Ontbijten met ontbijtgranen

 

Over het ontbijt wordt veel geschreven en ook veel geadviseerd. Het belangrijkste advies is eigenlijk om in ieder geval altijd te ontbijten, dus om deze maaltijd zeker niet over te slaan. Wat je het beste kunt eten als ontbijt, is wel vaak een punt van discussie. Daarom is het goed om eens stil te staan bij de belangrijkste maaltijd van de dag. 

Waarom is een goed ontbijt belangrijk?
De stofwisseling gaat de hele dag door, dus ook 's nachts als we slapen. Omdat we in de nacht niet bij-eten maar slapen is de brandstof na een nacht slapen sterk verminderd. Om die reden hebben we het ontbijt hard nodig om weer op te laden. Ook je bloedsuikerspiegel is na een nacht lager. Je lichaam heeft om die reden energie nodig die ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft.

Wat zijn ontbijtgranen?
Onder ontbijtgranen vallen de bekende muesli, cruesli, cornflakes, havermout, brinta en cripsies. Deze productgroep is een belangrijke leverancier van energie maar levert daarnaast ook vezels, B-vitamines en ijzer. Er wordt veel geschreven over dat muesli, cruesli en cornflakes veel suikers zouden bevatten. Zijn ze daarom minder gezond? Het is eigenlijk net als de vergelijking tussen wit brood en volkorenbrood. Zo heb je ook heel veel verschil in ontbijtgranen. De ene variant bevat meer vezels dan de ander en het is maar net waar je voor kiest.

Eet je liever wat meer vezels of vind je dat belangrijk dan zou je eerder kiezen voor een muesli variant die bijvoorbeeld volkoren vlokken of granen bevat. Suiker hoeft niet per definitie ongezond te zijn want het levert ook energie. En wil je liever geen gewone suiker dan zijn er ook soorten die gezoet zijn met honing of fruit. Welke moet je dan kiezen? Als je genoeg varieert en ook afwisselend eet, krijg je van alles genoeg binnen. Je kunt dan gewoon datgene kiezen dat jij lekker vindt. Heb je echter last dat je snel trek krijgt dan zou je erop kunnen letten dat je een variant kiest met meer vezels dus die meer vult. Of heb je last van wisselende bloedsuikers dan kan je kijken dat je een variant kiest die wat meer langzame koolhydraten heeft, dus hoger zit in volkoren granen en wat lager zit met snelle suikers zoals gewone suiker of honing.

Waarom kiezen voor brood?
Brood is ten eerste makkelijk mee te nemen dus als je onderweg naar je werk of school ontbijt, dan is dit makkelijker mee te nemen dan bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt met muesli. Een ander voordeel van brood is dat het jodium bevat. De meeste ontbijtgranen bevatten geen jodium. Juist omdat brood door de meeste mensen wordt gegeten is er besloten om aan brood jodium toe te voegen. Dit is dus via de overheid geregeld. Met andere voedingsmiddelen is het moeilijker om voldoende jodium binnen te krijgen. Eet je dus helemaal geen brood of crackers waar dit aan is toegevoegd dan is het lastig om voldoende jodium binnen te krijgen. Ook bij zelfgemaakt brood is het belangrijk om hier op te letten. Je kan dit oplossen door zelf bakkerszout toe te voegen.

Ontbijtgranen als lunch
Je kan prima lunchen met ontbijtgranen. Echter is het hierbij wel belangrijk om, zoals eerder beschreven, te letten op de hoeveelheid jodium die je binnenkrijgt. Zorg er dan voor dat je bij andere eetmomenten wel aan deze hoeveelheid komt of andere voedingsmiddelen eet waar jodium in zit.  

Ontbijtgranen en een eetlijst
Als je ontbijtgranen op je eetlijst hebt staan, dan is het goed om met je behandelaar te overleggen over de hoeveelheid. Doordat je vaak wat uit een pak schudt, is de kans groot dat je te weinig neemt. Hier moet je wel opletten, zeker als je nog moet aankomen in gewicht. Dit kun je oplossen door het precies af te wegen, maar dit kan aan de andere kant ook weer voor problemen zorgen. Om die reden kun je bijvoorbeeld ook kijken naar het aantal eetlepels dat je neemt. 

Laten we uit gaan van 2 belegde boterhammen met boter en gemiddeld beleg met daarbij een glas melk. Als je dit wil vervangen voor yoghurt met muesli heb je ongeveer 250 ml halfvolle melk of yoghurt nodig met 6 eetlepels muesli/cruesli. Een portie havermout met melk is vaak te weinig om dit allemaal mee te vervangen. Wil je dit wel doen dan kan je dit aanvullen met bijvoorbeeld fruit en/of suiker erin. Dan kom je bijvoorbeeld uit op 40 gram havermout (1 portie van 6 eetlepels) met 250 ml melk en een eetlepel suiker en een stuk fruit. Voor brinta heb je weer een andere verdeling nodig. Dan kom je namelijk een stuk lager uit als je hier 6 eetlepels van zou nemen. Wat je dan zou kunnen doen is 7 eetlepels brinta (35 gram) met 250 ml melk en een schep suiker. Maar dan je glas melk op een ander moment nemen. Als je alles wilt vervangen krijg je vaak een hele vreemde verhouding en smaakt je brinta of havermout niet meer zo lekker.

Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat je gewoon op gevoel een bakje yoghurt met muesli of wat dan ook kunt nemen. Zie bovenstaande dan ook als een richtlijn en niet als een regel. 

