Onkruid of eetbaar?

 

Groenten uit de natuur, zomaar voor het oprapen of plukken. Er groeien veel meer eetbare planten in het wild dan je zou denken. Zelfs bij jou in de tuin zou zomaar het een en ander kunnen groeien wat je zo door een salade kan gooien! Eenvoudig, gratis en best wel leuk, vinden wij. In deze blog vertel ik je meer over veelvoorkomende, wilde eetbare planten. Zodat je in het vervolg het onkruid in je tuin niet meer zomaar weg schoffelt, maar gelijk de kookpot erbij pakt!

Madeliefjes
Vroeger knoopje er misschien een bloemenkrans van in het gras, maar wist je dat je madeliefjes ook kunt eten? Zowel de groene bladeren aan de steel als de bloemen met knoppen zijn eetbaar. De knoppen hebben een bittere, noot-achtige smaak en de groene bladeren zijn lekker door de stamppot of salade.

Zevenblad
Bingo, zevenblad woekert hardnekkig bij mij door de moestuin! Ik zie het een beetje als onkruid, maar eigenlijk is het gewoon eetbaar. Mijn kippen waren daar al langer achter, die vinden het namelijk erg lekker. Zevenblad kan gegeten worden als een soort spinazie, maar lijkt gedroogd op peterselie. Ik heb het geprobeerd op een cracker en het is best lekker! Je herkent zevenblad aan de zeven blaadjes: Drie bovenaan en twee keer twee onderaan.

Rozenbottel
Rozenbottels zijn de vruchten van een plant uit de rozenfamilie. Ze bevatten veel vitamine C en worden al eeuwenlang gegeten vanwege hun geneeskrachtige werking op onder andere bot- en spierziektes en ontstekingen. Rozenbottels kunnen het beste zonder zaadjes, gekookt gegeten worden, bijvoorbeeld door de yoghurt of op de pannenkoek. Ook kun je er jam, saus of siroop van maken. Gedroogde rozenbottels kunnen gebruikt worden om thee van te zetten, maar ze kunnen ook rauw gegeten worden. De smaak is dan alleen vrij zuur.

Paardenbloem
Paardenbloemen zie je bijna overal. De vrolijke gele bloem stelt namelijk geen hoge eisen aan haar omgeving en groeit en verspreidt snel. Groot kans dat je ze nu ineens overal ziet, als je er op let. Paardenbloemen bloeien bijna heel het jaar door, maar zijn voornamelijk in April in grote ge-talen te vinden. Ook bij mij in de tuin groeien er paardenbloemen tussen de stoeptegels. De plant is in zijn geheel eetbaar, van de groene bladeren tot aan de gele bloemen toe. De bladeren en stengels smaken licht-bitter en de bloemen hebben een zoete smaak.

Lavendel
De meeste mensen kennen lavendel vanwege haar lekkere geur die vaak terug te vinden is in bad- en douche producten, maar wist je dat lavendelbloemetjes ook eetbaar zijn? Lavendel wordt al eeuwenlang gebruikt als smaakmaker in gebak en cake en voor lavendelsuiker. Lavendelsuiker wordt gemaakt door een paar lepels bloemetjes in de suikerpot te doen, waardoor de suiker langzaam de smaak van de lavendel opneemt. Het kan vers en gedroogd in de keuken gebruikt worden en is ook lekker in de thee of in de yoghurt. Tenslotte kan je van lavendel ook lavendel limonade maken.

lavendel limonade

Brandnetel
Brandnetel ken je waarschijnlijk als vervelend onkruid wat bij aanraking kleine, pijnlijke brand blaartjes veroorzaakt op de huid. Toch is deze plant niet alleen maar lastig, maar kan je hem ook prima eten. De  verdwijnen als je de plant verhit. Wanneer je dus bijvoorbeeld thee trekt van de verse bladeren zal je niet meer worden geprikt. Gekookt smaken de bladeren ergens tussen spinazie en komkommer in. Zelf heb ik thee gezet van wat brandnetel bij mij uit de tuin. Eerlijk gezegd vond ik het niet zo heel lekker, het smaakte gewoon echt naar plant, maar misschien is brandnetelthee brand haartjes van gedroogde bladeren wel lekker.

