Superfood

 

Superfood is de afgelopen jaren helemaal hot geworden. Je ziet het daarom ook steeds vaker langskomen in plaatjes op Instagram of bij healthspo op Tumblr. Superfood is 100% natuurlijke voeding die gezond is omdat het rijk is aan allerlei vitamines, mineralen en andere nuttige voedingsstoffen. De voeding is door de zon gerijpt en (als het goed is) onbewerkt. De voeding versterkt, door de hoge concentratie aan waardevolle stofjes, het immuunsysteem.

Wij zijn in het enorme assortiment van superfood gedoken en hebben voor jullie een selectie gemaakt van het meest populaire superfood. Veel van deze superfood is niet gewoon te koop in de gemiddelde winkel. Wij zochten het bij een biologische winkel in de buurt, maar ook daar was het niet te krijgen. Uiteindelijk vonden we wel een groot assortiment bij de winkels van De Tuinen. De meeste van onderstaande superfood wordt sowieso online verkocht.

superfood
bron foto

Of superfood echt beter is dan gewone voeding is echter veelal niet wetenschappelijk aangetoond. Je kunt daarom het beste goed de verpakking lezen om te zien of de producten die je koopt echt gezonder zijn dan anderen. Gezondheidsclaims mogen er namelijk tegenwoordig alleen op staan als ze wetenschappelijk zijn aangetoond. Je betaalt op die manier niet onnodig veel geld voor iets dat helemaal niet beter is als normale voeding.

voorbeelden van superfood

Bijenpollen
Ik geef toe, het klinkt niet erg aantrekkelijk, maar ze schijnen wel erg gezond te zijn. Bijenpollen zijn eigenlijk klompjes stuifmeelkorrels. De korrels zelf zijn superklein, maar omdat de bijtjes er heel veel verzamelen en deze met nectar bij elkaar voegen in kleine bolletjes onstaan er grotere bijenpollen.

Bijenpollen bevatten veel vitamine A, B, C, D en E en allerlei gezonde mineralen waaronder selenium, calcium en magnesium.

Bijenpollen smaken lekker zoet en kun je daarom ook gewoon puur eten. Als je ze in je mond doet, smelten ze op je tong! Je kan ze daarnaast ook goed mengen met je ontbijt of met een smoothie.

bijenpollen
bron foto

Chiazaad
Chiazaad wordt steeds populairder. Je kan het door een smoothie doen, maar ook door salades of muesli. Chiazaad bevat veel vitamines en mineralen, waaronder calcium (goed voor je botten), kalium, magnesium, zink, fosfor, mangaan en omega vetzuren. De zaadjes zuigen veel vocht in zich op, dus je moet er lekker veel bij drinken. Hierdoor kan je de zaadjes ook gebruiken (als je ze even in water weekt) als basis voor toetjes.

chia seeds chia seeds
Foto rechts: Instagram japangie

Hennepzaad
Hennepzaad bevat lekker veel vezels. Ook is het rijk aan omega-3 vetzuren, eiwitten en is het rijk aan meer dan 20 mineralen. Het smaakt naar noten en is lekker voor door een smoothie. Het maakt de smoothie wat pittiger. Je kunt hennepzaad ook malen tot meel waardoor je er glutenvrije koekjes en brood mee kan bakken. Ook als je hennepzaad eet, moet je er voldoende bij drinken.

hennepzaad hennepzaad
Bron foto links

Tarwegras
Tarwegras is de jonge stengel van de tarweplant. Tarwegras is voordat het uitgroeit tot graan nog niet te verteren, maar wel als het bewerkt wordt. Tarwegras kan bijvoorbeeld bewerkt worden tot sap. Het bevat dan veel chlorofyl, aminozuren, mineralen (zink, selenium, fosfor, kalium, calcium, borium, chlorofyl, chroom, kobalt, koper, jodium, ijzer, magnesium, mangaan, nikkel, natrium en zwavel.), vitaminen (A, C, E, B1, B2, B3, B6 en K) en enzymen. Tarwegrassap kan je goed gebruiken in smoothies.

tarwegras tarwegras
Foto links & rechts

Goji bessen
Goji bessen, ook wel happy berries genoemd, zijn dieprode kleine besjes die qua smaak een beetje lijken op cranberries. Je kan ze gewoon los eten of door een smoothie doen. Daarnaast kan je ze gebruiken om thee van te maken.

Goji bessen schijnen goed te zijn voor je immuunsysteem, bloeddruk, geheugen, cholestrol, ogen, lever, nieren en vruchtbaarheid.

 goji bessen
bron foto

Moerbeien
Moerbeien zijn bessen afkomstig uit met name Turkije. Ze worden gedroogd in de zon en hierna verkocht in de winkel. Moerbeien zijn lekker zoet van smaak en hierdoor een beetje te vergelijken met honing. Je kunt ze eten als lekker klein tussendoortje, maar ook toevoegen aan een yoghurtontbijt.