Wat eet jij graag als ontbijt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lara - Woensdag 10 juni 2015 19:07
Leuke blog :)
Ik eet altijd yoghurt met zelfgemaakte cruesli, ik gooi er vanalles doorheen: cornflakes, rice pops, basiscruesli, geroosterde noten, kokos, en vaak ook nog een lepel jam er doorheen, heerlijk! Ik houd namelijk helemaal niet van brood 's ochtends haha ;)
liss - Woensdag 10 juni 2015 19:08
Ik eet bijna altijd brood en soms havermoutpap.
Yoghurt vind ik niet lekker smaken 's ochtends.

Marije - Woensdag 10 juni 2015 19:10
Ik neem echt altijd yoghurt met een beetje brinta en frambozen! Super lekker :)
Vind dat papperige/stevige juist lekker, daarom yoghurt ipv melk met brinta.
Bee - Woensdag 10 juni 2015 19:13
Een andere tip: gebruik volle yoghurt! Ik at vooral brood, maar wou ook eens wat meer afwisseling. Wel moet ik nog aankomen; dit is dan ook de reden waarom mij diëtiste met het idee kwam om volle yoghurt te nemen, is ook nog eens lekker :)
Lisa - Woensdag 10 juni 2015 19:41
Ik eet meestal 's morgens een stukje fruit.

Havermout gebruik ik ook veel maar dan meer bij het avondeten.
Ik maak zelf vaak banaan-havermout pannenkoeken of iets met appel en havermout :)
S. - Woensdag 10 juni 2015 20:26
- Havermoutpap
- Yoghurt met havermout
Honeychild - Woensdag 10 juni 2015 21:27
Ik eet bijna standaard volle yoghurt met muesli, en dan gooi ik er nog allemaal lekkere dingetjes door zoals stukjes gedroogde dadel en rozijnen! Is echt m´n favoriete ontbijtje!
Lotte - Woensdag 10 juni 2015 22:02
Als ontbijt eet ik eigenlijk maar zelden koolhydraten. Meestal yoghurt/kwark met fruit en soms een extra eitje. Is dat ook goed?
Neki - Woensdag 10 juni 2015 22:05
Persoonlijk vind ik 40 gram havermout met melk, ter vervanging van 2 boterhammen erg weinig. Ik gebruik 60 gram met 250 ml melk en fruit voor 2 boterhammen.
Roeline - Woensdag 10 juni 2015 22:34
Uit gemak brood en dan als lunch wissel ik. Ook omdat ik wel anders zou kunnen ontbijten maar mijn dochtertje dat dan ook weer gaat willen en het dan niet snel genoeg gaat. Ik ga haar er niet eerder voor wakker maken.
anti - Woensdag 10 juni 2015 22:55
Ik hou heel erg van fruit in de ochtend (anders ook trouwens). Dus eigenlijk altijd twee stuks fruit bij het ontbijt en verder kijk ik wat er goed bij past. Mango bijvoorbeeld met roggebrood banaan met mueslibol aardbeien met muesli en yoghurt en bosbessen met havermout om maar wat voorbeelden te noemen.
JustAsBrokenAsMe - Donderdag 11 juni 2015 10:49
Ik vond yoghurt in de ochtend eerst echt heel vies. Maar nu vind ik yoghurt echt zooooooo lekker in de ochtend. Enige maaltijd waar ik echt van kan genieten ;)
Jelle - Donderdag 11 juni 2015 11:35
Ik eet elke ochtend Optimel vanilleyoghurt met gewone magere yoghurt, granola en dan nog een stuk fruit, bij voorkeur mango! Heerlijk, zou niet anders meer willen!
Dees - Donderdag 11 juni 2015 14:34
40gr?! wij leren hier 60gr (=12 eetlepels) havermout met melk en fruit als 2 boterhammen :o
lillie - Donderdag 11 juni 2015 15:56
hoeveel eetlepels voor hoeveel gram staat, daar kun je natuurlijk ook weer over discuteren. Ik denk dat het laatste stukje dan heel belangrijk is. Uiteindelijk gaat het erom dat je hier allemaal niet meer op hoeft te letten en gewoon lekker eet waar je zin in/ wat je nodig hebt. Ik leer zelf 6 el voor 2 bh maar ik weet niet hoeveel gram dat dan moet zijn.
Rosalie - Donderdag 11 juni 2015 18:51
Ik eet gewoon allebei elke ochtend. Lol:-)
Purpleflower - Donderdag 11 juni 2015 21:36
ik lees dat hier best veel tarwe gegeten wordt. Is dat wel ok?
Kim300808 - Donderdag 11 juni 2015 23:10
Ik verheug me altijd op mijn standaard ontbijtje van Yoghurt met Muesli. Simpel genieten. Kwark met Muesli vind ik ook een aanrader. Soms voor de afwisseling Boterhammen, zodat de Yoghurt de volgende dag weer extra lekker is :').
@purpleflower - Vrijdag 12 juni 2015 09:38
ja, er is helemaal niets mis met tarwe als je geen gluten intolerantie hebt ;)
liil - Vrijdag 12 juni 2015 11:20
@neki
hihi, ja heb ik ook.. iedereen zegt dat ik veel te veel eet als ontbijt maar ik heb gewoon honger s ochtends xD dus meestal idd rond 60 gr (ik weeg niet af ofzo, maar meer dan 40 gr is het zeker! :p) met mix van water en sojamelk en 2 stuks fruit (soms meer) en dan vaak nog cacao of kaneel erover. soms een nootje erbij.. jum! maar zoals gezegd, meeste mensen vinden het abnormaal veel :o
mikki - Dinsdag 6 september 2016 16:22
Hmm broodjes oude kaas gaan er wel in
helemaal met dat hele donkere brood :)