Ons favoriete snoep van vroeger

 

Vroeger toen ik nog klein en onschuldig was kreeg ik soms wat geld van mijn ouders om snoep van te kopen. Ik ging dan naar de snoepwinkel op het marktplein en koos heel zorgvuldige een paar snoepjes die vervolgens door de dame achter de balie in een doorzichtig zakje werden gedaan. Ook kocht ik soms na een tenniswedstrijd of tennistraining in de kantine een paar snoepjes. Hier lagen deze tentoongesteld onder een glazen plaat en moest ik hard nadenken wat ik zou kiezen. Sommige van dit snoep zie je nu ook nog regelmatig, ander snoep zie ik vrij weinig meer. Het leek me leuk om een blog te maken met daarin ons favoriete snoep van vroeger. Hiermee haal ik ook direct leuke herinneringen op. 

Ik heb Nouska, Laura en Sandra gevraagd om ook hun favoriete snoep van vroeger te delen. Dit zullen ze na mijn favorieten ook in deze blog tonen. Tenslotte ben ik natuurlijk erg benieuwd naar jullie favoriete snoep van vroeger. Kennen jullie al het snoep dat wij vroeger lekker vonden?

snoep van vroeger

♥ Scarlet's Favoriete snoep van vroeger
Ik zal hieronder 7 soorten snoep laten zien dat ik vroeger erg lekker vond. Veel is nu nog te koop, maar sommig snoep zal wat langer zoeken zijn.

♥ Zure bommen #1
Deze zure bommen kocht ik vroeger geloof ik voor 15 cent per stuk. Ik vond de rode en gele het meest lekker. Ik denk dat ik die binnenkort nog een keertje gaat halen in een snoepwinkel. Het is zo lang geleden dat ik deze heb gegeten en ik zou ze wel weer eens willen proeven! 

zure bommen

♥ Schuimblokken
Deze vond ik vroeger altijd zo geweldig! Helaas waren ze wel een stukje duurder dan de andere snoepjes en kocht ik er meestal maar eentje. Ik denk dat ik vroeger 25 cent betaalde voor een schuimblok. Ik kocht deze altijd in de kantine van de tennisvereniging. 

schuimblokken

♥ Zure ijsjes
Deze ijsjes kocht ik weleens in de snoepwinkel. Ze zagen er gewoon zo leuk uit en ze gingen langer mee dan een eenvoudig snoepje. Bovenop zit een hard snoepje en als je dit op hebt zit er een soort zuur poeder onderin. Gewoon lekker.  

ijsjes

♥ Zure Bommen #2
Deze zure bommem waren vroeger echt mijn favoriet. Het zijn eigenlijk enorme kauwgomballen met een extreem zure binnenkant. Ik weet eigenlijk niet of je deze nog in een gewone snoepwinkel kunt vinden. Ik zal binnenkort eens een kijkje nemen in de Jamin. 

zure bommen

♥ Witte muizen
Deze schuimmuizen vond ik ook erg lekker.  Ze zijn best groot, dus meer dan één per keer kocht ik hier vroeger niet van.

muizen

♥ Zure lollies
Deze zure lollies kan ik me nog goed herinneren. Ze waren erg lekker en ik at ze regelmatig, maar ik heb echt geen idee meer waar ik die kocht of van wie ik die kreeg. Weet iemand nog waar deze werden verkocht? Volgens mij niet per stuk in de snoepwinkel. 

zure lollies

♥ Zure staafjes
Zoals je merkt hield ik vroeger wel van zuur snoep. Deze staafjes met zuur poeder werden nogal eens uitgedeeld op school bij een verjaardag. Ik kocht ze soms ook zelf. Het leuke was dat je er nét wat langer mee kon doen dan met normaal snoep. 

zure staafjes

♥ Laura's Favoriete snoep van vroeger
Ik was echt een mega snoepkont vroeger (nog steeds wel een beetje).. en deze blog vind ik dan ook fantastisch. Ik herken heel veel lekkere dingen van Scarlet die ik ook graag at, zoals die zure lolly's. Ik had heel veel favorieten, maar ik zal er een aantal hieronder delen. 

