Stoppen met roken en een eetstoornis

 

cigRoken is een hardnekkige verslaving waardoor het erg moeilijk is om te stoppen. Mensen die willen stoppen met roken hebben vaak ook de angst om te zwaar te worden. Is het nou eigenlijk zo dat je zwaarder kan worden als je stopt met roken? Zo ja, komt dit dan puur door het stoppen of spelen er ook nog andere factoren mee?

Roken versnelt de stofwisseling. Dit betekent dat als je stopt met roken, je stofwisseling langzamer gaat werken. Je stofwisseling zal echter op een gegeven moment ook weer zonder de nicotine in balans komen. In theorie zou je als je hetzelfde blijft eten een klein beetje kunnen aankomen in gewicht maar dat verschilt per persoon.

Dit hangt onder andere af van hoeveel je rookt op een dag. Iemand die erg nicotine afhankelijk is kan relatief meer aankomen dan als je veel minder rookt.

Als je stopt met roken gaan ook andere factoren een rol spelen die invloed kunnen hebben op je gewicht. Doordat je stopt met roken proef je beter. Je proeft en ruikt letterlijk meer en op die manier smaakt alles veel beter. En dan is er de kans dat je meer gaat eten dan normaal. Door deze verhoogde energie-inname kan je dus meer aankomen in gewicht. Verder is roken een verslaving waarbij je gewend bent om iets in je mond te hebben. Veel mensen gaan ter compensatie meer eten of meer snoepen om toch iets in de mond te hebben.

smoke

Tips om het jezelf makkelijker te maken
Zorg voor regelmaat in je voeding. Houd je aan 6 eetmomenten want op die manier houd je je bloedsuikerspiegel

Als je een pepermuntje in je mond doet heb je toch wat in je mond maar krijg je ook door de frisse smaak minder snel trek.

Poets regelmatig je tanden, door het frisse gevoel in je mond heb je minder snel trek in iets te eten.

Zorg voor afleiding als je het gevoel hebt als je wat wilt gaan eten. Dat kan van alles zijn, van muziek opzetten tot het bellen van een vriendin of een blokje gaan lopen. Ook het klaarmaken van bijvoorbeeld een fruitsalade geeft je iets te doen en zorgt voor de nodige afleiding.

Ga meer bewegen, door meer te bewegen kan het eventuele aangekomen gewicht weer sneller kwijtraken maar het zorgt ook voor afleiding.

Geef jezelf een beloning. Ga van het geld wat je hebt uit gespaard door niet te roken iets leuks doen voor jezelf.

Geef je lichaam de tijd. Stel je bent wat aangekomen dat gaat er ook wel weer af, maar geef je lichaam ook de tijd om te wennen aan je vernieuwde gezonde levensstijl zonder een sigaret.

Schrijf voor jezelf op wat voor jou de reden is om te stoppen met roken. Heb je een moeilijk moment dan kan je dit erbij pakken en weer teruglezen waarom je dit gevecht om te stoppen aan bent gegaan.

Onthoud dat e
ventueel iets aankomen niet opweegt tegen de gezondheidsvoordelen van het stoppen met roken.

Is het verstandig om te stoppen met roken als je een eetstoornis hebt?
Eigenlijk is het altijd goed om te stoppen met roken maar stel dat net in een behandeling zit om te herstellen van een eetstoornis dan komt daar vaak al veel spanning en stress bij kijken. Je kan dan jezelf afvragen of dit dan wel het juiste moment is om te gaan stoppen met roken of dat je het jezelf daarmee alleen nog maar moeilijker maakt. Misschien is het dan een beter plan om het uit te stellen totdat je je eetstoornis hebt overwonnen of beter onder controle hebt.

Stel dat je toch wilt gaan stoppen met roken maar je hebt angst om aan te komen, maak dan eerst een plan waarbij je ook erin verwerkt dat er een kans bestaat dat je wat aankomt in gewicht. Dan ben je erop voorbereid dat je misschien wat aankomt en dan kan je hier beter mee leren omgaan. Natuurlijk kun je ook altijd hulp inroepen van een coach om samen met jou het plan om te stoppen met roken uit te voeren.