Eikeltjeskoffie
Eikeltjeskoffie is een natuurlijk alternatief voor koffie van koffiebonen en er zit geen cafeïne in. Voor Eikeltjeskoffie raap je eikeltjes van de grond die mooi bruin zijn en niet meer groen. Om eikeltjeskoffie te maken verwijder je het kapje en kook je de eikels ongeveer een kwartier lang. Schil en splijt daarna de eikeltjes en laat ze een paar dagen drogen. Hierna maal je het vruchtvlees zo fijn mogelijk. Dit kan in een koffiemolen of bijvoorbeeld met een vijzel. Vervolgens rooster je het maalsel in de oven tot het donkerbruin van kleur is. Doe een grote eetlepel in een mok en giet er kokend water op. Even roeren en je koffie is klaar!

Als je nu zelf graag wilde planten uit de natuur wilt eten, pas dan goed op dat je wel de juiste plant hebt en niet per ongelijk een giftige soort gaat eten. Als je niet zeker bent dat je de juiste plant hebt, eet hem dan niet op en laat iemand meekijken die er verstand van heeft. Wees voorzichtig met jezelf! Ook kun je het beste niets plukken dat vlak naast een drukke autoweg groeit of op plekken waar veel honden uitgelaten worden. De planten kunnen dan vervuild of van mindere kwaliteit zijn. Sowieso is het verstandig om je groenten en kruiden altijd eerst goed te wassen. Als je op deze dingen let, moet het goed komen!

Smakelijke groetjes uit de natuur!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Beemo - Woensdag 25 april 2018 12:26
Echt leuk om te weten dit, goede blog!
Maria - Woensdag 25 april 2018 14:19
Leuk, eens wat anders dan de snoeperijen die ik voorbij zie komen. Voor mij scheelt het om sober te eten en dicht bij de natuur te blijven. Dan ook geen vreetbuien. Gebruik af en toe brandneteltoppen door het eten. Weleens opmerkingen gekregen i.v.m. hondenpis. Dat risico bestaat er maar lijkt me minder erg dan gif in je groente.
Alice - Woensdag 25 april 2018 16:26
Leuk!
Mijn hond eet graag kleefkruid: zelf ook eens geprobeerd en ook erg lekker :p
D - Woensdag 25 april 2018 17:03
Leuk dat hier een blog aan gewijd wordt zeg! Ik doe het ook wel eens thee zetten in het voorjaar van verse bladeren van brandnetel, hulst, berkenblad en van paardenbloemen en dan idd. vanuit een 'natuurgebied' of ver buiten de stad ed. Ik wist niet van het zevenblad, de madeliefjes, de lavendel en de eikeltjeskoffie. Nu wel, zevenblad groeit echt vaak 'weelderig' iid. als het ergens groeit. ik ga het eens proberen. Nu weet ik iig hoe ik het goed kan herkennen.
s - Donderdag 26 april 2018 05:21
Wat een leuke blog!!

Wij maken ook weleens groentesoep / kippensoep met madeliefjes. Ziet er heel schattig uit en is ook lekker :)

Ook van brandnetels kun je soep maken, trek wel ff handschoenen aan anders ben je de hele maaltijd aan het krabben ipv genieten van je soep
Maria - Donderdag 26 april 2018 09:07
Zelf gebruik ik alleen een schilmesje en mijn duim voor het oogsten van de brandnetels. Als je de toppen met het mesje omknakt voel je weinig.
E. - Donderdag 26 april 2018 11:34
Wat een leuke blog ! Dit vind ik fijn om te lezen.
Inderdaad wel voorzichtig zijn dat je de goede kruiden plukt.Soms kunnen dingen zo op elkaar lijken en lijkt het een veilige plant,maar is het het net niet.Wij leerden hier vroeger op school over omdat het belangrijk is om te weten hoe je je kunt redden in de natuur en wat je wel en niet MAG doen om de natuur te respecteren.


L - Donderdag 26 april 2018 15:15
Wat een leuke afwisselende blog! Erg interessant om te weten.