaadjes tot besjes (Goji besjes, Mulberries, Bijenpollen, Inca bessen), van besjes tot noten (Cacao noten) en ook de kokosvet mogen we niet vergeten, the Bounty experience. Ook is er met de cacao, chocolade gemaakt en waren er bijvoorbeeld Goji besjes met daaromheen chocolade. I love it! Ongetwijfeld dat ik nog het een en ander vergeet, het assortiment was enorm uitgebreid. Ik ga verder niet te veel in op de superfoods. De meest voorkomende superfoods staan al omschreven in deze blog over superfood.

De meeste superfoods die aanwezig waren, waren Raw superfood. Maar wat is nou het verschil tussen raw superfoods en gewone superfood. Eigenlijk is het niet heel ingewikkeld. Raw superfoods zijn niet blootgesteld aan temperaturen boven de 42 graden celcius. Hierdoor zijn belangrijke enzymen - een eiwit dat zorgt voor het omzetten van stoffen in het lichaam - en andere voedingsstoffen intact gebleven.

Maar goed, hoe kun je die superfoods nou gebruiken? Eigenlijk zijn ze op heel veel verschillende manieren te gebruiken. In gerechten, in smoothies/shakes, door de yoghurt, in de muesli. Een betere vraag is misschien hoe kun je het niet gebruiken? Die avond zijn wij ingegaan op het maken van een smoothie. Dit is te doen in vijf eenvoudige stappen:

superfood smoothie

1. Starten met de basis
De basis bestaat uit een poeder. Er zijn veel verschillende poeders beschikbaar die hiervoor te gebruiken zijn. Vanuit de sport heb ik whey eiwit met vanille smaak, die ik eigenlijk drink na het sporten om de eiwitten aan te vullen, maar ook lekker is in een smoothie of door de yoghurt.

2. Wat voor soort smoothie?
Met fruit of met groente. Je kan kiezen voor beiden of voor alleen fruit of groente. Ook kunnen verschillende soorten gemixt worden. Ik hoorde van mensen dat een combinatie van spinazie en mango erg lekker is. Wie ben ik om dat niet eens te gaan proberen?

Je kunt natuurlijk ook andere fruitsoorten gebruiken. Vers fruit of uit de diepvries. Ook is er goed te variëren met de groenten. Zo heb ik wel eens een smoothie op met broccoli, maar selderij en boerenkool zijn ook prima groenten om in een smoothie te verwerken.

superfood smoothie

3. Bepaal het accent
Iedere superfood heeft een andere samenstelling en dus een andere functie in het lichaam. Zo kun je het accent leggen op de omega-3 vetzuren (Chia seeds, Hennepzaad), op de antioxidanten (Goji bes of Acai), ontzuren (Tarwe- of Gerstegras), ontgiften (Chlorella) - bij deze laatste twee heb ik wel mijn twijfels - tegen stress (Maca), weerstand en vitamine C (Bijenpollen) of energie (Kokosnootolie, Cacoa) om maar even een greep in alle soorten en maten te doen.

Voor mijn smoothie heb ik gekozen om het accent te leggen op de omega-3 vetzuren. Waarom? Omdat ik geen vis eet en dus nauwelijks omega-3 vetzuren binnen krijg. Ik heb zowel Chia seeds als Hennepzaad in huis, maar heb gekozen voor de Chia seeds. Deze bevatten ook lekker veel vezels en omdat uit onderzoek is gebleken dat heel veel mensen niet voldoende vezels binnen krijgen (ik hoor daar ook bij) zijn die zaadjes een goede aanvulling op de rest van mijn voeding.

Verder heb ik nog wat goji besjes thuis liggen die op moesten. Dus die voeg ik er ook aan toe. Voor wat extra antioxidanten en omdat ze op moeten...

superfood smoothie

4. Smaak en dikte
De vierde stap is om de smoothie op de gewenste dikte en de juiste smaakt te brengen. Dit kun je op veel verschillende manieren doen. Vruchtensap, groentesap, kokoswater, melk/soja, amandelmelk of yoghurt, je kunt het zo gek niet denken.

Ik heb gekozen dit te doen met verse sinaasappelsap. Voor nu even makkelijk uit fles, omdat we geen perssinaasappels in huis hadden. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik al eiwitten vanuit basis. Anders had ik voor iets van zuivel gegaan, dit geeft meestal wel een wat zachtere smaak aan de smoothie.

5. Breng op smaak
Als laatste kun je de smoothie nog op smaak brengen. Wil je hem zoeter, zuurder of misschien wel voor hartig dus wat zouter. KRUIDEN. Je kunt zeker kruiden toevoegen aan je smoothie voor smaak en dat is nog gezond ook. Voor mijn smoothie maak ik geen gebruik van kruiden.