Bron foto 1
Bron foto 2

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maaike - Vrijdag 4 juli 2014 16:50
ik vind het een beetje raar dat er tips staan om minder trek te hebben. "poets vaak je tanden, door de frisse smaak heb je minder snel trek", volgens mij las ik dat jaren geleden ook op een pro-ana site.
trigger much.
Charlotte - Vrijdag 4 juli 2014 16:55
Ben het wel een beetje met Maaike eens. Ik snap dat er niet altijd rekening gehouden kan worden met alle triggers die er zijn. En een blog over stoppen met roken, en of dat verstandig is als je in behandeling bent etc. is super goed. Maar om hier nou tips te plaatsen om minder te eten... niet heel handig volgens mij.
dieta - Vrijdag 4 juli 2014 17:00
fijne blog.
beetje overdreven weer om moeilijk te doen over enkele eenvoudige tips. Niet iedereen heeft hier ondergewicht en moet aankomen.
Roos - Vrijdag 4 juli 2014 17:09
Ik heb zelf veel gehad aan een boek van Jan Geurtz; De opluchting. (voor eventuele geïnteresseerden, aanrader)
Liz - Vrijdag 4 juli 2014 17:22
Heel fijn deze blog, maar ik ben nog steeds te bang om te stoppen met roken. Maar inderdaad op de afdeling waar ik nu zit werd het afgeraden om te stoppen met roken (tijdens de behandeling). Ik ga als ik stop niet eens het roken zelf missen (ja ook wel), maar meer het tijdverdrijf en het automatisme wat erbij komt kijken.
T. - Vrijdag 4 juli 2014 17:29
@Liz, wat mooi gezegd! Dat is ook precies de reden dat ik nog steeds niet gestopt ben met roken
anoniem - Vrijdag 4 juli 2014 17:57
Het doet helemaal niet zo heel veel met je stofwisseling. Als je gewoon normaal blijft eten en stopt met roken kom je wel aan maar dit is enkel vocht. Dit verdwijnt gewoon weer in een week of twee / vier. Ik ben bijna drie maanden gestopt en had het veel eerder moeten doen.!
Nienke - Vrijdag 4 juli 2014 18:18
Tip om te stoppen: met behulp van champix, op recept verkrijgbaar via de huisarts. Zelf voelde ik me altijd heel depressief als ik probeerde te stoppen. (Daarom raad ik ook niet aan te stoppen tijdens behandeling.) Met champix werd ik niet depressief en voelde me lichamelijk naar als ik rookte.
Heeft mij enorm geholpen in ieder geval!
M. - Vrijdag 4 juli 2014 19:33
Ik heb misschien een beetje mazzel gehad, maar ik kon er niet meer tegen, het roken. Ik werd er vreselijk misselijk van ineens en ben toen in een week tijd gestopt. Ik kwam er juist helemaal niet van aan. Juist omdat eten beter smaakte, kreeg ik veel sneller een verzadigd gevoel. Ook dacht ik dat mijn stofwisseling vertraagde, maar het was meer de stress van het idéé dat dat gebeurde die er voor zorgde dat ik daar ook echt problemen mee kreeg. Toen ik dat los liet, werd het gewoon weer normaal. Ik was ook bang om aan te komen, maar ik viel juist zelfs een beetje af. Ik weet nog dat ik dacht; ik heb me dus echt druk om niks zitten maken...