♥ Snoepkettingen
Ik vond hiervan niet alleen de snoepjes lekker, maar ze zagen er vooral heel cool uit. De armbanden en kettingen met die kleine snoepjes waarvan je ook horloges had. Geweldig! Ik vind het ook nogsteeds leuk als ik er nu kinderen mee zie. Dat doet mij denken aan vroeger.

snoepketting

♥ Zwart - wit poeder
Zwart wit poeder vond ik ook heerlijk! Ik kon zo'n heel potje in één keer opeten. Wel een beetje een nadeel dat je er heel vieze vingers van kreeg. Verder heb ik nog weleens het verkeerde potje gekocht en dat was geen salmiak smaak maar zoethout. Dat vond ik niet lekker.

zwart wit


♥ Stroopsoldaatjes
In de binnenstad van Delft was een heel oud snoepwinkeltje die er nu overigens nogsteeds zit. Ze hebben er veel oud Hollands snoep en wij kregen uit dit winkeltje weleens een stroopsoldaatje. Heel erg lekker zoet en ook heel slecht voor je tanden. Dat weet ik nog wel, daarom kregen wij het niet zo vaak. Het was volgens mij harder dan een lolly. Maar omdat we het niet zo vaak kregen, bleef het heel bijzonder. Je kunt ze ook bij verschillende natuurvoedingswinkels kopen en bij de Tuinen. 

stroopsoldaatjes


♥ Dummies
Ken je ze nog, die kleine ronde snoepjes in die doosjes die sommige mensen in één keer in hun mond doen? Dummy's at ik heel graag en behoren zeker tot mijn favoriete snoep. Ik at het liefste de roze variant en de oranje vond ik het minst lekker. Nogsteeds trouwens. Ik heb ze laatst sinds lange tijd weer gekocht omdat ik er zo'n zin in had.

fruitella


♥ Toverballen
Toverballen kocht ik ook vaak bij het oude snoepwinkeltje in de stad. Ze hadden ze in allerlei kleuren en de smaak was heel lekker. En natuurlijk non stop uit je mond halen om te kijken welke kleur die was. Ik vind toverballen nogsteeds heel lekker. Dat ze van kleur veranderen maakt me niet zoveel uit. Daar was ik vooral vroeger van onder de indruk. Ik was laatst nog in het snoepwinkeltje en toen heb ik ze weer gekocht en ze zijn dan toch wel heel lekker. Kauwgomballen vond ik daarentegen een stuk minder lekker en interessant. 

toverballen

♥ Snoep schelpen 
Snoep schelpen kennen jullie misschien ook nog wel. Dit snoepsoort vond ik heel interessant omdat wij het nooit kregen van mijn moeder. Ik vond het er zo leuk uit zien en mijn vriendinnetjes aten dit weleens, maar ik denk dat mijn moeder het onzin vond. Uiteindelijk is dat natuurlijk ook wel zo want het was een hele opgave om de inhoud eruit te krijgen en dan was het eigenlijk gewoon een lolly, maar het was wel gewoon leuk en ook lekker.

schelp snoep

 

♥ Sandra's Favoriete snoep van vroeger
Ik herken al heel veel dingen die de anderen op hebben geschreven. Bij snoep van vroeger denk ik bijvoorbeeld direct aan manna dat mijn zus en ik vaak kregen als we bij mijn opa en oma waren. Ook dummies waren ontzettend lekker, zeker als je stiekem het hele doosje in één keer in je mond deed. De snoepkettingen waren ook fantastisch en hoewel ik me de smaak van lange jan niet eens echt meer kan herinneringen, wéét ik gewoon dat het lekker was. Snoep van vroeger lijkt op de een of andere manier altijd heel erg lekker terwijl, als je het nu proeft, het helemaal niet zo bijzonder meer is. Daarom is het denk ik extra leuk om er nu gewoon met een gevoel van nostalgie aan terug te denken. 

♥ Cola lolly's
Jaaa cola lolly's! Daarmee bedoel ik niet lolly's van bijvoorbeeld Chupa Chups met cola smaak, maar echte cola lolly's met een disco-achtige verpakking. Wie kent deze nog? Deze waren zo lekker en ik vond het ook geweldig om er een glas cola bij te drinken en zo'n lolly er dan tussendoor in te dopen.