Ik maak een smoothie meestal op de gok. Ik proef tussendoor hoe hij smaakt. Dus de hoeveelheden zijn per persoon natuurlijk verschillend. Ook maak ik vaak een grotere hoeveelheid. Om aan andere te laten proeven, maar ook omdat het wel veel werk is en ik het verschrikkelijk vind om iedere keer die zooi af te wassen.

superfood smoothie

Spinazie, mango smoothie

Ingrediënten
• Éen schepje (±30 gram) Whey eiwit
• ± 2 handjes verse spinazie
• 2 mango's
• Pers sinaasappels of gewoon uit fles
• ± 2 eetlepels chia zaadjes
• 1 handje goji besjes

superfood smoothie superfood smoothie

Tja, dan is het een kwestie van alles bij elkaar gooien en blenderen maar! Mijn blender is niet heel super de luxe, dus ik doe vaak eerst de grotere stukken. In dit geval eerst de mango, spinazie en goji besjes en daarna de rest erbij. Op de linker foto heb ik nog een banaan toegevoegd. I love banaan! Met een heerlijk resultaat!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

meisje14 - Maandag 3 februari 2014 11:52
'Bah' is het enige wat in me op komt. Voor mij geen healty shakes alstublieft. Doe mij maar een milkshake van de Mac. Haha.
K - Maandag 3 februari 2014 14:10
Ik hou echt van een smoothie met spinazie en blauwe bessen, heel simpel, maar toch heel gezond! Ik vraag me af of de simpele blender die ik thuis heb, het voor elkaar krijgt om de superfoods erdoorheen te blenden... Maar ik zal het eens proberen!
Laura - Maandag 3 februari 2014 14:36
Haha K,
Bij mij is het ook gelukt zoals je ziet :P
tessa :) - Maandag 3 februari 2014 14:55
wat leuk!
AnaMan - Maandag 3 februari 2014 15:35
Ik geloof er weinig van. Trends in "extreem gezond" voedsel met vele voordelen komen en gaan letterlijk al eeuwen. Na een tijdje komen er nadelen naar voren, en uiteindelijk komt er iets anders dat (nagenoeg) hetzelfde belooft. Met normale groeten en fruit doe je het -ruimschoots bewezen- al goed zat.

Het grootste nadeel van al deze trends is dat ze bedacht worden door de *leveranciers* van de spullen, oftewel diegenen die er op verdienen maken alle claims, en mensen die graag willen geloven verspreiden het woord.

muisje - Maandag 3 februari 2014 20:04
Ik maak ook wel eens een groene smoothie als ontbijt omdat ik 's ochtends niet graag brood eet, maar ik vraag me af of je ook diepvries groente kunt gebruiken? De meeste verse groente kun je alleen in grote porties kopen en ik moet hierdoor vaak groente weggooien omdat ik ze niet snel genoeg opkrijg
Star* - Maandag 3 februari 2014 20:17
pff haha, zou het best willen proberen maar klinkt wel heel ingewikkeld. Waar je die producten moet halen, en dan inlezen over wat waar goed voor is, en of het nog smaakt : p
ik maak meestal smoothies met fruit uit de diepvries. Soms een mini beetje spinazie er door maar meer niet. Eventueel wat yoghurt, ligt eraan hoe dik het is en wat ik in huis heb. Woon ook maar alleen.
Maar wel interessant. (:
Lusi - Maandag 3 februari 2014 22:36
waar koop je al die 'gekke dingen' ? :p
G. - Maandag 3 februari 2014 23:18
Probeer eens in de blender:
- 2 handjes spinazie
- 1/2 banaan
- iets vloeibaars: soya yogurt / gewone yoghurt / water
- verse gember
- kaneel

Blend it en tadaaa.. gaat een stroom energie door je heen van hier tot Tokyo - kan zijn ivm de suikers, mr ik denk dan dat het is vanwege de gember, kaneel en de spinazie.

Zou wel verse groenten doen en geen diepvries. Diepvries lijkt me voor smaak en structuur niet lekker (mr diepvries fruit is perfect!)
peanutbutter - Maandag 3 februari 2014 23:46
Leuk!
blenderworkshop - Dinsdag 4 februari 2014 20:55
Goed bezig!!
muisje - Donderdag 6 februari 2014 22:02
Kun je dit ook gewoon als tussendoortje nemen? Of is het echt bedoeld als maaltijdvervanger?
Laura - Vrijdag 7 februari 2014 21:39
Het kan ook gewoon als tussendoortje muisje.
Echt een maaltijd is het niet.

katsa - Zondag 9 februari 2014 12:11
@Muisje

Je kan ook verse groenten gebruiken voor je smoothie en de rest invriezen. Zo doen wij het hier vaak of ik maak er soep van en vries die in.
Jay - Donderdag 6 maart 2014 10:14
Een smoothie op z'n tijd prima, maar je kunt echt niet zeggen dat het er lekker uit ziet
Groene smurrie is nou eenmaal gewoon niet aantrekkelijk. Ik eet wel gewoon gevarieerd zonder exotische bessen en zaden die hier van origine niet eens groeien.