Verder ook wel een beetje eens met Maaike en Charlotte. Triggert mij persoonlijk niet, maar herinner me deze tips idd ook van pro Ana sites...
T. - Vrijdag 4 juli 2014 19:41
ik ben ook gestopt met roken, maar nooit iets aangekomen.
@m ik vind het praten over pro-ana hier in reacties een stuk triggerender dan die opmerking over een pepermuntje, dat zijn meer logische feitjes.
Nicole - Vrijdag 4 juli 2014 19:49
Ik snap dat het goedbedoelde tips zijn, maar de titel van de blog is wel "stoppen met roken en een eetstoornis". In combinatie met een eetstoornis zijn dat soort trucjes toepassen misschien niet zo'n slim idee?
untouchable - Vrijdag 4 juli 2014 19:59
haha, het lijken wel proana tips.. XD
@untouchable - Vrijdag 4 juli 2014 20:19
Gelukkig, dacht al dat het aan mij lag :P
Dieu - Vrijdag 4 juli 2014 20:30
Ik ben nu begonnen met roken, voor een gedeelte met dezelfde reden als mij ES. Aan de ene kant weet ik dat het slecht is maar dat is mijn ES ook en een sigaret helpt soms tegen de spanning(trigger voor eetbui).
Anoniem - Vrijdag 4 juli 2014 21:28
Ik vind het een goede blog voor iemand die niet zo ernstig een ES heeft.. Er staan tips die ik ook las op pro ana sites. En het motiveert me niet om te stoppen het geeft me juist meer angst.
Het is opzich goed, maar voor vele (denk ik) dat het een trigger kan zijn.
Pauliene - Vrijdag 4 juli 2014 23:48
Ik rook al jaren ik ben begonnen toen ik voor de eerste keer zat opgenomen op mijn 13de gewoon omdat het gezellig was omdat iedereen rookte en ik er altijd maar zonder doel bij hing als iedereen buiten was aant rooken maja nu vele jaren later merk ik dat ik een enorme stres roker ben die gewoon echt te veel rookt
Ik rook een 100 euro per maand weg liefs wil ik minderen maar lukt niet echt en voor te stoppen heb ik absoluut geen motivatie voor
Judith - Zaterdag 5 juli 2014 00:42
ik had ook wel een beetje last van "pro-ana-flashbacks" , maar toch denk ik dat er wel een goede nuance zit in de tips die het stoppen met roken benadrukken.. ik denk echter toch dat mensen die willen weten hoe ze makkelijk af vallen, en dit gaan googlen, ook wel op deze tips terecht komen. misschien triggeren we ze wel door de naam van de site te benoemen (idd een beetje hypocriet dat ik het er zelf ook over heb). jaa, ik denk dat proud dit goed bedoeld, niet om een eetstoornis te veroorzaken, maar voor onze gezondheid te stoppen met roken beter is?

ik weet het ook niet..

wat ik wel weet is dat er hele goede hulpsites zijn om te stoppen met roken! :)
https://www.ikstop.nl/ bijv.!

groetjes, de helaas nog altijd rokende Judith ;)
struggle4life - Zaterdag 5 juli 2014 06:07
Same here Paulien. Al veel geprobeerd maar ergens wil ik nog helemaal niet stoppen
sarah - Zaterdag 5 juli 2014 09:25
Stop gewoon met roken voor je gezondheid ! Er is meer dan genoeg bewijs dat roken één van de slechte dingen is die je kan doen voor je lichaam. Als je weer gezond wil worden, dan is dit een grote stap die werkelijk iedereen zou moeten ondernemen zelfs al heb je eventueel overgewicht. Het overgewicht zal veel minder slecht zijn dan het roken. ;)
Maar ik heb wel geen tips hoe precies ... zoek misschien hulp bij mensen die al gestopt zijn en hoe zij dat klaargespeeld hebben.
Dascha Willemsen DDietist - Zaterdag 5 juli 2014 13:57
Allereerst goed en behulpzaam artikel..enkel een aanmerking/vraag: Is het niet zo dat roken de stofwisseling trager maakt, door een verhoging van de aanmaak in de bijnieren van het stresshormoon Cortisol? Doordat het lichaam tegen toxinogene stoffen moet vechten wanneer je rookt. Roken geeft een snelle en korte mate van ontspanning waarna het lichaam snel weer vraag krijgt naar een sigaret. Je lichaam verkeerd alsmaar in een stresssituatie. Je valt af doordat je vaak ipv eet rookt..en bij stoppen dit weer opvult met eten en je lichaam in de beginfase van het stoppen moet leren te ontspannen zonder sigaret. Je cortisol waarden zullen dus eerst hoger blijven tijdens het stoppen door spanning maar later afnemen wanneer je lichaam is gewend zonder sigaretten. Kortom stop met roken, ook tijdens een eetstoornis, natuurlijk stapsgewijs bij voorkeur onder begeleiding. Terugvallen is normaal..geef niet op..zie het als een leermoment. Kijk wat er fout ging en waarom. Zorg inderdaad voor afleiding zoals ontspanning (kan ook sport zijn).
Anoniemo - Zaterdag 5 juli 2014 14:52
Godsamme. Ze kunnen niet alles censureren. Het is niet naar jou bedoeld, maar naar mensen die willen stoppen met roken maar ietwat aan de zwaardere kant zijn/snel aankomen.