 

♥ Zure matten
Dit is niet per se mijn favoriete snoep, maar hier moest ik wel aan denken toen ik nadacht over snoep van vroeger. Ik kan me namelijk herinneren dat er op school een meisje was die dit regelmatig at en dat ik toen ook weleens zo'n matje kreeg. Als ik eraan denk dan voel ik gelijk weer zo'n gek gevoel bij die klieren in mijn mond, herkent iemand dat? Zure matten zijn ergens lekker, maar aan de andere kant ook helemaal niet, juist vanwege dat extreme zure.

 

zure matten

♥ Salmiaklolly's
Nog meer lolly's en dit keer met salmiak smaak. Ik eet deze lolly's eigenlijk nooit meer maar vond ze vroeger echt heel lekker. De buitenkant was een beetje saai en plakkerig, maar binnenin zat salmiak en daar ging het om. Ik moest me dan ook altijd inhouden om niet direct te bijten als ik zo'n lolly at. 

♥ Zuurstok
Eén keer per jaar, als het kermis was in de plaats waar ik vroeger woonde, mocht ik een zuurstok uitkiezen bij zo'n kraam waar ze er heel veel verkochten. Ik koos dan meestal voor zo'n grote, mierzoete stok waar ik dan telkens een stukje van at. Die stok lag dan een tijdje in de voorraadkast in een zakje omdat het overal aan vast plakte, maar ik vond het helemaal fantastisch.

 

♥ Bubblicious kauwgom
Deze kauwgom is ook nu nog volop verkrijgbaar en in veel meer smaken dan vroeger, maar toen vond ik deze kauwgom heel stoer. Het was (en is) mierzoet en na drie keer kauwen is de smaak helemaal weg, maar toch was het geweldig. Je kon er hele grote bellen mee blazen en dat was vooral heel leuk. Wel was de kauwgom aardig duur, zeker omdat je dus al heel snel weer nieuwe moest pakken om de smaak te behouden.

 

♥ Nouska's Favoriete snoep van vroeger

♥ Manna Snoep
Dit is een soort gepofte rijst in verschillende kleurtjes en het smaakt zoet. Het is heel luchtig en ik at het dan ook met handen vol tegelijk. Heel lekker, maar ik heb het al heel lang niet op. Misschien maar weer eens kopen?

snoep

♥ Dubbel Zout
Ook hiervan at ik er vaak net iets te veel, maar ze zijn zo lekker! Mega zout. Ik kocht deze vaak bij het snoep-scheppen voor schoolreisjes bij Kruidvat. Als het over snoep en Nouska gaat, dan is het motto: Hoe zouter hoe beter!

dubbel zout drop

♥ Salmiak Tongen
Deze kocht ik vroeger wel eens bij de snackbar om de hoek, als ik een klein beetje zakgeld had. Je kon er heel lang op zuigen. Ik ben nog steeds dol op salmiak snoepjes! 

salmiak tongen

♥ Kaneel Stokjes
Deze kocht ik vaak met mijn moeder bij Xenos als we gingen winkelen. We kochten dan een klein zakje met kaneelstokjes en dat was dan binnen no-time leeg! Ik houd heel erg van dit soort oud-Hollands snoepgoed. 

kaneel

 

Wat was vroeger jouw favoriete snoep?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Golden princess - Donderdag 16 juni 2016 10:21
De nim-2 snoepjes was ik altijd helemaal gek van. Een zuurtje waar een vloeibare kern in zat. Helaas zijn ze in Nederland niet meer te krijgen. Manna ben ik nog steeds heel gek van, dus af en toe haal ik daar wel eens een zak van. En ik weet nog dat je die kleine zilveren knikkertjes had (leken net een soort magneetballetjes) daar was ik ook gek van.
Aniek - Donderdag 16 juni 2016 10:37
@ Scarlet, die kleine zure lollies kon/kan je in de supermarkt kopen, met een stuk of 20 samen verpakt in zo'n doorzichtig zakje van Look o look.

