Spelen met je eten bij eetbuien

 

Toen ik veel last had van eetbuien verzon ik de gekste dingen om er mee om te leren gaan of afleiding te zoeken. Soms helpende en soms minder helpende dingen. Soms zelfs dingen die het eigenlijk alleen maar erger maakten. Van eetbuien zonder kcal tot sabbelen op koffiebonen. Ook experimenteerde ik bijvoorbeeld met de manier waarop ik at. Zou dit dan helpen tegen de eetbuien?

Mindfulness tegen eetbuien

De meeste van ons hebben altijd geleerd dat we niet met ons eten mogen spelen. Gewoon netjes je bord leeg eten met mes en vork en geen troep van de eettafel maken. Best logisch. Ik zou ook geen zin hebben om na elk avondmaaltijd de spaghetti weer van het plafond af te moeten schrapen. Daarnaast spelen kinderen vaak met hun eten omdat ze iets niet lekker vinden en iets dus niet willen eten. Je spruitjes als bowlingbal gebruiken lijkt dan ineens een veel beter en leuker plan, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Bovendien laat je met goede tafelmanieren een goede indruk achter, maar hoe slecht is het eigenlijk om te spelen met je eten?

Ik zocht naar manieren om mijn eetmomenten interessanter te maken en er daardoor misschien wat meer voldoening uit te halen en er beter bij stil te kunnen staan. Een soort mindfulness kan je misschien wel stellen. Zo at ik alles met stokjes of heel kleine lepeltjes. Dan kon ik het ook niet zonder na te denken in m'n mond stoppen en vervolgens met een onverzadigd gevoel achter blijven. Of het nou echt zoden aan de dijk heeft gezet is een ander verhaal, maar ik moet toegeven dat het op sommige momenten wel een beetje heeft geholpen tegen mijn eetbuidrang. Blijkbaar was het helemaal niet zo'n heel gek idee, want Ohio State University deed een heel verrassend onderzoek op hetzelfde gebied.

Onderzoek naar spelen met je eten

Niet zo gek, want eten is iets dat we dagelijks doen, maar toch zijn bepaalde eetgewoontes ook een probleem voor een grote groep mensen. Ik heb het dan niet per se over mensen met een eetstoornis, maar ook ander soort eetproblemen. Je ziet steeds vaker dat we te snel en onbewust eten en daardoor ook vaker een minder verzadigd gevoel over houden en ongezondere keuzes maken. Op welke manier zou je eten nou weer een bewuste bezigheid kunnen maken waar je even je hoofd bij moet hebben? Hoe wordt eten weer iets leuks in plaats van iets dat even snel moet gebeuren?

De onderzoekers lieten mensen bijvoorbeeld popcorn met stokjes eten of water drinken uit supermooie, bijzondere glazen. Zelfs kregen mensen de opdracht om water te drinken met hun tong zoals honden en katten dat doen. Je kan je voorstellen dat die mensen de grootste lol hadden. Het is niet per se heel functioneel om op die manier te drinken of popcorn te eten, maar je creëert zo wel een leuk momentje waarop je echt even al je aandacht aan het eetmoment schenkt. 

De oplossing voor eetbuien?

Het is een grappig onderzoek al is het niet echt iets dat je dagelijks gaat doen, denk ik, maar ik vind het wel inspirerend om op zoek te gaan naar creatieve manieren die ons bewuster maken van wat we eten. Wanneer je worstelt met een eetstoornis zou dit sommige momenten misschien iets makkelijker of waardevoller kunnen maken. Wel is dit geen oplossing voor al je eetproblemen, laat staan een eetstoornis. Een spelletje koekhappen had niet direct mijn zorgen om die koek weggenomen. Dit is ook niet iets dat ik nu dagelijks doe. Bovendien is het juist belangrijk om ook weer een gezonde en normale relatie met eten aan te gaan.

Een eetstoornis gaat veel verder dan dit en verdient echt jouw zorg en aandacht. Je hebt je eetstoornis niet voor niks. Je stopt er iets mee weg dat eigenlijk jouw aandacht nodig hebt. Dat is niet makkelijk, anders had je die eetstoornis ook wel. Onzekerheden, lastige gevoelens, trauma's.... Achter een eetstoornis gaat van alles schuil. Luister naar wat jij nodig hebt en zoek daar professionele hulp bij, want het is niet iets dat je helemaal in je eentje op hoeft te lossen. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Noa - Maandag 16 juli 2018 18:39
Ga ik eens proberen Maar met eten spelen doet me vaak denken aan wanneer ik toen op allemaal creatieve manieren eten probeerde de verstoppen/saboteren op mijn bord om het zo niet te moeten eten....