Moerbeien bevatten Flavonoïden en anthocyanen, stofjes die ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen.

moerbeien
bron foto

Maqui bessenpoeder
Maqui bessen zijn dieppaarse besjes die in de gebergtes van Zuid-Chili groeien. De bessen bevatten veel antioxidanten welke bijdragen aan een gezonde stofwisseling. Maqui bessen kunnen worden geconcentreerd tot een poeder: maqui bessenpoeder. Je kunt dit poeder heel goed door toetjes en smoothies doen.

maqui poeder
foto instagram Courtney_vines

Quinoa zaden
Dit is een graanvervanger die veel gebruikt wordt door mensen die een glutenallergie hebben. Ze kunnen op dezelfde manier worden bereid en gebruikt als rijst en andere graansoorten. Quinoa zaden zijn rijk aan vitamines en mineralen. Quinoa kan je gewoon in de supermarkt kopen in o.a. pakjes van Lassie.

quinoa
Quinoa als ontbijtproduct:

quinoa
bron foto

Maca poeder
Maca is een knolgewas uit Peru. Er wordt voor de verkoop een geconcentreerd poeder van gemaakt wat rijk is aan vitamines en minderalen. De maca knollen zijn zoet van smaak en kan je ook rauw eten. In Peru wordt deze plant gebruikt tegen allerlei kwaaltjes. Het poeder kan je prima gebruiken in smoothies. Je moet echter niet te veel maca poeder eten, want dat schijnt ook niet gezond te zijn. Lees dus altijd wat er op de verpakking staat als je dit soort producten koopt.

Maca poeder

Gerstegras
Jonge gerstbladeren, ook wel gerstegras genoemd, worden al aardig wat jaartjes in Amerika gebruikt als superfood. Gerstegras bevat veel antioxidanten en mineralen en kan in poedervorm goed worden gebruikt in smoothies.

gerstegras gerstegras
Foto links & rechts

Granaatappel
De granaatappel ken je misschien wel. Deze kan je immers gewoon bij de groenteboer kopen. De granaatappel komt uit een zes meter hoge struik, de punica genaamd. De vrucht zit vol kleine pitjes die je gewoon kunt eten. Je kunt een granaatappel goed door een smoothie doen. De vrucht bevat vitamines, mineralen en antioxidanten.

Granaatappel

Acaibessen
Acai bessen zijn kleine blauwe bessen die een beetje lijken op bosbessen.  is een kleine vrucht afkomstig uit Zuid-Amerika. Steeds vaker zie je deze besjes in fruitsapjes zitten die je kunt kopen bij de supermarkt. De acai bes bevat o.a. vitamine A, B1, B2, B3, C en veel antioxidanten. Je kunt acai bessen veelal in poedervorm kopen in natuurwinkels. Het lekkerste zijn ze natuurlijk gewoon vers!

acaibessen
Foto Instagram Campbell31uc

Spirulina poeder
De blauwgroene als Spirulina werd vroeger gebruikt in voedsel van de Azteken. De alg wordt gedroogd in een plat propje en zo gegeten als snack. Het komt voor in sommige tropische en subtropische meren. Spirulina bevat o.a. veel calcium, ijzer en caroteen. Je kunt het in de winkel kopen in de vorm van een poeder, te gebruiken door de yoghurt of in een smoothie.

spirulina poeder

Magic moss
Irish Moss, ookwel Magic Moss genoemd, is een zeewier dat naast vitamines de nodige eiwitten bevat. Het zeewier moet je weken in water waarna je het kan gebruiken als bindmiddel voor smoothies en soep. Onderstaand zie je hoe je magic moss kunt gebruiken:

Superbekend
Heb je het niet zo op al dit soort 'wat bijzondere producten', dan kan je ook gewoon genieten van de meer bekende superfoods zoals:

 • bosbessen
 • sinaasappelen
 • broccoli
 • cranberries
 • frambozen

frambozen

 • groene thee
 • tomaten
 • spinazie
 • walnoten
 • pompoen
 • bruine bonen
 • pure chocolade
 • Gember

Gember

 • groene appels
 • avocado
 • rode bietjes
 • cacao
 • knoflook
 • uien
 • olijfolie

Koop nu niet direct bovenstaande producten enkel op basis van een trend of reclame waarin wordt beweerd dat deze producten extreem gezond zijn. Wanneer je normaal, gezond en gevarieerd eet, is dit goed genoeg en heb je geen aanvullende of andere producten nodig. Onderzoek altijd eerst, als het gaat om superfood als bovenstaande dure varianten, wat werkelijk extra gezond is. Want nogmaals: of superfood echt beter is dan gewone voeding is veelal niet wetenschappelijk aangetoond.