Ik hield ook altijd van heel zuur, salmiac en zo zout mogelijk :)
snoep - Donderdag 16 juni 2016 10:39
Scarlet: Ooh de ..... snoepwinkel ;) Later kreeg hij een andere naam en jaren later is hij verhuisd, en zit nu aan de hoofdstraat, waar Pol vroeger zat, meen ik.

De kleine zure lollies zijn/waren van Look-o-look oa. En diverse merkloze zakken ;).
Xx - Donderdag 16 juni 2016 10:42
Jaaa die schelpen hahaha! : D
xxxm - Donderdag 16 juni 2016 10:43
Super leuk zeg, om te lezen! Ik herken alle snoepjes!
4 leaf clover - Donderdag 16 juni 2016 10:57
Zure ufo's, heerlijk!! Een ufo van snoeppapier met zure poeder erin!
En 1x per jaar gingen we naar de kermis in Voorschoten en daar kocht ik een grote wijnbal waar ik weken (soms maanden) eraan kon sabbelen.
Ayla - Donderdag 16 juni 2016 11:17
Omg! Alles van Scarlet's lijst! Nostalgieaanval.
tessaa - Donderdag 16 juni 2016 11:29
Scarlet: die zure lolly's worden bij ons in Gouda gewoon in een snoepwinkeltje verkocht, super lekker! Als ik wat moet opsturen via de post hoor ik het wel haha
Yoyootje - Donderdag 16 juni 2016 11:56
Hihi heerlijk dit!

Bij mij op het winkelcentrum heb je nu weer zo'n snoepwinkeltje waar ze van allerlei snoepgoed verkopen die ik nergens meer tegen kwam behalve op de markt.

Vroeger ging in met m'n nichtje vaak boodschappenwagentjes opzoeken, als we dan al 2 gulden hadden waren we helemaal gelukkig en kochten we van die lange dropmatten en mini kauwgompjes bij de jamin.
Sparkle - Donderdag 16 juni 2016 12:23
Inderdaad in Gouda te koop maar ook in allerlei oude snoepwinkeltjes die niet zo standaard zijn als jamin en heeeeel soms verkopen ze ze ook in een supermarkt nog. ( die zure lolly's)
Rebeccaa - Donderdag 16 juni 2016 12:27
alles wat Laura en Sandra graag aten vroeger, at ik ook heel graag haha. Vooral toverballen en cola lolly's.
Cianna - Donderdag 16 juni 2016 12:59
Ooh, daar was ik vroeger ook helemaal weg van!
Die tubes kauwgom (En ook die oprolkauwgom) was zo fout, maar zo lekker!

Toevallig heb ik een paar maanden geleden bij de Jumbo weer eens zwart-wit poeder gekocht, en wow, dat was echt veel en veel te zout en niet zo lekker als ik me herinner :(
marith - Donderdag 16 juni 2016 13:01
Haha ik heb dat ook altijd, zo'n gek gevoel bij je klieren in de mond als je denkt aan zure matten. Ik vind ze nog steeds heel lekker! Die zure lolly's kregen wij vroeger altijd mee bij de chinees.
d - Donderdag 16 juni 2016 13:25
Idd. nostalgie, wat leuk om te zien. Salmiaklollies vond ik wel heel erg lekker of die napoleon snoepjes in citroen en zwart-wit, die andere smaken kwamen pas veel later. Of je had van die 'kersjes', van die roze balletjes aan groen plastic steeltje. Als daar iemand op trakteerde was iedereen altijd heel blij. Veel snoep van vroeger zal er nu nog wel zijn.
.... - Donderdag 16 juni 2016 14:44
Ik lust echt alleen die snoep ketting šŸ˜‚
Ik hou helemaal niet van snoep en daar heb ik ook nooit van gehouden haha. Doe mij maar koekjes en chocolade šŸ˜‹
Ikke.. - Donderdag 16 juni 2016 15:02
knetter lolly's .
Lolly's die je in een zakje moest dopen dan in je mond dan ging het knetteren.
Je had het ook in kauwgum variant .
Tom en jerry kauwgum waar z'n plak plaatje bij zat.
Dropsleutelts.