SERIEUS.
Dascha Willemsen DDietist - Zaterdag 5 juli 2014 18:16
Ik bedoelde de aanmerking niet verkeerd. Ik behandel zelf veel mensen met eetstoornissen en ben erg blij met de site/bloggs van Proud2BeMe. Ik probeerde alleen aan te geven dat roken nooit goed is..ook niet ten opzichte van je stofwisseling, omdat ik naar aanleiding van dit stuk vragen kreeg van een client omdat hierin wordt beschreven dat de stofwisseling versneld bij roken en ik het tegenovergestelde aan deze client had gemeld. Begrijp met niet verkeerd. Het was zeker niet om dit stuk naar beneden te halen! Vind het een heel goed stuk. Discussie is alleen maar goed of een verschillende kijk op dingen..ik leer ook nog steeds bij als dietist over voeding en leefstijl..daar ben je nooit over uitgeleerd :)!
Dascha Willemsen DDietist - Zaterdag 5 juli 2014 18:23
Als je ergens anders over denkt dat moet je dat wel onderbouwen..vandaar mijn lange reactie..;):).
sindy - Zaterdag 5 juli 2014 21:52
Ik vind dit weer een typische luie blog....wat ik mis; waar blijven de eigen ervaringen/ervaringen met cliënten? Vergoedingen van verzekeringen, want er wordt door de verzekering echt wel het e.e.a. vergoed. Verder vind ik de motivatie erg zwak en weinig origineel, ik zou niet overtuigd worden....Roken draagt bij aan BOTONTKALKING! in combi met een es dus echt heel slecht! Je huid wordt slechten, je tanden, je conditie gaat achteruit.....etc...
C. - Donderdag 10 juli 2014 21:10
Jammer dat er gezegd wordt dat e in principe niet aankomt van stoppen met roken..
De leerlingen van de opleiding voedinf en diëtiek in den haag leren namelijk al vrij snel dat mensen gemiddeld 5 kilo aankomen van stoppen met roken.

Kdenk dat als je hier gaat promoten dat stoppen met roken er niet perse voor zorgt dat je aankomt het een enorme domper is voor de mensen met een eetstoornis..

Ikzelf rook nu bijna 10 jaar.. En ondanks dat ik wel meer ging eten en snoepen toen ik stopte werd ik best opgedrongen qua postuur, ik ben namelijk al niet slang van mezelf, en ik kon door de verandering van mijn spijsvertering een week niet naar de wc.

Stoppen met roken is altijd goed voor je gezondheid maar is,zeker in het begin, niet voor iedereen zonder conseqenties.
Star* - Maandag 21 juli 2014 20:27
Niet verkeerd bedoeld maar deze blogs zijn voor mij vaak niet helpend. Ook bepaalde tips vind ik niet handig op deze site.
Isa - Zondag 13 januari 2019 18:29
Ik ben nu hier terecht gekomen na een beetje googlen. Ik heb heel lang een eetstoornis gehad maar kan er inmiddels 4 jaar goed mee om gaan. Ik wil alleen nu stoppen met roken (zit in mn 4e dag) en merk nu dat ik last krijg van de tips die hierboven aangegeven zijn. Juist door niet proberen te eten wordt er zo ontzettend veel getriggert dat ik merk weer dat negatieve beeld van mezelf te krijgen. Kan mezelf op het moment ook niet 'helder' zien. Ik denk dat voor mensen die een eetstoornis hebben (gehad) dit echt de slechtste tips zijn die je kunt opvolgen...