Stress, magnesiumtekort en eten

 

magnesiumStress, wie heeft er geen last van? Ik in ieder geval wel! Volgens vrienden is stress een oorzaak voor magensiumtekort. Een magnesiumtekort kan blijkbaar weer zorgen voor kramp en zo lig ik avond na avond met teenkramp slapeloos in bed. Heel fijn dat ik dit nu weet, maar wat kan ik hiertegen doen?

Eerst even een korte uitleg over een magnesiumtekort.
Iets meer dan de helft van jouw magnesiumvooraad zit in je botten en tanden. Het andere deel bevindt zich in je spieren. Als je per dag voldoende kcal eet (minstens 2000 kcal) krijgt je lichaam veelal automatisch ook voldoende magnesium binnen. (vrouwen 280 mg, mannen 350 mg)

Magnesium is een mineraal en een belangrijk mineraal voor ons lichaam. Het levert o.a. een bijdrage aan onze spijsvertering, energieproductie, opbouw van onze botten, de aanmaak van nieuwe cellen, het spannen en ontspannen van onze spieren, het activeren van vitamine b, het goed functioneren van het hart, onze hersenen en ons zenuwstelstel. Je kan hierdoor begrijpen dat een tekort aan magnesium op lange termijn zeer schadelijk kan zijn! Denk hierbij aan botontkalking en hartritmestoornissen.

magnesiumtekortHoe onstaat dan - als je voldoende eet - een tekort aan magnesium?
Dit kan veroorzaakt worden door frisdrank, alcohol, drugs en daar komt hij... stress! Ook kan het komen door diabetes, zwangerschap en ernstige diarree.

De eerste tekenen van een magnesiumtekort kunnen vervelende spiertrekjes zijn bij je ooglid of nachtelijke spierkrampen van benen, voeten of TENEN. Dit kan snel verholpen worden door een aanvulling van magnesium te slikken en/ of door voedsel te eten waar veel magnesium in zit. 

Wat je dus kan doen aan een tekort is:
- minder/ geen frisdrank
- geen drugs
- minder/ geen alcohol
- ONTstressen!

Voeding die je kan eten waar veel magnesium in zit
Spinazie en andere groene groenten, tomaten, witte bonen, bruine rijst, pijnboompitten, volkoren bloem, chocolade, katoenzaad, thee, tofoe, peulvruchten, sojameel, amandelnoten, cashewnoten en peterselie.

foto 1: flickr.com/photos/fdecomite/
foto 2: flickr.com/photos/tomsaint/

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

M. - Donderdag 29 december 2011 14:14
Ik schrik hier een beetje van! Al een tijdje heb ik last van vervelende spiertrekkingen in het oog en spierkrampen 's nachts. Een magnesiumtekort is wellicht de oorzaak en dan met name door stress. Maar wel raar opzich, want ik drink liters thee per dag! En de laatste tijd probeer ik gezondere keuzes te maken qua eten:o
beauty_love - Donderdag 29 december 2011 15:11
Oh, ik heb vaak last van nachtelijke spierkrampen in mijn voeten en soms ook in mijn tenen. Ik wist niet dat dat kan komen door magnesiumtekort.
May2 - Donderdag 29 december 2011 15:33
Ik ben geloof ik het levende bewijs van dit artikel. Ik kwam met krampklachten bij de huisarts, want minstens 2 keer per dag/nacht verging ik van de pijn in benen en handen. Toen kreeg ik te horen dat ik een magnesiumtekort had en dat dit mogelijk kwam door stress. Nu slik ik elke dag magnesium en gaat het beter dan voorheen. Helaas moet ik nu de stress nog aanpakken, want die zit bij mij altijd vrij hoog ;).
Dani - Donderdag 29 december 2011 15:36
Ik heb dit ook! Haast iedere avond verkrampte tenen/voeten. Ik wist ook niet dat het door magnesiumtekort veroorzaakt kon worden en drink inderdaad heel veel thee en eet veel groente groenten, tomaten en peterselie.. Toch misschien nog wat meer op letten ;)
t... - Donderdag 29 december 2011 19:06
herkenbaar! ik heb de laatste tijd ook veel kramp in mijn voeten en tenen, maar ik dacht eigenlijk dat dat gewoon kwam doordat ze altijd zo ontzettend koud zijn... en ik drink ook al echt liters thee, eet minstens een tomaat per dag en ook vaak groene groenten. maar goed, toch ook nog maar wat meer op letten dan;)
L - Zondag 15 januari 2012 22:26
Banaan.. bevat ook veel magnesium!
.... - Zaterdag 28 januari 2012 00:52
Ik eet niet zoveel maar als ik iets eet zit het blijkbaar toch veel magnesium in, ik doe aan sport om me te ontstressen en NOG heb ik krampen :(
Faye - Vrijdag 23 maart 2012 13:12
School en stage stress heb ik straks voorlopig niet meer, dus valt denk k t kopje stress voor mij momenteel weg.. dus dat gaat ook wel schelen denk ik... Die groentes, tomaten enz.. zou ik nog wel wt meer kunnen eten.. en miss ook maar ff naar de stad voor wt van die pillen voor magnesium :) thnx
Helma - Zaterdag 26 oktober 2013 11:05
Ik heb ergens gelezen dat een Candida infectie, in de darmen vaak de onderliggende oorzaak is.
Maar hoe je daar vanaf komt?....
-Loved- - Zaterdag 12 juli 2014 14:04
Tegenwoordig heeft elke NL'ander een tekort aan magnesium. Er zit lang niet zoveel magnesium meer in voeding als vroeger. Gelukkig heeft niet iedereen last van dit tekort, spierkrampen, meer stress, slecht kunnen nadenken en concentreren en depressies kunnen dit veroorzaken. Soms worden zelfs de verkeerde diagnoses als persoonlijkheidsproblematiek gegeven als gevolg van een magnesium tekort. Je kunt er dus behoorlijk van de kaart van zijn.

Om pas verschil te merken bij magnesium supplementen zul je er wel een flink aantal moeten nemen. Op het doosje staat vaak 1 of 2 per dag, ik kreeg er van de arts op een gegeven moment 14. Net zo lang tot je diaree kreeg (= het teken dat je lichaam teveel krijgt).

Verstandig is het wel om dit niet alleen te doen, maar met begeleiding van iemand die er vanaf weet.

Goeie blog :)
wieetse - Woensdag 5 december 2018 19:52
even dit je moet wel een goed op neem bare nemen even googlen
zijn veel de citraat is een goede