loni - Donderdag 16 juni 2016 15:21
Ik kan het mis hebben maar ik dacht me te herinneren dat Scarlet een hekel heeft aan zuurkool, wel grappig dan dat ze juist wel van zuur snoep houd :'D
Gemma - Donderdag 16 juni 2016 15:26
Mijn favorieten vroeger: Kaneelstokjes, lange jannen, watermeloenkauwgom (die hadden ze vroeger vaak bij de bioscoop), boterbabbelaars, en fruitella dummys (dat waren zulke kleine doosjes)
XButterflyerxx - Donderdag 16 juni 2016 17:09
Ik herken alles wel! mijn favo snoep waren schuimblokken, die ik altijd kreeg als ik bij mijn oma was en zure lollies, die namen we altijd als we op vakantie gingen!
Die zure lollies heb ik trouwens een tijd geleden gezien bij de plus!
Liz - Donderdag 16 juni 2016 20:11
alles wat zuur is! hmm en kaneelstokjes vind ik ook heerlijk. En die schuimblokken vallen zo lekker uit elkaar op je tong. Lekkerlekker al die zoetigheid :)
Miku - Donderdag 16 juni 2016 20:54
Ik hield vroeger niet heel erg van snoep (gaf mijn zakgeld liever uit aan speelgoed waar ik lang voor spaarde haha) en hou nu nog meer van chocola en toetjesšŸ˜‚. Herinner me wel veel van deze lijstjes en wat ik wel kocht waren de spice girl lollies; met zo'n kauwgombal er in en een sticker. Mijn zusje had een tijd een vreemde manie: ze had dan cola lollies die ze in een fruithapje voor baby's dooptešŸ˜‚. Die manna snoepjes kreeg mijn zoontje laatst. Die ken ik vooral van de kermis in zo'n doorzichtige buis met een molentje er aan.
Ronja - Donderdag 16 juni 2016 21:46
Wie kent nog die grote ballen, een soort toverballen, en die gingen naar bier smaken.
Ik kan niet meer op de naam komen maar die hadden wij op de basisschool vaak.
Marjon - Vrijdag 17 juni 2016 14:43
Heeeeerlijk die herinneringen; stuur direct mijn broertje naar de snoepwinkel :)
Anne - Vrijdag 17 juni 2016 23:54
Ik had laatst weer zo'n ijsje, en ik meende ook dat het poeder altijd zuur was.. maar het poeder is hartstikke zoet, geen zuurtje te bekennen! Weet dus niet of het mijn (ons) geheugen is, of dat ze veranderd zijn, maar zuur zijn ze in ieder geval niet (meer).
priscillaaaaax - Zaterdag 18 juni 2016 11:45
De meeste snoepjes die jullie beschreven vond ik vroeger ook heerlijk. De boterbabbelaars en haagse hopjes vond ik ook altijd zo lekker. Maar ook van dat eetpapier vond ik erg lekker. Napoleon (drop smaak), dropballen, krijtjes. ook had je snoepjes in vorm van kwastjes en daar kleurde je tong helemaal van, die hebben ze tegenwoordig niet meer. ohja er waren ook soort spuitflesjes met zuur spul erin wat je in je mond kon spuiten. en van die jawbreakers, die waren ook heerlijk
priscillaaaaax - Zaterdag 18 juni 2016 11:46
en nu eet ik nooit meer snoep, alleen heel veel koekjes haha
Blub - Zondag 19 juni 2016 12:57
Ik at vooral ander snoep. Boerderijdrop, wijnballen, van die roze/gele lollies, drop-tikkels, salmiaklollies, schoolkrijtjes, fruitella (die at ik altijd met papiertje er nog omheen), fruitmentos en dropstaafjes. Omdat ik op de basisschool nog geen zakgeld kreeg, kocht ik niet zo vaak zelf snoep. Maar toen ik een jaar of 13 was ging ik regelmatig een zak snoep scheppen bij de kruitvat en dan koos ik voornamelijk voor zure snoepjes.
loes - Dinsdag 12 mei 2020 14:57
de drie muskartiers vond ik heerlijk die.vind je nergens meer
Deborah - Vrijdag 3 december 2021 18:35
We gingen vroeger naar de Cenis daar hadden ze van die lekkere ronde munt in een groen pakje en Etos van die kleine vloeibare zure vloeistof