Ben jij bekend met superfood?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

@niempjee - Maandag 18 maart 2013 16:01
loveitt
liza - Maandag 18 maart 2013 16:21
wat een nuttige blog! broccoli eet ik wel vaak en over die andere dingen hoor ik wel vaak dingen. Maar het is ook wel erg duur vaak inderdaad..
Coco - Maandag 18 maart 2013 16:23
Omg i love superfoodddzzz
Jammer dat het wat duurder is! Maar je doet er wel lang mee:)
xx
Emma - Maandag 18 maart 2013 17:38
Super Super interessante blog! Bedankt! xxx
Lexii - Maandag 18 maart 2013 18:00
De gojibessen en moerbeien koop ik heel soms.
Bijenpollen heb ik wel eens gezien, en inderdaad ook gehoord dat het erg lekker is om dingen mee te zoeten.
Veel dingen 'ken' ik wel. Grappig. Mn zusje is nu aan de chia-zaad. Maar dat lijkt me nou niet lekker.
Scared - Maandag 18 maart 2013 18:17
Oh duur :O

Hennep shizzle die heb je ook wel eens met wat vloei en shag :P
Afijn straks komt er nog menselijk zaad in een potje wat je dan over een eiersalade heen moet doen.
sindy - Maandag 18 maart 2013 18:25
Tja en toch kom ik in de verleiding om te proeven en in te slaan...
*** - Maandag 18 maart 2013 19:02
Sommige dingen zijn lekker! Vooral quinoa, de bessen en granaatappels. Maar dat gras of dat poeder ga ik echt niet proberen hoor :-p
Cianna - Maandag 18 maart 2013 19:07
Leuk om iets te lezen over al die exotische superfoods.
..Is het alleen heel erg gierig als ik zeg dat ik bij de meeste van de foto's schrok van het prijskaartje onder het product?
Luna - Maandag 18 maart 2013 20:18
ik doe sinds kort lijnzaad en tarwezemelen door de kwark met een appel .. mmmm
Lamp - Maandag 18 maart 2013 20:19
Lijkt me leuk om allemaal te proberen maar... het is zo DUUUUUUR! :(
melissa - Maandag 18 maart 2013 20:49
Leuk artikel! ik gebruik zelf chiazaad, hennepzaad en tarwegras als vervanging voor melkproducten.
Ga binnekort de bijenpollen uitproberen :).
Anoniem - Maandag 18 maart 2013 21:46
Ik moet dit echt niet proberen: ik sla hier te makkelijk in door en voor ik het weet ban ik alle dingen die minder gezond zijn dan dit en eet ik alleen maar extreem gezond in zoverre dat het niet meer gezond is =(
schuimpje - Dinsdag 19 maart 2013 10:01
tarwe gras is zo nastyy :-(
Marjolein - Dinsdag 19 maart 2013 14:27
Hahga ja! Ik heb zelf in huis; pijnboonpitten, chiazaad en lijnzaad. Ik maak hier salades van etc. Van Chiazaad kun je ook pudding maken; nachtje laten staan in de melk (of fristi, of wat je dan ook maar wilt)/ Het is helaas wel erg prijzig. Ik weet dat vogels het ook eten maar of dat hetzelfde is wat je (goedkoop) in de dierenwinkel kan kopen weet ik niet.... Gojibessen zijn lekker! Door je muesli heen 's ochtends :) nom nom!
Liadan - Dinsdag 19 maart 2013 16:47
Ik vind die superfoods hype echt een beetje stom. Mensen verdienen nu bakken met geld hieraan omdat mensen gaan denken dat ze die spirulina en tarwegras nodig hebben, maar het is allemaal bullshit.
FlowerBombs - Zaterdag 6 april 2013 09:31
Van alle zogezegde superfood vind ik chocolade toch nog de beste !
sprfd.com - Woensdag 18 september 2013 20:58
Goed en uitgebreid artikel over Superfood zeg. Er wordt veel over geschreven, maar dit is helder, duidelijk beeldmateriaal en kort maar duidelijk. Thanks voor de info!
Anoniem - Maandag 28 oktober 2013 09:18
Ben al langer een fan van jullie blog, heel uigebreid artikel weer deze keer. Goed dat jullie superfoods zo op de kaart zetten. Ben zelf ook een groot fan en gebruiker van superfoods dus blijf jullie zeker volgen! Keep up the good work! ;)
michelle - Donderdag 31 oktober 2013 17:53
Misschien dat ik dat soort zakeb later nog eens kan proberen maar ik sla er nu nog te anel in door haha..
Klaartje - Zondag 11 mei 2014 18:34
Superfoods zijn geweldig!
Anja - Maandag 27 april 2015 11:26
Havermout ontbreekt nog aan je lijstje, het goedkoopste superfood dat er bestaat en super veelzijdig, want naast eten kun je het bijvoorbeeld ook voor droge voeten gebruiken als voetbadje waarin je havermout doet ;-) Of als haarmasker bij roos, droge en/of schilferige hoofdhuid, etc. Voedzaam en super lekker!